ΔΥΟ ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ

Δημοσιεύουμε παρακάτω δύο εφημερίδες τοίχου. Η μία είναι της ΟΑΚΚΕ που αποκαλύπτει το πολιτικό παιχνίδι που κρύβεται πίσω από το σαμποτάρισμα του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό. Αυτό εκτός από το χτύπημα από τους ανατολικούς στο μεγαλύτερο οικοδομικό κατασκευαστικό κεφάλαιο που είναι του Βωβού έχει σαν κεντρικό στόχο το πέρασμα της ιδιοκτησίας του ΠΑΟ από τους Βαρδινογιάννηδες στον Βγενόπουλο. Το περιεχόμενο αυτής της αφίσας έχει επιβεβαιωθεί από τα γεγονότα που ακολούθησαν την έκδοσή της, δηλαδή από την απόρριψη της προσφυγής της Βωβός ΑΕ από το ΣτΕ και από την εντελώς δύσκολη και ρευστή νομικά θέση στην οποία έχει βρεθεί η ανέγερση του γηπέδου του ΠΑΟ, και πολιτικά η ιδιοκτησία Βαρδινογιάννη. Αυτή δέχεται τα πυρά των Γιαννακόπουλων ενώ ο ΣΥΝ και ο Βγενόπουλος που συνεργάζονται βρίσκονται στο απυρόβλητο.
Η δεύτερη αφίσα υπογράφεται από οικοδόμους εργάτες του εμπορικού κέντρου που οι περισσότεροι έχουν μείνει άνεργοι και από συμπαραστάτες τους που είναι σε αυτή τη φάση σύντροφοί της ΟΑΚΚΕ.
Μέσα στους εργάτες επικρατεί μεγάλο αίσθημα στενοχώριας αλλά και οργής για τον ΣΥΝ και για το ΣτΕ που τους στέρησαν τη δουλειά σε περίοδο μεγάλης ανεργίας ενώ πολλοί πίστεψαν και οργάνωσαν τη ζωή τους με τη βεβαιότητα ότι αυτή η δουλειά θα κρατήσει για δύο έως τρία χρόνια. Αρχικά οι εργάτες οργάνωσαν μεγάλες και μαζικές πορείες που στράφηκαν ενάντια σε ΣΥΝ και ΣτΕ. Η εργοδοσία ήταν τότε μαζί τους. Αμέσως μετά οι συνασπισμαίοι ανοιχτά κάλεσαν τον Βωβό να διαχωρίσει τη θέση του από τις διαδηλώσεις αυτές, δηλαδή να τις εμποδίσει, και άρχισαν να διαρρέουν στον τύπο ότι συζητάνε να δεχτούν συνέχεια του έργου αλλά με μικρότερο συντελεστή. Με αντίστοιχες υποσχέσεις στους Βαρδινογιάννηδες και με βοηθό το Βγενόπουλο σταμάτησαν στη γέννησή του και το κίνημα των οπαδών του ΠΑΟ.
Οι εργάτες του Βοτανικού που ήθελαν να συνεχίσουν τον αγώνα βρέθηκαν σε απομόνωση και κάτω από μεγάλη πίεση από μια εργοδοσία που είχε αυταπάτες και σε μεγάλο βαθμό έλεγχε τη δουλειά τους στο μέλλον. Έμεινε μια πρωτοπόρα μειοψηφία από εργάτες ντόπιους και μετανάστες (που είναι στην πιο δύσκολη θέση) που συνέχισαν, έβγαλαν και μοίρασαν προκήρυξη, και μετά έβγαλαν και κόλλησαν σε αρκετή έκταση την κοινή αφίσα που δημοσιεύουμε. Στο μεταξύ οι προβλέψεις της ΟΑΚΚΕ ότι ο ΣΥΝ και ΣτΕ ήταν αποφασισμένοι να σταματήσουν το έργο και ότι η εργοδοσία έχει καταστροφικές αυταπάτες επιβεβαιώθηκαν. Αυτό που δεν κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε είναι ότι ο κοινός αγώνας των εργατών του Βοτανικού και μιας ταξικής και δημοκρατικής συμπαράστασης που πρέπει να πλατύνει είναι το ένα κλειδί για τη νίκη ενάντια στους σαμποταριστές. Το άλλο είναι η αντίσταση στην εργοδοσία που παρόλο που θίγεται βαριά από το σαμποτάζ, από τη φύση της συμβιβάζεται με το καθεστώς των σαμποταριστών. Πάντως στο μοίρασμα της προκήρυξης και στην αφισοκόλληση διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια γενική συμφωνία του κόσμου, ιδιαίτερα των πιο νέων υπέρ του έργου και ότι η αντίθετη γραμμή ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης είναι πραγματικά αντιπαθητική. Το σύνθημα της αφίσας εργατών και συμπαραστατών ότι «η μεγαλύτερη μόλυνση είναι η ανεργία» έχει αφυπνίσει πολλές συνειδήσεις. Όσο για τον ΣΥΝ αυτός όσο κερδίζει στο ΣτΕ, τόσο χάνει στο λαό και ξεσκεπάζεται. Αλλά στους εργάτες ξεσκεπάζεται και το ψευτοΚΚΕ, που είναι επίσης κατά του έργου, αλλά κρύβεται πίσω από τον ΣΥΝ. Όμως αυτό ελέγχει το κλαδικό συνδικάτο των οικοδόμων που όχι μόνο δεν υποστηρίζει τους άνεργους στον αγώνα τους αλλά πάγια δεν τους αφήνει να φτιάχνουν όπως πρέπει και πρωτοβάθμιο συνδικάτο στα ξεχωριστά μεγάλα εργοτάξια και επιχειρήσεις. Αυτό το κάνει για να στερεί από τους εργάτες την αποτελεσματική οργάνωση και εμπειρία, να μπορεί να τους ελέγχει και να τους πουλάει συνενοούμενο με την εργοδοσία να παίρνει σε αντάλλαγμα δικούς του ανθρώπους στη δουλειά. Αυτό κάνει και στη Ζώνη και στη θάλασσα.
Αλλά ως πότε αυτοί ατιμώρητα θα ρίχνουν τους εργάτες στην ανεργία και τη χώρα στην καθυστέρηση; Ως πότε;

Η ΑΦΙΣΣΑ ΤΗΣ ΟΑΚΚΕ
Η αφίσα των εργαζομένων στο εργοτάξιο του Βοτανικού και των συμπαραστατών τους που κολλήθηκε σε Αθήνα και Πειραιά