Η Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών με την οποία η ΟΑΚΚΕ τον καλεί να μην προσκαλέσει τη ναζιστική «Χρυσή Αυγή» στη Διακομματική

Αθήνα 25.5.2009

Αξιότιμε Κε Υπουργέ,

Πήραμε πριν από λίγο ένα φαξ από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου σας που μας καλεί να ορίσουμε εκπρόσωπο μας στη Διακομματική που συγκαλείται από εσάς για να αποφασίσει για τον τηλεοπτικό χρόνο που θα δοθεί στα κόμματα.
Έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν ότι σε ανάλογες συνεδριάσεις και μάλιστα κάτω από την προεδρία σας έχει καλεστεί να συμμετέχει και έχει συμμετάσχει το κόμμα της «Χρυσής Αυγής».
Το κόμμα αυτό είναι ανοιχτά νεοναζιστικό και είναι σε όλους γνωστό για τις τραμπούκικες ακόμα και δολοφονικές επιθέσεις του κατά ελλήνων πολιτών και μεταναστών για τις οποίες ηγετικά του στελέχη έχουν καταδικαστεί σε βαρύτατες ποινές. Πριν λίγες μέρες μάλιστα αυτό το κόμμα απασχόλησε όλη τη χώρα για τη ρατσιστική, μαζική και απρόκλητη επίθεση του στους μετανάστες του κέντρου της πόλης, μια επίθεση που όξυνε φυλετικές και θρησκευτικές αντιθέσεις, και έφτασε στο να προκαλέσει φαινόμενα βίας που κατά τη γνώμη μας εγκαινιάζουν μια νέα ανώμαλη περίοδο της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής.
Πιστεύουμε ότι δεν έχει δικαίωμα ένα τέτοιο κόμμα να συνεδριάζει με τα υπόλοιπα κόμματα της χώρας και να συναποφασίζει με αυτά για οτιδήποτε, πόσο μάλλον για ζητήματα εφαρμογής δημοκρατικών αρχών όπως είναι εκείνη του δικαιώματος του λόγου. Αντίστροφα είναι ανεπίτρεπτο για οποιοδήποτε κόμμα θέλει να λέγεται δημοκρατικό να νομιμοποιεί την παρουσία ενός ναζιστικού και δολοφονικού κόμματος σε μια οποιαδήποτε διακομματική συνεδρίαση μιας σύγχρονης χώρας και μάλιστα να επιχειρηματολογεί δίπλα του για τα όρια και τους όρους της διάθεσης και κατανομής του χρόνου της πολιτικής έκφρασης των κομμάτων της χώρας.

Με αυτό το σκεπτικό η ΟΑΚΚΕ έχει αποχωρήσει από κάθε προεκλογική συνεδρίαση της Διακομματικής στην οποία συμμετέχει αυτό το ναζιστικό κόμμα αφού έχει καλέσει δυστυχώς σήμερα χωρίς ανταπόκριση - με μια μόνο εξαίρεση- και τα υπόλοιπα κόμματα να κάνουν το ίδιο.
Η συνηθισμένη απάντηση, αν και πάντα ανεπίσημη και πάντα μακριά από τη δημοσιότητα, που παίρνουμε σε αυτές τις εκκλήσεις είναι ότι από την ώρα που το κόμμα αυτό έχει ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο ως ικανό για να κατεβεί στις εκλογές έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στη Διακομματική, όπως και ο αρμόδιος Υπουργός έχει την υποχρέωση να το καλεί σε αυτήν.

Κατά τη γνώμη μας ένα κόμμα διακηρυγμένης ρατσιστικής βίας δεν θα έπρεπε να είναι νόμιμο και δεν θα έπρεπε κατά συνέπεια να έχει το δικαίωμα να κατεβαίνει στις εκλογές, οπότε και ο Άρειος Πάγος να το ανακηρύσσει σαν κατάλληλο γι αυτό. Είναι μια θλιβερή πρωτοτυπία της χώρας μας μέσα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι νόμιμη και να κατεβαίνει στις εκλογές μια ανοιχτά ναζιστική και αποδειγμένα δολοφονική οργάνωση. Όμως αυτή η νομιμότητα δεν έχει την κύρια βάση της στα δικαστήρια, που ερευνούν τα τυπικά στοιχεία ενός κόμματος προκειμένου για την ανακήρυξη, αλλά στην πολιτική σφαίρα. Δηλαδή η νομιμότητα της ΧΑ έχει βρει πολιτική κάλυψη και γι αυτό δικαστική από όλα τα μέχρι στιγμής κοινοβουλευτικά κόμματα. Αυτά επικαλούνται για τη θέση τους, και πάντα βέβαια ανεπίσημα, τις δημοκρατικές ελευθερίες ιδιαίτερα την ελευθερία του λόγου. Δεν είναι εδώ της στιγμής να επιχειρηματολογήσουμε για το ότι η ελευθερία της δράσης και του λόγου για τους ναζιστές σημαίνει απαγόρευση της ελευθερίας της δράσης και του λόγου των θυμάτων του μίσους τους.
Εκείνο που θέλουμε να τονίσουμε είναι το εξής: Ότι είναι ένα ζήτημα το αν πρέπει να είναι εκτός νόμου ή νόμιμη η ΧΑ και είναι ένα άλλο ζήτημα το αν πρέπει να υποχρεώνονται να συνεδριάζουν, να συναποφασίζουν, να συνδιαλέγονται και να επιχειρηματολογούν δίπλα της, δηλαδή με ναζιστές, τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτό δεν είναι ένα δικαστικό αλλά ένα πολιτικό ζήτημα. Και στα πολιτικά ζητήματα μία κυβέρνηση, ένας υπουργός, ένα κόμμα έχει και τη δυνατότητα και την υποχρέωση να παίρνουν θέση με όρους πολιτικής, δηλαδή με τα πολιτικά στοιχεία και τα δεδομένα που είναι σε όλους γνωστά και με γνώμονα την τήρηση των στοιχειωδών δημοκρατικών αρχών, δηλαδή των αρχών της στοιχειωδώς κατοχυρωμένης πολιτισμένης συμβίωσης των ανθρώπων. Άλλωστε στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει καν το τυπικό εμπόδιο που θα μπορούσε να επικαλεσθεί κάποιος για να δηλώσει υποχρεωμένος να προσκαλέσει ή να παρακαθήσει με ναζιστές, δηλαδή ένας νόμος που να προσδιορίζει θεσμικά τη σύνθεση και τη λειτουργία της συγκεκριμένης Διακομματικής συνεδρίασης.

Κάνουμε λοιπόν έκκληση σε εσάς κε Υπουργέ να μην καλέσετε το κόμμα αυτό στη συνεδρίαση της Διακομματικής ή αν ήδη το έχετε κάνει να ακυρώσετε αυτήν την πρόσκληση έστω και την τελευταία στιγμή.
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι καλούμε παράλληλα όλα τα κόμματα που έχουν ανακηρυχτεί στον Άρειο Πάγο –πλην του ΛΑΟΣ - να μην δεχτούν να παρακαθήσουν με τη ΧΑ στην δεδομένη συνεδρίαση, δηλαδή να απαιτήσουν την έξωσή της από αυτήν. Ασφαλώς μπορεί κανείς με τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς δύναμης στη χώρα μας να μπει στον πειρασμό να θεωρήσει ότι είναι εύκολο, βολικό ή ακόμα και δημοκρατικό να συνεδριάζουν και συναποφασίζουν τα δημοκρατικά κόμματα μαζί με τους ναζιστές για το μέλλον των δημοκρατικών θεσμών. Όμως ότι είναι δημοκρατικό στη χώρα μας, στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο δεν θα ανεχτεί για πολύ αυτήν την τερατώδη πρακτική και η ιστορία δεν θα ξεχάσει ποτέ όσους θέλησαν τελικά ή συνέργησαν στο να τη νομιμοποιήσουν.