Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλουν κτηνωδίες της Χαμάς

Στα μέσα Απρίλη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσίευσε 26-σέλιδη έκθεση όπου κατάγγελλε συνοπτικές εκτελέσεις, παράνομες κρατήσεις, βασανισμούς και ακρωτηριασμούς αντιφρονούντων από τις δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς στη Γάζα. Οι καταγγελίες της διεθνούς οργάνωσης βασίζονται σε μαρτυρίες παθόντων καθώς και σε αναφορές παλαιστινιακών οργανώσεων.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα θύματα συνδέονταν με τη Φατάχ και πολλά απ αυτά έχουν κατηγορηθεί αυθαίρετα για συνεργασία με το Ισραήλ. Όσοι δεν είχαν την τύχη να εκτελεστούν, βασανίστηκαν με σιδερένια γκλομπς και υποκόπανους ή ακόμα χειρότερα, παρέμειναν ανάπηροι από πυροβολισμούς στα άκρα! Ανάμεσά τους και ένας μάρτυρας ο οποίος σύμφωνα με την έκθεση ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. Είχε κάνει λάθος, είπε, όταν κάποιος προφανώς τον άκουσε να κατηγορεί έναν ηγέτη της Χαμάς σε μια συζήτηση στο δρόμο με φίλους. Τους αποκαλούμε λαγωνικά ανθρώπους πληρωμένους από τη Χαμάς για να ακούν γι αυτούς. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης στρατιωτικής επίθεσης τριών εβδομάδων του Ισραήλ στη Γάζα. Εκείνο το απόγευμα, πάνω από δέκα οπλισμένοι μασκοφόροι άντρες ήρθαν σπίτι του και τον πήγαν σε μια απομονωμένη περιοχή, όπου τον πυροβόλησαν τρεις φορές στα πόδια και τους καρπούς (Γκάρντιαν, 23/4). Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Παλαιστινιακής Αρχής, άγνωστοι δράστες έσπασαν τα χέρια και τα πόδια 73 κατοίκων της Γάζας από τις 28 Δεκέμβρη έως τις 31 Γενάρη (στο ίδιο, 20/4). Η έκθεση του Παρατηρητηρίου αναφέρει ότι 18 πολιτικοί κρατούμενοι που δραπέτευσαν από φυλακή της Γάζας όταν αυτή βομβαρδίστηκε από τον ισραηλινό στρατό κυνηγήθηκαν και εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από χαμασίτες οπλοφόρους. Όμως οι εκτελέσεις και οι βασανισμοί συνεχίστηκαν και μετά τη λήξη του πολέμου. Η έκθεση καταγράφει άλλες 14 περιπτώσεις εκτελέσεων στην Παλαιστίνη που διαπράχθηκαν μετά την εκεχειρία και συμπεριλαμβάνουν ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια μέχρι θανάτου.
Για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορηθεί όχι μόνο οι ένοπλοι της Χαμάς, αλλά και οι δυνάμεις ασφαλείας της Φατάχ στη Δ. Όχθη, όπως επίσης οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις που εισέβαλαν στη Γάζα το χειμώνα με σκοπό να σταματήσουν τις αλλεπάλληλες εκτοξεύσεις ρουκετών στο έδαφός του Ισραήλ. Ωστόσο, ο ανατριχιαστικός ακρωτηριασμός αντιφρονούντων είναι μια πρακτική που μόνο οι βασανιστές της Χαμάς ξέρουν να διαπράττουν (και μάλιστα κατά κόρον). Το γεγονός αυτό δείχνει, συν τοις άλλοις, το αξεπέραστο μέτρο σαδισμού που χαρακτηρίζει το ισλαμοφασιστικό καθεστώς της Γάζας, ένα καθεστώς που ακόμα αναγνωρίζεται από ορισμένους δήθεν αντι-ιμπεριαλιστές σαν ηρωικό και επαναστατικό