To Δελτίο Τύπου του Ουράνιου Τόξου (12 Ιουνίου 2009)

ΝΕΟ-ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ “ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ” ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

Στις 2 Ιουνίου στην Αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η παρουσία ενός σημαντικού λεξικού, του ελληνο-μακεδονικού λεξικού.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι: Λιθοξόου Δημήτριος, (συγγραφέας), Riki von Boshoten (καθηγήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Victor Friedman, (γλωσσολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Σικάγου) και Θανάσης Παρίσης (πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τις Λιγότερο Διαδεδομένες Γλώσσες - EBLUL).
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μέλη της νεο-ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή εισέβαλαν στην αίθουσα και επιχείρησαν να ματαιώσουν την παρουσίαση του λεξικού. Απείλησαν και βιαιοπράγησαν κατά παρευρισκομένων, δημοσιογράφων και ομιλητών, έσπασαν μικροαντικείμενα στην αίθουσα, έσκισαν - αφαίρεσαν το πανό της εκδήλωσης και αποχώρησαν φωνάζοντας ναζιστικά συνθήματα.
Παρόλα αυτά η παρουσίαση του λεξικού συνεχίστηκε και τελείωσε κανονικά.
Η ενέργεια αυτή αποτελεί προσβολή όχι μόνο κατά των παραβρισκόμενων αλλά και κατά της χώρας και της δημοκρατίας.
Αποτελεί όνειδος για το επίσημο κράτος, τα κόμματα, τους φορείς και τις οργανώσεις που σιώπησαν ένοχα και δεν καταδίκασαν τις αντιδημοκρατικές φασιστικές ενέργειες των Χρυσαυγητών. Φωτεινές εξαιρέσεις το κόμμα ΟΑΚΚΕ και η Αντιεθνικιστική-Αντιμιλιταριστική Οργάνωση, που πήραν θέση για τη φασιστική επίθεση.
Το κράτος «αδράνησε» επικροτώντας την προσπάθεια ματαίωσης της εκδήλωσης. Ενώ υπήρχαν αστυνομικοί στον περιβάλλοντα χώρο και ευρύτερα, «εξαφανίστηκαν» ξαφνικά από προσώπου γης για να εμφανιστούν ξανά μετά την εισβολή των νεο-ναζιστών για να «σώσουν τους παραβρισκόμενους».
Πως εξηγείται η «αδράνεια» της αστυνομίας όταν τμήμα των συγκεντρωμένων Χρυσαυγητών ξεκίνησαν πορεία-επιχείρηση προς την Αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, από το χώρο που πραγματοποιούσαν προεκλογική συγκέντρωση, στην οποία υπήρχε περιφρούρηση από αστυνομικούς;
Όταν η παγκόσμια κοινότητα έχει καταδικάσει οριστικά και αμετάκλητα τη ναζιστική ιδεολογία και τις πρακτικές της, η ελληνική δικαιοσύνη δεν αντιδρά παρότι το επεισόδιο έγινε πανελληνίως γνωστό μέσα από το ιντερνετ (http://www.youtube.com/watch?v=L40kQfnFuik) και μέσω της προβολής του από τα κεντρικά δελτία της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ και του STAR (3/6/09).
Είναι πλέον απόδειξη ολοκληρωτικής καθεστωτικής πολιτικής στην Ελλάδα το γεγονός ότι όχι μόνο δεν πήρε θέση κανένα κόμμα, οργάνωση, φορέας (με τις εξαιρέσεις που προαναφέρονται).
Η απόπειρα ίδρυσης-ύπαρξης ναζιστικών οργανώσεων σε κάποια χώρα, σημαίνει επώαση του «αυγού του φιδιού». Για αυτό δεν νομιμοποιούνται στις δημοκρατικές χώρες οργανώσεις σαν τη Χρυσή Αυγή. Η στάση της Ελλάδας αποτελεί πρόκληση για τις δημοκρατικές κοινωνίες.
Το Ουράνιο Τόξο θα ενημερώσει-απευθυνθεί σε διεθνές επίπεδο, με το ανάλογο γραπτό και οπτικό-ακουστικό υλικό του επεισοδίου, σε όλες τις Οργανώσεις – Ενώσεις, τις αρμόδιες για ζητήματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης που συμμετέχει η χώρα μας, όπως οι ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, Ε.Ε. και Συμβούλιο της Ευρώπης, σχετικά με τη ανοχή των αρχών της χώρας μας προς τους νέο-ναζιστές. Είναι ζήτημα αρχής.