Για την αντιρώσικη στροφή του Γ. Παπανδρέου στον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Προχθές εμφανίστηκε ο Γ. Παπανδρέου και καταφέρθηκε ενάντια στην πραγματικά ετεροβαρή υπέρ της Ρωσίας συμφωνία Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης (όχι απλά ετεροβαρή αλλά αποικιακή). Αυτό όμως έγινε πολύ όψιμα. Ο Γ. Παπανδρέου δεν χτύπησε ποτέ αυτή τη συμφωνία όταν υπογράφτηκε ίσα-ίσα με τη στάση του έδειξε τότε να την υποστηρίζει. Η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε γι αυτή τη στροφή είναι ότι η ίδια η Ρωσία δεν θέλει να υλοποιήσει αυτή τη συμφωνία. Και δεν πρέπει να τη θέλει γιατί τελευταία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για έναν παράλληλο ρώσικο αγωγό που θα περνάει μέσω Εύξεινου στην Τουρκία (Σαμψούντα) και από εκεί στη Μεσόγειο (Τσεϊχάν). Αυτό θεωρείται πούλημα από τον ελληνικό εθνικισμό που έβλεπε πάντα σαν ευλογία τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη επειδή ακριβώς παρακάμπτει τα Στενά των Δαρδανελλίων και την Τουρκία.
Η Ρωσία δεν θέλει να χάσει τον ελληνικό εθνικισμό αλλά επειδή θεωρεί την Ελλάδα δεδομένη προσπαθεί να κερδίσει τη Τουρκία στην οποία δίνει τη στρατηγική μάχη να επιβάλει τον δικό της Ερντογάν σε βάρος των κεμαλιστών. Ο πετρελαϊκός αγωγός μέσω Τουρκίας είναι ένα δώρο στον Ερντογάν και μια πολιτική περικύκλωση των κεμαλιστών αλλά αυτόματα κάνει ασύμφορο για τη Ρωσία τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Στο σημείο αυτό εμφανίζεται ο Παπανδρέου και λέει ότι δεν αθετεί η Ρωσία τη συμφωνία της με την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα ανακαλύπτει ότι η συμφωνία είναι ετεροβαρής υπέρ της Ρωσίας, δηλαδή είναι η Ελλάδα που δεν θέλει τον αγωγό. Άλλωστε το ίδιο δήλωσε πριν από λίγο και η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας.
Αυτή η ξαφνική αντιρώσικη στροφή του Γ. Παπανδρέου έχει και το εξής πολύ καλό για μια νέα ενδεχόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ: Αυτή εξασφαλίζει την εύνοια των ΗΠΑ, και διευκολύνει την Κλίντον να βοηθήσει την υπόλοιπη αμερικάνικη ηγεσία να καταπιεί όλη την εντελώς ρωσόφιλη εξωτερική πολιτική που έχει ακολουθήσει και θα ακολουθήσει και στο μέλλον η ηγετική φράξια Παπανδρέου-Λαλιώτη-Χρυσοχοΐδη- κλπ