Η ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΝΑΖΙΣΤΕΣ

Δημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση της ΑΠ της 30/08/2009 σχετικά με την αποφασιστική παρέμβαση της στην επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Φυλετικών Διακρίσεων

Ο OHE ανησυχεί για την αθώωση Πλεύρη και τη νομιμότητα της “Χρυσής Αυγής” και καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τη διεθνή αντιρατσιστική νομοθεσία

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗ «ΧΡ. ΑΥΓΗ» ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Α.Π

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της στη Γενεύη, η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων του ΟΗΕ (CERD) κάλεσε την Ελλάδα να απαγορεύσει τις νεοναζιστικές οργανώσεις στην επικράτεια της και να διασφαλίσει την εφαρμογή από τα δικαστήρια του αντιρατσιστικού νόμου 927/79 1 !!!. Μάλιστα, δίνει ειδική έμφαση σε αυτές τις δύο συστάσεις ανάμεσα στο σύνολο των συστάσεων που απευθύνει στην Ελλάδα και τονίζει ότι για αυτά τα θέματα, ουσιαστικά δηλαδή για τα ζητήματα της αθώωσης Πλεύρη και της νομιμότητας της Χρυσής Αυγής περιμένει να δώσει η Ελλάδα λεπτομερή ενημέρωση στην επόμενη εξέταση της από την Επιτροπή.
Να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή ελέγχει τα κράτη για τη συμμόρφωση τους με τη Διεθνή Σύμβαση για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (ICERD) και κατά περιόδους ζητάει από αυτά να υποβάλουν αναφορές σχετικά με την εφαρμογή αντιρατσιστικών μέτρων τις οποίες εξετάζει σε συνεδρίαση της.
Η εξέταση της Ελλάδας στη Γενεύη έγινε από την Επιτροπή στις 10 Αυγούστου στη βάση ενός ερωτηματολογίου2 που είχε απευθύνει στην Ελλάδα, και στο οποίο συμπεριλάμβανε ερωτήσεις για την εφαρμογή του Ν. 927/79 και ρωτούσε ειδικά πώς συμβαδίζει η αθώωση του Κ. Πλεύρη και η ελεύθερη κυκλοφορία του βιβλίου του με την υποχρέωση για απαγόρευση της διάδοσης ρατσιστικών ιδεών και για το πώς αντιμετωπίζει η χώρα τις νεοναζιστικές ομάδες.
Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία έστειλε στην Επιτροπή του ΟΗΕ στη Γενεύη πριν τις 10 Αυγούστου δύο κείμενα. Το Πρώτο ήταν η γνωστή 11σέλιδη αναλυτική διεθνή ανοιχτή επιστολή της Α.Π που την είχε αποστείλει προς τους δημοκράτες της Ελλάδας και της Ευρώπης στην καμπάνια της κατά της αθώωσης του Πλεύρη και στην οποία εξέθετε διεξοδικά το δικαστικό και πολιτικό περιβάλλον που επικρατεί στη χώρα μας και το οποίο οδήγησε στην αθώωση του ναζιστή Κ. Πλεύρη. Το δεύτερο κείμενο που έστειλε η ΑΠ ήταν η τελευταία ανακοίνωσή της που ανέφερε το αντισημιτικό σκεπτικό της αθωωτικής απόφασης από το Εφετείο και που αποκάλυπτε πόσο μεθοδευμένα παραπλανητική ήταν η «αναίρεση υπέρ του νόμου» που άσκησε ο Άρειος Πάγος στη συνέχεια. Στο μηνυμά μας προς την Επιτροπή τονίζαμε τις ιδιαίτερες περιστάσεις που συνοδεύουν αυτή την αθώωση και συγκεκριμένα: α) τις ανοιχτά αντισημιτικές και φιλοναζιστικές τοποθετήσεις που εκφράστηκαν στη δικαστική αίθουσα και σε έγγραφα της δικογραφίας από συγκεκριμένους δικαστές, β) την ευθύνη του κράτους για την αθώωση του ναζιστή και γι αυτού του είδους τη συμπεριφορά εκ μέρους των δικαστών, και γ) την ευθύνη του κράτους για το ότι δεν ανέτρεψε την αθωωτική απόφαση.
Αναφερθήκαμε επίσης στην ύπαρξη της νεοναζιστικής δολοφονικής συμμορίας της Χρ. Αυγής, στο σκάνδαλο της αντιμετώπισης της σα «νόμιμη» οργάνωση από το κράτος και στην προκλητική εισβολή της πριν τις εκλογές (2/6/2009) σε εκδήλωση του «Ουράνιου Τόξου» στην Αθήνα για την παρουσίαση ελληνο-μακεδονικού λεξικού.
Μετά την εξέταση της Ελλάδας η Επιτροπή του ΟΗΕ ανάρτησε στην ιστοσελίδα της ανακοίνωση3 όπου συνόψιζε την παρουσίαση που έκανε στην Επιτροπή η αντιπροσωπεία της Ελλάδας. Στην ανακοίνωση δημοσιεύεται η απάντηση της αντιπροσωπείας σε ερώτηση της Επιτροπής σχετικά με τις νεοναζιστικές οργανώσεις στη χώρα μας που ήταν ότι «Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ εμπειρία οργανωμένου εξτρεμιστικού κινήματος». Στη συνέχεια ο εισηγητής ανέφερε στην ανακοίνωση αυτή πως η Ελλάδα δήλωσε ότι δεν έχει καμία νεοναζιστική οργάνωση!!! Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι όταν κλήθηκε η αντιπροσωπεία να δώσει εξηγήσεις για το ότι ο Ν. 927/79 δεν είχε εφαρμοστεί για τριάντα χρόνια, δήλωσε ότι αυτό οφείλεται σε μία “ευαισθησία” των ελληνικών δικαστηρίων για την ελευθερία της έκφρασης γιατί οι πολίτες έχουν υποφέρει από τη λογοκρισία της χούντας!!!
Ύστερα από το κατάφωρο και αναίσχυντο ψέμα της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή ότι δεν υπάρχει νεοναζιστική οργάνωση στην Ελλάδα, η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία έστειλε λίγες μέρες μετά στη Γενεύη νέο υλικό για τη «Χρ. Αυγή», το οποίο όμως αυτή τη φορά περιλάμβανε τα πιο χαρακτηριστικά αποδεικτικά αποσπάσματα καταπέλτη από τις πάμπολλες ανοιχτά φιλοχιτλερικές και φιλοναζιστικές δημοσιεύσεις της ναζιστικής αυτής οργάνωσης καθώς και ενημέρωση για τις καταδίκες μελών και στελεχών της για δολοφονικές επιθέσεις. Επίσης γνωστοποιήσαμε στην Επιτροπή το υπόμνημά μας προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για την απαγόρευση της ναζιστικής συμμορίας, και την άρνηση του υπουργείου να κάνει δεκτό αυτό το αίτημα. Η γραμματεία της Επιτροπής μας απάντησε ότι θα προωθήσει άμεσα και το νέο αυτό υλικό στην Επιτροπή.
Είναι φανερό ότι αυτό το υλικό ήταν αποφασιστικό για την αποκάλυψη εκείνου που το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ήθελε να κρύψει από την Επιτροπή. Στις 29 λοιπόν του Αυγούστου αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Επιτροπής τα τελικά συμπεράσματα της για την Ελλάδα. Σε αυτά όχι μόνο αναφέρονται αλλά συμπεριλαμβάνονται με ειδική έμφαση οι συστάσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για την εφαρμογή του Ν.. 927/79 και για την απαγόρευση νεοναζιστικών οργανώσεων. Αυτή ήταν η απάντηση της Επιτροπής απέναντι στα κατάφωρα ψέματα της ελληνικής κυβέρνησης για αυτό το θέμα. Σε θετική κατεύθυνση είναι και οι υπόλοιπες συστάσεις της Επιτροπής, η πλειοψηφία των οποίων αφορά την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων και ιδιαίτερα του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού της τούρκικης και της μακεδονικής μειονότητας.
Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία με τα στοιχεία που έδωσε στην Επιτροπή, επηρέασε σημαντικά στην κατεύθυνση της άσκησης πίεσης στη χώρα για να λήξει η ασυλία των ναζιστών και να ανατραπεί το δικαστικό και πολιτικό κλίμα που οδήγησε στην αθώωση του ναζιστή Κ. Πλεύρη. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι ενημέρωση και στοιχεία για την υπόθεση της αθώωσης Κ. Πλεύρη είχε δώσει στην Επιτροπή πριν από τη συνεδρίαση της 10/8 και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) που επίσης διαμαρτυρήθηκε για την τοποθέτηση της Ελλάδας ότι δεν υπάρχει νεοναζιστική οργάνωση στη χώρα.
Δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι μόνη η πίεση της Επιτροπής μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Αυτή η πίεση όμως μας βοηθάει αφάνταστα να παλέψουμε για να αναχαιτιστεί η πορεία του εκφασισμού της χώρας και καλούμε όλους τους δημοκράτες να σταθούν στο πλευρό μας.

Σημειώσεις:
1. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
.................................................................
10. Η Επιτροπή ανησυχεί ότι το συμβαλλόμενο κράτος δεν εφαρμόζει αποτελεσματικά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που στοχεύουν στην εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και συγκεκριμένα εκείνες που σχετίζονται με τη δίωξη και τιμωρία των εγκλημάτων με ρατσιστικά κίνητρα.
Η Επιτροπή καλεί το συμβαλλόμενο κράτος να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων που στοχεύουν στην εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και ότι τα εγκλήματα με ρατσιστικά κίνητρα θα διώκονται και θα τιμωρούνται αποτελεσματικά. Η Επιτροπή περαιτέρω ζητά από το συμβαλλόμενο κράτος να παρέχει στην επόμενη αναφορά του επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή από τα δικαστήρια των ρυθμίσεων του ποινικού νόμου που τιμωρούν πράξεις φυλετικής διάκρισης, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στο Ν. 927/79. Τέτοια πληροφόρηση πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον αριθμό και τη φύση των υποθέσεων που εξετάζονται στο ακροατήριο, τις καταδίκες που επιτυγχάνονται και τις ποινές που επιβάλλονται, και οποιαδήποτε μέτρα αποκατάστασης ή άλλα μέτρα που παρέχονται στα θύματα αυτών των πράξεων.
11. Η Επιτροπή ανησυχεί για τις αναφορές για την προπαγάνδιση από συγκεκριμένες οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης ρατσιστικών στερεοτύπων και σχολίων μίσους κατά προσώπων που ανήκουν σε διαφορετικές εθνικές και φυλετικές ομάδες.
Η Επιτροπή συστήνει στο συμβαλλόμενο κράτος να πάρει αποτελεσματικά μέτρα για να ποινικοποιήσει τις οργανώσεις και τα μέσα ενημέρωσης που ενέχονται σε αυτές τις πράξεις. Περαιτέρω συστήνει στο συμβαλλόμενο κράτος συγκεκριμένα να απαγορεύσει τις νεοναζιστικές ομάδες στην επικράτεια του και να λάβει πιο αποτελεσματικά μέτρα για να προωθήσει την ανοχή σε πρόσωπα διαφορετικής εθνικής καταγωγής.
…………………………………………………………………………………………
27. Η Επιτροπή Επίσης επιθυμεί να επιστήσει την προσοχή του συμβαλλόμενου κράτους στην εξαιρετική σημασία των συστάσεων 10,11 και 18 και να ζητήσει από το συμβαλλόμενο κράτος να παρέχει λεπτομερή ενημέρωση στην επόμενη περιοδική αναφορά του για τα συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη συμμόρφωση με αυτές τις συστάσεις.
Σημ: Η σύσταση 18 αφορά τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στο Συνήγορο του Πολίτη για τη διερεύνηση καταγγελιών για ρατσιστικές διακρίσεις.

Ολόκληρο το κείμενο των καταληκτικών συμπερασμάτων στα αγγλικά στο http:// www2.ohchr.org/english/bodies/cerd/docs/co/CERD.C.GRC.CO.19.doc
2. - Το ερωτηματολόγιο στα αγγλικά δημοσιεύεται στο http:// www2.ohchr.org/english/bodies/cerd/docs/AdvanceVersions/CERD-C-GRC-Q-19.doc
- Το ερωτηματολόγιο μεταφρασμένο στα ελληνικά δημοσιεύεται στο http://elawyer.blogspot.com/2009/07/blog-post_6864.html
3. Η ανακοίνωση της Επιτροπής για τη συνεδρίαση κατά την οποία εξετάστηκε η Ελλάδα στα αγγλικά δημοσιεύεται στο http://www.unog.ch/unog/website/news_media.nsf/ (httpNewsByYear_en)/E70BAE8DBF374DD4C125760F002F9B2B?OpenDocument