Μεγάλες στιγμές στην Επισκευαστική Ζώνη Περάματος

Εβδομήντα περίπου εργάτες της Επισκευαστικής Ζώνης Περάματος με μια αυθόρμητη πρωτοβουλία της βάσης πραγματοποίησαν τη Δευτέρα στις 6 Σεπτέμβρη μια σύσκεψη σε μια αίθουσα του Δημαρχείου του Περάματος που βρίσκεται δίπλα στη Ζώνη για να δουν τι θα κάνουν με την πρωτοφανή και σχεδόν απόλυτη ανεργία που δοκιμάζουν εδώ και 6 μήνες και πως θα αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι η διοίκηση του κλαδικού Σωματείου Μετάλλου τους έχει πουλήσει και δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει αυτήν τη τραγωδία. Η γενική μάλιστα αντίληψη των εργατών της Ζώνης είναι ότι αυτή η Διοίκηση όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για την ανεργία αλλά με την τωρινή και με την προηγούμενη τακτική της έχει διώξει τα βαπόρια από τη Ζώνη.
Στη σύσκεψη αυτή οι εργάτες κάλεσαν και τον ΕΡΓΑΣ να συμμετέχει θεωρώντας τον σαν τη μόνη συνδικαλιστική παράταξη που αγωνίζεται και που ποτέ δεν τους πούλησε.
Η σύσκεψη αυτή σχημάτισε ένα 16μελές συντονιστικό όργανο με όσους ήθελαν να συμμετέχουν και αποφάσισε να καλέσει τους εργαζόμενους-άνεργους της Ζώνης σε μια ευρύτερη Συνέλευση την επόμενη Πέμπτη. Την Πέμπτη το πρωί το συντονιστικό όργανο (στο οποίο συμμετέχουν και μέλη του ΕΡΓΑΣ) συνεδρίασε, ονόμασε την πρωτοβουλία που εκπροσωπούσε Αυτοοργάνωση των εργατών της Επισκευαστικής Ζώνης και τον εαυτό του Προσωρινό Συντονιστικό και έκδωσε προκήρυξη που καλούσε σε μια μεγαλύτερη συγκέντρωση σε μία εβδομάδα, Πέμπτη απόγευμα, πάλι στο Δημαρχείο Περάματος. Η προκήρυξη μοιράστηκε ταυτόχρονα την Πέμπτη το πρωί στις πύλες του Περάματος, της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και της Ελευσίνας δηλαδή παντού όπου δουλεύουν ημερομίσθιοι εργάτες της Ζώνης, από 40 εργάτες, αριθμός πρωτοφανής στα χρονικά της Ζώνης.
Στην απογευματινή Συγκέντρωση της Πέμπτης συμμετείχαν 350 εργάτες της Ζώνης!!!. Πρόκειται για έναν αριθμό καταπληκτικό για οτιδήποτε συγκεντρώθηκε ποτέ χωρίς κάλεσμα της Διοίκησης και μάλιστα εναντίον αυτής της συγκεκριμένης Διοίκησης. Η Συγκέντρωση- Συνέλευση κράτησε 3 ώρες και για πρώτη φορά μίλησαν οι ίδιοι οι εργάτες της Ζώνης μέσα σε μια πραγματικά δημοκρατική ατμόσφαιρα. Εκεί ακούστηκε πάνω απ όλα ένα πράγμα: θέλουμε ισότητα και δημοκρατία-θέλουμε η συνδικαλιστική εξουσία στη Ζώνη να ανήκει στους ίδιους τους εργάτες της Ζώνης. Εκεί βγήκε η καταπίεση 30 χρόνων από το κόμμα που παριστάνει το κόμμα της εργατικής τάξης και που αποδείχτηκε ότι όπου έχει την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος καταπιεστής της εργατικής τάξης.
Η Συγκέντρωση-Συνέλευση της Αυτοοργάνωσης πήρε την ουσιαστική απόφαση να συνεχίσει να συγκαλείται τακτικά και να παίρνει πρωτοβουλίες για κάθε ζήτημα που αφορά τη Ζώνη και πάνω απ όλα για να έρθει δουλειά στο Πέραμα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Συγκέντρωση-Συνέλευση πήρε και την απόφαση να πραγματοποιήσει συναντήσεις με την εργοδοσία, τους εφοπλιστές, τον ΟΛΠ, τις κρατικές αρχές και να ζητήσει τη συμπαράσταση από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Ζώνη είναι κατάσταση απελευθερωμένης χώρας. Ακόμα οι εργάτες δεν έχουν αποφασίσει ποια θα είναι τα μελλοντικά τους βήματα, εκείνο όμως που λένε μέσα σε ένα κλίμα μεγάλης χαράς και αισιοδοξίας είναι ότι δεν θα δεχτούν πάλι αυτή η Διοίκηση να αποφασίζει γι αυτούς χωρίς αυτούς, αλλά θα αποφασίζουν οι ίδιοι για τη ζωή τους.
Η Ζώνη πράγματι ζει ιστορικές στιγμές και οι εργάτες έχουν πλήρη συνείδηση γι αυτό. Πραγματικά πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν έχει ξαναγίνει στα μεταπολιτευτικά συνδικαλιστικά χρονικά.

Όμως πιστεύουμε ότι ακόμα πιο πλήρη συνείδηση για το φαινόμενο αυτό θα έχει και το πολιτικό σύμπλεγμα εξουσίας και πιο πολύ το κόμμα που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ο πιο ουσιαστικός ιδιοκτήτης της Ζώνης. Όλοι αυτοί μαζί, με όλη τη δύναμη που έχουν στο κράτος, στους εργοδότες, στους εφοπλιστές και στα συνδικάτα θα επιχειρήσουν τις πιο απίθανες μανούβρες για να διασπάσουν και να διαλύσουν αυτόν τον μεγάλο αγώνα. Οι εργάτες έχουν πάρει ως τώρα σωστές και ιστορικές πρωτοβουλίες. Στα δικά τους χέρια είναι η δυνατότητα της νίκης.