Η ΗΡΩΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Ο ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης συνεχίζουν τη μεγάλη, την ιστορική μάχη τους για να φτιάξουν δικό τους Σωματείο. Την πρώτη μεγάλη κίνηση τους την έκαναν πριν από 40 περίπου μέρες όταν 70 από αυτούς μαζεύτηκαν στο Δημαρχείο του Περάματος για να δουν πως θα ξεφύγουν από τη σκλαβιά του ψευτοΚΚΕ.* Εκεί εκλέξανε μια 15μελή Επιτροπή Αυτοοργάνωσης των Εργατών της Ζώνης. Στη συνέχεια η Επιτροπή κάλεσε τους εργάτες σε νέα συγκέντρωση στο Δημαρχείο που συγκέντρωσε 300 εργάτες. Γι αυτήν γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο της Νέας Ανατολής. Μετά από λίγες μέρες η Επιτροπή Αυτοοργάνωσης κάλεσε μια νέα Συνέλευση στην οποία συμμετείχαν 400 άτομα. Αυτή αποφάσισε το μάζεμα υπογραφών για την ίδρυση ενός νέου Σωματείου αποκλειστικά της Ζώνης όπως γίνεται σε κάθε άλλο μεγάλο χώρο δουλειάς.
Μετά από αυτή τη συγκέντρωση το ψευτοΚΚΕ εξαπέλυσε μια επίθεση από κάθε πλευρά ενάντια στους εργάτες που πήραν αυτές τις πρωτοβουλίες. Κατ αρχήν διέδωσε ότι ένα νέο σωματείο σήμαινε δύο σωματεία στη Ζώνη πράγμα που σήμαινε κανένα σωματείο οπότε οι εργάτες θα ήταν τάχα από δω και μπρος στα χέρια της εργοδοσίας. Ταυτόχρονα με τους μοχλούς τους μέσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και σε συνεργασία με ένα τμήμα της εργοδοσίας, οι άνθρωποι του ψευτοΚΚΕ ξεκίνησαν μια λυσσώδη πάλη ενάντια στον ΕΡΓΑΣ λέγοντας ότι η Αυτοοργάνωση θα πέσει τελικά στα χέρια μιας κομματικής παράταξης και έτσι πάλι οι εργάτες θα διασπαστούν και ο τίμιος αγώνας τους θα γίνει υποχείριο ενός κόμματος. Γι αυτό το λόγο τουλάχιστον ο επικεφαλής του ΕΡΓΑΣ πρέπει να φύγει από την Επιτροπή. Λίγοι εργάτες έπεσαν σε αυτήν τη διασπαστική παγίδα που βγήκε με την πλατφόρμα «έξω τα κόμματα και οι παρατάξεις από το νέο Σωματείο», όμως αυτή η συζήτηση απομαζικοποίησε και καθυστέρησε τον αγώνα.
Η Επιτροπή της Αυτοοργάνωσης χρειάστηκε να δώσει για μέρες και για βδομάδες μια πάλη για να ξεκαθαρίσει αυτά τα ζητήματα μοιράζοντας αλλεπάλληλες προκηρύξεις. Κατ αρχήν πήρε την πολύ σημαντική απόφαση ότι δεν θα καταθέσει υπογραφές στο Πρωτοδικείο αν δεν μαζευτεί μια μεγάλη πλειοψηφία των εργατών της Ζώνης που θα υπογράψουν το νέο καταστατικό. Δηλαδή η Επιτροπή Αυτοοργάνωσης εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξουν δύο Σωματεία στη Ζώνη και κανείς «αντισύνδεσμος» όπως συνέχισε να λέει το ΔΣ. Η Αυτοοργάνωση δήλωσε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί μέσα σε αυτό εδώ το Συνδικάτο Μετάλλου παρόλες τις αχρειότητες της ηγεσίας του έως ότου φτιαχτεί το Σωματείο Ζώνης. Βεβαίως θα έχει το δικαίωμα για τον εαυτό της να κάνει και τις αυτόνομες κινήσεις της όπως το έχει και το είχε πάντα κάθε παράταξη μέσα σε ένα Σωματείο. Η Επιτροπή Αυτοοργάνωσης έκανε σαφές ότι μόνο όταν η συντριπτική πλειοψηφία της Ζώνης υπογράψει ότι θέλει το Σωματείο Ζώνης αυτό θα δημιουργηθεί οπότε διασπαστές θα είναι τότε μόνο όσοι από το υπάρχον Σωματείο δεν θα προσχωρήσουν στο Σωματείο Ζώνης. Στο ίδιο διάστημα η Επιτροπή Αυτοοργάνωσης ξεκαθάρισε προς τα μέσα και προς τα έξω ότι το σύνθημα «έξω οι παρατάξεις» από την Αυτοοργάνωση δεν είναι ούτε ρεαλιστικό, ούτε συνδικαλιστικά νόμιμο, ούτε δημοκρατικό αλλά είναι εξόχως διασπαστικό και στρέφεται ενάντια σε μια παράταξη που ποτέ δεν πρόδωσε και ποτέ δεν καπέλωσε πολιτικά τους εργάτες και βέβαια καθόλου δεν καπέλωσε και δεν επέβαλε τη γνώμη της στην Αυτοοργάνωση.
Το αποτέλεσμα όλου αυτού του ξεκαθαρίσματος ήταν να βγει πιο ενωμένη η Αυτοοργάνωση από αυτή τη δοκιμασία και μάλιστα σε μια ανώτερη βαθμίδα.

Όμως σε μια πρώτη φάση η συνδυασμένη επίθεση του ψευτοΚΚΕ με τα ψέμματα και κυρίως με τις τρομοκρατικές απειλές που θα εξηγήσουμε παρακάτω καθώς και το πολύ ανώτερο επίπεδο οργάνωσης που έχει πάντα το παλιό σάπιο καθεστώς σε σχέση με ένα αυθόρμητο κίνημα που δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει την ταχτική και τη στρατηγική του, είχαν κάποιο αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι του ψευτοΚΚΕ κατάφεραν αρχικά χάρη στα ψέμματα να πετύχουν μια πρώτη μαζική συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου με 650 άτομα (πράγμα που ωστόσο δεν είναι ασυνήθιστο στη Ζώνη) στην οποία συμμετείχε και ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι από τους 400. Από εκεί συνέχισαν με απανωτές «εξορμήσεις αγώνα για έκτακτο επίδομα ανεργίας 1500 Ευρώ» με έναν πολύπλευρο στόχο: να σύρουν τους εργάτες πίσω τους κραδαίνοντας το επίδομα αυτό μέσα στην αφόρητη ανεργία ώστε να αποδυναμώσουν την Αυτοργάνωση, να καταλαμβάνουν αδιάκοπα τις πύλες της Ζώνης με το δικό τους στρατό για να προπαγανδίζουν αυτές τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, να κλείνουν τη Ζώνη με απανωτές 24 ώρες απεργίες για να δείξουν ποιος είναι το αληθινό αφεντικό της. Την ίδια ώρα συνέχισαν ακόμα πιο δραστήρια από πριν να βάζουν τους δικούς τους ανθρώπους στις δουλειές και κυρίως άρχισαν να απειλούν κάποιους εργάτες με τους τραμπούκους τους και στα μουλωχτά ότι όποιος υπογράφει με την Αυτοοργάνωση θα διώχνεται από τη Ζώνη.
Αυτή η επίδειξη ισχύος σε συνδυασμό με την τρομοκρατία έφερε κάποιο μούδιασμα του πλατιού κόσμου, ιδιαίτερα στους εργάτες που πιάνουν δουλειά μέσω σειράς, δηλαδή μέσω του 30% των εργαζομένων. Αυτό το ποσοστό οφείλει να το παίρνει η εργοδοσία μέσω του ΔΣ του Σωματείου. Το ΔΣ όμως ρίχνει έξω από τη σειρά όσους δεν είναι μαζί του πόσο μάλλον αν είναι εναντίον του. Όμως αυτές οι απειλές πείσμωσαν περισσότερο τους επικεφαλής του αγώνα και στο βάθος εξόργισαν τους πάντες. Έτσι η Επιτροπή συνέχισε να απαντάει με προκηρύξεις στην Πύλη με αρκετά άτομα, δηλαδή από 20 έως 40 και να μαζεύει υπογραφές. Έκανε και μια Συνέλευση με 70 άτομα στο Δημαρχείο ενώ ήδη είχαν μαζευτεί εκεί 30 μέλη της ΕΣΑΚ για να πάρουν το λόγο, στην πραγματικότητα πήγαν για να φοβίσουν τον κόσμο και να μην μπει στη Συνέλευση της Αυτοοργάνωσης. Οι εργάτες της Αυτοοργάνωσης τους άφησαν να μιλήσουν και μετά τους κάλεσαν να αποχωρήσουν καθώς δεν ήταν μέλη της Αυτοοργάνωσης. Αυτοί μίλησαν και αποχώρησαν.
Στο σημείο αυτό η ΕΣΑΚ κάλεσε με προκήρυξη σε νέα Γ. Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου τάχα για κινητοποιήσεις. Όμως σε σύγκρουση με το καταστατικό και με κάθε καταστατικό χωρίς να γράφει τίποτα σε αυτήν την προκήρυξη καλέσματος έβαλε ξαφνικά στη Συνέλευση πρόταση «προειδοποίησης διαγραφής» κατά 5 μελών της Αυτοοργάνωσης ανάμεσά τους και 3 μελών του ΕΡΓΑΣ που τα δύο είναι τα μοναδικά μέλη του ΕΡΓΑΣ στο ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου. Δηλαδή η ΕΣΑΚ έβαλε χωρίς προειδοποίηση των εργατών χωρίς να αναγράφεται στην ημερήσια διάταξη ζήτημα προειδοποίησης διαγραφής μιας παράταξης από ένα Σωματείο!!!. Είχε ειδοποιήσει μόνο προφορικά μόνο το πρωί της μέρας της συνέλευσης (!), και μόνο τους 5 της Αυτοοργάνωσης ότι θα έβαζε στο ΔΣ στις 5 το απόγευμα της ίδιας μέρας ζήτημα διαγραφής και μετά από μία ώρα θα το έβαζε και στην έκπληκτη συνέλευση!!! Ναι. Τέτοιος φασισμός. Τέτοιος δειλός, χυδαίος και πρωτοφανής πραξικοπηματισμός, τέτοιος τρόμος μπροστά σε ένα αυθόρμητο κίνημα στα σπάργανά του.
Οι 5 μαζί με δεκάδες μέλη της Αυτοοργάνωσης πήγαν και στο ΔΣ και στη Συνέλευση για να αντικρούσουν τους φασίστες. Η Συνέλευση είχε αυτή τη φορά 500 άτομα. Εκεί η ΕΣΑΚ είχε οργανώσει κλακαδόρους για να διακόπτουν, και να γιουχάρουν τους 5 όταν μίλησαν. Όμως δεν μπόρεσαν να σκεπάσουν τις άφοβες και με δυνατή φωνή τοποθετήσεις τους που ανασκεύασαν τους γελοίους ισχυρισμούς των τραμπούκων περί διασπαστών. Στη συνέχεια οι περισσότεροι εργάτες αποχώρησαν από τη Συνέλευση και έμεινε μόνο μια μειοψηφία 150 δικών τους ή εξαρτημένων από αυτούς για λόγους δουλειάς εργατών που ψήφισαν την επαίσχυντη, παράνομη, εντελώς αστήριχτη και φασιστική ποινή της προειδοποίησης 6μηνης διαγραφής των 5 της Αυτοοργάνωσης. Σε προκήρυξή του το ΔΣ του Συνδικάτου μετάλλου έγραφε μετά τη συνέλευση τα εξής που θα μείνουν το δίχως άλλο στην ιστορία του εργατικού κινήματος της χώρας και θα αποτελούν τίτλο τιμής για τους 5 και αιώνια καταισχύνη γι αυτούς του ΔΣ:
«Στη γενική συνέλευση είχαν καλεστεί από την διοίκηση ώστε να απολογηθούν στον κλάδο και οι πρωτεργάτες δημιουργίας αντισυνδέσμου. Δυστυχώς όμως κατά την διάρκεια των ομιλιών τους όχι μόνο δεν έδειξαν μεταμέλεια αλλά υπερασπίστηκαν τις θέσεις τους όχι μόνο να δημιουργήσουν άλλο σωματείο αλλά και να διαλύσουν το δικό μας».
Πενήντα χρόνια μετά τον εμφύλιο οι νέοι φασίστες ζητάνε από τους ταξικούς εργάτες δήλωση μετάνοιας και αυτοί όπως και οι προγονοί τους την αρνούνται. Αυτό που θα γίνει είναι απλό. Οι νέοι φασίστες θα έχουν την τύχη των παλιών και μάλιστα πιο γρήγορα και πιο ολοκληρωτικά από εκείνους.
Δύο μέρες μετά η ΕΣΑΚ του Συνδικάτου μαζί με το κεντρικό ΠΑΜΕ πλακωνόταν χωρίς λόγο με την αστυνομία έξω από το υπουργείο Εργασίας για να πνίξει το αίσχος της και να φανεί σαν θύμα αστυνομικής επίθεσης. Όμως οι εργάτες σε συνδυασμό με την αχρείαστη και σαμποταριστική 24 ωρη απεργία της ίδιας μέρας μίλησαν για μια νέα προβοκάτσια σε βάρος της Ζώνης. Το μέτωπο της αντίστασης δυνάμωσε παραπέρα. Ο σοσιαλφασισμός δεν θα περάσει. Στο βάθος κάνει πάντα το ίδιο λάθος: Σηκώνει μια βαριά πέτρα για να τη ρίξει ενάντια στους εργάτες και αυτή πέφτει στα πόδια του.

*Το ψευτοΚΚΕ έχει υποχρεώσει τους εργάτες της Ζώνης να βρίσκονται μέσα σε ένα σωματείο όλης της Αττικής στο οποίο αυτό το κόμμα φέρνει να ψηφίζουν εκατοντάδες και εν ανάγκη χιλιάδες από τα δικά του μέλη και επιρροές που δεν δουλεύουν στη Ζώνη. Δηλαδή το Σωματείο Μετάλλου έχει 2000 μέλη από τη Ζώνη και 6000 είναι μέλη απ έξω!!! Το αποτέλεσμα είναι ότι οι εργαζόμενοι της Ζώνης μένουν πάντα μειοψηφικοί όσοι και να ψηφίσουν υπέρ άλλων αντιπολιτευομένων παρατάξεων και κατά του ψευτοΚΚΕ. Γιατί η ΕΣΑΚ μόλις δει ότι κινδυνεύει φέρνει κι άλλους δικούς της από τη δεξαμένη των 6000 αφού μπορεί να πάει τη διάρκεια των εκλογών έως και 40 μέρες. Το ΔΣ που εκλέγεται ελέγχεται πάντα από το ψευτοΚΚΕ και κάνει τα εξής απαίσια πράγματα. Ελέγχει μια κρατική επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας που επισκέπτεται τα πλοία και δίνει άδεια εργασιών στους εργοδότες που υποτάσσονται και σταματάει τη δουλειά στους εργοδότες που δεν υποτάσσονται. Υποταγή ενός εργοδότη σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένος να πάρει στη δουλειά κατά προτεραιότητα μέλη του ΠΑΜΕ ακόμα και αν είναι τεμπέληδες και εντελώς άτεχνοι. Με αυτόν τον τρόπο το ψευτοΚΚΕ εξασφαλίζει έναν στρατό ανθρώπων εξαρτημένων που κάνουν ότι τους λέει το ΔΣ. Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν οι άλλοι εργάτες δεν έχουν καθόλου δουλειά οι παρατρεχάμενοι του ΔΣ έχουν. Το άλλο κακό που κάνει το ψευτοΚΚΕ είναι ότι κλείνει τη Ζώνη κάθε λίγο και λιγάκι με όποια απεργία του καπνίσει. Επίσης αν η απεργία είναι παρατεταμένη το ψευτοΚΚΕ δεν αφήνει ένα πλοίο να φύγει και να πάει αλλού να επισκευαστεί. Έτσι οι εφοπλιστές δεν φέρνουν τα πλοία τους στο Πέραμα παρά μόνο αν δεν βρουν άλλη κοντινή επισκευαστική βάση. Τώρα που υπάρχει παγκόσμια κρίση η Ζώνη έχει αδειάσει και οι μεταλλεργάτες έχουν μείνει για πολλούς μήνες άνεργοι. Τόσα χρόνια έκαναν υπομονή με το ψευτοΚΚΕ γιατί δεν ήταν εύκολο να τα βάλουν με την ανώτερη οργανωμένη του δύναμη και τις καθεστωτικές διασυνδέσεις του. Τώρα τόλμησαν γιατί δεν θέλουν να πεθάνουν. Ωστόσο η μάχη για σωματείο Ζώνης δεν έχει ακόμα κριθεί