ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΣΒΗΝΕΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟΘΙ ΤΩΝ ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΣΤΩΝ

Η στρατηγική της νέας κυβέρνησης για την οικονομία έχει γίνει γνωστή ως «πράσινη ανάπτυξη», μία ανάπτυξη φιλική στο περιβάλλον, που θα στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Δύο μήνες μετά, αποδεικνύεται η απάτη που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνθηματολογία. Από δημοσιεύματα του τύπου αποκαλύπτεται ότι η «οικολογική» κυβέρνηση των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ έχει βάλει στο μάτι για να καταργήσει όχι μόνο τις ρυπογόνες επιχειρήσεις αλλά κι αυτές ακόμα που χρησιμοποιούν ΑΠΕ.
Μέχρι τώρα το κράτος επιδοτούσε την εγκατάσταση από επιχειρήσεις μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές με ευρωπαϊκά κονδύλια. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών επιδοτούνταν με το 40% του κόστους της επένδυσης, και αιολικών με το 30-50% ανάλογα την περιοχή.
Αυτό το καθεστώς τώρα ανατρέπεται. «Πρόθεση της κυβέρνησης, μάλιστα, είναι να καταργηθεί εντελώς η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο των περισσότερων από τις επενδύσεις αυτές» γράφει ο Κόσμος του Επενδυτή στις 12-13/12. «Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι επενδύσεις που στηρίζονται στις λεγόμενες «ώριμες» τεχνολογίες, εκείνες δηλαδή (όπως αιολικά και φωτοβολταϊκά) που έχουν χρόνια παρουσίας και στέκονται από μόνες τους στην αγορά, δεν θα λαμβάνουν καμία επιδότηση για την εγκατάστασή τους. Το μοναδικό κίνητρο θα είναι η τιμολογιακή πολιτική, δηλαδή η αγορά από το σύστημα σε υψηλές τιμές της ενέργειας που παράγουν». Αλλά και κει το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τέτοιου είδους τεχνολογίες. «Συγκεκριμένα, θα διατηρηθούν σταθερά τα τιμολόγια στις «κλασικές» μονάδες, όπως αιολικά και φωτοβολταϊκά, και θα παρέχονται επιπλέον κίνητρα μέσω υψηλών τιμών για τεχνολογίες γεωθερμίας, υπεράκτια αιολικά, μικρές μονάδες αξιοποίησης αερίων χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, παραγωγή ενέργειας από ηλιοθερμικούς σταθμούς κ.λπ.», δηλαδή τεχνολογίες που υστερούν σε αποδοτικότητα. Το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για την ήδη ρημαγμένη παραγωγική βάση της οικονομίας.

Στην ουσία, το σύνθημα περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χρησιμοποιείται όσο εξυπηρετεί την επιδίωξη του διακομματικού καθεστώτος να χτυπήσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, δηλαδή να χτυπήσει το λιγνίτη και γενικά τα στερεά καύσιμα αλλά σ’ ένα βαθμό και το πετρέλαιο, και να στρέψει τις επιχειρήσεις προς το φυσικό αέριο με το οποίο προσπαθεί να εξαρτήσει ενεργειακά τη χώρα μας η ρωσική υπερδύναμη. Να γιατί και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όταν επιχειρείται να χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα και με τον πιο σύγχρονο τρόπο πάλι οι σαμποταριστές τις χτυπάνε. Αυτό τώρα γίνεται με άλλοθι την κρατική ενίσχυση «για τεχνολογίες γεωθερμίας, υπεράκτια αιολικά, μικρές μονάδες αξιοποίησης αερίων για χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, για παραγωγή ενέργειας από ηλιοθερμικούς σταθμούς κ.λπ.». Αν κάποιοι επιχειρήσουν να παράγουν ενέργεια σε μαζική κλίμακα με τους παραπάνω τρόπο πάλι οι σαμποταριστές Παπανδρέου-Μπιρμπίλη θα τους εμποδίσουν.

Στις αναπτυγμένες χώρες, αντίθετα, οι ΑΠΕ χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά με τις κλασικές τεχνολογίες, την πυρηνική ενέργεια, το πετρέλαιο, το λιθάνθρακα και η ρύπανση του περιβάλλοντος καταπολεμείται με άλλους τρόπους, σίγουρα όχι με το κλείσιμο των επιχειρήσεων και τη συστηματική καταστροφή της βιομηχανίας.