ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΣτΕ

Χρειάστηκε να καούν χιλιάδες στρέμματα δάσους από τους προβοκάτορες εμπρηστές για να αποτραπεί από το μπλοκ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ η ψήφιση του νέου ρυθμιστικού σχεδίου για την Αττική που προωθούσε ο Σουφλιάς και το οποίο οριοθετούσε χώρους βιομηχανικών και βιοτεχνικών πάρκων. Η ψήφισή του νέου ρυθμιστικού σχεδίου θα έκανε δύσκολο το έργο των σαμποταριστών για την καταστροφή της βιομηχανίας και την αποτροπή νέων βιομηχανικών και τουριστικών επενδύσεων στην Αττική. Όμως όχι μόνο τα δάση κάηκαν για να αποτραπεί αυτή η θετική εξέλιξη αλλά και ο Σουφλιάς κυριολεκτικά εξατμίστηκε από την πολιτική ζωή της χώρας. Το δυτικόφιλο και φιλοαναπτυξιακό κομμάτι της ΝΔ όπως έδειξαν οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές και μετά την αρχηγία Σαμαρά στη ΝΔ, δέχτηκε ένα ισχυρό χτύπημα. Αμέσως μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση οι κάθε λογής μεσαιωνιστές οικολόγοι πολιτικά όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ ξεσπάθωσαν αφού τώρα πια έχουν δικούς τους ανθρώπους στα σχετικά υπουργεία. Ταυτόχρονα ο νεκροθάφτης της βιομηχανίας και της ανάπτυξης το ΣτΕ ξεπέρασε πια κάθε προηγούμενο. Με μια απόφαση που θα τη χαρακτηρίζαμε ιστορική για το μέλλον της χώρας και της εργατικής τάξης, βάζει ταφόπλακα σε όποια επένδυση δεν θέλει το ρωσόφιλο καθεστώς. Συγκεκριμένα το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 3175/2009 απόφασή του ερμηνεύοντας όπως αυτό θέλει το άρθρο 24 του Συντάγματος και τη σχετική νομοθεσία (Ν3325/2005, 2742/1999 και 1650/1986), έκρινε ότι «η εγκατάσταση βιομηχανικής, ή βιοτεχνικής, επιχειρήσεως είναι επιτρεπτή μόνο σε ειδικώς εκ των προτέρων καθορισμένες περιοχές και όχι σε όσες περιοχές απλώς και μόνο δεν απαγορεύεται ρητά η συγκεκριμένη χρήση» (www.in.gr, 18-10). Η εγκατάσταση βιομηχανικής, ή βιοτεχνικής, επιχειρήσεως, συνεχίζει το ΣτΕ, «που από τη φύση της επάγεται οχλήσεις και για τις οικιστικές περιοχές και για το περιβάλλον, είναι επιτρεπτή ενόψει των ορισμών των άρθρων 24 και 106 του Συντάγματος, μόνο σε περιοχές που εκ των προτέρων και με βάση νόμιμα κριτήρια έχουν καθοριστεί ως περιοχές προοριζόμενες για την ανάπτυξη της δραστηριότητας αυτής».

Τι σημαίνουν αυτές οι διατυπώσεις; Σημαίνουν το εξής: Ως τώρα δεν υπάρχουν στη χώρα μας χωροταξικά σχέδια, ούτε περιφερειακά, ούτε ακόμα περισσότερο κεντρικά που να ορίζουν ποιοι είναι οι χώροι στους οποίους μπορούν να δημιουργηθούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αυτά τα σχέδια τα εμποδίζουν εδώ και δεκαετίες οι ρωσόδουλοι σαμποταριστές ακριβώς για να μην καθιερωθούν επίσημα τέτοιοι χώροι. Γιατί αν υπήρχαν τέτοια σχέδια και δεν θα προβλέπονταν σε αυτά βιομηχανικές χρήσεις γης οι σαμποταριστές στις κυβερνήσεις θα αποκαλύπτονταν σαν τέτοιοι. Για να αντιμετωπίσουν λοιπόν αυτήν την έλλειψη ειδικά εγκεκριμένης βιομηχανικής γης έστω σε τοπικό επίπεδο ορισμένες περιφερειακές αρχές και νομαρχίες εγκρίνανε ως τώρα βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε περιοχές όπου απλά αυτές δεν απαγορεύονταν και τούτο μετά από πολλά χρόνια αναμονής και μετά από απέραντες διαδικασίες και «οικολογικές» αντιδράσεις. Με αυτήν όμως την απόφασή του το ΣτΕ αποκλείει αυτή τη διέξοδο και απαιτείται πλέον η ύπαρξη χωροταξικών σχεδίων που θέλουν κεντρική πολιτική έγκριση, δηλαδή που είναι αδύνατο να υπάρξουν κάτω από το συγκεκριμένο κεντρικό πολιτικό καθεστώς.

Το ΣτΕ επιτρέπει μόνο παραδοσιακές βιομηχανίες ή βιοτεχνίες που έχουν σχέση με τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία της περιοχής, δηλαδή κανένα τυροκομείο ή ελαιοτριβείο!
Να πως έφτασε η χώρα μας στην χρεωκοπία που σήμερα μεν είναι καλυμμένη κάτω από την προστασία του Ευρώ αλλά που αύριο θα εκδηλωθεί ανοιχτά οδηγώντας το λαό στην πιο μεγάλη πείνα και το ευρώ στην πιο μεγάλη του βύθιση.