Νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια: Ένα δηλητηριασμένο δώρο στους μετανάστες

Πως ένας δίκαιος νόμος εισάγεται από το καθεστώς με το χειρότερο τρόπο και τη χειρότερη στιγμή για να καλλιεργήσει νέο
εθνο-ρατσιστικό μίσος

Το νέο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια δίνει δικαίωμα αυτόματης απόκτησης ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη χώρα εφόσον ο ένας από τους δύο γονείς είναι νόμιμος. Ταυτόχρονα διευκολύνει τις προϋποθέσεις απόκτησης ιθαγένειας τόσο για τα παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί στη χώρα όσο και για τους ενήλικες. Αυτός ο νόμος από μόνος του είναι πολύ θετικός σε σχέση με το απαγορευτικό σχεδόν καθεστώς που υπήρχε μέχρι τώρα αλλά μπαίνει χωρίς πολιτικο-ιδεολογική προετοιμασία των μαζών και χωρίς κυρίως να έχουν χτυπηθεί σε κανένα ουσιαστικό επίπεδο μέσα στην κοινωνία οι ιδέες του εθνορατσισμού, του ναζισμού και του αντισημιτισμού και κυρίως χωρίς να εξαπολυθεί ένας ιδεολογικός και πολιτικός πόλεμος αποκάλυψης και καταγγελίας του φασιστικού-ρατσιστικού ΛΑΟΣ και του εθνοφασίστα Σαμαρά πέρα από το ίδιο το μεταναστευτικό που μόνο του διχάζει ακόμα το λαό. Σε μία χώρα όπου οι μετανάστες βρίσκονται για χρόνια στο περιθώριο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής, με συνειδητή πολιτική περιθωριοποίησης από το ελληνικό κράτος, τέτοιοι νόμοι δημιουργούν πρόσφορο έδαφος στον πληθυσμό ώστε να σπείρουν την εθνο-ρατσιστική τους προπαγάνδα το ΛΑΟΣ και η ΝΔ του Σαμαρά. Από την άλλη οι προβοκατόρικες θέσεις των ΣΥΝ και ψευτοΚΚΕ για νομιμοποίηση όλων ανεξαιρέτως των μεταναστών που έχουν μπει στη χώρα χωρίς χαρτιά και για ανοιχτά σύνορα βοηθάνε τους εθνο-ρατσιστές να γίνονται πειστικοί στο ντόπιο πληθυσμό. Στο βάθος αυτός ο νόμος έτσι όπως εισάγεται θα κάνει τους έλληνες πιο εθνορατσιστές και θα αναγκάσει τους μετανάστες για να επιζήσουν να υποδουλωθούν πολιτικά και γιατί όχι, και οργανωτικά στα σοσιαλφασιστικά ψευτοΚΚΕ και ΣΥΝ.

Οι θετικές αλλαγές που φέρνει ο νόμος

Η βασική αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο προβλέπει την απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά που : α) γεννιούνται στην Ελλάδα και ο ένας από τους δύο γονείς έχει πενταετή νόμιμη διαμονή στη χώρα, β) δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και έχουν παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού είτε έξι οποιεσδήποτε τάξεις στις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Πρόκειται για την απόκτηση ιθαγένειας από τους μετανάστες δεύτερης γενιάς, δηλαδή παιδιά που οι γονείς τους έχουν μείνει στη χώρα αρκετά χρόνια, και τα ίδια ξεκινούν να χτίσουν το μέλλον τους σε αυτή τη χώρα. Αυτές οι διατάξεις είναι εντελώς δίκαιες και απαραίτητες. Η μόνη κριτική που μπορεί να τους γίνει καθ εαυτές είναι ότι είναι δειλές. Εμείς πιστεύουμε ότι κάθε παιδί που έχει γεννηθεί στη χώρα μας και ζει σε αυτήν πρέπει να παίρνει την ελληνική ιθαγένεια.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι ότι περιορίζεται ο χρόνος διαμονής στη χώρα από δέκα σε πέντε χρόνια για την απόκτηση της ιθαγένειας, ενώ η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εκδίδει απόφαση μέσα σε δύο χρόνια για κάθε αίτηση που θα υποβληθεί και να την αιτιολογεί, μέτρο που είναι επίσης θετικό. Μέχρι τώρα υπήρχε προϋπόθεση δεκαετούς διαμονής, η διοίκηση απαντούσε στις αιτήσεις όποτε ήθελε και η απόφαση της δεν χρειαζόταν καμία αιτιολογία. Παρόλα αυτά παραμένει μία ευρύτατη δυνατότητα από τη διοίκηση για αυθαιρεσία αφού αποτελεί κριτήριο απόκτησης της ιθαγένειας «η ένταξη του αλλοδαπού στην ελληνική κοινωνία» η οποία κρίνεται χωρίς συγκεκριμένους όρους (όπως πχ από ποια στοιχεία μπορεί να προκύπτει αυτή η ένταξη) από μία πενταμελή διοικητική επιτροπή.

Οι δημαγωγοί εθνο-ρατσιστές υποστηρίζουν ότι το νέο καθεστώς θα φέρει μαζικές ελληνοποιήσεις και ότι μόνο ο χρόνος παραμονής στην Ελλάδα θα δίνει το δικαίωμα της ιθαγένειας. Αυτό είναι ψέμα, αφού πέρα από το πιο πάνω κριτήριο της «ένταξης» ισχύουν και άλλες προϋποθέσεις που υπήρχαν από παλιά και εφαρμόζονται μέχρι σήμερα όπως η γνώση της γλώσσας. Γι’ αυτό το λόγο οι αλλοδαποί που πληρούσαν μέχρι τώρα την προϋπόθεση της 10ετούς παραμονής περνούσαν από συνέντευξη και η απόρριψη ήταν σίγουρη αν αποτύχαιναν σε ερωτήσεις για τη γλώσσα, την ιστορία και τη γεωγραφία.
Από την άλλη η απόδοση της ιθαγένειας είτε στους ενήλικες είτε στα παιδιά προϋποθέτει νόμιμη διαμονή στη χώρα είτε των ίδιων είτε των γονιών τους. Όλα αυτά σε συνδυασμό και με τα υπερβολικά υψηλά παράβολα που απαιτούνται, 1000 ευρώ το άτομο, κόστος που αυξάνεται με τα έξοδα του δικηγόρου που κατά κανόνα ασχολείται με την υπόθεση περιορίζουν αρκετά τον αριθμό όσων θα αποκτήσουν την ιθαγένεια με το νέο νόμο. Οπότε η εικόνα που δίνεται για την «αλλοίωση» του εθνικού χαρακτήρα του κράτους με την ελληνοποίηση ενός εκατομμυρίου μεταναστών είναι εντελώς πλαστή.
Επίσης, ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για μέτρα που δεν εφαρμόζει καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εντελώς ψέμα. Ειδικά η περίπτωση της Γερμανίας που αναμασάει ο Σαμαράς, δηλαδή ότι η ιθαγένεια δίνεται εκεί στα παιδιά όταν ενηλικιωθούν και όχι με τη γέννηση. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά δεύτερης γενιάς αποκτούν αυτόματα την ιθαγένεια που τους δίνει μία σειρά δικαιώματα, και τα ίδια επιλέγουν από τα 18 έως τα 23 εάν θα διατηρήσουν την ιθαγένεια ως ενήλικες.
Όπως έχει σημειώσει σε έρευνά του ο διευθυντής του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τον Ρατσισμό και την Ξενοφοβία Μίλτος Παύλου, στο 60% των ευρωπαϊκών κρατών η ιθαγένεια παραχωρείται σε όσους έχουν γεννηθεί στη χώρα (2η γενιά) είτε αυτόματα (25%), είτε ύστερα από τρία έτη (22%), είτε ύστερα από πέντε έτη (19%). Ακόμη και σε χώρες με αυστηρές προϋποθέσεις για απόδοση ιθαγένειας (Αυστρία, Ιταλία, Κύπρος) προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τη 2η γενιά. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα με δεύτερη γενιά μεταναστών που δεν έχει θεσμοθετήσει καμία ειδική ρύθμιση.
Σε ό,τι αφορά την 1η γενιά, μεταξύ των 27 κρατών «στο 41% η ιθαγένεια χορηγείται σε λιγότερο από 5-6 χρόνια νόμιμης διαμονής και στο 50% σε 8-10 χρόνια».
Σύμφωνα με έρευνα στις χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση βάσει των επιδόσεών της για το καθεστώς και τις προϋποθέσεις πολιτογράφησης αλλοδαπών. Σε κανέναν από τους τομείς που εξετάστηκαν η Ελλάδα δεν εμφανίστηκε να εφαρμόζει ευνοϊκά μέτρα ενσωμάτωσης των μεταναστών, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις. Ειδικά στο θέμα της ιθαγένειας, με άριστη επίδοση το 100 η χώρα βαθμολογήθηκε μόλις με 25 κι ενώ ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε. έφτανε στο 43.

Η τρίτη και βασική αλλαγή που φέρνουν οι νέες ρυθμίσεις είναι η ψήφος στις δημοτικές εκλογές για τους μετανάστες και τους ομογενείς που έχουν πενταετή διαμονή στη χώρα και άδεια αορίστου χρόνου.

Οι νέες ρυθμίσεις αποτελούν εργαλείο στα χέρια του καθεστώτος για την αύξηση του εθνορατσισμού

Αυτός ο καλός νόμος με τις συνθήκες, τη στιγμή και τον σχεδόν πραξικοπηματικό τρόπο που γίνεται, δηλαδή χωρίς προηγούμενη συστηματική ιδεολογική και πολιτική προετοιμασία των μαζών και χωρίς αποκάλυψη του εθνορατσιστικού ναζιστικού χαρακτήρα του ΛΑΟΣ και του ακροδεξιού χαρακτήρα του Σαμαρά θα προκαλέσει δυνάμωμα του εθνο-ρατσισμού. Αυτό ακριβώς έγινε με τη γενικά πολύ σωστή κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες που όμως έγινε πραξικοπηματικά, δηλαδή δεν συνοδεύτηκε από καμία απολύτως προηγούμενη ιδεολογική και πρακτική πολιτική προετοιμασία του λαού για το χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος, της θρησκείας από το έθνος και κυρίως χωρίς πάλη ενάντια στο εθνορατσισμό του Χριστόδουλου. Έτσι η αλλαγή των ταυτοτήτων δυνάμωσε την εθνοθρησκευτική ακροδεξιά και ουσιαστικά έκανε μαζικό το εθνορατσιστικό και κρυφοχιτλερικό ΛΑΟΣ.
Η νέα ρύθμιση για τους μετανάστες έτσι πραξικοπηματικά όπως γίνεται και χωρίς μια σειρά παράλληλες μάχες και προηγούμενες πολιτικές και υλικές προϋποθέσεις πιστεύουμε ότι θα κάνει τον εθνορατσισμό ένα μεγάλο και πιο φανατικό ρεύμα, και τελικά θα μετατρέψει το ΛΑΟΣ σε ένα μεγάλο κόμμα.

Το να κατεβαίνει δηλαδή ένας νόμος ιδεολογικής αιχμής για ένα ζήτημα που τόσο βαθιά βρίσκει τις μάζες απροετοίμαστες και που ένα μεγάλο μέρος τους είναι ακόμα τόσο βυθισμένο στις εθνορατσιστικές προκαταλήψεις που όλα τα κόμματα για χρόνια καλλιέργησαν, το να κατεβαίνει αυτός ο νόμος όταν μια τεράστια προλεταριακή μάζα είναι εξοργισμένη από καιρό με την προβοκατόρικη πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» και της ελεύθερης μαύρης εργασίας για τους μετανάστες που ακολούθησαν για χρόνια οι ψευτοδημοκράτες των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ-ψευτοΚΚΕ και η ΝΔ των εργοδοτών, το να κατεβαίνει ακριβώς τη στιγμή μιας ασύλληπτης κρίσης και ανεργίας που φέρνει στην επιφάνεια τα πιο κανιβαλικά ένστικτα των κάθε λογής παλιών και νέων αποκλεισμένων που θέλουν να διώξουν και να εξουδετερώσουν τον κάθε ξένο ανταγωνιστή τους, και τέλος το να κατεβαίνει τη στιγμή που ανεβαίνει διαρκώς μέσα στην κοινωνία η εθνορατσιστική πολιτική του ΛΑΟΣ, αυτό είναι ένα έγκλημα κατά των μεταναστών και κατά της δημοκρατίας που δεν έχει ξαναγίνει.
Εκτός δηλαδή από την πολιτικο-ιδεολογική προετοιμασία των μαζών και τον πολιτικο-ιδεολογικό πόλεμο σε ΛΑΟΣ και Σαμαρά η κυβέρνηση πριν κατεβάσει το νόμο θα έπρεπε να πάρει και δύο υλικά συγκεκριμένα μέτρα καθησυχασμού του λαού που θα ήταν και μέτρα πολιτικής προστασίας των εγκατεστημένων μεταναστών: Θα πάλευε αποφασιστικά για την απαγόρευση της παράνομης μετανάστευσης και ακόμα πιο αποφασιστικά κατά της μαύρης εργασίας στην πόλη και στην ύπαιθρο και θα έβγαζε εκτός νόμου τους ναζιστές της ΧΑ. Κυρίως όμως θα προωθούσε όσο μπορούσε μέσα στην κρίση την παραγωγή για να μην ξεφτιλιστούν οι μισθοί και να μην απογειωθεί η ανεργία.
Κι όμως τι κάνει η κυβέρνηση και όλοι αυτοί οι ψευτοδημοκράτες και ψευτοδιεθνιστές; Χαριεντίζονται με το ΛΑΟΣ παντού, του δίνουν το φωτοστέφανο του εκκαθαριστή της διαφθοράς και του αντιδυτικού πατριώτη, και κυρίως του επιτρέπουν να παίζει τον τόσο πολύτιμο ρόλο του φίλου των φτωχών. Ταυτόχρονα εξασφαλίζουν τη νομιμότητα της Χρ. Αυγής ενώ ευνοούν την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Κυρίως φροντίζουν να βομβαρδίζουν την παραγωγή ακόμα και πάνω στη χρεοκοπία και έτσι να ρίχνουν αναπόφευκτα τους μισθωτούς στην πείνα και στην ανεργία. Δηλαδή κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν το φασισμό.

Αλλά πέρα από αυτά τι σιχαμερή υποκρισία, τι προβοκάτσια όταν αυτή η μεταρρύθμιση γίνεται σε μία χώρα στην οποία δεν αναγνωρίζονται εθνικές μειονότητες, και μάλιστα μία από αυτές, η μακεδονική, δεν έχει καν δικαίωμα να διδάσκεται τη γλώσσα της, μια χώρα στην οποία το ρατσιστικό σύνθημα του ΛΑΟΣ «μας κλέβουν τη δουλειά και την αξιοπρέπεια» δεν καταγγέλλεται από τους καθώς πρέπει κοινοβουλευτικούς, σε μια χώρα στην οποία όποιος δεν είναι ορθόδοξος δεν λογαριάζεται στο βάθος της καρδιάς των μαζών σαν Έλληνας, στην οποία οι δράστες του ρατσιστικού πογκρόμ κατά των Αλβανών το Σεπτέμβρη του 2007 ποτέ δεν τιμωρήθηκαν και κανείς δεν ζήτησε να τιμωρηθούν, στην οποία οι ειδικοί φρουροί εκπαιδεύονται σε μεθόδους βασανιστηρίων πάνω σε κορμιά μεταναστών, στην οποία οι μετανάστες βρίσκονται στο απόλυτο περιθώριο χωρίς παρουσία, συμμετοχή και εκπροσώπηση στην κοινωνική και πολιτική ζωή και σε μία χώρα που η πλειοψηφία των αλλοδαπών δουλεύει μαύρα μεροκάματα και όπου τα συνδικάτα διαιωνίζουν την ταξική διάσπαση και το ρατσιστικό μίσος ανάμεσα στους εργάτες, σε μια χώρα όπου οι ναζιστές είναι νόμιμοι και μπορούν να δέρνουν μετανάστες και να διαλύουν εκδηλώσεις για προοδευτικά βιβλία και οι αντισημίτες να καίνε συναγωγές χωρίς σχεδόν κανένας φίλος των μεταναστών να διαμαρτύρεται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ;
Είναι σαφές ότι οι ψευτομεταρρυθμιστές δουλεύουν για το ΛΑΟΣ και για το φασίστα Σαμαρά, δουλεύουν για το φίλο τους τον Πούτιν και τον Γιν Τάο, δουλεύουν τελικά για μια εθνορατσιστική Ελλάδα στην υπηρεσία αυτών των νεοχιτλερικών χωρών.
Ήδη το ΛΑΟΣ και ο Σαμαράς άρχισαν να προπαγανδίζουν τα δημαγωγικά κηρύγματα τους περί «αλλοίωσης» της εθνικής ταυτότητας και κατάργησης της «εθνικής συνείδησης». Ο Σαμαράς δηλώνει ότι θα καταργήσει το νόμο όταν γίνει κυβέρνηση (!) ενώ το ΛΑΟΣ κάνει καμπάνια για δημοψήφισμα όπως ακριβώς και οι ναζιστές της Χ. Αυγής.
Εννοείται ότι για να προβοκάρει ακόμα περισσότερο τα πράγματα υπέρ των εθνοφασιστών ως συνήθως ο ΣΥΝ προπαγανδίζει την κατάργηση των κριτηρίων της νομιμοποίησης και τη ζητάει για όλους όσους θα συνεχίσουν να μπαίνουν και απαιτεί να μπαίνουν στην Ελλάδα. Αυτού του είδους η προπαγάνδα υπονομεύει το δικαίωμα των μεταναστών που έχουν αποκτήσει δεσμούς ζωής με τη χώρα και δικαιούνται την ιθαγένεια και προβοκάρει αυτό το δικαίωμα τους στο λαό.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να σπεκουλάρει εμφανιζόμενο σαν το δήθεν λογικό κόμμα το αιώνια καιροσκοπικό και δήθεν ενδιάμεσο ανάμεσα στους δύο πόλους ψευτοΚΚΕ δηλαδή μισό με τους εθνορατσιστές του ΛΑΟΣ, όταν λέει το αισχρό ψέμμα ότι «Η παραχώρηση ιθαγένειας από τα καπιταλιστικά κράτη σχετίζεται με τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου, με τους όρους εκμετάλλευσης της ξένης εργατικής δύναμης και ενσωμάτωσης των μεταναστών» (ενώ στην πραγματικότητα το κεφάλαιο θέλει εκμετάλλευση των μεταναστών χωρίς απόδοσή ιθαγένειας) και μισό με τους ψευτοδιεθνιστές του ΣΥΝ όταν προτείνει τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών μόλις περάσουν παράνομα τα σύνορα.
Η ΟΑΚΚΕ καταγγέλλει τις προβοκατόρικες μεθοδεύσεις του καθεστώτος με τους μετανάστες. Αφού έκανε τη μεγάλη προβοκάτσια να κατεβάσει το νομοσχέδιο το ΠΑΣΟΚ με την υποστήριξη του ΣΥΝ κανείς δημοκράτης δεν μπορεί να ζητήσει να τον πάρει πίσω γιατί αυτό θα ήταν μια ασύλληπτη ενθάρρυνση του ναζισμού. Η ΟΑΚΚΕ λοιπόν θα υπερασπίζει το νομοσχέδιο, αλλά θα συνεχίσει να καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ γιατί το κατέβασαν έτσι. Ταυτόχρονα θα τους καλεί αφού ισχυρίζονται πως θέλουν πραγματικό πέρασμα του νόμου, δηλαδή πέρασμα στη συνείδηση του λαού και όχι ενάντια στις διαθέσεις του λαού και στα χαρτιά να δώσουν τώρα τουλάχιστον τη μάχη ενάντια στον εθνορατσισμό και τους εθνορατσιστές και ταυτόχρονα να καθησυχάσουν τις μάζες με τα μέτρα που περιγράψαμε. Αν αυτά δεν τα κάνουν, που δεν θα τα κάνουν, η μεγάλη ζημιά θα έχει γίνει αλλά τουλάχιστον πολλοί δημοκρατικοί άνθρωποι και οι μετανάστες θα καταλάβουν.