ΣΤΟ ΦΩΣ Η ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟΝ ΜΠΟΜΠΟΛΑ

Το 2004 γράφτηκε ο επιθανάτιος επίλογος για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα με την ακύρωση της επένδυσης της καναδικής TVX στα μεταλλεία Κασσάνδρας από το βιομηχανοκτόνο Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μετά από δέκα περίπου χρόνια αναβολών στα δικαστήρια, αντιδραστικών κινητοποιήσεων του ψευτοΚΚΕ σε συνεργασία με το φασίστα, τότε κοινοτάρχη Ολυμπιάδας, Μήτσου και με τη σύμπραξη του ρωσόδουλου Λαλιώτη, τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, η πιο μεγάλη μεταπολεμική ξένη επένδυση στη χώρα μας έλαβε τέλος. Η καναδική TVX που με νόμο της ελληνικής βουλής είχε αγοράσει τα μεταλλεία χρεοκόπησε και πουλήθηκε στην επίσης καναδική Kinross. Το δοκιμασμένο, όπως πριν, σκηνικό δούλεψε και πάλι και η Kinross αναγκάστηκε να ξεπουλήσει τα μεταλλεία μέσα από σκοτεινές διαδικασίες που έγιναν με ασύλληπτη ταχύτητα σε έναν ρουμάνο τυχοδιώκτη ονόματι Τίμις και στον ανατολικοολιγάρχη Μπόμπολα, οι οποίοι είχαν στο μεταξύ συστήσει την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Τελικά η εταιρεία πέρασε στον Μπόμπολα και ο Τίμις αποδείχτηκε απλώς παποράκι που χρησιμοποιήθηκε από το καθεστώς σε μια πρώτη φάση για να κρυφτεί πίσω του η φάτσα του πρώτου. Οι περίπου 800 εργαζόμενοι των μεταλλείων απολύθηκαν αλλά το καθεστώς τους εξασφάλισε κάποια ικανοποιητική αποζημίωση για αρκετά χρόνια έως και σύνταξη για τους παλιότερους μεταλλωρύχους -μετά την πίεση του αγώνα τους. Το κράτος ανέλαβε αυτό το μισθολογικό βάρος ώστε να μπορέσει ο Μπόμπολας να προσλάβει καινούργιο προσωπικό και αρκετούς από τους παλιούς εργαζόμενους που ήταν νεώτεροι σε ηλικία αλλά με πολύ χαμηλότερα μεροκάματα και ταυτόχρονα έφτιαξε καινούργια σωματεία που δεν θα του έβαζαν προβλήματα. Δηλαδή το καθεστώς ακολούθησε τη συνταγή: εξαγοράζω τους παλιούς εργαζόμενους για να δώσω τζάμπα την παραγωγική μονάδα στον κρατικό ολιγάρχη.
Το πλήγμα για την ελληνική οικονομία ήταν τεράστιο όχι μόνο γιατί ματαιώθηκε η κατασκευή του εργοστάσιου χρυσού που την τεχνολογία του δεν έχουν ακόμα σε ψηλά επίπεδα οι ανατολικοί παραγωγοί χρυσού και ο άσχετος με αυτά Μπομπολάς. Το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν ότι από τότε όλοι οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές γύρισαν την πλάτη στην Ελλάδα επειδή αυτή αποδείχτηκε αναξιόπιστη. Γιατί όπως είπαμε παραπάνω η TVX είχε εξασφαλίσει με νόμο την επένδυσή της, δηλαδή η ελληνική βουλή και οι έλληνες βουλευτές δεν τίμησαν την υπογραφή τους. Το ίδιο έγινε αργότερα και με το εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό δημιουργώντας πάλι 800 άνεργους. Αυτό το τελευταίο χτύπημα έγινε χαρακτηριστικά στην εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Αλλά όλα κάποτε έρχονται στην επιφάνεια. Η υπόθεση της μεταβίβασης άρχισε να ερευνάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από καταγγελία των παλιών ιδιοκτητών σε αυτήν. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Βήμα (15-03-2009): “Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οδηγείται πάλι η Ελλάδα, αυτή τη φορά για τους χειρισμούς που έχουν γίνει την περίοδο 2003-2008 σχετικά με τα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει στο υπουργείο Οικονομίας προθεσμία ενός μηνός να της εξηγήσει γιατί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μεταβιβάστηκαν από την ΤVΧ Ηellas στο ελληνικό Δημόσιο αντί 11 εκατ. ευρώ και γιατί το ελληνικό Δημόσιο την ίδια ημέρα τα πούλησε μαζί με άλλα 70 περιουσιακά στοιχεία στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στην ίδια τιμή των 11 εκατ. ευρώ. Υπάρχει όμως και ένα τρίτο ερώτημα: Γιατί η τιμή πώλησης στην Ελληνικός Χρυσός έγινε αντί τιμήματος 11 εκατ. ευρώ, ενώ έξι μήνες αργότερα η αγοραία αξία των στοιχείων ενεργητικού των Μεταλλείων ήταν 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή 37 (!) φορές παραπάνω; Επίσης, γιατί έγινε μεταβίβαση των Μεταλλείων στην αγοράστρια εταιρεία χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, όπως προβλέπεται για όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις; Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί εξηγήσεις από το υπουργείο Οικονομίας γιατί κατά τη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας προβλεπόταν απαλλαγή της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός από την υποχρέωση καταβολής του φόρου μεταβίβασης ή οιουδήποτε άλλου φόρου, αλλά και ποιος αποφάσισε ότι η αγοράστρια εταιρεία θα καταβάλει μειωμένες δαπάνες για τις αμοιβές δικηγόρων και συμβολαιογράφων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήλεγξε αν όλα τα ανωτέρω είναι παράνομα, ενώ έχει καταλήξει ότι πρόκειται για παράνομη κρατική ενίσχυση αφού με την πρακτική που ακολουθήθηκε δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση περιφερειακών ενισχύσεων ή ενισχύσεων διάσωσης και αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων ή ενισχύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος».
Πρόκειται πραγματικά για ένα ασύλληπτο αποδεδειγμένο οικονομικό σκάνδαλο υπέρ ενός ολιγάρχη, το μεγαλύτερο σε όγκο μετά την δωρεάν παραχώρηση ενός δις Ευρώ στον Γερμανό. Όμως σε ποιότητα είναι το πιο χαρακτηριστικό για το τι γίνεται σήμερα στην Ελλάδα: Καταστροφή και κλείσιμο των μεγάλων παραγωγικών μονάδων που ανήκουν στο ντόπιο και δυτικό κεφάλαιο και μετά δωρεάν μεταβίβασή τους στο ανατολικό κρατικοολιγαρχικό κεφάλαιο για να τις εκμεταλλευτεί και να τις λεηλατήσει με τους όρους του. Ειδικά στην περίπτωση των μεταλλείων της Κασσάνδρας η ιστορία περιλαμβάνει όλη την γκάμα των καταστροφών και μεταβιβάσεων κεφαλαίου. Έτσι είχαμε πρώτον πέρασμα των μεταλλείων από τον ιδιώτη Αθανασιάδη Μποδοσάκη Εθνική Τράπεζα, δηλαδή στο ελληνικό κράτος με παρατεταμένες απεργίες και τελικά με τη δολοφονία του Αθανασιάδη Μποδοσάκη από την καγκεμπίτικη «17Ν». Ύστερα είχαμε δολοφονία από τη «17Ν» του διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας Βρανόπουλου, δηλαδή του νέου ιδιοκτήτη που ήθελε να κάνει μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στον ευρύτερο όμιλο -που περιελάμβανε και τα Λιπάσματα Δραπετσώνας- και μεταβίβαση των μεταλλείων στην καναδική TVX που πήρε τα μεταλλεία για να τα ολοκληρώσει με εργοστάσιο παραγωγής χρυσού. Έτσι είχαμε «αντιιμπεριαλιστικό» και «αντικαπιταλιστικό» αγώνα με έμφαση στο οικολογικό σαμποτάζ. Έτσι Δήμαρχοι, ΣτΕ, κομματικές ηγεσίες και αναρχοφασίστες βομβιστές ενωμένοι έκλεισαν την TVX και παρέδωσαν τα μεταλλεία στον ανατολικό ολιγάρχη.
Από τότε δεν υπάρχει για τους ψευτοοικολόγους του ΣΥΝ και Σία μόλυνση του περιβάλλοντος και για το ψευτοΚΚΕ κανένας ιμπεριαλιστής και καπιταλιστής για να οργανωθούν εναντίον του εργατικά και λαϊκά κινήματα. Από τη στιγμή που την κρατική περιουσία την παίρνουν στην κατοχή τους οι ανατολικοολιγάρχες κανείς δεν μιλά. Το ίδιο έγινε άλλωστε και πρόσφατα με την Ολυμπιακή που δόθηκε με σκοτεινές διαδικασίες στον Βγενόπουλο.
Δύο προσφυγές των κατοίκων της Στρατονίκης που έγιναν το 2005 κατά των αδειών εξόρυξης στο Στρατώνι απορρίφθηκαν με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ το Φλεβάρη αυτού του χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτή την περίπτωση το ΣτΕ «έσπασε» τη γνωστή κατεδαφιστική του παράδοση και έδωσε απλόχερα έγκριση για τη συνέχιση των εξορυκτικών εργασιών του Μπόμπολα χωρίς μάλιστα να ακολουθήσει ορυμαγδός καταγγελιών από τα κόμματα που πρωτοστάτησαν ενάντια στην επένδυση της TVX. Ασφαλώς το ζητούμενο δεν είναι τώρα που έχει στα χέρια του τα μεταλλεία ο Μπόμπολας να κλείσουν. Αλλά δεν μπορεί να γίνει ανεκτό το σκάνδαλο της ληστρικής απόκτησης του μεταλλευτικού πλούτου. Πρέπει να κληθεί ο Μπόμπολας να καταβάλει άμεσα το τίμημα που θα έπρεπε να καταβάλει και να γίνει είτε από αυτόν είτε από κάποιον άλλο η επένδυση του χρυσού. Δεν μπορεί επίσης οι εργαζόμενοι να δέχονται κανέναν εργασιακό μεσαίωνα που είναι σύμφυτος με τον πολιτικό χαρακτήρα αυτού του ληστρικού κεφαλαίου. Πρέπει να απαιτήσουν από την εταιρεία τις καλύτερες δυνατές εργασιακές συνθήκες.
Το έγκλημα των μεταλλείων Κασσάνδρας είναι η επιτομή όλων των εγκλημάτων που οι 5 κομματικές ηγεσίες των νεο-δοσιλόγων σαμποταριστών έχουν διαπράξει και διαπράτουν κατά της Ελλάδας. Θα φροντίσουμε ώστε αυτό να μη μείνει κρυφό από τον ελληνικό λαό που ζει κάτω από την αόρατη πολιτική δικτατορία των 5.