ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Ο ΤΣΑΒΕΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

Με τη φίμωση των ΜΜΕ και της αντίθετης γνώμης ο Ούγκο Τσάβες επιχειρεί το μεγάλο προπαρασκευαστικό βήμα για την επιβολή της φασιστικής δικτατορίας στη Βενεζουέλα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της χώρας προβαίνει σε πραξικοπηματισμούς. Όμως οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος είναι ραγδαίες και ανησυχητικές περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Η τελευταία επίθεση του καθεστώτος στην ελεύθερη ενημέρωση εξαπολύθηκε αιφνιδιαστικά και ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 23ης Γενάρη όταν κόπηκε το σήμα έξι ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, χωρίς να δοθεί καμία προειδοποίηση στους υπευθύνους. Όπως έγινε γνωστό, το κλείσιμο των καναλιών – με επιφανέστερο το δημοφιλές καλωδιακό RCTV – οφείλεται στη μη μετάδοση από αυτά των διαγγελμάτων του προέδρου. Η πραξικοπηματική κίνηση των αρχών ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη χώρα, κυρίως φοιτητών, που δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις της κυβέρνησης ότι πρόκειται για μία απλή διοικητική κύρωση. Στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν ενεπλάκησαν οι παρακρατικές συμμορίες του Τσάβες, με αποτέλεσμα στην επαρχία Μέριδα να σκοτωθεί ένας 15χρονος μαθητής κι ένας 28χρονος φοιτητής και να τραυματιστούν άλλα 33 άτομα (βλ. Ελευθεροτυπία, 27/1). Τόσο προκλητική και μισητή ήταν η ενέργεια του καθεστώτος ώστε δύο υπουργοί της σοσιαλφασιστικής κυβέρνησης, ο υπουργός άμυνας και η υπουργός περιβάλλοντος, να παραιτηθούν επικαλούμενοι «προσωπικούς λόγους». Με την πρόσφατη παραίτηση άλλων δύο υπουργών η κυβέρνηση οδηγείται τώρα σε ανασχηματισμό.

Όμως ο Τσάβες βιάζεται να τελειώσει με κάθε ανεξάρτητη φωνή. Σε μια στιγμή που η δημοτικότητά του έχει πέσει λόγω της νομισματικής υποτίμησης, της έλλειψης νερού και της έλλειψης ηλεκτρικού, είναι υποχρεωμένος να εντείνει τη φασιστική του διακυβέρνηση εάν θέλει να παραμείνει στην εξουσία. Η επίθεσή του λοιπόν έχει και συνέχεια: στα τέλη Μάρτη συλλαμβάνεται το στέλεχος της αντιπολίτευσης Οσβάλντο Αλβάρεζ Παζ κατηγορούμενος για «συνωμοσία» εξαιτίας σχολίων που είχε κάνει στο τηλεοπτικό δίκτυο Γκλομποβιζιόν στις 8 του μήνα αποκαλώντας τη χώρα «παράδεισο διακίνησης ναρκωτικών»! Τρεις μέρες αργότερα συλλαμβάνεται ο ιδιοκτήτης του σταθμού Γκιγιέρμο Τσουαλόγκα για «προσβλητικά σχόλια» σε βάρος του Ούγκο Τσάβες (in.gr, 25/3). Πρόκειται για δηλώσεις που έκανε ο καναλάρχης σε συνάντηση ιδιοκτητών εφημερίδων στην Αρούμπα με τις οποίες ασκούσε κριτική στην αντι-ΜΜΕ πολιτική του προέδρου.

Οι συλλήψεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά άλλων περιπτώσεων καταστολής αντιφρονούντων. Τέτοιος είναι ο πρώην υπουργός άμυνας Μπαντουέλ, που αφού τα τσούγκρισε με το καθεστώς σήμερα σαπίζει στη φυλακή κατηγορούμενος για διαφθορά. Σε μια άλλη περίπτωση, ένας βιολόγος συνελήφθη επειδή αρνήθηκε να σταματήσει την απεργία πείνας που έκανε διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές χειρίστηκαν το ζήτημα καταπάτησης της γης του. Ένα από τα τελευταία θύματα της κατασταλτικής κατρακύλας του καθεστώτος ήταν η δικαστίνα Μαρία Λούρδες Αφιούνι. Κατηγορήθηκε για διαφθορά επειδή αποφυλάκισε τον επιχειρηματία Σεδένιο – χρηματοδότη της αντιπολίτευσης και κατηγορούμενο για παρεμπόδιση συναλλαγματικού ελέγχου – εναρμονιζόμενη με τις απόψεις ειδικών του ΟΗΕ. Σε ένα οργισμένο διάγγελμά του ο Τσάβες πρότεινε γι’ αυτήν 30χρονη φυλάκιση «ακόμα κι αν χρειαζόταν να συνταχθούν νέοι νόμοι για να την κρατήσουν στη φυλακή για τόσο μεγάλο διάστημα» προσθέτοντας ότι σε άλλες εποχές θα έπρεπε να είχε εκτελεστεί! (ΝΥΤ, 4/4) Τάχιστα η δημοκράτισα και γενναία διακαστίνα συνελήφθη από μυστικούς που τη φυλάκισαν στον ίδιο χώρο μαζί με δολοφόνους και εμπόρους ναρκωτικών που η ίδια είχε φυλακίσει! Τώρα δέχεται απειλές για τη ζωή της και φυσικά, το ελεγχόμενο από τον Τσάβες δικαστικό σώμα δεν τόλμησε να την υποστηρίξει.

Φιμώνοντας και φυλακίζοντας όποιον τολμά να σχολιάσει και να επικρίνει, το σοσιαλφασιστικό καθεστώς της Βενεζουέλας ετοιμάζεται να μπει στον παγκόσμιο πόλεμο που σχεδιάζουν οι δυνάμεις του ρωσοκινεζικού ναζιστικού άξονα σε βάρος της ανθρωπότητας. Πρόσφατα η ισπανική δικαιοσύνη αποκάλυψε τις διασυνδέσεις του καθεστώτος Τσάβες με διαβόητες σοσιαλφασιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις όπως είναι η βασκική ΕΤΑ και το FARC (Ελευθεροτυπία, 2/3). Η πορεία της χώρας προς την κατεύθυνση του φασιστικού πολέμου γίνεται αντιληπτό ότι δε συνάδει με την ύπαρξη ανεξάρτητων ΜΜΕ και με τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού. Καθόλου τυχαία οι συλλήψεις των αντιφρονούντων στη Βενεζουέλα συμπίπτουν χρονικά με το ταξίδι εκεί του ρώσου πρωθυπουργού Βλ. Πούτιν και τις κρίσιμες συμφωνίες που υπέγραψε με τον Τσάβες στον ενεργειακό, οικονομικό και στρατιωτικό τομέα.

Εκεί αποδείχτηκε ότι το τίμημα για την πίστωση με 2 δις δολάρια για την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών και τεθωρακισμένων, για τη χρηματοδότηση της εκμετάλλευσης πετρελαίου και αερίου, και για την είσοδο της Βενεζουέλας στη διαστημική και πυρηνική εποχή ήταν το φίμωμα και η καταπίεση του λαού της. Αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα που μας προσφέρει το παράδειγμα της Βενεζουέλας προς γνώση και συμμόρφωση: ότι η συμμαχία με τους νέους τσάρους οδηγεί γρήγορα τις χώρες που τους συναναστρέφονται στην πείνα και στο φασισμό.