Η Αυτοοργάνωση των εργατών της Ζώνης κατέθεσε στα τέλη του Μάρτη στο Πρωτοδικείο Πειραιά τις πρώτες υπογραφές για προσωρινό ΔΣ του Σωματείου. Το μεγάλο βήμα για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού και πραγματικά εργατικού σωματείου της Επισκευαστικής Ζώνης Περάματος έγινε. Από δω και μπρος τα πράγματα δεν θα είναι ίδια. Σύντομα δεν θα υπάρχει η νόθα ηγεσία, η βία, η εξαγορά συνειδήσεων και οι βρώμικες συνδιαλλαγές με την εργοδοσία ενός σωματείου κομματικών εγκάθετων που παίρνουν τις λίγες δουλειές της Ζώνης και διώχνουν όσους δεν είναι δικοί τους. Κυρίως δεν θα μπορεί να υπάρχει σαμποτάζ και ερήμωση της Ζώνης επειδή έτσι το θέλει το κόμμα του πιο δόλιου ιμπεριαλισμού που έχει γνωρίσει η χώρα μας και η ανθρωπότητα ολόκληρη.
Το Συντονιστικό της Αυτοοργάνωσης των εργατών της Ζώνης μοίρασε στους εργάτες της Ζώνης την παρακάτω προκήρυξη. Στο μοίρασμα της στην κεντρική Πύλη της Ζώνης συμμετείχαν με ενθουσιασμό πάνω από 35 εργάτες.
Μετά από αυτό το γεγονός το ψευτοΚΚΕ-ΠΑΜΕ θορυβημένο άρχισε να λέει ψέμματα στον άνεργο κόσμο ότι του βρήκε δουλειά στο εργοτάξιο της επέκτασης της Πετρόλα και αρκετούς ξεσήκωσε σε κινητοποιήσεις για αυτό το σκοπό. Όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και αρχίζουν όλοι να βλέπουν ότι δεν υπάρχει ακόμα καμιά δουλειά στην Πετρόλα ενώ το Πέραμα έχει αδειάσει από καράβια και έχουν μείνει να δουλεύουν εκεί μόνο οι άνθρωποι της κλίκας. Έτσι η οργή δυναμώνει για αυτούς και όλο και περισσότεροι εντάσσονται στην Αυτοοργάνωση για το Σωματείο Ζώνης.
Μια άλλη απάντηση του ψευτοΚΚΕ της Ζώνης ήταν ότι πλαισίωσε τον παλιό αποστάτη του ΕΡΓΑΣ και της ΟΑΚΚΕ Κ. Λιακόπουλο - που ήταν χρόνια στη ναφθαλίνη - με δυο φίλους της διοίκησης για να δημιουργηθεί μια «ομάδα Πρωτοβουλίας». Οι τρεις τους ισχυρίστηκαν πως είναι η μόνη αντιπολίτευση στο ΠΑΜΕ, αλλά άρχισαν να μοιράζουν προκηρύξεις μαζί με το ΠΑΜΕ (!) υπέρ της ενότητας με το ΠΑΜΕ, υπέρ των κινητοποιήσεων του-απάτη και να καταγγέλουν την Αυτοοργάνωση σαν διασπαστικό αντισύνδεσμο της εργοδοσίας, δηλαδή τους μόνους ανθρώπους που στάθηκαν πάντα αντίπαλοι και της εργοδοσίας και της εγκάθετης νόθας διοίκησης του κλαδικού σωματείου. Η προβοκάτσια με το Λιακόπουλο πάει ακόμα χειρότερα από ότι η προβοκάτσια με την Πετρόλα. Οι εργάτες θυμούνται και από την άλλη η εφιαλτική ανεργία δεν τους αφήνει να ξεχάσουν.
Η προκήρυξη της Αυτοοργάνωσης για την ίδρυση του Σωματείου έχει ως εξής:

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΖΩΝΗΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ!
Η ΖΩΝΗ ΘΑ ΖΗΣΕΙ !

Συνάδελφοι μεταλλεργάτες,

Στο ΠΕΡΑΜΑ μεσ’ στο κέντρο φύτρωσε καινούργιο δένδρο.
Το σωματείο της ζώνης, που ήταν ένα αίτημα χρόνων των πιο πρωτοπόρων εργατών και που έγινε επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση του κλάδου λίγο πριν πεθάνουμε, σήμερα υπάρχει !
Υπάρχει και υποστηρίζεται από πάρα πολλούς εργαζομένους –ανέργους. Αυτοί αποφάσισαν να μην πληρώνουν πια το μάρμαρο των ενεργειών του Πουλικόγιαννη και της παρέας του.
Είναι αλήθεια ότι όποιος τρώει και πίνει δύσκολα κατανοεί τον πεινασμένο και τη λύσσα του για επιβίωση, όμως ήρθε η στιγμή να το καταλάβουν. Το σχέδιο της κλίκας είναι: λίγα μερεμέτια για τους λίγους και ανεργία για τους πολλούς με τελικό σκοπό να καταστραφεί η ΖΩΝΗ. Αυτό βόλευε τους κινέζους συντρόφους τους για να εξαγοράσουν τσάμπα το λιμάνι από τον Πειραιά μέχρι το Πέραμα. Αυτό βόλευε και το ΠΑΜΕ για να έχει στη διάθεση του ότι ώρα ήθελε ένα κίνημα ανέργων.
Όμως ξέχασαν τον βασικό παράγοντα της ΖΩΝΗΣ τους ανθρώπους, τους εργάτες που αποφάσισαν να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους. Έτσι ξεκινήσαμε για το σωματείο.
Μόλις ξεκινήσαμε για το σωματείο η κλίκα έριξε τη λάσπη ότι πάμε για διάσπαση και ότι θέλαμε να υπάρχουν δύο σωματεία πράγμα που θα βόλευε την εργοδοσία. Εμείς όμως θέλαμε και θέλουμε ένα σωματείο, Σωματείο της Ζώνης που να φροντίζει να έχουμε δουλειά, η δουλειά μας να πληρώνεται σωστά και να έχουμε ασφάλεια στη δουλειά.
Για το καλό της ενότητας δεν προχωρήσαμε άμεσα την ίδρυση του Σωματείου Ζώνης για να γίνουν συζητήσεις, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα με αλλεπάλληλες προκηρύξεις, για να γίνει συνείδηση σε όλους ότι η κλίκα θέλει να μας πεθάνει μέσα στην ανεργία, για να γίνει συνείδηση η ανάγκη για τη δημιουργία του νέου σωματείου.
Οι συνάδελφοι πείστηκαν στην συντριπτική πλειοψηφία τους για την ανάγκη αυτή. Προσπαθήσαμε ώστε αυτή η θέληση να εκφραστεί με υπογραφές και να καταθέσουμε στο Πρωτοδικείο αφού θα παίρναμε την συντριπτική πλειοψηφία των υπογραφών και πάρα πολλοί συνάδελφοι υπόγραψαν. Αλλά εδώ φανερώθηκε ένα πρόβλημα, υπήρξε σε πολλούς άλλους συναδέλφους που ήθελαν πολύ το νέο Σωματείο ένα ερώτημα, μια αγωνία: Η Αυτοοργάνωση θα καταθέσει τελικά το καταστατικό, θα κάνει το Σωματείο ή θα πισωγυρίσει στα παλιά λημέρια και η κλίκα θα πάρει στα χέρια της τις υπογραφές οπότε θα μας γράψει στα κατάστιχά της όπως έγινε παλιότερα και θα μας εκβιάζει στη δουλειά; Έτσι πολλοί συνάδελφοι δεν υπόγραφαν περιμένοντας μας να καταθέσουμε.
Γι αυτό καταθέσαμε τις πρώτες υπογραφές για προσωρινό ΔΣ στο Πρωτοδικείο. Αυτό γέμισε ενθουσιασμό όλους τους συναδέλφους που τώρα υπογράφουν ορμητικά. Η καρδιά της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων είναι μαζί μας με το Σωματείο Ζώνης.
Γιατί στο μεταξύ όλα έχουν ξεκαθαριστεί. Και αυτό δεν ήταν εύκολο. Οι εχθροί του Σωματείου Ζώνης μας έστησαν μεγάλες προβοκάτσιες. Κάποια στιγμή προσπάθησαν να μας ταυτίσουν με τους ρατσιστές της Χρυσής Αυγής που εμφανίστηκαν σαν συμπαραστάτες μας. Η προβοκάτσια δεν έπιασε. Τους διώξαμε από τη συγκέντρωσή μας στο Ικόνιο και τους είπαμε να μην ξαναδοκιμάσουν. Ρατσιστές και διασπαστές των εργατών δεν χωράνε στο Σωματείο Ζώνης. Μόλις τελειώσαμε με αυτούς εμφανίστηκε μια ομάδα από το κλαδικό σωματείο και ήρθε στην πύλη από το πουθενά, ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΟΣΚΙΝΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ. Με επικεφαλής τον Λιακόπουλο που βγήκε ξαφνικά από τη ναφθαλίνη για να καλέσει τους εργάτες να ξαναμπούν στην στρούγκα του Πουλικόγιαννη. Αυτός τα έχει ξανακάνει αυτά. Καμώνεται τον αντίπαλο της κλίκας και μετά μας ξεπουλάει και σπέρνει την απογοήτευση. Τώρα τα κόλπα του δεν περνάνε. Άλλωστε άργησε πολύ.
Σήμερα οι εργάτες της ΖΩΝΗΣ ποτίζουν το καινούργιο δένδρο και περιμένουν με αγωνία την ΑΝΑΣΤΑΣΗ του Λιμανιού, που σημαίνει τον ερχομό καραβιών και την δικιά μας εντιμότητα στο ζήτημα του μεροκάματου και στην τήρηση της σειράς. Στο Σωματείο της Ζώνης όλοι έχουν ίσα δικαιώματα. Όλοι ανεξάρτητα από το τι κόμμα και τι Θεό πιστεύουν. Ριξίματα, κλάκες στις συνελεύσεις, τραμπουκισμοί και αντιδημοκρατία τέλος!
Εμείς δεν θα αντιδικήσουμε και θα σεβαστούμε τον κάθε συνάδελφο αν ακόμα και χθες ήταν δίπλα στην κλίκα. Καλούμε τον κάθε συνάδελφο που θέλει την ΣΩΤΗΡΙΑ της ΖΩΝΗΣ να σταθεί δίπλα μας και να ενισχύσει το Σωματείο, αλλά δεν θα ανεχθούμε κανένα να ξεριζώσει το καινούργιο δένδρο. Από σήμερα ξεκινάμε δράση– αγώνα για να ανοίξει η δουλειά στο Πέραμα. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος μας. Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε και η ΖΩΝΗ θα ζήσει και μαζί με την ζώνη θα δυναμώσει το σωματείο μας.

Η Αυτοοργάνωση έχει κανονίσει έναν κύκλο συναντήσεων με κυβερνητικούς φορείς και άλλους. Αφού ολοκληρωθούν και έχουμε νεότερα των συναντήσεων θα καλέσουμε σε γενική συνέλευση των μελών.

ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΔΙΠΛΑ - ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ,
ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ Η ΧΩΡΑ!!!

ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΦΤΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΖΩΝΗΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 7μμ στο δημαρχείο Περάματος

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΖΩΝΗΣ -www.autoorganosi-zonis.gr
Πέραμα 29/03/2010