Η Τουρκία επίσημα φίλη του Άξονα

 

Πρόκειται για ένα ξεπάτωμα του κεμαλισμού από τα δεξιά που εμφανίζεται κάτω από δημοκρατική-ειρηνόφιλη μάσκα.

Το νέο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας, έγγραφο που συντάσσεται ανά πέντε χρόνια και συνοψίζει τις γενικές κατευθύνσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, το αποτυπώνει καθαρά : ο χαρακτηρισμός του στρατηγικού, εθνικού εχθρού που ίσχυε ως τώρα για τη Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ και την Ελλάδα απαλοίφεται και αποδίδεται σε ψυχροπολεμικές αγκυλώσεις του στρατιωτικού κατεστημένου. Είναι αυτές οι ψυχροπολεμικές αγκυλώσεις όλων των αστικών τάξεων της Δύσης και των δυτικόφιλων αστικών τάξεων του Τρίτου Κόσμου που ανάγκασαν τη Ρωσία να πετάξει το ένδυμα της ΕΣΣΔ για να τις πάρει μαζί της μετά το 1991.

Το νέο έγγραφο αποτελεί προϊόν επεξεργασίας κατά πλειοψηφία των επιτελών του γραφείου του Ερντογάν και κατά μειοψηφία στρατιωτικών. Το περιεχόμενό του δεν αποτελεί έκπληξη.

Η απαλοιφή της Ελλάδας σαν εχθρού απευθύνεται στην Ευρώπη και ενισχύει το ειρηνόφιλο προφίλ του ισλαμοφασίστα Ερντογάν. Το ίδιο σε μεγάλο βαθμό και η απαλοιφή της Ρωσίας, που οι σάπιοι Ευρωπαίοι υφεσιακοί τη θεωρούν πια αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφάλειας, ξεχνώντας τη Γεωργία. Το αφεντικό από τη Μόσχα βέβαια τρίβει τα χέρια του, γιατί αναγνωρίζει τη συμβολική σημασία της αλλαγής αμυντικού δόγματος από μια για πολλά χρόνια αντιρώσικη Τουρκία.  Το ουσιαστικά κατεχόμενο από τις σιιτικές ιρανόφιλες συμμορίες Ιράκ του Μαλίκι, δυτικό στη μορφή και αυτό, δεν αποτελεί πρόβλημα. Η δε αγάπη για την Τεχεράνη είναι το κλείσιμο του ματιού του Ερντογάν σε όλη την ισλαμιστική αντίδραση για το πού τραβάει σταλήθεια.

Στην Τουρκία ο Ερντογάν έχει ένα ισχυρό αστικό εθνοανεξαρτησιακό μπλοκ για αντίπαλο, γι αυτό αναγκαστικά ξεσκεπάζεται συνεχώς μέσα στην πάλη η φιλοανατολική φασιστική στρατηγική του. Αντίθετα στη χώρα μας, οι πουλημένοι στο σοσιαλιμπεριαλισμό ηγέτες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ήσυχοι ότι δε τους απειλεί πια κανείς, μπορούν να υποδύονται με άνεση τους φίλους του Ισραήλ, μέχρι να μπουν, χρόνια μετά, στη μάχη μαζί με τους ισλαμοφασίστες για την ισοπέδωσή του