Οι σαμποταριστές υπουργοί εξαθλιώνουν παραπέρα τους ανέργους κατακρατώντας 660 εκατ. ευρώ

Πριν από 5 μήνες ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν ανοιχτή καταγγελία εναντίον της κυβέρνησης της χώρας για τη μη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για τους ανέργους και το περιβάλλον. Η εφημερίδα Καθημερινή είχε καταγράψει στις 7/5/2010 τις δηλώσεις των αξιωματούχων αυτών:

Τον τόνο της έντονης κριτικής έδωσε ο γενικός διευθυντής Περιφερειακής Πολιτικής κ. Ζακ Πονσέ, ο οποίος χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς, κάνοντας λόγο για δεινή κατάσταση και απαράδεκτη καθυστέρηση, ενώ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει την Ελλάδα για παραπομπή στη δικαιοσύνη για λόγους μη σεβασμού του κοινοτικού κεκτημένου.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ακόμη πιο οξείς τόνους ήταν η ομιλία του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κ. Αουρίλιο Σεσίλιο, ο οποίος εγκάλεσε την Ελλάδα, μια χώρα με τόσα κοινωνικά προβλήματα και υψηλή ανεργία, όπως χαρακτηριστικά είπε, η οποία δεν κάνει τίποτε για να βελτιώσει τη ζωή των ανέργων της
. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον κ. Πονσέ, ο οποίος λίγο πριν είχε αναρωτηθεί με τη σειρά του πώς είναι δυνατόν μια χώρα με τόσα περιβαλλοντικά προβλήματα να μην αξιοποιεί τους πόρους από το αντίστοιχο πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του Κοινωνικού Ταμείου προειδοποίησε για έκρηξη των πολιτών της χώρας και κάλεσε την κυβέρνηση να μεγιστοποιήσει την προσπάθειά της, με βάση και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο Μνημόνιο Συνεννόησης που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας, Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Μετά από 5 μήνες το σαμποτάζ των υπουργών της κυβέρνησης του Παπανδρέου συνεχίζεται. Σύμφωνα με άρθρο του ειδησεογραφικού ιστότοπου in.gr στις 9/10/2010, Η γραφειοκρατία ακυρώνει προγράμματα για την απασχόληση ύψους 660 εκατ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα βέβαια δεν είναι η γραφειοκρατία, αλλά οι υπουργοί που ευθύνονται για τη μη απορρόφηση των κονδυλίων, καθώς τα προγράμματα έχουν εγκριθεί από τον ΟΑΕΔ και οι σαμποταριστές υπουργοί του Παπανδρέου είναι αυτοί που δε βάζουν την υπογραφή τους για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.
Την ώρα που ο ΟΑΕΔ βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να μην είναι σε θέση να καταβάλει επιδόματα ανεργίας τους τελευταίους μήνες του 2010 και αναζητεί εναγωνίως 500 εκατ. ευρώ, πόροι ύψους 660 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα για την απασχόληση λιμνάζουν εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Όπως αποκαλύπτει Το Βήμα, το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού έχει εγκρίνει από τον Ιούνιο 11 προγράμματα, αλλά κινδυνεύουν να ακυρωθούν επειδή δεν έχουν υπογραφεί οι αποφάσεις από τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο ΟΑΕΔ μετά βίας διασφαλίζει τις παροχές του Οκτωβρίου, ενώ το ΙΚΑ, που οφείλει σημαντικά ποσά από εισφορές προς τον Οργανισμό, βρίσκεται επίσης σε οικονομικό αδιέξοδο.
Η αναστολή πληρωμής των επιδομάτων ανεργίας αποτελεί εφιαλτικό για την κυβέρνηση σενάριο, με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, σε μια χρονική περίοδο που αναμένεται περαιτέρω έξαρση των απολύσεων.
Ωστόσο, την ίδια ώρα, 660 εκατ. ευρώ από κοινοτικά προγράμματα και λιμνάζοντα αποθεματικά του υπουργείου Ανάπτυξης παραμένουν στα αζήτητα, ενώ ο ΟΑΕΔ έχει επανειλημμένως υποβάλει προγράμματα και προτάσεις για την αξιοποίησή τους στην αντιμετώπιση της ανεργίας την κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα. Συγκεκριμένα, 11 εγκεκριμένα προγράμματα από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ, που αφορούν 108.000 θέσεις εργασίας, καθυστερούν επί τέσσερις μήνες επειδή δεν έχουν υπογραφεί οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να αυτοακυρωθούν, όπως σημειώνει σε έγγραφό του προς τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλιας.
Ταυτοχρόνως, στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται η ύπαρξη 220 εκατ. ευρώ από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λιμνάζουν στο ειδικό αποθεματικό απροβλέπτων του υπουργείου Ανάπτυξης επί σειρά ετών, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην παρούσα οικονομική κρίση.
Ο διοικητής του ΟΑΕΔ εξηγεί στο νέο υπουργό Ανάπτυξης ότι επί μήνες έχει υποβληθεί πρόταση για τη διάθεση των πόρων αυτών προκειμένου να υλοποιηθούν δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης, αλλά οι προτάσεις προσκρούουν στη διαρκή και ακατανόητη άρνηση των υπηρεσιών σας.

Έχουμε να κάνουμε με ένα απίστευτα διεστραμμένο πολιτικό σύστημα-νταβατζή, που καταστρέφει τα πάντα και έρχεται μετά να πουλήσει προστασία στο λαό. Ρίχνουν στη γραφειοκρατία, που οι ίδιοι δημιούργησαν για να σαμποτάρουν την οικονομία, την ευθύνη για την καταστροφή παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως κάτι έξω από αυτήν. Ακόμη και όταν η γραφειοκρατία ξεπεραστεί, τα καθάρματα αυτά δε βάζουν τις τυπικές υπογραφές που απαιτούνται από τα υπουργεία τους.
Και έχουν το θράσος αυτοί οι Γκέμπελς να κάνουν και διακηρύξεις για επιλεκτικά αναπτυξιακά μπαϊπάς της γραφειοκρατίας, για να επιτρέψουν στα αφεντικά τους του νεοναζιστικού άξονα Ρωσίας-Κίνας-Ιράν να δέσουν με αλυσίδες εξάρτησης τη χώρα και το λαό.