Η γιορτή νίκης των ιρανών πολιτικών προσφύγων στα Προπύλαια

Οι ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες έδωσαν στη νίκη τους, την κατάκτηση πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα, πανηγυρικό χαρακτήρα. Διοργάνωσαν λοιπόν μία εκδήλωση στα Προπύλαια την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου για να γιορτάσουν τη δικαίωση τους, και να επιβραβεύσουν την αντιφασιστική αλληλεγγύη των συμπαραστατών που συνεισέφεραν στη μεγάλη νίκη.

Τα ραμμένα στόματα και τα ταλαιπωρημένα κορμιά των απεργών πείνας, και από την άλλη οι φρικαλέες εικόνες και τα βίντεο από τους βασανισμούς και τις κρεμάλες για τους δημοκράτες στο Ιράν, οι τρεις μεγάλες φωτογραφίες με τις χειραψίες των δύο πρωθυπουργών, Ελλάδας και Ιράν, των δύο αρχηγών της αστυνομίας και των ελλήνων ναζιστών στην ιρανική πρεσβεία που στήθηκαν μπροστά στα Προπύλαια έγιναν τα αδιάψευστα τεκμήρια του δίκιου του αγώνα τους που άνοιξαν το δρόμο για τη νίκη. Αυτά κέρδισαν τις καρδιές των χιλιάδων απλών πολιτών που περνούσαν καθημερινά από τα Προπύλαια.

Το αίσθημα της δικαίωσης αυτού του αγώνα ήταν διάχυτο την Παρασκευή το απόγευμα στα Προπύλαια στα λαμπερά πρόσωπα και στα φωτεινά χαμόγελα των συγκεντρωμένων. Δίπλα στις σκηνές που για καιρό τώρα ήταν το κατάλυμα των απεργών πείνας, στήθηκε ένας απλός μπουφές με μεζεδάκια και κρασί μέσα σε ένα χαρούμενο και γιορταστικό κλίμα.

Οι ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες όπως ξεκίνησαν τον αγώνα ενωμένοι, οργάνωσαν ενωμένοι την αποχώρηση τους από το χώρο αυτό δίνοντας το μήνυμα της νίκης στον ελληνικό λαό και σε όσους τους στήριξαν. Ευχαρίστησαν θερμά την ΟΑΚΚΕ στην εκδήλωση αυτή της νίκης και έδωσαν το λόγο στο σ. Ζαφειρόπουλο αναγνωρίζοντας την αμέριστη συμπαράσταση που έδωσε η οργάνωση στην πάλη τους για πολιτικό άσυλο. Επίσης ευχαρίστησαν το Πολιτικό Καφενείο καθώς και την Κίνηση ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή. 

Η πιο σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν η Μαντάνα Ντενασνιά, η πιο εμβληματική μορφή από τους απεργούς πείνας πήρε το μικρόφωνο και έδωσε μέσα σε θερμά χειροκροτήματα αναμνηστικές πλακέτες στους ιρανούς συναγωνιστές της από την Επιτροπή των Ιρανών Πολιτικών προσφύγων που δεν ήταν οι ίδιοι απεργοί πείνας αλλά που οργάνωσαν αυτόν τον αγώνα και όλη τη μάχη της συμπαράστασης. Ήταν αυτοί  που οργάνωσαν την υλική υποδομή του αγώνα  στα Προπύλαια, στήριζαν τους απεργούς πείνας με την καθημερινή παρουσία τους εκεί, που οργάνωναν την προπαγάνδα μαζί με τους συντρόφους της ΟΑΚΚΕ, που ενημέρωναν διαρκώς το Blog με φωτογραφίες και βίντεο, που φρόντιζαν για τους απεργούς κάθε στιγμή, ιδιαίτερα για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και που τους πήγαιναν κάθε τόσο στο νοσοκομείο. Σε αυτή την απονομή φάνηκε η ενότητα των ιρανών αντιφασιστών στην πάλη τους ενάντια στον ιρανικό φασισμό, και με τους έλληνες φίλους τους. Στη συνέχεια η Μαντάνα ευχαρίστησε θερμά τον σύντροφο Ηλία Ζαφειρόπουλο, και τις συντρόφισσες Άννα Στάη και Άννα Παλαβιτσίνη για τους οποίους είπε ότι στάθηκαν δίπλα μας σαν βουνά. Στις δύο συντρόφισσες δόθηκαν λουλούδια. Οι τρεις σύντροφοι που καταχειροκροτήθηκαν από τους συγκεντρωμένους, δέχτηκαν αυτή την τιμή με μεγάλη συγκίνηση. Ήταν μία μεγάλη αναγνώριση για την εξαιρετική σπουδαιότητα της αντιφασιστικής ενότητας ελλήνων και ιρανών στον κοινό αγώνα για την αντιφασιστική δημοκρατία.

Η τελετή έκλεισε με πολλές φωτογραφίες με τους ιρανούς αγωνιστές και τους συντρόφους αλλά και άλλους συμπαραστάτες αγκαλιασμένους, μία εικόνα που μίλησε όσο χίλιες λέξεις για τους δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν στη διάρκεια μιας συγκλονιστικής μάχης.

Αυτή η νίκη είναι μία δημοκρατική παρακαταθήκη για τον ελληνικό λαό. Αποδεικνύει ότι το μέλλον είναι γεμάτο από ωραίους μεγάλους αγώνες που θα γκρεμίσουν τους αντιδραστικούς στο Ιράν και την Ελλάδα καθώς και τα νοσηρά σχέδια τους.