Πως η υπουργός του ΣΥΝ Μπιρμπίλη σαμποτάρει την βιομηχανία φωτοβολταϊκών

H δικτυακή πύλη energy press, εξειδικευμένη σε θέματα ενέργειας, καταγγέλλει την υπουργό του ΣΥΝ Μπιρμπίλη σε άρθρο της στις 13/9/2010 και με τίτλο Υπουργική Απόφαση σαμποτάρει την εγχώρια βιομηχανία εξοπλισμού φωτοβολταϊκών.

Συγκεκριμένα η υπουργός του ΣΥΝ με απόφασή της που ανατρέπει όσα ίσχυαν από το νόμο, απαγορεύει ξαφνικά στις εκτός σχεδίου περιοχές και στα οικόπεδα που δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα το ύψος των εγκαταστάσεων να ξεπερνά τα 2,5 μέτρα. Έτσι αποκλείει αιφνίδια όλα τα συστήματα φωτοβολταικών που κατασκευάζονται στην Ελλάδα, αφού όλα έχουν ύψος πάνω από τα 2,5 μέτρα και επίσης αποκλείονται ακόμα και πολλά που κατασκευάζονται στο εξωτερικό. Επίσης με την ίδια αιφνίδια απόφαση για τα άρτια και εκτός σχεδίου οικοδομήσιμα γήπεδα καθορίζεται ότι η εγκατάσταση των φωτοβολταικών θα πρέπει να αφήνει ελάχιστη απόσταση από τα όρια του οικοπέδου διπλάσια από το μέσο ύψος της κατασκευής. Δεδομένου ότι οι ηλιοστάτες (tracker) που αυξάνουν την απόδοση της επένδυσης στρέφοντας τα φωτοβολταικά προς τον ήλιο, έχουν ύψος 8 μέτρα, αυξάνεται η επιφάνεια του απαιτούμενου οικοπέδου για την εγκατάσταση μιας ορισμένης ισχύος. Τέτοιους ηλιοστάτες παράγει και η ελληνική βιομηχανία.

Σε ανακοίνωσή του στις 12/10/2010 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) δηλώνει ότι: Στον αέρα τινάζει χιλιάδες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία καθορίζονται οι ειδικοί όροι εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές. Ταυτόχρονα αιφνιδιάζει και οδηγεί στο κλείσιμο την ελληνική βιομηχανία εξοπλισμού φωτοβολταϊκών που απασχολεί περί τους 2.000 εργαζόμενους. Ταυτόχρονα δημιουργείται πρόβλημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΥΦ σε 2500 επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τον Οκτώβριο διαμαρτυρήθηκαν στον υπουργό ανάπτυξης Χρυσοχοίδη, σε επίσκεψή του στο Ηράκλειο, το Εμπορικό Επιμελητήριο καθώς και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Κρήτης. Με απορία ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου γράφει στο υπόμνημά του στον πεπειραμένο σαμποταριστή και άνθρωπο του ρώσικου σοσιαλιμπεριαλισμού Χρυσοχοίδη: Τη στιγμή που βρισκόμαστε στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, και η κυβέρνηση σας διεξάγει ένα αγώνα δρόμου για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη στην ελληνική αγορά, είναι παράλογη και αιφνιδιαστική η οικονομική αποδυνάμωση των επιχειρήσεων που κατασκευάζουν φ/βΕν κατακλείδι, θεωρούμε ότι η υπουργική απόφαση για ρύθμιση εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών εντός και εκτός σχεδίου, είναι σε λάθος κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι αν εγκριθεί, θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση ενός κλάδου της αγοράς που κάνει ακόμα τα πρώτα του βήματα και (σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης) είναι ιδιάζοντος σημαντικός για την Ελληνική Οικονομία. Για όλα τα παραπάνω, παρακαλούμε όπως αποσυρθεί η εν λόγω διάταξη.

Ο Χρυσοχοϊδης υποσχέθηκε στους εκπροσώπους των επιχειρηματιών ότι θα εξετάσει το πρόβλημα με την Μπιρμπίλη. Το αποτέλεσμα της σύσκεψης των δύο σαμποταριστών υπουργών εναντίον της χώρας και ειδικότερα των εργαζομένων είναι όπως θα δούμε σε επόμενο άρθρο, να αλλάξει η Μπιρμπίλη στις 28/12/2010 το νόμο 3851 που διευκόλυνε την εγκατάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφού δεν απαιτούσε οικοδομικές άδειες, και να ζητά τώρα με εγκύκλιό της οικοδομικές άδειες για την εγκατάσταση των βάσεων από μπετόν! Έτσι ο μέγας σαμποταριστής πρωθυπουργός μαζί με τα δύο καταστροφικά τσιράκια του δίνει ένα καίριο χτύπημα στην ανάπτυξη της ντόπιας βιομηχανίας των ΑΠΕ (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) που μόλις τώρα ξεκινούν τις πρώτες τους επενδύσεις. Για όσες επενδύσεις δεν ακυρωθούν, αυξάνει το κόστος εγκατάστασης τους. Για να βρεί συμμάχους στο έγκλημά του δωροδοκεί με τις μελέτες των βάσεων τους μισοάνεργους μηχανικούς των οποίων εξαγγέλλει ότι θα απελευθερώσει το επάγγελμα. Ουσιαστικά ρίχνει τα φωτοβολταικά και τα αιολικά στα νύχια των διεφθαρμένων πολεοδομιών για να εκβιάζουν και να μαδήσουν τελικά όσους επενδυτές στις ΑΠΕ δεν χρεοκοπήσουν και συνεχίσουν να επιμένουν στην επένδυσή τους.

Για το σαμποτάρισμα και την ακύρωση πολλών δις επενδύσεων στις ΑΠΕ από την Μπιρμπίλη έχουμε αναφερθεί πολλές φορές. Η μέθοδος που ακολουθεί αυτό το καλυμμένο στέλεχος του ΣΥΝ είναι να ζημιώνει ή να καταστρέφει όσες επενδύσεις έχουν ξεκινήσει με το να αλλάζει απροειδοποίητα τους όρους της επένδυσης συνήθως με υπουργικές εγκυκλίους και αποφάσεις αλλά και με δικαστικές αποφάσεις του εγκληματικού ΣτΕ που ακυρώνουν τους υφιστάμενους όρους των επενδύσεων και τις νόμιμες άδειες που έχουν εκδοθεί. Στόχος της είναι εκτός από την ακύρωση των επενδύσεων που τρέχουν να διώχνει και τους επίδοξους μελλοντικούς επενδυτές. Ήδη η μεγαλύτερη ισπανική εταιρεία ΑΠΕ θα αποχωρήσει μάλλον από την Ελλάδα εξαιτίας του σαμποτάζ.

Ένα ακόμα παράδειγμα της αλλαγής των όρων των επενδύσεων είναι και η ξαφνική μείωση κατά 10% των τιμών της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταικά που όπως δηλώνουν οι αντίστοιχοι επιχειρηματίες αφαιρεί 9,2 δις ευρώ από το τζίρο του κλάδου. Και αυτό το έκανε η Μπιρμπίλη με το επιχείρημα- που το κατάπιαν εύκολα από ότι φαίνεται οι ανυποψίαστοι επιχειρηματίες των φωτοβολταικών- ότι τάχα η κυβέρνηση θα δώσει βάρος στα αιολικά. Ήλθε όμως και η σειρά των αιολικών. Με υπουργική απόφαση ανέβαλε η Μπιρμπίλη κάθε επένδυση αιολικών στις παραλίες για να φτιαχτούν τάχα χωροταξικά σχέδια εκχωρώντας όμως ταυτόχρονα και τον έλεγχο των επενδύσεων στο κράτος, δηλαδή το δικαίωμα του μοιράσματος των ΑΠΕ στους κρατικούς ανατολικούς ολιγάρχες και στο κινέζικο στρατιωτικό μονοπώλιο.

Η μέθοδος αυτή των σαμποταριστών να χτυπάνε μια μορφή επένδυσης επικαλούμενοι μια άλλη είναι πολύ παλιά. Θυμίζουμε ότι σαμποτάρανε για δεκαετίες την ανάπτυξη της βιομηχανίας ισχυριζόμενοι ότι αυτή θα υπονομεύσει τον τουρισμό. Σαμποτάρανε τις βαριές ενεργειακές επενδύσεις με το λιγνίτη, το λιθάνθρακα και το πετρέλαιο επικαλούμενοι την ανάγκη για πράσινη ενέργεια. Τώρα σαμποτάρουν τα φωτοβολταικά επικαλούμενοι τις ανεμογεννήτριες!!! Κι όλα αυτά μέσα σε συνθήκες χρεωκοπίας ανεργίας και κυριολεκτικής πείνας για τη φτωχολογιά. Οι παλιάνθρωποι αυτοί δεν παίζονται. Πρέπει να τελειώσουμε μαζί τους καθώς και με τις ηγεσίες των 6 κομμάτων πριν γκρεμίσουν ότι έχει απομείνει στη χώρα.

Το αποτέλεσμα του πολύπλευρου αυτού σαμποτάζ είναι να ανεβαίνει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ που πριμοδοτείται από τους καταναλωτές στη βάση της πολιτικής της ΕΕ για καθαρότερο περιβάλλον. Σ αυτό το επιπλέον κόστος προστίθεται και το αυξημένο κόστος από το σαμποτάρισμα της κατασκευής των λιγνιτικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δεν προχωρεί καθώς και η σκόπιμη καθυστέρηση της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Σαμποτάρισμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνιστά και μείωση μόνο κατά 15% των μισθών των στελεχών της ΔΕΗ που κάνει η κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και άρα λειτουργεί τάχα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια! Κανείς βέβαια ιδιώτης δεν θα έδινε μισθούς δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε τόσα παράσιτα που εισπράττουν σε βάρος των συναδέλφων τους (ακόμα και αυτών με τους αντίστοιχους υψηλούς μισθούς που συχνά τους αξίζουν όταν βγάζουν σύνθετη ή επικίνδυνη δουλειά). Το σαμποτάρισμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον προβοκάτορα πρωθυπουργό και τα τσιράκια του έχει σαν αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση των τιμών της ενέργειας. Όλη αυτή την αύξηση τη φορτώνει το καθεστώς με τη γνωστή κλασσική μέθοδο του φασισμού στην ΕΕ και στο μνημόνιο! Το μνημόνιο απαιτεί οι λιανικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να ακολουθούν τις χονδρικές τιμές, δηλαδή αυτές να διαμορφώνονται ελεύθερα και χωρίς κρατικές παρεμβάσεις. Αυτό όμως σημαίνει νέα αύξηση των λιανικών τιμών επειδή οι χονδρικές τιμές της ΔΕΗ είναι υψηλές εξαιτίας του παραγωγικού σαμποτάζ. Ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά είναι προφανές ότι δεν μπορεί να διαμορφωθεί χωρίς την αποδέσμευση της αγοράς ενέργειας από το κράτος των παρασίτων και των κρατικοολιγαρχών που επιμένει επί χρόνια να την εμποδίζει.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η χρεοκοπία της χώρας και το ανελέητο γδάρσιμό τους από το καθεστώς οφείλεται δευτερευόντως στους κλέφτες και στη μίζα και κύρια στη συνειδητή χρεοκοπία της χώρας και των εισοδημάτων που προωθεί το καθεστώς για να κρατά αιχμάλωτους και τη χώρα και τους εργαζόμενους για να κάνει ο Παπανδρέου τη ρώσικη πολιτική εκβιασμών στην ΕΕ και να παίζει το γεωπολιτικό παιγνίδι του ρώσικου και του κινέζικου σοσιαλιμπεριαλισμού.