Παπανδρέου-Μπιρμπίλη καταργούν το λιγνίτη και ματαιώνουν γιγαντιαίες επενδύσεις για να ξεπουλήσουν την ενέργεια στο κινέζικο νεοναζιστικό μονοπώλιο

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Παπανδρέου δεν υπέγραψε την έτοιμη συμφωνία με την αμερικανική SunEdison για την πελώρια επένδυση φωτοβολταϊκών στην Κοζάνη ύψους 600 εκατ. Ευρώ!!! Το πρόσχημα ήταν ότι το έργο θα δινόταν κατ ανάθεση και ότι το δημόσιο συμφέρον τάχα επέβαλε την κήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.

Ποιο ήταν βέβαια το αναλυτικό ισοζύγιο ανάμεσα στους ασύμφορους όρους συνεκμετάλλευσης του έργου από την SunEdison, σύμφωνα με τα πιο πάνω σκεπτικό, και στην άμεση ελάφρυνση του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας που θα προέκυπτε από αυτή την επένδυση, στη βελτίωση της διεθνούς της θέσης και στη μελλοντική απόδοση της επένδυσης, αυτό δεν το λέει η κυβέρνηση. Ούτε φυσικά εξηγεί γιατί σ αυτή την επένδυση δεν εφάρμοσε τη διαδικασία fast truck, όπως κάνει με τους φίλους της, της Κίνας, του Κατάρ ή παλιότερα τις τερατώδεις απευθείας αναθέσεις των πολλών δις στους Μπόμπολες και Σία. Ούτε και τα ΜΜΕ βάζουν βέβαια ενοχλητικά ερωτήματα. Καμιά επερώτηση στη Βουλή, απόλυτη σιγή και από τους πουλημένους συνδικαλιστές!

Η επένδυση των φωτοβολταϊκών στην Κοζάνη είναι μία από τις 25 έτοιμες μεγάλες επενδύσεις συνολικού ύψους 20 δις, που είχε ανακοινώσει η υπουργός οικονομίας Κατσέλη, την περασμένη άνοιξη, ότι θα ξεμπλοκαριστούν άμεσα. Μάλιστα η υπουργός είχε κατηγορήσει για τις καθυστερήσεις τον αρμόδιο κρατικό συντονιστικό οργανισμό (Invest in Greece) που επέκρινε για ολιγωρία. Μία ακόμα μεγάλη έτοιμη επένδυση στις ΑΠΕ, ανάμεσα στις σαμποταρισμένες 25, ήταν και αυτή της ελβετικής εταιρείας Reninvest, ύψους 900 εκατ ευρώ.

Πριν μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός πήγε στην Κοζάνη για να κηρύξει όχι την έναρξη του διεθνούς διαγωνισμού για τα φωτοβολταϊκά της Κοζάνης, όπως πρόβαλαν τα ΜΜΕ, αλλά το τέλος της λιγνιτικής εποχής και για να προετοιμάσει επίσης το μέλλον της μετα-λιγνιτικής. Όπως είπε: Το πώς από ενεργειακό κέντρο της χώρας που στηρίχθηκε στην αξιοποίηση του συμβατικού καυσίμου του λιγνίτη, η περιοχή θα γίνει πρωτοπόρα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το επίκεντρο της προσπάθειας μετάβασης στη νέα ενεργειακή εποχή. Μεταφράζοντας τη γλώσσα του σαμποταριστή, μετάβαση στη νέα εποχή σημαίνει τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, του καυσίμου δηλαδή που συμφέρει να χρησιμοποιεί η χώρα, σαμποτάρισμα των λιγνιτικών εργοστασίων και ξεπούλημα των ΑΠΕ στο κινέζικο νεοναζιστικό μονοπώλιο. Το να λες στην Πτολεμαΐδα ότι θα την κάνεις πλούσια με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή με τον ήλιο και τον αέρα την ώρα που ήλιος και αέρας υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα αλλά τόσος πολύς και τόσο καλός λιγνίτης υπάρχει μόνο στην Πτλεμαίδα, είναι μια τεράστια πρόκληση στη νοημοσύνη των ανθρώπων. Και δεν είναι μια μικροαπάτη. Πρόκειται για πελώριο σαμποτάζ. Γιατί η ενέργεια που προέρχεται από τις ανανεώσιμες είναι πολύ ακριβότερη από αυτήν που προέρχεται από το λιγνίτη και αυτή τη στιγμή των ακριβών υδρογοναθράκων και της ασήκωτης κρίσης η χώρα χρειάζεται πάνω απ όλα φτηνή ενέργεια, την πιο φτηνή που είναι δυνατή. Και αυτός ο σαμποτέρ τη στερεί σε μια χώρα που μετράει ένα εκατομμύριο ανέργους και που ο λαός της μετράει και τη δεκάρα.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, που διαδέχτηκε στο βήμα των ομιλητών της Κοζάνης τον Παπανδρέου, ξεκαθάρισε τους βαθύτερους λόγους της ακύρωσης της συμφωνίας με την SunEdison η οποία δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο διεθνή διαγωνισμό. Αυτός είπε σύμφωνα με το energypress: Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω μια άλλη πολύ σημαντική διάσταση που σχετίζεται άμεσα με τον εταίρο που θα επιλεχθεί. Είναι απόφασή μας και όπως προκύπτει από την προκήρυξη που σύντομα θα δημοσιευτεί, επιδιώκουμε μία ευρύτερης φύσεως συνεργασία που δεν θα περιοριστεί μόνο στη δημιουργία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο και ενός εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων. Με τον εταίρο θα συνεργαστούμε μακροπρόθεσμα σχεδιάζοντας και υλοποιώντας από κοινού και άλλα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.. Η διαδικασία επιλογής του εταίρου θα ολοκληρωθεί το φετινό καλοκαίρι. Προς το τέλος του 2011 και αφού έχουμε εξασφαλίσει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, αναμένουμε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασκευής που θα διαρκέσουν περίπου 18 μήνες.

Μέχρι το Σεπτέμβριο ο Παπανδρέου εξαπατούσε την SunEdison και επιδείκνυε την επικείμενη συμφωνία στις συνομιλίες του με τον Ομπάμα και τους ευρωπαίους σαν συστατικό του φιλοδυτικού του τάχα προφίλ. Σήμερα μαθαίνουμε, μέσω του διοικητή της ΔΕΗ, ότι δεν ψάχνει απλά τον επενδυτή της Κοζάνης αλλά το στρατηγικό εταίρο σε όλες τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) που θα δημιουργηθούν στη χώρα. Οι τρεις εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι σήμερα είναι η γερμανική Q-Cells η αμερικανική SunPower και η Υingli, του κινέζικου νεοναζιστικού μονοπωλίου. Η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου από τον Παπανδρέου, την Μπιρμπίλη και το εξακομματικό φαιοκόκκινο καθεστώς περνάει μέσα από την καταστροφή των λιγνιτικών εργοστασίων, αλλά και κάθε μεγάλης ντόπιας επένδυσης στις ΑΠΕ, και βέβαια μέσα από το ξωπέταγμα από τη χώρα όλων των δυτικών μεγάλων επενδυτών, δηλαδή των εισαγωγέων πολύτιμου κεφαλαίου την ώρα που κανείς δεν ρισκάρει τα λεφτά του στη χώρα αυτή των μπαταχτσήδων κυβερνητών. Στόχος τους να γίνουν επενδύσεις μόνο σε κινέζικες ανεμογεννήτριες ή και φωτοβολταϊκά όταν ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων τους το επιτρέψει. Η ακύρωση των έτοιμων αιολικών θαλάσσιων πάρκων από την Μπιρμπίλη, που έχουμε καταγγείλει πριν λίγους μήνες, είναι μέρος του ίδιου σχεδίου. Μαζί με το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης προβλέπεται όμως και δημιουργία βιομηχανίας κατασκευής φωτοβολταϊκών. Γι αυτό και η Μπιρμπίλη για να σαμποτάρει τις ελληνικές βιομηχανικές μονάδες επιβάλλει, όπως επίσης έχουμε καταγγείλει, ύψος φωτοβολταϊκών κάτω από τα 2,5 μέτρα, ενώ αυτές παράγουν φωτοβολταϊκά με ύψος πάνω από 2,5 μέτρα! Ο στρατηγικός εταίρος πρέπει να βρεθεί μέχρι το καλοκαίρι. Γι αυτό και η Μπιρμπίλη κατ εντολή του Παπανδρέου βομβαρδίζει τις επενδύσεις στις ΑΠΕ σε τέτοια έκταση και με τέτοια ένταση.