ΠΩΣ ΜΠΛΟΚΑΡΑΝ ΟΙ ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΣΤΕΣ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ

Οι σαμποταριστές μπλοκάρουν εδώ και πολλά χρονιά τις βιομηχανίες σύγχρονης επεξεργασίας των απορριμμάτων, και κυρίως την καύση, καταφεύγοντας στη λύση των ΧΥΤΑ και σε ξεπερασμένες τεχνολογίες στις οποίες διακρίνονται οι κρατικοί ολιγάρχες. Αλλά και αυτόν τον ΧΥΤΑ τον εμποδίζουν στην Κερατέα, διατηρώντας τη βαρβαρότητα των χωματερών στην ευρύτερη περιοχή.

Στον τομέα των σκουπιδιών δραστηριοποιούνται τόσο ο Κόκκαλης (Ιντρακάτ), όσο και ο Βγενόπουλος με τη MIG, κυρίως όμως ο Μπόμπολας με την ΗΛΕΚΤΩΡ που υποτίθεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο των επιθέσεων των αντιδράσεων των κατοίκων. Η ΗΛΕΚΤΩΡ μπορεί να είχε ενδιαφερθεί παλιότερα για έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή της Κερατέας, αλλά δεν συμμετείχε καν στο διαγωνισμό για τον ΧΥΤΑ!!!

Ανάδοχος του έργου στο διαγωνισμό ήταν η εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ που συνεργάζεται με τον Μπόμπολα σε άλλε έργα και αναμενόταν να του δώσει την υπεργολαβία. Ωστόσο αντί γι αυτό ακολούθησε μία συνεργασία ανάμεσα στη ΜΕΣΟΓΕΙΟ, την Eurobank και τον εφοπλιστικό όμιλο Λασκαρίδη στους οποίους η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ μεταβίβασε το 40% των μετοχών της.

Το Φλεβάρη η Ένωση Κατοίκων Λαυρεωτικής καταγγέλλει ανοιχτά μόνο την Eurobank και καλεί τους κατοίκους σε διαμαρτυρία εναντίον της γιατί τους φέρνει τα σκουπίδια στην πόρτα τους. Ταυτόχρονα, ο Μπόμπολας εκδίδει ανακοίνωση ότι δεν έχει σχέση με το έργο.

Στις 9/3 οι κάτοικοι κατευθύνθηκαν με πορεία στην τράπεζα Eurobank στην οδό Πανεπιστημίου, διαμαρτυρόμενοι για την υποστήριξή της στον σχεδιασμό του ΧΥΤΑ. Την Παρασκευή 11/3 οι κάτοικοι συνέχισαν τη διαμαρτυρία και τον συμβολικό αποκλεισμό υποκαταστημάτων της τράπεζας Eurobank, αναρτώντας πανό στην είσοδο του καταστήματος Μαρκοπούλου το οποίο ανέγραφε Έξω οι νταβατζήδες από την Κερατέα. Καμία πορεία στα γραφεία του Μπόμπολα.

Τελικά το Πάσχα κηρύχθηκε ανακωχή στην Κερατέα με τη μεσολάβηση του μητροπολίτη Λαυρεωτικής (!!!) την οποία δέχθηκαν ευχαρίστως οι μαχητές των μολότοφ Αυτή η μεσολάβηση δεν ήρθε καθόλου τυχαία. Τον μητροπολίτη είχε επισκεφτεί για το ίδιο θέμα ο Τσίπρας με στόχο την άρση της κοινωνικής απομόνωσης των κατοίκων της Κερατέας, οι οποίοι δεν είναι ούτε άνομοι, ούτε παράνομοι (!!!) Ο Τσίπρας και ο μητροπολίτης συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει ένα μέτωπο λογικής για την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων

Στο μεταξύ στις 4/5 αναμένεται να συζητηθεί προσφυγή στο ΣτΕ κατά του ΧΥΤΑ. Μάλλον, ετοιμάζεται διάδοχη λύση που θα είναι σίγουρα σε ευθυγράμμιση με τα συμφέροντα του καθεστώτος και των ολιγαρχών του, την ίδια ώρα που η Αττική θα πνίγεται στο σκουπίδι και στη μόλυνση, και θα πληρώνει τζάμπα λεφτά στις βδέλλες.