Οι σαμποταριστές παραδίνουν δέσμια τη χώρα στους κινέζους αποικιοκράτες

Ο πρώην υπάλληλος της Cosco και υπουργός του fast track Χάρης Παμπούκης υπέγραψε πριν λίγες μέρες εσπευσμένα στην Κίνα την παράδοση σε αυτήν των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και προετοίμασε την επίσκεψη του Παπανδρέου για το ξεπούλημα και άλλων τομέων της κρατικής περιουσίας και των στρατηγικών κλάδων της οικονομίας. Η βιασύνη οφείλεται στο γεγονός ότι το σαμποτάζ δυναμώνει, η κρίση δυναμώνει, οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση πυκνώνουν, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και οι επενδύσεις φτηναίζουν και το κινέζικο ναζιστικό μονοπώλιο πρέπει να βρεθεί προετοιμασμένο στην καλλίτερη περίοδο του ξεπουλήματος, λίγο πριν ή αμέσως μετά την κήρυξη της ανοιχτής χρεοκοπίας. Το σιωπηρό ξεπούλημα εξασφαλίζουν οι κουίσλιγκ Παπανδρέου, Σαμαράς, Παπαρήγα, Καρατζαφέρης, Τσίπρας και Κουβέλης με την ανοχή της Μπακογιάννη και των υπόλοιπων φιλελεύθερων ντόπιων και δυτικόφιλων αστών που ποτέ δεν προσπάθησαν να διασφαλίσουν την παραγωγή της χώρας και την ανάπτυξη από στρατηγική άποψη αλλά μόνο από την άποψη του πιο βραχυπρόθεσμου κέρδους. Γι’ αυτό και το καθεστώς αδρανοποιεί τόσο εύκολα αυτούς τους χωρίς χαρακτήρα αστούς καθώς τους αποζημιώνει για το σαμποτάρισμα των στρατηγιικών επενδύσεών τους με τα όλο και πιο άθλια μεροκάματα ντόπιων και μεταναστών εργατών. Έτσι η σήψη τους έχει προχωρήσει τόσο βαθιά ώστε να ακολουθούν τις ψαρόβαρκες του καθεστώτος, όπως οι γλάροι, μπας και αρπάξουν κάτι από τα υπολείμματα που τους πετάει.

Η προαναγγελία του εγκλήματος

Θυμόμαστε ότι ο διοικητής της ΔΕΗ Αρθ. Ζερβός είχε δικαιολογήσει πριν λίγους μήνες δίπλα στον Παπανδρέου στην Κοζάνη, την ξαφνική ακύρωση της επένδυσης στα φωτοβολταικά από την αμερικάνικη Sun Edison, με το επιχείρημα ότι «ψάχνουν» για στρατηγικό εταίρο ο οποίος θα συμμετέχει σε όλες τις επενδύσεις των ΑΠΕ: Στο φύλο 464 της Ν. Ανατολής, ΓΕΝΑΡΗΣ 2011 και στο άρθρο «Παπανδρέου-Μπιρμπίλη καταργούν το λιγνίτη και ματαιώνουν γιγαντιαίες επενδύσεις για να ξεπουλήσουν την ενέργεια στο κινέζικο νεοναζιστικό μονοπώλιο» είχαμε καταγγείλει αυτήν την ακύρωση. Ο βασικός λόγος που επικαλέστηκε γι αυτήν ο διοικητής της ΔΕΗ ήταν ότι η κυβέρνηση ψάχνει στρατηγικό εταίρο-επενδυτή που θα αναλάβει όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είπε δηλαδή ανάμεσα στα άλλα: «Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω μια άλλη πολύ σημαντική διάσταση που σχετίζεται άμεσα με τον εταίρο που θα επιλεχθεί. Είναι απόφασή μας και όπως προκύπτει από την προκήρυξη που σύντομα θα δημοσιευτεί, επιδιώκουμε μία ευρύτερης φύσεως συνεργασία που δεν θα περιοριστεί μόνο στη δημιουργία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο και ενός εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων. Με τον εταίρο θα συνεργαστούμε μακροπρόθεσμα σχεδιάζοντας και υλοποιώντας από κοινού και άλλα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό»...«Η διαδικασία επιλογής του εταίρου θα ολοκληρωθεί το φετινό καλοκαίρι». Πριν φτάσει το καλοκαίρι το καθεστώς «επέλεξε» στα γρήγορα τον στρατηγικό εταίρο που δεν είναι άλλος από το κινέζικο νεοναζιστικό κρατικοστρατιωτικό μονοπώλιο.

Στο άρθρο μας τότε γράφαμε επίσης ότι: «Η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου από τον Παπανδρέου, την Μπιρμπίλη και το εξακομματικό φαιοκόκκινο καθεστώς περνάει μέσα από την καταστροφή των λιγνιτικών εργοστασίων, αλλά και κάθε μεγάλης ντόπιας επένδυσης στις ΑΠΕ, και βέβαια μέσα από το ξωπέταγμα από τη χώρα όλων των δυτικών μεγάλων επενδυτών, δηλαδή των εισαγωγέων πολύτιμου κεφαλαίου την ώρα που κανείς δεν ρισκάρει τα λεφτά του στη χώρα αυτή των μπαταχτσήδων κυβερνητών. Στόχος τους να γίνουν επενδύσεις μόνο σε κινέζικες ανεμογεννήτριες ή και φωτοβολταϊκά όταν ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων τους το επιτρέψει. Η ακύρωση των έτοιμων αιολικών θαλάσσιων πάρκων από την Μπιρμπίλη, που έχουμε καταγγείλει πριν λίγους μήνες, είναι μέρος του ίδιου σχεδίου. Μαζί με το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης προβλέπεται όμως και δημιουργία βιομηχανίας κατασκευής φωτοβολταϊκών. Γι’ αυτό και η Μπιρμπίλη για να σαμποτάρει τις ελληνικές βιομηχανικές μονάδες επιβάλλει, όπως επίσης έχουμε καταγγείλει, ύψος φωτοβολταϊκών κάτω από τα 2,5 μέτρα, ενώ αυτές παράγουν φωτοβολταϊκά με ύψος πάνω από 2,5 μέτρα! Ο στρατηγικός εταίρος πρέπει να βρεθεί μέχρι το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και η Μπιρμπίλη κατ’ εντολή του Παπανδρέου βομβαρδίζει τις επενδύσεις στις ΑΠΕ σε τέτοια έκταση και με τέτοια ένταση.»

Το μνημόνιο για τις ΑΠΕ που υπέγραψε προχθές ο πρόεδρος της ΔΕΗ στην Κίνα είναι πραγματικά μια στρατηγικής σημασίας αποικιοκρατική συμφωνία, που επιβάλλει όπως θα δούμε παρακάτω την συνεργασία, δηλαδή την ντεφάκτο και άνευ όρων υποταγή κάθε υποψήφιου ντόπιου και ξένου επενδυτή στις ΑΠΕ στο κινέζικο κεφάλαιο. Κατ’ αρχήν ο Παμπούκης υπέγραψε με την κινεζική «Sinovel», που είναι 2η παγκοσμίως μεγαλύτερη βιομηχανία κατασκευής ανεμογεννητριών, την κατασκευή τεράστιων αιολικών πάρκων ξεκινώντας με ένα πάρκο 200-300 MW. Υπέγραψε επίσης συμφωνία για τη δημιουργία μονάδας κατασκευής ανεμογεννητριών ώστε η Ελλάδα να γίνει κέντρο διακίνησης των κινέζικων ΑΠΕ στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή. Παραθέτουμε εκτενές απόσπασμα από το άρθρο του Energy press από το οποίο συνάγεται ότι ο στρατηγικός επενδυτής που έψαχνε τάχα η κυβέρνηση για τις ΑΠΕ θα κατέχει, όπως είπαμε, μονοπωλιακή θέση στην αγορά με την προστασία της κυβέρνησης και επομένως και του εξακομματικού καθεστώτος. Οποιαδήποτε εταιρεία έχει επενδύσεις ή πρόκειται να επενδύσει στην Ελλάδα υποχρεώνεται να συνεργαστεί με την Sinovel δηλαδή να υποταχτεί σ’ αυτήν. Πρόκειται νομίζουμε για την απόλυτη επιβεβαίωση των εκτιμήσεών μας.

Προξενητής" η ΔΕΗ, για συνεργασία της Sinovel με άλλους ελληνικούς ομίλους ΑΠΕ

Ανάμεσα στα άλλα το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει: «...Να επεκτείνει, όπου είναι δυνατόν, τη συμφωνία με την Κινεζική Sinovel, προκειμένου αυτή να περιλάβει και έργα τα οποία έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ με άλλους εταίρους, όπως με την EDF, τον Όμιλο Κοπελούζου κ.λπ. επιδιώκει η διοίκηση της ΔΕΗ, μετά την υπογραφή του μνημονίου, την περασμένη εβδομάδα, στο Πεκίνο.

Επιπλέον εμφανίζεται διατεθειμένη να μεσολαβήσει ώστε ο Κινεζικός κολοσσός να συνεργαστεί και με άλλες ελληνικές επιχειρήσεις που ετοιμάζουν μεγάλα αιολικά έργα στη χώρα μας ή στην ευρύτερη περιοχή. Το σκεπτικό του κ. Αρθούρου Ζερβού είναι ότι, για να δημιουργηθεί στη χώρα μας μονάδα κατασκευής ανεμογεννητριών, πρέπει απαραίτητα να υπάρξει αγορά αντίστοιχου εύρους. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, παρά μόνον εάν μεγάλοι «αιολικοί» επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και εν γένει στην Νοτιοανατοκή Ευρώπη, επενδύσουν στα προϊόντα της συγκεκριμένης Κινεζικής εταιρείας και συνεργαστούν μαζί της. Το δέλεαρ για τη σύναψη κάποιων τέτοιων συμφωνιών με τους Κινέζους δεν είναι άλλο από τη χρηματοδότηση που εξασφαλίζει η Sinovel, από την China Development Bank, τoν κρατικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό της χώρας που, με ενεργητικό περί τα 522 δισ. ευρώ το χρόνο, χρηματοδοτεί όσους κάνουν εξαγωγές. Όπως μπορεί κανείς να φανταστεί, στην παρούσα περίοδο, κατά την οποία τα ταμεία των ελληνικών τραπεζών είναι «άδεια» και οι ξένες τράπεζες «δεν δανείζουν Ελλάδα», η λύση που έρχεται από το Πεκίνο δεν μπορεί παρά να είναι ελκυστική»

Να γιατί αυτή η αποικιοκρατική σχέση δεν θα μπορούσε να υπάρχει χωρίς να υπάρχει ντε φάκτο ελληνική χρεωκοπία και μάλιστα επαπειλούμενη ή πραγματοποιημένη χρεωκοπία των ελληνικών τραπεζών. Σε άλλες εποχές και οι ελληνικές τράπεζες και η ΕΕ θα είχαν διαμαρτυρηθεί για μια τέτοια εύνοια στις κινεζικές τράπεζες, για μια τέτοια εύνοια στις κινεζικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Και συνεχίζει το άρθρο:

«Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο τουλάχιστον ελληνικοί όμιλοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να έρθουν σε επαφή με τους Κινέζους, το ενδιαφέρον μάλιστα αυτό συνδέθηκε με την παρουσία της ΔΕΗ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, παρότι πρόκειται για ανταγωνιστές της, εμφανίζεται διατεθειμένη να προωθήσει όσο μπορεί τη συνεργασία τους με τους Κινέζους, καθώς εκτιμά ως μεγαλύτερης σπουδαιότητας τη σταθεροποίηση της παρουσίας εδώ της Sinovel και, βεβαίως, τη δημιουργία προϋποθέσεων για την εγκατάσταση βιομηχανικής παραγωγής ανεμογεννητριών στον ελληνικό χώρο».

Να γιατί οι διάφοροι Μπιρμπίληδες, Χρυσοχοίδηδες και οι διάφοροι συνδικαλιστές του τύπου Φωτόπουλου θέλουν κρατική την ΔΕΗ: Δεν το κάνουν για να είναι ανεξάρτητη από τους ξένους, όπως λένε, αλλά ακριβώς αντίθετα για να είναι εντελώς εξαρτημένη από τους χειρότερους ξένους και εν προκειμένω από τους κινέζους σοσιαλιμπεριαλιστές στους όποιους μια κρατική ΔΕΗ ενός διακομματικού συστήματος κομπραδόρων θα κάνει όλα τα άνομα χατήρια. Μια ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ στα χέρια ενός πχ ευρωπαίκού μονοπώλιου θα μπορούσε πολύ πιο δύσκολα να υποχρεώνεται από οποιονδήποτε να έχει κύριο προμηθευτή μια συγκεκριμμένη ξένη κρατική εταιρεία. Στην ουσία αυτό που θέλουν οι Μπιρμπίληδες, Χρυσοχοίδηδες και Φωτόπουλοι είναι μια έμμεσα με αποικιακούς και παράνομους όρους κινέζικη ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ και όχι μια ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ με τους όρους, τους σχετικά διαφανείς, του διεθνούς καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Σε ότι μας αφορά δεν δίνουμε δεκάρα αν ο ιδιοκτήτης της ΔΕΗ είναι σήμερα το στοιχειωδώς μη διεφθαρμένο κράτος ή ο στοιχειωδώς μη διεφθαρμένος ιδιωτικός τομέας μιας συνηθισμένης ευρωπαϊκής χώρας. Το ελληνικό δίλημμα δεν είναι ανάμεσα στο κράτος και στον ιδιώτη, όπως ισχυρίζονται οι κοντόμυαλοι φιλελεύθεροι, αλλά το για ποιο κρατος και το για ποιους ιδιώτες μιλάμε που στα βάθος σημαίνει το ποιες πολιτικές δυνάμεις θα είναι στην εξουσία μιλάμε. Αν είναι στην πολιτική εξουσία οι φαιοκόκκινες δυνάμεις οπότε ασκούν την πολιτική τους δικτατορία τότε το κράτος είναι στα χέρια του φασισμού και της διαφθοράς, οι ιδιώτες είναι ιδιώτες ληστές και ότι είναι μισό κρατος μισό ιδιώτες είναι μια ολόκληρη διαφθορά.

Η αρχή με την EDF

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρίσκονται στην Ελλάδα τα στελέχη της γαλλικής EDF, με την οποία η ΔΕΗ έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των ΑΠΕ, προκειμένου να συζητηθεί η εξειδίκευση των έργων που θα προωθηθούν από κοινού. Πρόκειται αρχικά για έργα αιολικής ενέργειας των οποίων την αδειοδότηση έχει ξεκινήσει η EDF Energies Nouvelles στη Φλώρινα, περιοχή μεγάλου δυναμικού, ισχύος τουλάχιστον 200 MW, καθώς επίσης και για ένα υβριδικό έργο στην Κρήτη που θα συνδυάζει αιολικό πάρκο ισχύος 90 MW και υδροηλεκτρικό σταθμό με αντλιοστάσιο.

Κατά τις συζητήσεις με τους Γάλλους, η διοίκηση της ΔΕΗ θα θέσει το θέμα της συνεργασίας με την Κινεζική Sinovel, με επιδίωξη την επέκταση της συμφωνίας και την από κοινού εκτέλεση των συγκεκριμένων αλλά και άλλων έργων ΑΠΕ.

Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στις υπόλοιπες, τα κεφάλαια τα οποία η κινεζική Sinovel δεσμεύεται ότι θα «βάλει», εκτός από την τεχνογνωσία, για οποιασδήποτε μορφής αιολικό έργο γίνει στην Ελλάδα, onshore, offshore πάρκο ή εργοστάσιο, αποτελούν το δυνατό «χαρτί» της διοίκησης της ΔΕΗ.

Οι «επενδύσεις» και οι ιδιωτικοποιήσεις που προγραμματίζει το καθεστώς είναι στην πραγματικότητα ανατολικές κρατικοποιήσεις

Μια κινέζικη τράπεζα θέλει να ιδρύσει ο Παπανδρέου και αυτή θα είναι το στρατηγείο του κινέζικου μονοπωλίου στα βαλκάνια και στην ΕΕ. Γιατί οι κινέζοι θέλουν από ότι φαίνεται να αγοράσουν και να ελέγξουν σημαντικά νευρικά γάγγλια όλης της ςοικονομία. Κρατικά ακίνητα και τράπεζες, ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΑΠΕ, ΕΥΔΑΠ ( ο πρόεδρός της συνόδευε στην Κίνα τον Παμπούκη) κινητή τηλεφωνία, λιμάνια, ναυπηγία, ΟΣΕ, Θριάσιο, ΟΤΕ, ναυτικό κεφάλαιο, στρατιωτικό υλικό, και κάθε μορφή κεφαλαίου και επενδύσεων.

Οι εκποιήσεις κρατικής περιουσίας που επιβάλλει η τρόικα αλλά σε ένα βαθμό και η ίδια η πραγματικότητα, αυτές για τις οποίες απηύθυνε το γελοίο και παραπλανητικό του μεταμεσονύχτιο διάγγελμα «ενάντια στην εκποίηση της κρατικής περιουσίας» ο ρώσος πράχτορας, για να κινητοποιήσει τάχα το «έθνος» για την υπεράσπιση της τάχατες περιουσίας του λαού από τους δυτικούς εχθρούς, τώρα προγραμματίζονται να γίνουν στο κινέζικο ναζιστικό μονοπώλιο και στο ντόπιο ανατολικό κεφάλαιο, να μετατραπούν δηλαδή από ιδιωτικοποιήσεις σε ανατολικές κρατικοποιήσεις!! Όπως είδαμε στο παραπάνω άρθρο του Energy press ο Παπανδρέου επιβάλλει το κινέζικο μονοπώλιο ως στρατηγικό επενδυτή και επιβάλλει στο ντόπιο αλλά και στο ξένο κεφάλαιο να συνεργαστεί με αυτό. Στην πραγματικότητα καλεί το τελευταίο να υποκύψει στη διαφθορά και στην παρανομία του κινέζικου μονοπώλιου, να συμμετάσχει στο κινέζικου τύπου εργασιακό γδάρσιμο του λαού και της εργατικής τάξης, να συμμετάσχει τελικά στην κατάργηση της αστικής δημοκρατίας και στην κήρυξη της δικτατορίας του σοσιαλφασισμού με επικεφαλής το ψευτο ΚΚΕ. Γιατί, όπως λέγαμε σε προηγούμενο άρθρο για το fast track, “το ξεπούλημα της χώρας από τους έξι Κουίσλικγς των κομματικών ηγεσιών είναι πολύ βαθύτερο από τις ήδη πραγματοποιημένες «επενδύσεις» τους, αλλά και από αυτές που έχουν υποσχεθεί.
Οι επενδύσεις αυτές μπαίνουν απευθείας σε εισαγωγικά πριν καν πραγματοποιηθούν, γιατί τα κεφάλαιά τους συμπυκνώνουν παραγωγικές σχέσεις με μεροκάματα του ενός και του μισού ευρώ, επομένως συμπυκνώνουν σχέσεις δούλων με αφεντικά, δηλαδή τελικά την απέραντη βία που ασκείται στο κινέζικο προλεταριάτο από την κρατικομονοπωλιακή αστική τάξη νέου τύπου. Ο βίαιος αυτός στρατοκρατικός τρόπος συσσώρευσης του κρατικού κινέζικου, του ρώσικου, αλλά και του ισλαμοφασιστικού κεφαλαίου δεν μπορεί να αλλάξει όταν αυτά τα κεφάλαια επενδύονται στο εξωτερικό, ούτε μπορούν να αλλάξουν και τα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά των κατόχων που διαχειρίζονται αυτά τα παγκοσμίως παράνομα κεφάλαια. Αυτό που γίνεται με τις εξαγωγές αυτών των κεφαλαίων στη Δύση είναι η συμμετοχή των συναλλασσόμενων δημοκρατικών και μισοδημοκρατικών χωρών στον πολεμικού τύπου οικονομικό κύκλο αυτών των οικονομιών. Έτσι η βία της συσσώρευσης αυτών των καθεστώτων εξάγεται στο εξωτερικό ως πολιτική βία στις σχέσεις των καθεστώτων αυτών με τα κράτη και τους λαούς. Για να δανείζει, για παράδειγμα, το κινέζικο καθεστώς στη Δύση τα παράνομα συσσωρευμένα του κεφάλαια, απαιτεί ανισότητα στις ανταλλαγές”
.

Σε μια σειρά άρθρων στη Ν.Ανατολή αποδείξαμε- γεγονός που επαληθεύτηκε αργότερα- ότι η κρυφοσυνασπισμαία Μπιρμπίλη σαμπόταρε με τις οδηγίες του Παπανδρέου και την υποστήριξη των υπόλοιπων πέντε κομματικών ηγεσιών τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στερώντας πολλά δις επενδύσεων στη χώρα, που τα έχει τόση ανάγκη, για να επιτρέψει μόνο ορισμενες από αυτές και με αποικιοκρατικούς όρους στο νεοναζιστικό μονοπώλιο. Η κατάργηση, σαν παράδειγμα του χωροταξικού του Σουφλιά για τα αιολικά θαλάσσια πάρκα και με το πρόσχημα ότι θα φτιάξουν ένα καλλίτερο χωροταξικό, όπου την έγκριση θα την παρέχει σε όλα τα επίπεδα το κράτος αποδεικνύεται, όπως είχαμε καταγγείλει, συνειδητό σαμποτάρισμα της παραγωγής και ταυτόχρονα εκδίωξη του εχθρικού στους ρωσοκινέζους φιλοδυτικού κεφαλαίου για να δώσουν αυτοί τις επενδύσεις στο δικό τους ανατολικό και ντόπιο φιλοανατολικό κεφάλαιο.

Με αυτού του τύπου τις επενδύσεις και την ιδιωτικοποίηση η ΟΑΚΚΕ καθώς και κάθε δημοκρατικός άνθρωπος και κάθε ανεξάρτητος κοινωνικός και πολιτικός χώρος που δεν ρέπει στην εθνική προδοσία, δεν μπορεί παρά να διαφωνεί κάθετα. Το ντόπιο και το φιλοδυτικό κεφάλαιο καθώς και οι πολιτικοί εκφραστές του, θα χρεωθούν και θα στιγματιστούν με την συνεργασία τους με τους νέους αποικιοκράτες και τους ντόπιους λακέδες τους. Μεγαλύτερη είναι η ευθύνη των φιλελεύθερων πολιτικών που μέχρι σήμερα αποσπούν την ησυχία τους από το σοσιαλφασισμό με τη συνεργασία τους με αυτόν και με τις γνωστές θεωρίες τους περί τσακίσματος της παραγωγής τάχα από την γραφειοκρατία και με άλλες αστειότητες έξω από την πραγματικότητα για να μην μιλήσουν για το τσάκισμα της οικονομίας και της χώρας από το συγκεκριμένο σαμποτάρισμα των συγκεκριμένων παραγωγικών δυνάμεων από τους συγκεκριμενους πολιτικούς και διοικητικούς μηχανισμούς. Απολογισμοί και καλέσματα τύπου Αλέκου Παπαδόπουλου δεν είναι πια παρά μια απλή γκρίνια μπροστά στο τέρας που επελαύνει ενάντια στο λαό και στη χώρα. Να περιμένεις σήμερα τον Παπανδρέου ότι μπορεί να ηγηθεί της «εθνικής παλιγγενεσίας» ισοδυναμεί όχι με ανοησία αλλά με την πολλοστή άρνηση του λαού που γνωρίζει μοναδικά να κάνει αυτή η αστική τάξη σε όλη την Ευρώπη. Το να μην εξεγείρεσαι και να μην συμμετέχεις στο πατριωτικό και δημοκρατικό αντισοσιαλιμπεριαλιστικό μέτωπο οδηγεί αντικειμενικά σε συνεργασία με τους φασίστες ναζιστές και τους σοσιαλφασίστες, σημαίνει ταγματασφαλίτικη εθνική προδοσία.