Ενώ το καθεστώς υποθάλπει τους ναζιστές, ο λαός αντιστέκεται στο ρατσισμό.

Ο λαός των περιοχών του κέντρου παρά τα όσα έχει υποφέρει από τη μετατροπή τους σε ανθρώπινες αποθήκες ελλήνων και μεταναστών, δεν συστρατεύεται με τους ναζιστές της Χρ. Αυγής. Πολλοί κάτοικοι μισούν τους ναζιστές που κυνηγάνε τους μετανάστες σαν θήραμα όσο και την κρατική πολιτική που βύθισε τις περιοχές τους στο έγκλημα.

Το πολιτικό καθεστώς άφησε τους ναζιστές εντελώς ασύδοτους και ποινικά και πολιτικά για να κάνουν ότι θέλουν στο κέντρο αλλά από το λαό υπήρξε αυθόρμητη αντίσταση. Τα ΕΑΜ, οι ΕΛΑΣ, οι ΔΣΕ και τα Πολυτεχνεία δεν εξαφανίζονται μέσα σε λίγα χρόνια επειδή έτσι θέλουν οι προβοκάτορες καθοδηγητές του ΠΑΣΟΚ, του ψευτοΚΚΕ και του ΣΥΝ που θέλουν να παραδώσουν το δημοκρατικό και αριστερό λαό της Αθήνας στο ρατσιστικό και εθνοσοβινιστικό μίσος. Αλλιώς έχουν αναθρέψει οι παππούδες και οι γονείς τα παιδιά τους τα τελευταία 60 χρόνια από το να γίνουν θρασύδειλοι τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής και να κυνηγάνε άοπλους μετανάστες που οι προβοκάτορες που κυβερνάνε τη χώρα στοίβαξαν στην πρωτεύουσα της. Η δημοκρατική κουλτούρα ενός λαού δεν είναι ένα απλό καπρίτσιο μιας εποχής αλλά έχει τις δικές της βαθιές ρίζες στον πόνο και στο αίμα των καλύτερων παιδιών του που πάλεψαν για τη δημοκρατία ακόμα και για την πιο προωθημένη μορφή της που είναι η σοσιαλιστική.

Το σύγχρονο πολιτικό καθεστώς έκανε τα πάντα για να δώσει τη διαδήλωση των κατοίκων του κέντρου στους ναζιστές της Χρυσής Αυγής αλλά η οικογένεια του νεκρού δεν τους έδωσε το σώμα και τη μνήμη του, αντίθετα τους αποδοκίμασε. Συγκλονιστική ήταν η αδελφή του δολοφονημένου 44χρονου Μανώλη Κανταρή, Στέλλα, που δήλωσε στο Έθνος εκ μέρους της οικογένειας : Να μη χρησιμοποιούν το όνομα του 44χρονου νεκρού οι ομάδες με ακραίες συμπεριφορές και ειδικά οι ακροδεξιοί, προκειμένου να ασκούν βία εναντίον ανθρώπων από άλλες χώρες που ζουν στην Ελλάδα. Αλλά και η Πολιτεία να εμποδίσει τη βία και να πάρει μέτρα για να μη φοβάται ο κόσμος να βγει από το σπίτι του τη νύχτα!... Να μην αφήσει η Πολιτεία τις ακραίες συμπεριφορές των λίγων εκείνων, που χρησιμοποιούν το όνομα του Μανώλη ως άλλοθι, για να ορμάνε και να δέρνουν όποιον ξένο βρίσκουν μπροστά τους! Είναι και αυτό έγκλημα! Δεν τους φταίνε σε τίποτα οι άνθρωποι με τους οποίους πολλοί από εμάς εργαζόμαστε μαζί, έχουν τα δικά τους προβλήματα, ζουν ανάμεσά μας, έχουν οικογένειες, παιδιά. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από αυτά τα λόγια στην κηδεία του δολοφονημένου Μανώλη δεν εμφανίστηκαν χρυσαυγίτες.

Επίσης σε εκτεταμένο ρεπορτάζ πάλι στο Έθνος της Κυριακής δύο γυναίκες μάνα και κόρη που έχουν κατάστημα στην 3ης Σεπτεμβρίου και που διερχόμενοι μετανάστες έχουν σπάσει τις βιτρίνες του δύο φορές δηλωσαν: Μετά τον άδικο θάνατο του Μανώλη Καντάρη στενοχωρηθήκαμε ακόμα περισσότερο με τη συγκέντρωση και την πορεία της Πέμπτης. Ήταν φανερό ότι οι συμμετέχοντες στη συντριπτική τους πλειονότητα, δεν ήταν κάτοικοι της περιοχής, αλλά άνθρωποι των γνωστών ακροδεξιών απόψεων που φώναζαν συνθήματα του τύπου έξω οι ξένοι από την Ελλάδα κλπ

Οι αντιδράσεις αυτές των κατοίκων της περιοχής αποκαλύπτουν ότι η πορεία του φασισμού και του σοσιαλφασισμού δεν θα είναι εύκολη.