ΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

Οι τελευταίες εξελίξεις ήρθαν να ξεσκεπάσουν το βρώμικο και καθοριστικό ρόλο των σοσιαλιμπεριαλιστών της Μόσχας πάνω στο ζήτημα της επέμβασης και του εμφυλίου πολέμου της Λιβύης. Όπως ακριβώς είχαμε εκτιμήσει, οι ρώσοι νεοναζί που παριστάνουν τους φίλους του λιβυκού έθνους, προωθούν στην πραγματικότητα την πτώση του Καντάφι και την αντικατάστασή του από μια εξουσία που θα αποτελεί τον καρπό διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ισλαμοναζιστική αντιπολίτευση και δυνάμεις μέσα στο καθεστώς της Τρίπολης που ακολουθούν πιστά την πολιτική του σοσιαλιμπεριαλισμού.

Μια πρώτη ένδειξη για τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας υπήρξε η συνάντηση του ρώσου υπουργού εξωτερικών Λαβρόφ με εκπροσώπους των εξεγερμένων. Όπως δήλωσε ο υπουργός στο πρακτορείο Ria Novosti: Συναντήθηκα χθες με τον εκπρόσωπο της λιβυκής αντιπολίτευσης Άμπντελ Ραχμάν Σάλγκαμ. Στη διάρκεια της συζήτησης, υπογράμμισε ότι το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο δεν ζητάει να αναγνωρισθεί ως μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του λιβυκού λαού, αλλά ζητάει να αναγνωριστεί ως νόμιμος εταίρος στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Λιβύης. Τον υποδεχθήκαμε ακριβώς με αυτή την ιδιότητα. (TVXS, 24/5).

Λίγο αργότερα, και ενώ Αμερικανοί και Γάλλοι δηλώνουν έτοιμοι και αποφασισμένοι να εντείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι Ρώσοι ζητούν να μεσολαβήσουν για να απομακρυνθεί ο Καντάφι από την εξουσία. Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στη Ντοβίλ της Γαλλίας, o Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε ανοικτά τον Μουαμάρ Καντάφι να παραιτηθεί, σημειώνοντας επίσης πως η Μόσχα δεν θα του προσφέρει άσυλο. Ως απεσταλμένος του Κρεμλίνου στη Βεγγάζη θα πάει ο βουλευτής Μιχαήλ Μαργκέλοφ, που θα έχει συνομιλίες με τους αντικαθεστωτικούς. 

Νωρίτερα, σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει πως η Ρωσία έχει εταίρους στο στρατόπεδο του Μουαμάρ Καντάφι με τους οποίους μπορεί να διαπραγματευτεί την έξοδό του
(In.gr, 27/5).

Με τη βοήθεια, λοιπόν, των δυτικών επεμβασιών, η Ρωσία βρίσκεται ξαφνικά στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων της Λιβύης για να καθορίσει το μέλλον της.