To όργιο των σαμποταριστών στην Κρήτη
Η εφημερίδα Πατρίς του Ηρακλείου δημοσίευσε το Σάββατο 14 Μαίου ένα αποκαλυπτικό άρθρο με τίτλο «Ανίκανο αυτό το κράτος να στηρίξει επενδύσεις». Εκεί δίνεται ο κατάλογος πενήντα σαμποταρισμένων επενδύσεων αξίας πολλών δις ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα μόνο οι τουριστικές από τις πενήντα «..επενδύσεις στην Κρήτη και άλλους τουριστικούς τόπους θα προσέθεταν μερικές χιλιάδες θέσεις εργασίας και οι ειδικοί λένε ότι θα προσέθεταν και 1-2 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας.»
Τα εμπόδια που μπαίνουν και στις συγκεκριμένες επενδύσεις, δεν είναι γραφειοκρατικά, όπως υποστηρίζουν γενικά οι υποταγμένοι στο καθεστώς φιλελεύθεροι που αποζημιώνονται σχετικά για το σαμποτάρισμα των επιχειρήσεών τους επί δεκαετίες από το καθεστώς με τα χαμηλά, συχνά μαύρα, μεροκάματα! Το να φτάσει σαν παράδειγμα, μόνο στην επιτροπή Δασικών επιλύσεων μια διαφορά, όπως γράφει ο αρθρογράφος, χρειάζεται 5-7 χρόνια. Αυτό δεν είναι γραφειοκρατική λειτουργία της κρατικής μηχανής αλλά πολιτικά θεσμοθετημένη άρνηση της επένδυσης. Το ίδιο και όταν ένα απλό χωράφι και μια μεγάλη επένδυση μπαίνουν στο ίδιο πρωτόκολλο. Δεν είναι επίσης γραφειοκρατικά εμπόδια η έλλειψη νομοθεσίας για τον αιγιαλό, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, ούτε το μόνιμα αξεκαθάριστο καθεστώς της κρατικής ιδιοκτησίας, ούτε το βιομηχανοκτόνο άρθρο 24 του συντάγματος, ούτε τα νομοθετικά κενά στην αδειοδότησης ενεργειακών επενδύσεων, ούτε και τα κενά επίσης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που φροντίζει επίσης να τα κρατά ορθάνοιχτα η συνασπισμαία αρχισαμποταρίστρια Μπιρμπίλη. Αυτά είναι εμπόδια που τα βάζει η πολιτική εξουσία.
Πέρα φυσικά από τα παραπάνω εμπόδια που αναγνωρίζει ο αρθρογράφος έχουμε στην Κρήτη και όλες τις υπόλοιπες μορφές του σαμποτάζ. Την ακύρωση της τεράστιας επένδυσης στη Μονή Τοπλού, σαν παράδειγμα, την ανέλαβε προσωπικά ο Αλαβάνος με τους ντόπιους οικολόγους αντισημίτες συνεργάτες του Ερντογάν και των ισλαμοφασιστών του. Αυτοί όταν απέτυχαν στην ακύρωση της επένδυσης σαν κίνημα γιατί βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με όλη την τοπική κοινωνία που την υποστηρίζει απόλυτα, ανέθεσαν την ακύρωσή της απ ευθείας στο ΣΤΕ και βέβαια όπως πάντα δικαιώθηκαν από αυτήν την κρατική υπερεξουσία. Η απόφαση, που εφάρμοσε το δεδικασμένο του Πόρτο Ναυαρίνο, έλεγε ότι αφού δεν έχει φτιάξει το κράτος χωροταξικό δεν γίνεται η επένδυση. Το σαμποτάρισμα του Αθερινόλακου και όλων των εργοστασίων ενέργειας στην Κρήτη, το σαμποτάρισμα με το καμποτάζ που απαγόρευε στις κρουαζιέρες να πάνε στα λιμάνια της Κρήτης, το σαμποτάρισμα των δεξαμενών στα Χανιά, που δεν αναφέρει ο αρθρογράφος και που είναι η αιτία της αυξημένης τιμής της βενζίνης σε όλη την Κρήτη, ακόμα και το κλείσιμο του εξαιρετικά σημαντικού αρχαιολογικού μουσείου Ηρακλείου επί χρόνια με πρόσχημα την ανακαίνιση. Την ακύρωση της επένδυσης πολύκεντρου στο Ηράκλειο στη θέση Καρτερός που δεν αναφέρεται επίσης στον κατάλογο, την παρεμπόδιση της αξιοποίηση της Αμερικάνικης βάσης στο Ηράκλειο για την οποία συναγωνίζονται ψευτοΚΚΕ και ΣΥΝ. Ένα πελώριο σαμποτάζ στην πόλη του Ηρακλείου είναι η απόλυτη δέσμευση της γης με αρχαιολογικά προσχήματα, η μη επέκταση του σχεδίου πόλης και η ανυπαρξία χωροταξικού που έχουν εκτινάξει τις τιμές της γης για κατοικία και επαγγελματική στέγη στα ύψη. Αποτέλεσμα της πολιτικής της στέρησης γης είναι η μετατροπή του Ηρακλείου σε μια τριτοκοσμική πόλη.
Ο δημοσιογράφος διαπιστώνει επιπλέον τα παρακάτω εμπόδια για τις επενδύσεις:
«Παράλληλα τουριστικά λιμάνια και μαρίνες έχουν μπλοκαριστεί αφού το καθεστώς με τον αιγιαλό δεν είναι ξεκάθαρο, όλες οι κατασκευές θεωρούνται αυθαίρετες, η Κτηματική Υπηρεσία για να είναι καλυμμένη- κάνει μηνύσεις κατά πάντων και συντάσσει πρωτόκολλα κατεδάφισης! Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα πιο ονομαστά θέρετρα στην Μεσόγειο, η Ελούντα, είναι γεμάτη από τέτοια πρωτόκολλα!-Στο επίπεδο των λιμανιών οι επενδυτές δεν ξέρουν ούτε ποια είναι η αρμόδια υπηρεσία που πρέπει να εγκρίνει την τεχνική μελέτη των ιδιωτικών λιμενικών έργων. Δεν το ξέρει ούτε το Δημόσιο ακόμη Για να μην σημειώσουμε το θέμα των ιδιωτικών πολεοδομήσεων και των συνεταιρισμών όπου χρόνια τώρα κολλάνε στην περιβόητη έκδοση βεβαίωσης του άρθρου 24 Για τον τομέα της ενέργειας όσοι θέλουν να βάλουν λεφτά ατύχησαν. Εδώ αποδεικνύεται ότι υπάρχει νομοθετικό κενό στην αδειοδότηση, το ίδιο και στα περιβαλλοντικά όπου σε όλα μια συγκεντρωτική διοίκηση έχει άποψη και δεν προχωρά τίποτα »
Αυτό που επίσης πρέπει να πούμε είναι ότι ο κατάλογος των πενήντα σαμποταρισμένων επενδύσεων φτιάχτηκε από την Περιφέρεια Κρήτης! Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Καρχιμάκης είχε ζητήσει από τους περιφερειάρχες να συγκεντρώσουν τα στοιχεία για να δουν (σε όλη τη χώρα) πού κολλάνε τα επενδυτικά σχέδια. Στην Κρήτη το έργο αυτό ανέλαβε ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Καρούντζος που συγκέντρωσε με μεγάλη δυσκολία τα στοιχεία (αφού ούτε σε αυτόν δεν απαντούσαν οι υπηρεσίες!) και ο περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης που έκανε τη δική του έρευνα. Τα αποτελέσματα σύμφωνα με πληροφορίες της Π είναι απογοητευτικά.» .
Τι σημαίνει η ξεχωριστή έρευνα του Περιφερειάρχη από τον Γ.Γ Αποκεντρωμένης διοίκησης; Προφανώς σημαίνει αντιθέσεις. Ο Καρούντζος (ΠΑΣΟΚ), δύο φορές περιφερειάρχης Κρήτης έχει γενικά τα χαρακτηριστικά του στελέχους που εκτελεί αδιαμαρτύρητα τις εντολές του καθεστώτος, και πιθανότατα οι υπηρεσίες δεν θα του απαντούσαν γιατί δεν θα τις πολυστρίμωξε. Είναι αυτός που εμπόδισε την κατασκευή των δεξαμενών στα Χανιά, όπως είχαμε καταγγείλει, με εντολή της Μπιρμπίλη και σε κοινή συνέντευξη με τον υφυπουργό περιβάλλοντος Μανιάτη. Ο Αρναουτάκης αντίθετα πρώην ευρωβουλευτής (ΠΑΣΟΚ) και πρώην δήμαρχος Αρχανών, είναι γνωστός γιατί ανάπλασε πετυχημένα πριν χρόνια την κωμόπολή του πρωτοποριακά παίρνοντας και ένα πανευρωπαϊκό βραβείο. Οι αντιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ έχουν φτάσει και κεντρικά σε τέτοιο σημείο που ακόμα και υπουργοί καταγγέλλουν την Μπιρμπίλη στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν προχωράει καμιά επένδυση. Είναι χαρακτηριστική η ανοιχτή καταγγελία του Παπανδρέου από τον Φλωρίδη στον τηλεοπτικό ΣΚΑΙ σαν συνέχεια της τοποθέτησης του Παπαδόπουλου ενάντια στην αποβιομηχάνιση πριν λίγες βδομάδες.
Παρακάτω δημοσιεύουμε τον κατάλογο των 50 σαμποταρισμένων επενδύσεων στην Κρήτη που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Πατρίς της Κρήτης
Τουρισμός-Πολεοδομήσεις
-Οικοδομικοί συνεταιρισμοί των 4 νομών με έτοιμες
επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ
Ικτινος Τεχνική Τουριστική
Α.Ε. - Τουριστική μονάδα με ύψος επένδυσης 50.000.000,00 ευρώ
Ικτινος Τεχνική Τουριστική
Α.Ε. -Καταφύγιο τουριστικών σκαφών με ύψος επένδυσης 5.000.000,00 ευρώ
Dolfin Capital (Καμπουρίδης) στον κόλπο Φανερωμένης
Σητείας-ιδιωτική πολεοδόμηση με ύψος επένδυσης 50.000.000,00 ευρώ
ΑΛΜΑΡ (Πολεμαρχάκης)
τουριστικός λιμένας σε ξενοδοχειακή μονάδα στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου
Χατζηδάκης Ευάγγελος, Ευάγγελος & Χαράλαμπος
τουριστική μονάδα 280 κλινών στην Πλάκα Ελούντας Ν. Λασιθίου
Φιντέλης Ν. 800 κλίνες, Παλαιόκαστρο Σητείας με
ύψος επένδυσης 50.000.000,00 ευρώ
Blue Palace Plaka A.E. Λιμενικό σε τουριστική μονάδα στην Πλάκα Αγίου Νικολάου
με ύψος επένδυσης 400.000,00 ευρώ
Ηellas Holiday Hotels A.E. Λιμενικό σε τουριστική μονάδα-Ορμος Βαθύ Αγίου
Νικολάου με ύψος επένδυσης 457.000,000 ευρώ
Γιαννακας Φωτος Κριός Παλαιόχωρα Ν. Χανίων-τουριστική
μονάδα χιλίων κλινών
Γιάννακας Φωτος Κριός Παλαιόχωρα Ν. Χανίων ιδιωτική
πολεοδόμηση
Emeral Development Φωτιάδης Τριοπετρα Ν. Ρεθύμνης
ιδιωτική πολεοδόμηση+τουριστικά με ύψος επένδυσης 400.000.000,00 ευρώ
Kretan Sun and S. Development, Δήμος Πλατανιά Ν. Χανίων-ιδιωτική
πολεοδόμηση με ύψος επένδυσης 120.000.000,00 ευρώ
Redeplan Consultants A.E. Ελούντα Ν. Λασιθίου,
ιδιωτική πολεοδόμηση με ύψος επένδυσης 50.000.000,00 ευρώ
Πολεοδομική μελέτη Γερανίου Δ. Χανίων-τουριστικός παραλιακός οικισμός
Πολεοδομική μελέτη Κοντομαρι Δ. Χανίων-τουριστικός παραλιακός οικισμός
Σ. Μποράκη & ΣΙΑ ΟΕ (περιοχή ΠΕΡΠΟ
4) Χανιά Αʼ και
Βʼ κατοικία
Επιχειρηματικό πάρκο Χανίων Α.Ε. (Συνεταιριστική Τράπεζα
Χανίων & Εμπορικό Επιμελητήριο
Χανίων) ΒΙΟΠΑ Μαλαξα
Χανίων Δ. Χανίων
Πάτροκλος ΑΕ ιδιωτική πολεοδόμηση στην Αγία
Πελαγία Ν. Ηρακλείου με ύψος επένδυσης 1,5 εκατ. ευρώ
Ανανεώσιμες πηγές-Ενέργεια
ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. αιολικός σταθμός ισχύος 9,9 MW
στη θέση ΝΟΤΙΚΟ ΚΟΠΡΙΝΟ Δ.
Αγ. Βασιλείου, Ν. Ρεθύμνης με ύψος επένδυσης 12.320.580,00 ευρώ
ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Α.Ε. αιολικός
σταθμός ισχύος 7,2 MW στη θέση Δ.Αγ. Βασιλείου, Ν. Ρεθύμνης με ύψος επένδυσης
8.960.420,00 ευρώ
Αιολικό Κουλούκωνα Α.Ε. αιολικός σταθμός ισχύος 4,8 MW στη θέση
ΚΟΥΤΣΟΤΡΟΥΛΗΣ Δ. Μυλοποτάμου, Ν. Ρεθύμνης με ύψος επένδυσης 5.750.000,00 ευρώ
Αιολική Μουσούρων Α.Ε. αιολικός σταθμός ισχύος 2,55 MW στη θέση Στρογγυλή
Κορυφή ή Αποπηγάδι Δ. Μουσούρων, Ν. Χανίων με ύψος επένδυσης 2.956.443,00
ευρώ
ΟΑΔΥΚ Υβριδικό
για ανεμογεννήτριες Φράγμα Ποταμών Αμαρίου
81 MW με ύψος
επένδυσης 200.000.000,00 ευρώ
SOLAR POWER PLANT
ηλιοθερμικό Σητείας Χώνος με ύψος επένδυσης 258.000.000,00 ευρώ
NUR-MOH ηλιοθερμικό με ύψος επένδυσης 179 εκατ.
ευρώ
ΑΙΟΛΙΚΗ Μουσούρων
Α.Ε. με ύψος επένδυσης 21.000.000,00 ευρώ
ΑΝΕΜΟΠΕΥΚΟ Α.Ε.
με ύψος επένδυσης 30.000.000,00 ευρώ
ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ Α.Ε.
με ύψος επένδυσης 350.000.000,00 ευρώ
ΚΤΙΣΤΩΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε.
με ύψος επένδυσης 30.000.000,00 ευρώ
ΑΙΟΛΙΚΗ Α.Ε.
με ύψος επένδυσης 54.000.000,00 ευρώ
ΥΔΡΟΜΙΝΩΪΚΗ Α.Ε.
με ύψος επένδυσης 15.000.000,00 ευρώ
Μονάδες αφαλάτωσης Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου
με ύψος επένδυσης ~30.000.000,00 ευρώ
Σταγάκης Α.Ε. Βιομηχανική
Μονάδα Ρέθυμνο-Δημιουργία τσιμέντου από κλινκερ και γύψο με ύψος επένδυσης ~
20.000.000,00 ευρώ
Σφακιανάκη ΑΕΒΕ Βιομηχανική
μονάδα +Λιμενικό εξόρυξη και αξιοποίηση κοιτασμάτων γύψου σε μορφή
γυψοκονιαμάτων γυψοσανίδας, τσιμεντοκονιαμάτων παραγωγή τσιμέντου από κλίνκερ με
γύψο με ύψος επένδυσης 30.000.000,00 ευρώ
Αλλες επενδύσεις
LOZEUS LTD Αγιος Νικόλαος-ιδιωτική πολεοδόμηση με ύψος επένδυσης 500 εκατ.
ευρώ
Αφοί Μπαϊλάκη Α.Π.Ε. Δήμος Αρκαδίου Ν. Ρεθύμνης
Παπαδόσηφος τουριστικές επιχειρήσεις Ν. Ρεθύμνης
Μανουσογιωργάκης τουριστικές επιχειρήσεις Ν.
Ρεθύμνης
ΑΤΟΜΙΚΗ Α.Ε.
Δήμος Αρκαλοχωρίου-Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Ν. Ηρακλείου
Δομική Ενεργειακή Δήμος Αρκαλοχωρίου-Ανανεώσιμες
πηγές ενέργειας Ν. Ηρακλείου
Τσιριντάνη Ελευθερία
Γαυδοπούλα-Τουριστικές επιχειρήσεις Ν. Χανίων
Δήμος Λεύκης Ν. Λασιθίου (Ηλιοθερμικό)
Παπουτσάκης Ν. Λασιθίου με ύψος επένδυσης
100.000.000,00 ευρώ
ΜΑΡΕ Α.Ε.
επέκταση τουριστικής μονάδας Αγιος Νικόλαος Ν. Λασιθίου με ύψος επένδυσης
15.000.000,00 ευρώ
Χαζηδάκης Ευάγγελος ΠΕΡΠΟ Ελληνικά
Αγίου Νικολάου Ν. Λασιθίου
ΑΡΚΑΔΙ Α.Ε.
ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις Πάνορμο Δήμου Γεροποτάμου Ν. Ρεθύμνης με
ύψος επένδυσης 1.700.000,00 ευρώ
Παυλάκης Α.Ε. Εμπορικές
επιχειρήσεις-Αρτοποιΐα-Ζαχαροπλαστική με ύψος επένδυσης 1.700.000,00 ευρώ
Calyber Hotels LTD ξενοδοχειακά
Ιστρον Καλό Χωριό Αγίου Νικολάου Ν. Λασιθίου με ύψος επένδυσης 963.000,00 ευρώ
Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής-Ιερά
Μονή Τοπλού
Σητεία Ν. Λασιθίου με ύψος επένδυσης 830.000 ευρώ
Ζαχαρόπουλος Νικόλαος Α.Ε. ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις-Χερσονήσου
Ν. Ηρακλείου με ύψος επένδυσης 595.000,00 ευρώ