Όλα για να στραβωθεί ακόμα περισσότερο η ΕΕ

Το καθεστώς υπόσχεται τώρα ότι θα ξεμπλοκάρει τις σαμποταρισμένες επενδύσεις 8 δις στα αιολικά θαλάσσια πάρκα ενώ το δίκτυο διανομής είναι και αυτό σαμποταρισμένο!!!

Από τον νέο υπουργό περιβάλλοντος ανακοινώθηκε ότι οι σαμποταρισμένες από την Μπιρμπίλη έτοιμες επενδύσεις ύψους 8 δις των θαλάσσιων αιολικών πάρκων θα απελευθερωθούν. Αυτές οι έτοιμες επενδύσεις αντιστοιχούν σε ισχύ 4000 MW ενώ έχουν υποβληθεί αιτήσεις για άδειες επιπλέον 1700 MW. Όπως έχουμε πει, από την  πρώτη εβδομάδα που ανέλαβε η Μπιρμπίλη το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εκτός από την ακύρωση του χωροταξικού για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, ακύρωσε και το Χωροταξικό για τον τουρισμό και την τουριστική κατοικία, τα έργα για  τους αυτοκινητοδρόμους της Αττικής, απαγόρευσε την έκδοση αδειών στα καμένα ακόμα και αν αυτά ήταν στο σχέδιο, απαγόρευσε σχεδόν κάθε δραστηριότητα στις περιοχές Natura, μπλόκαρε την εκτροπή του Αχελώου με τη βοήθεια του ΣΤΕ, ακύρωσε βασικές επενδύσεις στο λιγνίτη και στα φωτοβολταϊκά και γενικά σαμπόταρε δεκάδες δις επενδύσεων με στόχο να κρατηθεί γονατισμένη η χώρα και να χρεοκοπήσει ακόμα πιο πολύ. Είχαμε εκτιμήσει ότι η ακύρωση των επενδύσεων στα θαλάσσια αιολικά και στα φωτοβολταϊκά, εκτός από το σαμποτάρισμα της οικονομίας, έγινε με σχέδιο για να δοθούν αργότερα στην Κίνα. Οι εκτιμήσεις μας αυτές για τις προθέσεις της κυβέρνησης επαληθεύτηκαν με την αναγνώριση της Κίνας στη συνέχεια, από την κυβέρνηση των σαμποταριστών, ως του κεντρικού στρατηγικού επενδυτή στις ΑΠΕ.

 Τώρα έρχεται ο Παπακωνσταντίνου να δηλώσει ότι το άρθρο 6 του νόμου 3851 της Μπιρμπίλη που απαγόρευε τις επενδύσεις στα θαλάσσια αιολικά, εν αναμονή ενός νέου κρατικού σχεδιασμού, θα καταργηθεί και οι επενδύσεις θα προχωρήσουν και μπορούν μάλιστα να υλοποιηθούν μέσα σε τρία χρόνια.

 Τι συνέβη όμως και το καθεστώς των σαμποταριστών αναγγέλλει επενδύσεις και μάλιστα τεράστιου ύψους. Την εξήγηση την δίνει το Βήμα 17/7/2011. O υπουργός ΠEKA τόνισε τις δυνατότητες και τον ρόλο που πορεί να παίξει η Eλλάδα ως κόβος πράσινης ενέργειας εταξύ Eυρώπης και Mέσης Aνατολής ε τις αναφορές του να βρίσκονται σε πλήρη εναρόνιση ε τις πρόσφατες δηλώσεις Σόιπλε για τις δυνατότητες ετατροπής της Eλλάδας σε χώρα εξαγωγής πράσινης ενέργειας και τον ρόλο που θα πρέπει να παίξουν οι γερανικές εταιρείες σε αυτό. Η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για την απόφαση της 21 του Ιούλη στην οποία η γερμανική κυβέρνηση θα έπαιζε τον πιο καθοριστικό ρόλο για το αν θα επιτρεπόταν ουσιαστικά η έκδοση ευρωομολόγων. Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που και ο αρχισαμποταριστής Χρυσοχοΐδης βρέθηκε τις μέρες αυτές στη Γερμανία για να προτείνει σε αυτήν μια συμμαχία για την ανάπτυξη δηλαδή υποσχέσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα. Δεν ήταν δυνατόν επομένως να αρνηθεί η κυβέρνηση έστω και στα λόγια τις επενδύσεις που ζήτησε ο Σόιμπλε και μάλιστα και για λογαριασμό του γερμανικού κεφαλαίου που είναι και ο μεγαλύτερος αντίπαλος του κινέζικου στα αιολικά. Τα περί επενδύσεων γίνονται πρόθυμα και δισέλιδα άρθρα από τον ελληνικό οικονομικό αστοφιλελευθερισμό που χωρίς την υποστήριξή του το καθεστώς των ρωσόδουλων σαμποταριστών δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Γιατί το Βήμα και οι άλλες εφημερίδες που αναφέρονται στο θέμα όπως και το σύνολο των επίσημων και ανεπίσημων κομματικών αναλυτών  και δημοσιογράφων, δεν βλέπουν να υπάρχει κανένα πρόβλημα για το πως είναι δυνατόν επενδύσεις 8 δις να έχουν ματαιωθεί επί δύο χρόνια, όταν η χώρα έχει χρεοκοπήσει, και σήμερα αναγγέλλονται ξαφνικά χωρίς μια λέξη δικαιολόγησης και αυτοκριτικής από την κυβέρνηση.

Μέσα στις αυταπάτες τους οι αστοφιλελεύθεροι δεν διερευνούν το αν μπορεί να πραγματοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις χωρίς την κατασκευή δικτύων που οι ρωσόδουλοι έχουν φροντίσει εδώ και δέκα χρόνια να μην κάνουν. Το μόνο που κάνουν είναι να διευκολύνουν τους σαμποταριστές κάνοντας λογαριασμούς για να αποδείξουν ότι για τη χρεωκοπία φταίει μόνο το μεγάλο και διεφθαρμένο κράτος, δηλαδή η κρατική σπατάλη και τα ελλειμματικά φορολογικά έσοδα και κάνουν πως δεν βλέπουν και ποτέ δεν λογαριάζουν πόσα είναι τα χαμένα κρατικά έσοδα και μισθοί ( 2500 θέσεις εργασίας μόνο στην λειτουργία) από την εγκληματική ματαίωση των δεκάδων δις επενδύσεων τα τελευταία δύο χρόνια,  ανάμεσά τους κι εκείνων των 8 δις μόνο  στα θαλάσσια αιολικά.

 Η αύξηση του ΦΠA από 13% στο 23% στην εστίαση  (καφετέριες, εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, delivery κ.λπ), ο διπλασιασμός σχεδόν του ΦΠΑ, θα αποφέρουν όπως εκτιμούσε το υπουργείο 700 εκατ. ευρώ το 2012 αλλά θα στεγνώσουν παραπέρα την καχεκτική αγορά. Αν υποθέσουμε μόνο ένα 10% φορολογία και έσοδα από τα σαμποταρισμένα 8 δις των θαλάσσιων αιολικών αυτά είναι 800 εκατ ευρώ! Και αφού το υπουργείο περιβάλλοντος ισχυρίζεται ότι σε τρία χρόνια θα λειτουργούν τα θαλάσσια αιολικά τότε του χρόνου θα έπρεπε χωρίς το σαμποτάρισμά τους από την Μπιρμπίλη που έγινε με την συνενοχή και τη σιωπή των πέντε επίσημων κοινοβουλευτικών κομμάτων, να είχε ολοκληρωθεί η εισροή των 800 εκατ ευρώ στην οικονομία!! Και μιλάμε μόνο για την κατασκευή. Αυτή η στάση είναι ιδεολογική και πολιτική στάση αρχουσών τάξεων που είναι όχι απλά ξεκομμένες αλλά αντιμέτωπες με το λαό γιατί δεν έμαθαν ποτέ να δίνουν δεκάρα γι αυτόν. Αντίθετα αυτό που ξέρουν να κάνουν είναι να τον ξεπουλούν αυτόν και τη χώρα στον ισχυρότερο ιμπεριαλιστή και στον κάθε ιμπεριαλιστή αφεντικό τους. Ο χειρότερος εχθρός του λαού και της χώρας μετά τους λακέδες ρωσόδουλους είναι τα στηρίγματά τους, τα μισοδημοκρατικά ή και αντιδημοκρατικά ψευτοφιλελεύθερα κόμματα και ρεύματα οι ανομολόγητοι υπηρέτες του κάθε δυτικού ιμπεριαλιστή που διασπούν και διαλύουν κάθε κοινωνική αντίσταση με τις θεωρίες και την πολιτική τους. Σαμποτάρει αποδειγμένα ο σοσιαλφασισμός την οικονομία με αρχηγούς τους πρωθυπουργούς του και έχει κατεδαφίσει τη βιομηχανία. Και ο αστικός δημοκρατισμός δεν θέλει να βλέπει τα βομβαρδιστικά που κατεδαφίζουν την παραγωγή αλλά δείχνει σαν αποκλειστική αιτία της καταστροφής το σπάταλο μεγάλο κράτος και τη γραφειοκρατία του.

Η απάτη περί πραγματοποιήσεως των επενδύσεων στα αιολικά

Στη λεγόμενη δημόσια διαβούλευση για τις ΑΠΕ, που δεν είναι καθόλου δημόσια αφού δημοσιογράφοι αναλυτές και κόμματα κρύβουν κάθε επώδυνη για το καθεστώς είδηση από το λαό, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας γράφει στην έκθεσή της: Πέραν του σχεδιασμού της ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς για την εξυπηρέτηση των αναγκών που συνδέονται με τη ζήτηση, ο σχεδιασμός της ανάπτυξης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σταθμοί ΑΠΕ δεν εντάσσεται σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Επιπροσθέτως, ο σχεδιασμός αυτός δυσχεραίνεται εξαιτίας της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν τα σχετικά επενδυτικά σχέδια, καθώς αφενός δεν υφίσταται δέσμευση από την πλευρά του επενδυτή αναφορικά με την ολοκλήρωση του επενδυτικού του σχεδίου και σύνδεση του σταθμού ΑΠΕ στο Σύστημα, αφετέρου η κατάληξη του επενδυτικού σχεδίου συνδέεται καταρχάς με την πρόοδο της αδειοδοτικής διαδικασίας, επομένως είναι αβέβαιη. (Tα bold είναι δικά μας). Τα παραπάνω είναι πλήρης ομολογία ότι επειδή η αδειοδοτική διαδικασία είναι αβέβαιη το ίδιο αβέβαιη είναι και η κατάληξη της επένδυσης επομένως ο σχεδιασμός της ανάπτυξης των δικτύων μεταφοράς δεν έχει συγκεκριμένους στόχους! Και για να μπερδεύει και λίγο το κείμενο αναφέρει και σαν εμπόδιο ότι δεν δεσμεύεται τάχα ο επενδυτής στις ΑΠΕ να εκτελέσει το έργο και να συνδέσει το σταθμό στο Σύστημα!! Κατηγορείται δηλαδή ο επενδυτής ότι φτιάχνει την επένδυση μόνο για να την βλέπει. Από το ίδιο κείμενο της ΡΑΕ βλέπουμε ότι εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουν γίνει βασικά έργα για την απορρόφηση της πράσινης ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά. Παράδειγμα, το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Νέας Σάντας προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί την περίοδο 2001-2005 δεν έγινε και προγραμματίζεται ξανά και ξανά μέχρι το 2014! Τα ίδια με το ΚΥΤ Λαγκαδά Κορίνθου και Αλιβερίου!

Οι υποδομές για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στις ΑΠΕ δεν υπάρχουν και πρέπει να φτιαχτούν μαζί με τις επενδύσεις αυτές. Ο Παπανδρέου εξαπατά το λαό με την πλήρη συμπαράσταση όλων των κομματικών ηγεσιών και των μισοδημοκρατικών τάσεων σε όλα τα κόμματα. Σαμποτάρισμα της οικονομίας για να κρατηθεί η χώρα στη χρεοκοπία ώστε να εξαναγκαστεί η ΕΕ να εκδώσει ομόλογα που θα αγοράσουν η Κίνα και η Ρωσία αυτή είναι η σκοπιμότητα της κάθε όψιμης απελευθέρωσης των επενδύσεων στην Ελλάδα. Ήδη στην πράξη η εισαγωγή αυτών των ομολόγων σε μια κάπως κατώτερη μορφή τους έγινε προχθές με την καταστροφική για την ΕΕ απόφαση της Ευρωζώνης της 21 Ιούλη.

Εκτιμούμε ότι θαλάσσια αιολικά αξίας 8  δις, από τους σημερινούς επενδυτές, δεν πρόκειται να γίνουν εκτός από τον ανατολικό κρατικοολιγάρχη Μπόμπολα που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον με τον όμιλο Ελλάκτωρ,  και από τους κινέζους και γενικά από το φιλορώσικο κεφάλαιο. To αν κατασκευαστούν κάποιες λίγες σε σχετικό όγκο μονάδες αιολικών από κάποιες δυτικές εταιρείες αυτό δεν αλλάζει τη σαμποταριστική στρατηγική του καθεστώτος, απλά τη συσκοτίζει. Παράδειγμα η ισπανική Iberdola που έχει έτοιμη πρόταση επένδυσης στα αιολικά ανάμεσα στα 8 δις των επενδύσεων και παρέδωσε πρόσφατα και μια μικρή μονάδα φωτοβολταϊκών.