Η πώληση του 20% των Apha–Eurobank στο Κατάρ είναι εξαναγκαστική, αποτέλεσμα προβοκατόρικης πολιτικής μεθόδευσης και γι’ αυτό άκυρη

Μετά την παράδοση της Πειραιώς στα ρώσικα κεφάλαια μιλάμε για ποιοτικό άλμα στην οικονομική εξάρτηση της χώρας από το νεοναζιστικό άξονα

Το κράτος του Κατάρ θα χρηματοδοτήσει τη συγχώνευση της Alpha και της Eurobank με αντάλλαγμα την απόκτηση μετοχών στο ενιαίο σχήμα, που θα μπορεί να φτάσει στο ποσοστό του 20%! Πρόκειται για ποσοστό που εξασφαλίζει το στρατηγικό έλεγχο των δύο τραπεζών από ένα πιστό φίλο της Ρωσίας και του Ιράν στη Μέση Ανατολή, το εμιράτο του Κατάρ, στο οποίο το πολιτικό καθεστώς που κυβερνά τη χώρα έχει δείξει πολλές φορές τις φιλικές του διαθέσεις, τόσο επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή όσο και επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.

Η νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα είναι η μεγαλύτερη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και η 25η στην Ευρώπη με 8 εκατ. πελάτες και 2.000 καταστήματα. Θα έχει ενεργητικό 150 δις ευρώ, ενώ θα διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 80 δις ευρώ. Η συμμετοχή του Κατάρ, που θα φτάσει το 20%, θα πραγματοποιηθεί μέσα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ πριν από αυτή θα εκδοθεί ομολογιακό δάνειο ύψους 400 με 500 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει το Κατάρ (www.tanea.gr, 27/8).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Capital, οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει από τα τέλη Ιούλη, δηλαδή αμέσως μετά τη συμφωνία της 21ης Ιούλη για το δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους. Η συμφωνία αυτή έβαζε καίρια θηλιά στις ελληνικές τράπεζες με την υποχρέωσή τους να δεχτούν την ανταλλαγή των ομολόγων τους, που έληγαν αυτή την περίοδο, με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας. Η ανταλλαγή ομολόγων προκάλεσε στις τράπεζες που κατείχαν ελληνικά κρατικά ομόλογα, όπως η Alpha και η Eurobank, ζημιές της τάξης του 20% (www.tovima.gr, 28/08). Αυτή τη στιγμή διάλεξε η Τράπεζα Ελλάδας, προφανώς με κεντρική πολιτική εντολή, να προσκαλέσει τη διεθνή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων BlackRock, γνωστή για τους πολύ αυστηρούς, δηλαδή για τους πολύ δυσμενείς για τις τράπεζες ελέγχους της, να κάνει ελέγχους στα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, να αξιολογήσει τις προβλέψεις απωλειών για τις τράπεζες από τη μη εξυπηρέτησή τους και να κρίνει αν μπορούν να σταθούν χωρίς αύξηση του κεφαλαίου τους (!!!). Ταυτόχρονα ο Ευ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε προσφυγή στα διαθέσιμα για την ενίσχυση των τραπεζών κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γινόταν με κοινές μετοχές, δηλαδή κρατικοποίηση. Αυτά τα δεδομένα δημιούργησαν συνθήκες κατάρρευσης των τραπεζών και οδήγησαν σε μία καταρρακτώδη πτώση των μετοχών τους στο χρηματιστήριο.

Έτσι προέκυψε η συμφωνία της Alpha και της Eurobank με το Κατάρ, το οποίο είχε ήδη γίνει μέτοχος στο κεφάλαιο της Alpha από το 2008 με ποσοστό περίπου 4,5%. Τώρα όμως το ποσοστό του Κατάρ θα εκτοξευτεί στο 20% στο ενιαίο σχήμα, δηλαδή και στις δύο τράπεζες, οπότε θα καταστεί στρατηγικός μέτοχος με μόλις 500 εκ. ευρώ! Πρόκειται για εξαγορά στρατηγικού ποσοστού σε εξευτελιστικό τίμημα, αντίστοιχο με την κατρακύλα των μετοχών, που έπεσαν πολύ κάτω από την πραγματική αξία των τραπεζών.

Το κρατικό κεφάλαιο των εμίρηδων θα λειτουργήσει σαν δίαυλος των ρωσοκινέζικων συμφερόντων. Καταλαβαίνει κανείς τις συνέπειες για τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς, αφού η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από την Alpha, τη Eurobank και την Πειραιώς θα εξαρτιέται από ένα τραπεζικό σύστημα στο οποίο θα έχουν στρατηγικό ρόλο η Ρωσία και οι φίλοι της, ενώ ως τώρα τέτοιο ρόλο είχε η ελληνική αστική τάξη. Γιατί, υπενθυμίζουμε, η πρώτη μεγάλη εξαγορά ελληνικής τράπεζας που έγινε εν μέσω κρίσης ήταν αυτή της Πειραιώς από το ρώσο ολιγάρχη Alexander Nesis. Αυτός αγόρασε ένα στρατηγικό 5%. Είχε προηγηθεί η εξαγορά ενός 5,7% από το τσέχικο κεφάλαιο PPF, του οποίου ο Alexander Nesis είναι εταίρος. Αυτοί οι δύο ελέγχουν τώρα το 10,7% της τράπεζας και είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοί της (http://oakke.blogspot.com/2011/06/blog-post_28.html).

Δεν έχει γίνει ακόμη καμία δήλωση από την πλευρά της κυβέρνησης ενόψει της οριστικοποίησης της συμφωνίας που αναμένεται άμεσα. Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την «ανησυχία» του μόνο για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και απαιτεί από την κυβέρνηση κινήσεις για ισχυρό δημόσιο τραπεζικό πυλώνα, πράγμα που δείχνει θετική στάση για το ξεπούλημα στρατηγικού ποσοστού του ιδιωτικού τραπεζικού ελληνικού κεφαλαίου σε μια ξένη χώρα. Γενικά η κυριαχική είσοδος ενός κρατικού κεφαλαίου, και μάλιστα εκτός ΕΕ, στον ελληνικό τραπεζικό χώρο με αξιώσεις ελέγχου της οικονομικής ζωής της χώρας καθόλου δε θορύβησε το πολιτικό σύστημα εξουσίας, αντίθετα προκάλεσε ικανοποίηση. Στην πραγματικότητα η πολιτική προσέλκυσης του κρατικού κεφαλαίου του Κατάρ, ως συμμάχου της Ρωσίας και του Ιράν, ακολουθήθηκε για χρόνια από το διακομματικό ρωσόδουλο συντονιστικό των Γ. Παπανδρέου-Α. Σαμαρά-ψευτοΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΟΣ. Θυμίζουμε πως το καθεστώς άνοιξε το δρόμο στο Κατάρ με πρωτεργάτη τον Κάρολο Παπούλια, που ήταν ο πρώτος έλληνας πρόεδρος που επισκέφτηκε την πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα, το Μάη του 2006. Ακολούθησε η πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ το Μάρτη του 2007 και τον Ιούνη του 2007 η πρώτη επίσημη επίσκεψη του αρχηγού του κράτους Αλ Θάνι, στη διάρκεια της οποίας είχε συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Τον Οκτώβρη του 2008 επισκέφτηκε την Ντόχα ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκε συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.

Το Μάη του 2010 ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ επισκέφτηκε την Ελλάδα συνοδευόμενος από κλιμάκιο υπουργών. Στα πλαίσια της επίσκεψης υπογράφτηκαν από τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου δύο Συμφωνίες και τρία Μνημόνια Κατανόησης. Την ίδια περίοδο συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί στο Κατάρ το λιμάνι του Αστακού (http://www.oakke.gr/na456/katar456.htm).

Το Σεπτέμβρη του 2010 υπογράφτηκε μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ Μνημόνιο Κατανόησης για τη σύσταση μικτής επιτροπής από τους επενδυτικούς φορείς των δύο χωρών.

Τόσο μεθοδικά και με διακομματικές επευφημίες καλλιεργήθηκε το έδαφος για την επέλαση του Κατάρ στην ελληνική οικονομία.

Το Κατάρ διαχειρίζεται διεθνείς επενδύσεις μέσω του κρατικού οργανισμού Qatar Investment Authority και στην Alpha συμμετέχει μέσω του ελεγχόμενου από αυτόν κεφαλαίου Paramount Services Holding Limited. Επικεφαλής του οργανισμού και ουσιαστικός μέτοχος του νέου τραπεζικού σχήματος θα είναι ο Αλ Θάνι, που διατηρεί άριστες σχέσεις με Πούτιν, Μεντβέντεφ και Αχμαντινετζάντ και φιλοξενεί στη χώρα το τηλεοπτικό κανάλι προπαγάνδισης και καθοδήγησης του παγκόσμιου ισλαμοφασιστικού κινήματος κάτω από τη ρώσικη γραμμή, το Αλ Τζαζίρα. Πρόσφατα είχε συνάντηση με τον Αχμαντινετζάντ για τις εξελίξεις στην περιοχή σε μια γραμμή ανοιχτής σύγκρουσης με το Ισραήλ και υπέρ της Χαμάς. Η σημασία αυτής της συνάντησης ήταν ότι έσπασε την πολιτική απομόνωση του Ιράν από τις μοναρχίες του Κόλπου, ιδιαίτερα μετά τις απελάσεις ιρανών διπλωματών από το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν με κατηγορίες κατασκοπίας (Καθημερινή, 25/08).

Το Κατάρ έχει στρατηγική ενεργειακή συμμαχία με τη Ρωσία στα πλαίσια του Φόρουμ Κρατών Εξαγωγέων Φυσικού Αερίου με έδρα την Ντόχα και γενικό γραμματέα ρώσο επιχειρηματία (http://www.oakke.gr/na456/katar456.htm). Τον Απρίλη αυτού του χρόνου η Γκάζπρομ ανακοίνωσε τη λειτουργία γραφείου αντιπροσώπευσης της στην Ντόχα με σκοπό ενεργειακές συνέργειες με το Κατάρ και τα κράτη του Κόλπου σε συνεργασία με το Φόρουμ (δες επίσημη ανακοίνωση Γκάζπρομ στην ιστοσελίδα της με ημερομηνία 12/04/2011, http://www.gazprom.com/press/news/2011/april/article111168).

Οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στην οικονομική ζωή της χώρας επιβεβαιώνουν τη θέση της ΟΑΚΚΕ ότι τη χρεωκοπία τη μεθόδευσαν οι ρωσόδουλοι για να παραδώσουν τη χώρα στο νεοναζιστικό άξονα Ρωσίας-Κίνας. Αποδείχτηκε δηλαδή ότι δεν είναι οι ευρωπαίοι, οι αμερικάνοι και εβραίοι δανειστές αυτοί που παίρνουν τα «φιλέτα» και κάνουν τις στρατηγικές επενδύσεις, αλλά οι ανατολικοί φασίστες. Οι υστερικές κραυγές του καθεστώτος για δανειστές-κοράκια που θα κατασπαράξουν τη χώρα κρύβουν τα αληθινά αρπακτικά, που εμφανίζονται ξαφνικά και αθόρυβα όταν έχουν αρπάξει ήδη τη λεία στα νύχια τους με διακομματική κάλυψη. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα η ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έσωζε και σώζει τις ελληνικές τράπεζες από τη χρεωκοπία για να τις αγοράζουν κοψοχρονιά οι χώρες του σοσιαλφασιστικού Άξονα.

Σήμερα γίνεται επιτακτικό το δημοκρατικό και πατριωτικό καθήκον για αντίσταση στο παραγωγικό σαμποτάζ και πάλη για το ξεμπλοκάρισμα των παραγωγικών επενδύσεων, που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη της χώρας με όρους εθνικής ανεξαρτησίας και με συνθήκες που διασφαλίζουν τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και του λαού. Η ΟΑΚΚΕ θα παλαίψει να ακυρωθούν όλες οι πωλήσεις επιχειρήσεων και γης που θα γίνουν σε ανατολικούς ολιγάρχες και ανατολικά κρατικά κεφάλαια, γιατί θα είναι αποτέλεσμα ειδικής πολιτικής μεθόδευσης των προδοτών-κυβερνητών της χώρας, που σκοπό έχει να υποβιβάσει την αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων προς όφελος των συγκεκριμένων αγοραστών, στους οποίους έχουν δοθεί εγγυήσεις για τις μελλοντικές τους προσόδους.