Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ “OCCUPY WALL STREET”

Μετά την Ταχρίρ, τη Μαδρίτη και την Αθήνα οι «αγανακτισμένοι» επελαύνουν και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Τώρα έχουν εγκατασταθεί στην καρδιά του δυτικού ιμπεριαλισμού, στη Νέα Υόρκη, και αξιώνουν την κατάληψη της Γουόλ Στριτ, γι’ αυτό έχουν σαν όνομα το «occupy Wall Street”. Πρόκειται για ακόμα ένα από τα κινήματα που εξαπολύει ο σοσιαλιμπεριαλισμός, χρησιμοποιώντας τη μικροαστική ριζοσπαστική μάζα και το λούμπεν, προκειμένου να πλήξει τους δυτικούς ανταγωνιστές του (που ήδη αντιμετωπίζουν βαθιά οικονομική κρίση) και να κερδίσει πόντους πολύτιμους για το κυνήγι της παγκόσμιας ηγεμονίας.

Αυτό καταδεικνύεται τόσο από τους στόχους του κινήματος όσο και από τον τρόπο λειτουργίας και απεύθυνσής του στις μάζες. Έτσι, οι κρυμμένοι σαν τάχα μέρος της αυθόρμητης μάζας καθοδηγητές του κινήματος μπορεί να υποστηρίζουν ότι αντιπροσωπεύουν το 99% του αμερικανικού πληθυσμού, μια δημοσκόπηση όμως της εφημερίδας USA Today έδειξε ότι μόνο το 26% των μαζών το υποστηρίζει ανοιχτά, με ένα ισχυρό 52% να δηλώνει ουδέτερο: «Αλλά η μεγάλη πλειοψηφία -63 τοις εκατό- είπαν ότι δε γνώριζαν αρκετά για τους στόχους της Κατάληψης για να πουν εάν συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν» (Νιου Γιορκ Τάιμς, 21/10). Αυτό από μόνο του δείχνει τη σκοτεινή φύση και τον πραξικοπηματισμό του κινήματος των αμερικάνων «αγανακτισμένων», όπως και κάθε άλλου. Στο βάθος δείχνει την αδυναμία του να πιάσει τις βασικές αντιθέσεις της αμερικανικής κοινωνίας, την αδυναμία του να εκφράσει, να εμπνεύσει και να ξεσηκώσει στ’ αλήθεια τον βαριά ταξικά καταπιεζόμενο και όλο και πιο φτωχό αμερικανικό λαό.

Το ότι ο κόσμος δε γνωρίζει τα αιτήματα και τους στόχους των «αγανακτισμένων» σημαίνει πριν απ’ όλα -ακόμα κι αν τα αιτήματα ήταν δίκαια- ότι οι μάζες δεν έχουν συμμετάσχει στην πάλη για την ικανοποίηση των «πόθων» τους (όπως η ηγεσία του κινήματος αυτού τους ορίζει). Μπορεί λοιπόν οι καταληψίες του πάρκου που βρίσκεται απέναντι από τη Γουόλ Στριτ να μιλούν για «άμεση δημοκρατία», όμως στην πραγματικότητα, όπως και στην Ελλάδα, δεν είχε προηγηθεί καμία πάλη των εργατών, των υπαλλήλων ή των φοιτητών στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης για καλύτερες συνθήκες, η οποία θα οδηγούσε στο κίνημα της Γουόλ Στριτ. Μια πάλη που κάποια στιγμή θα ενοποιούνταν και θα αναδείκνυε τους εκπροσώπους της για την καθοδήγηση ενός λαϊκού κινήματος σε επίπεδο χώρας. Έξω λοιπόν από την άμεση εμπειρία των άμεσων παραγωγών και χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες βγήκε ένας όχλος από αγανακτισμένους μικροαστούς και λούμπεν στοιχεία, για να απαιτήσει στο όνομα των πρώτων την κατάληψη του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Ο πραξικοπηματισμός αυτός χαρακτηρίζει και όλες τις αντίστοιχες προηγούμενες εξορμήσεις ανά τον πλανήτη.

Γι’ αυτό το λόγο και τα αιτήματα των αμερικανών «αγανακτισμένων» δεν αναφέρονται βασικά στην εκμετάλλευση της εργασίας από το αμερικάνικο κρατικομονοπωλιακό κεφάλαιο, αλλά στην εκμετάλλευση όλου του έθνους από το τραπεζικό κεφάλαιο. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τη γραμμή ενός από τους πρώτους διοργανωτές της διαμαρτυρίας, που είναι η «αντικαταναλωτική και οικολογική μη κερδοσκοπική οργάνωση Adbusters», το κίνημα καλεί στη σύσταση μια επιτροπής από τον πρόεδρο Ομπάμα, που θα σταματούσε την επιρροή του χρήματος (δηλ. των τραπεζών) πάνω στους βουλευτές και γερουσιαστές της Ουάσιγκτον (βλ. Wikipedia στο λήμμα Occupy Wall Street). Πιο συγκεκριμένα, ζητούν από το κράτος να ρυθμίσει τη λειτουργία των τραπεζών και της αγοράς, έτσι ώστε να επιτευχθεί τάχα η αναδιανομή του πλούτου υπέρ της κοινωνίας. Δηλαδή αυτοί οι «σωτήρες» του λαού ζητούν από το καταπιεστικό και υπερεκμεταλλευτικό κράτος, που στα μάτια τους παίρνει τη μορφή του «κράτους-σωτήρα» για το λαό, να ελέγξει περισσότερο μέρος της οικονομίας. Αλλά κάτι τέτοιο θα κάνει αυτό το κράτος περισσότερο καταπιεστικό απ’ ό,τι είναι τώρα, ιδιαίτερα επειδή δεν έχει απέναντί του κανένα έστω και λίγο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα. Γι’ αυτό, το μόνο που δε φτιάχνουν τα ανά τη γη γιουρούσια των «αγανακτισμένων» είναι οργανωμένα κινήματα βάσης των εργατών, των γειτονιών, των φτωχών επαγγελματιών, των αγροτών και γενικότερα της φτωχολογιάς, αλλά «χύμα» κινήματα μικροαστών, που τους “οργανώνει” σε αγώνες όποτε θέλει ένα κέντρο facebook και μετά όποτε θέλει τους διαλύει. Να γιατί τέτοια κινήματα στη Δύση αναπαράγουν τις σοσιαλφασιστικές θεωρίες για το τιμωρό «κράτος όλου του λαού» ή τις νεοκεϊνσιανές οικονομικές θεωρίες του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού που είναι σε κρίση και δεν αγγίζουν τη σφαίρα της ταξικής πάλης, στον πυρήνα της οποίας είναι ο χώρος της παραγωγής. Γι’ αυτό τέτοια κινήματα ζητούν αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου από το κράτος και όχι ελέγχου του κράτους από ένα ριζοσπαστικό λαϊκό κίνημα (βεβαίως, ένα επαναστατικό αντικαπιταλιστικό κίνημα θα ζητούσε συντριβή του αστικού κράτους και αντικατάστασή του από το κράτος της εργατικής τάξης και των συμμάχων της).

Δεν είναι τυχαία η αντίληψη των «Οccupy Wall Street» για τον ηγεμονικό ρόλο του τραπεζικού κεφαλαίου σαν ενός τάχα αυτόνομου συνωμοτικού υπερκεφάλαιου, που είναι στην πράξη έξω και πάνω από τη διαδικασία της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής. Αυτή η μικροαστικής προέλευσης προπαγανδιστική γραμμή του σύγχρονου και πιο επιθετικού στρατιωτικού κρατικομονοπώλιου αποτελεί τη βάση της θεωρίας της «παγκόσμιας εβραϊκής ή σιωνιστικής συνομωσίας» και βρίσκεται στον ιδεολογικό πυρήνα κάθε σύγχρονου ναζισμού. Δεν είναι καθόλου τυχαία η υποστήριξη που έδωσε το Ναζιστικό Κόμμα της Αμερικής στο κίνημα αυτό και τα αντισημιτικά συνθήματα μέσα σε αυτό (σύμφωνα, πάλι, με τους Ν. Γ. Τάιμς της 21/10).

Από την άλλη, η θεοποίηση του ρόλου του αστικού κράτους πάνω στην οικονομία που πρεσβεύουν οι «αγανακτισμένοι» γίνεται σε μια χρονική στιγμή όπου οι υφεσιακές, αλλά και οι υποτελείς (βλ. Κλίντον) απέναντι στο ρωσο-κινεζικό άξονα μονοπωλιακές δυνάμεις κυριαρχούν στην πολιτική κρατική σκηνή των ΗΠΑ. Έχουν υποκύψει στον κινεζικό εμπορικό ανταγωνισμό, συνεργάζονται με τους σοσιαλιμπεριαλιστές και πρωτοστατούν σε ωμές στρατιωτικές επιθέσεις ενάντια σε διάφορες χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Δεν είναι παράδοξο το ότι ο τουλάχιστον ρωσόφιλος και φιλοϊσλαμοφασίστας Ομπάμα έχει επικροτήσει δημόσια το κίνημα αυτό (που καμώνεται πως στρέφεται και εναντίον του, για να φανεί σαν αντικαθεστωτικό), λέγοντας: «Το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε τώρα εμείς που είμαστε στην εξουσία είναι να διαβεβαιώσουμε τον κόσμο ότι κατανοούμε τα προβλήματά του και είμαστε στο πλευρό του, και ότι επιθυμούμε να εγκαθιδρύσουμε ένα σύστημα που θα αποζημιώνει τη σκληρή εργασία και το αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος (…) Και ότι δε θα αποζημιώσουμε εκείνους που θα ήταν ανεύθυνοι, που θα ήταν ασύνετοι, που δεν αισθάνονται καμία υποχρέωση απέναντι στις κοινότητές τους, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους» (El Pais, 19/10). Στην πραγματικότητα το κίνημα «occupy Wall Street» είναι ένα κίνημα που σκαρώθηκε από το επιτελείο των Ομπάμα-Κλίντον για να βοηθήσει τον Ομπάμα να κερδίσει τη δεύτερη τετραετία στην προεδρία. Αυτός, για να πετύχει η βρώμικη διεθνής πολιτική του υπέρ του ισλαμοφασισμού και της Ρωσίας, έγλειφε ως τώρα το χρηματιστικό κεφάλαιο και ποδοπατούσε όλες τις αντιπλουτοκρατικές δεσμεύσεις του απέναντι στην αμερικάνικη φτωχολογιά. Όμως έτσι τον πήραν φαλάγγι οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι πήραν αέρα από το συντηρητικό δεξιό μικροαστικό κίνημα του “Tea Party”. Τώρα, για να εκλεγεί ο Ομπάμα, κάνει ό,τι κάνουν όλοι οι σοσιαλφασίστες που είναι σε κίνδυνο: Σηκώνει τη δημαγωγική σημαία της δήθεν αντιπλουτοκρατικής πάλης (με έμφαση σ’ αυτήν ενάντια στους τραπεζίτες), που είναι η ακίνδυνη κάπως μεγαλύτερη φορολόγηση των πλούσιων που πραγματικά έχουν μια πελώρια και σκανδαλώδη ασυλία στις ΗΠΑ, τόσο σκανδαλώδη, που ξαφνικά υπέρ της κατάργησής της βγήκε στο πλευρό του Ομπάμα ο δισεκατομμυριούχος αρχισπεκουλαδόρος Γουόρεν Μπάφετ.

Ήδη ορισμένοι κύκλοι στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχουν αρχίσει να υποψιάζονται ότι οι «αγανακτισμένοι» χρησιμοποιούνται από το Δημοκρατικό Κόμμα σαν μοχλός πίεσης «από τα κάτω», προκειμένου οι δυνάμεις της «Αριστεράς» (όπως ονομάζουν οι αμερικανοί συντηρητικοί τους φιλελεύθερους) να κερδίσουν στις επικείμενες εκλογές του 2012. Αυτό θα ευνοούσε εξαιρετικά τα παγκόσμια ηγεμονικά σχέδια του ρωσικού σοσιαλιμπεριαλισμού, καθώς θα του επέτρεπε να συνεχίσει να αξιοποιεί τη συμμαχία του με τη χειρότερη, επεμβατικότερη και από εκείνη των Ρεπουμπλικάνων γραμμή του αμερικάνικου Δημοκρατικού Κόμματος, προκειμένου να προωθεί αθόρυβα τις πολιτικοστρατιωτικές του θέσεις σε όλο τον κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι οι αμερικανοί «αγανακτισμένοι» ούτε στο ελάχιστο δεν εμποδίζουν αυτή την προέλαση. Η εναντίωση στο χαμηλότατο κινέζικο εργατικό μεροκάματο, που βυθίζει παγκόσμια την τιμή της εργατικής δύναμης και έχει γενικά προκαλέσει παραγωγικό τέλμα στον αναπτυγμένο κόσμο, λείπει ουσιαστικά από τη συνθηματολογία τους, όπως βέβαια λείπει και η εναντίωση στον ενεργειακό πόλεμο της Ρωσίας και των συμμάχων της σε βάρος της χαμηλής τιμής των καυσίμων. Λείπει ακόμα η εναντίωσή τους στον κρατικό αυταρχισμό. Αντίθετα, καταγγέλλονται από το επικίνδυνο υπερσυντηρητικό «Tea Party» σαν θιασώτες της κρατικής γραφειοκρατίας και διαφθοράς. Όσο για τα αντιπολεμικά συνθήματα, αυτά έρχονται πολύ καθυστερημένα, σε μια στιγμή που η επέμβαση στη Λιβύη έχει ήδη ολοκληρωθεί και η αποχώρηση από το Ιράκ έχει προαναγγελθεί και είναι απλά ζήτημα χρόνου να πραγματοποιηθεί.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η υποστήριξη που χαίρει αυτό το ξαφνικά και από το πουθενά κίνημα από διάφορους σοσιαλφασίστες ηγέτες-φίλους του Κρεμλίνου, όπως είναι η Ντίλμα Ρουσέφ στη Βραζιλία και ο Τσάβες στη Βενεζουέλα, ούτε είναι τυχαία η υποστήριξή τους από την ηγεσία του Ιράν και της Κίνας ή από το Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος συνέκρινε το σημερινό κίνημα στις ΗΠΑ με την εποχή της Περεστρόικα. Από το χορό των υποστηρικτών δε θα μπορούσε να λείπει το αρχιτσιράκι της Ρωσίας στα Βαλκάνια, ο Γ. Παπανδρέου, που ταυτίστηκε με τους «αγανακτισμένους» κάνοντας την εξής δήλωση: «Παλεύουμε για να αλλάξουμε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, όπως πολλοί πολίτες ενάντια στη Γουώλ Στρητ που δίκαια διαμαρτύρονται ενάντια στις ανισότητες και αδικίες του συστήματος» (AFP, 12/10). Δεν είναι, ακόμα, τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί απ’ αυτούς τους ηγέτες προετοίμασαν ουσιαστικά τη δημιουργία των «αγανακτισμένων» λανσάροντας έννοιες όπως η «δημοψηφισματική δημοκρατία» ή κάνοντας λόγο προβοκατόρικα για «κοινωνική συνοχή» και για «απληστία των τραπεζών».

Όταν οι νέοι χίτλερ επελαύνουν παγκόσμια, αυτοί που χτυπούν μονόπλευρα το δυτικό χρηματιστικό κεφάλαιο και το νεοφιλελευθερισμό χωρίς να τα βάζουν καθόλου μαζί τους και δρουν πραξικοπηματικά στις πλάτες του λαού λειτουργούν στην πραγματικότητα σαν τάγματα εφόδου τους.

Αυτούς τους ύπουλους και καταστροφικούς στόχους οι λαοί της Δύσης ακόμα δεν τους αντιλαμβάνονται, αλλά το ότι κάτι σάπιο συμβαίνει με όλους αυτούς τους από το πουθενά «αγανακτισμένους» το καταλαβαίνουν. Οι τύπου αυτοί φουσκώσανε γρήγορα στην πληγωμένη Ελλάδα με τη βοήθεια του βαθιού καθεστώτος, αλλά σύντομα ξεφούσκωσαν. Όσο για τις ΗΠΑ, δείχνουν να ξεθυμαίνουν πριν καλά καλά δυναμώσουν. Ήδη σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ άρχισαν να τους μαζεύουν τις σκηνές οι δημαρχίες κάτω από τη γενική αποδοκιμασία, δηλαδή όχι για το επαναστατικό τους έργο, αλλά λόγω του ανυπόφορα βρώμικου λούμπεν της χειρότερης εγκατάλειψης που συσπείρωσαν. Από την άλλη, οι αμερικάνοι πραγματικοί αγανακτισμένοι που μπήκαν σ’ αυτό δεν ελέγχονται όπως οι έλληνες ή οι αιγύπτιοι συνάδελφοί τους. Έτσι, για παράδειγμα, οι αμερικάνοι διοργανωτές ένιωσαν πραγματική αμηχανία, όταν ανάμεσα στους αγανακτισμένους κατέβηκε και ένας τύπος με καλάσνικοφ!!! Αυτός ο λαός ή κάνει κάτι καλά ή δεν το κάνει καθόλου.