Μεταλλεία Χαλκιδικής-Θράκης: Δυναμώνει ο ληστρικός ρόλος του κεφαλαίου Μπόμπολα.
Στόχος του καθεστώτος να παραδώσει τα μεταλλεία στο ανατολικό κεφάλαιο.
Τον Δεκέμβρη του 2011 ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ των καναδικών εταιρειών Eldorado και European Goldfields (στην οποία ανήκει η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που έχει τα μεταλλεία της Χαλκιδικής) για την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εξαγορά μετοχών της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ με πολλαπλάσιο τίμημα από αυτό στο οποίο είχε αγοράσει τα μεταλλεία ο Μπόμπολας. Μέσα από αυτές τις εξαγορές ο Μπόμπολας, σαν μέτοχος της εταιρείας, που έδωσε μόλις 11 εκ ευρώ για την αγορά, έχει κερδίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πουλώντας, ενώ ταυτόχρονα κρατάει το ποσοστό του 5% στο νέο σχήμα και του 5% στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Στο μεταξύ ακόμα δεν έχει δοθεί από το κράτος η τελική άδεια εξόρυξης χρυσού αφού εκκρεμεί η έγκριση του επενδυτικού σχεδίου και των τεχνικών μελετών. Φαίνεται ότι προς το παρόν το καθεστώς των ρωσόδουλων δεν εμπιστεύεται ένα δυτικό κεφάλαιο όπως είναι η Eldorado για τη λειτουργία των μεταλλείων της Χαλκιδικής. Μία όμοια επένδυση της ίδιας εταιρείας στο χρυσωρυχείο στο Πέραμα του Έβρου έχει σκαλώσει στην έγκριση της αρχικής περιβαλλοντικής μελέτης από το 2009. Σημειώνουμε ωστόσο ότι η εταιρεία αυτή έχει στενούς δεσμούς με την Κίνα και το 2011 σύμφωνα με πληροφορίες που δίνει η ίδια στην ιστοσελίδα της διέθεσε το μισό προϋπολογισμό της για τις εξορύξεις χρυσού στα 4 μεταλλεία που εκμεταλλεύεται στην Κίνα. Δηλαδή, η Eldorado μπορεί να γίνει ο αγωγός μέσα από τον οποίο θα περάσουν κινέζικα κεφάλαια στα μεταλλεία.
Η Eldorado και η European Goldfields, και οι δύο καναδικές εταιρείες, σα μεγέθη δεν έχουν καμία σχέση. Η Eldorado έχει δικαιώματα εξόρυξης σε μεταλλεία στη Βραζιλία, στην Κίνα και στην Τουρκία, και εμπειρία στην εξόρυξη χρυσού. Οι μετοχές της είναι στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, της Αυστραλίας και του Καναδά και ανήκει στη δεύτερη κατηγορία παραγωγών χρυσού με ετήσια παραγωγή περίπου 650.000 ουγκιές χρυσού. Από την άλλη η European Goldfields είναι μία μικρή εταιρεία που δεν έχει εμπειρία στη εξόρυξη. Κι όμως η Eldorado συμφώνησε να καταβάλει ένα υψηλό τίμημα για την εξαγορά της European Goldfields με στόχο να αποκτήσει τα δικαιώματα εξόρυξης στα μεγάλα και πλούσια αποθέματα χρυσού στα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 2,5 δις δολλάρια Καναδά. Οι μέτοχοι της European Goldfields αντάλλαξαν το σύνολο των μετοχών τους με το 22% των μετοχών του σχήματος Eldorado – EG που θα προκύψει μετά την εξαγορά με τα αντίστοιχα δικαιώματα στα μερίσματα της εταιρείας. Το υπερτίμημα που πήραν μέσα από τη συμφωνία αυτή οι μέτοχοι της European Goldfields (premium) ήταν της τάξης του 56,5% !!! (Ημερησία, 20/12/2011).
Ανεξάρτητα όμως από το πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια οποιαδήποτε εταιρεία και μια οποιαδήποτε επένδυση, σε ότι αφορά τα μεταλλεία Χαλκιδικής, η επένδυση θα τελεί πάντα υπό την αίρεση των αναγκαστικών «συνεταίρων». Αυτοί είναι από τη μία ο Μπόμπολας και από την άλλη το κράτος των σαμποτέρ. Καμία παραγωγική επένδυση στα μεταλλεία δεν θα προχωρήσει αν Μπόμπολας δεν αναγκαστεί να επιστρέψει όσα παράνομα κέρδισε από τη ληστρική σύμβαση εξαγοράς με το ελληνικό κράτος και αν δεν εξουδετερωθεί ο έλεγχος των σαμποτέρ στην εκμετάλλευση τους, δηλαδή αν δεν σταματήσει η συστηματική και μεθοδευμένη παρεμπόδιση της έκδοσης των απαιτούμενων αδειών για την εξόρυξη σε μη ελεγχόμενα από το ρωσόδουλο καθεστώς κεφάλαια. Όσο οι αναγκαστικοί «συνεταίροι» διατηρούν την ισχύ τους, ο μόνος «επενδυτής» που μπορεί να προχωρήσει θα είναι το ιμπεριαλιστικό ρωσοκινέζικο μονοπώλιο που θα επιβάλει αποικιοκρατικούς δουλοκτητικούς όρους.
Ο ληστρικός ρόλος του κεφαλαίου Μπόμπολα. Το καθεστώς του παραδίνει τη διαχείριση των μεταλλείων χρυσού στη χώρα.
Ο πιο κερδισμένος από την εξαγορά είναι ο Μπόμπολας.
Είχαμε γράψει σε προηγούμενο φύλλο της Νέας Ανατολής ότι ο Μπόμπολας πουλώντας το 40% περίπου των μετοχών του στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (σαν ΑΚΤΩΡ και Δ. Κούτρας) το οποίο αγόρασε η European Goldfields, κέρδισε 244,50 εκ. Δολλάρια.
Στη συνέχεια τον Οκτώβρη του 2011 το κρατικό κεφάλαιο του Κατάρ, η Qatar Holdings αγόρασε από Άκτορα και Κούτρα ποσοστό 9,9% στη European Goldfields αντί 130 εκ Δολλαρίων Καναδά (capital.gr 19/12/2011 και ανακοίνωση της Qatar Holdings 1/10/2011).
Τώρα ο Μπόμπολας με την Qatar Holdings θα βρεθούν με ποσοστό 5% στο νέο σχήμα Eldorado – EG μετά την εξαγορά ενώ ο Μπόμπολας διατηρεί το 5% στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. (Η European Goldfields είχε εξαγοράσει το 95% της ιδιοκτήτριας των μεταλλείων και 5% κρατάει μέχρι σήμερα ο ΑΚΤΩΡ). Παρόλο που φαίνεται ότι το ποσοστό του Μπόμπολα μειώνεται (είχε 27,5% στην European Goldfields) δεν είναι καθόλου έτσι. Μειώνεται σαν αριθμητικό ποσοστό στα μεταλλεία αλλά δεν μειώνεται καθόλου σε αξία. Γιατί το 5% στο νέο σχήμα επεκτείνεται και στα μεταλλεία στο Πέραμα του Έβρου και στα μεταλλεία της Eldorado στην Κίνα, στη Βραζιλία και στην Τουρκία. Στο μεταξύ από τις εξαγορές έχει κερδίσει πάνω από 300 εκ δολλάρια. Πρόκειται για σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων.
Θυμίζουμε ότι το κράτος πούλησε -χάρισε δηλαδή- τα χρυσωρυχεία στον Μπόμπολα το 2003 με 11 εκατ. ευρώ, απαλλάσσοντάς τον επιπλέον από τη φορολογία και με μειωμένες ακόμα και τις αμοιβές συμβολαιογράφων και δικηγόρων! Το 2008 το κράτος κλήθηκε σε απολογία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού η αξία των ορυχείων εκτιμήθηκε στα 408 εκατ. ευρώ! Μετά την απολογία η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ότι η εταιρεία έπρεπε να επιστρέψει 15 εκ ευρώ στο ελληνικό κράτος τα οποία θεωρήθηκαν παράνομη κρατική επιδότηση. Κατά αυτής της απόφασης άσκησε προσφυγή το ελληνικό κράτος (!!!) αντί να πάει να πάρει τα λεφτά από τον Μπόμπολα.
Έτσι, με διακομματική κάλυψη από το 2003 βρίσκεται στα χέρια του ανατολικού ολιγάρχη Μπόμπολα μία περιουσία – χρυσάφι που του παραχώρησε το κράτος για ψίχουλα από την οποία έχει απομυζήσει τεράστια κέρδη.
Ο ρόλος του διακομματικού καθεστώτος εδώ δεν είναι μόνο ρόλος κάλυψης. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν δώσει αναγνώριση στον Μπόμπολα σαν τον άνθρωπο-κλειδί που ανοίγει τις πόρτες στα υπουργεία και στο ντόπιο πληθυσμό σε κάθε επίδοξο επενδυτή των μεταλλείων της Χαλκιδικής και τώρα της Θράκης (Πέραμα), τον αναγορεύει σε διαχειριστή της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως είχε κάνει και η European Goldfields προηγούμενα και ο κολοσσός της Eldorado τώρα δεν παραλείπει να αποτίσει τον απαιτούμενο φόρο τιμής στον Άκτορα. Στην ανακοίνωση της εξαγοράς η Eldorado αναφέρει: «Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι για τη συνεργασία μας με την «ΑΚΤΩΡ», τη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Ελλάδα, που θα μας βοηθήσει να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική, ασφαλή και γρήγορη ανάπτυξη των εργασιών μας στην Ελλάδα» είπε ο Πωλ Ράϊτ, Πρόεδρος και Επικεφαλής Εκτελεστικός Αξιωματούχος της Eldorado… Η σημαντική επένδυση της Eldorado στην Ελλάδα επικεντρώθηκε στην ασφαλή και υπεύθυνη εξόρυξη και η συνεργασία μας με την «ΑΚΤΩΡ» θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε μία εποικοδομητική και σταθερή σχέση με την κυβέρνηση και τις τοπικές κοινότητες όπου θα αναπτύξουμε δραστηριότητα στην Ελλάδα» (ιστοσελίδα Eldorado).
H Eldorado καταφεύγει στη «βοήθεια» του Μπόμπολα αφού έχει σωρεύσει εμπειρία των καθεστωτικών μεθόδων σαμποτάζ. Η επενδυτική της πρόταση για τα μεταλλεία στο Πέραμα του Έβρου κινείται με ρυθμούς χελώνας. Ο Χρυσοχοΐδης είχε υποσχεθεί στην εταιρεία ότι θα εντάξει την επένδυση στη διαδικασία fast track. Στην ιστοσελίδα του Ράδιο Έβρος δημοσιεύεται στις 14/09/2011 ένα διαφωτιστικό ρεπορτάζ για το πως εξελίχθηκε η υπόθεση:
«Κόλλησε και στο Fast Track η επένδυση της Χρυσωρυχεία Θράκης στο Πέραμα του νομού Έβρου. Παρά τα όσα είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στις αρχές Σεπτεμβρίου για την ένταξη της επένδυσης χρυσού στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης ο φάκελος της Χρυσωρυχεία Θράκης δεν συζητήθηκε τελικά στην προχθεσινή Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή της συζήτησης ζητήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να εξεταστεί πιο διεξοδικά η Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Μελέτη από τη νεοσύστατη Επιτροπή Χρυσού του ΥΠΕΚΑ. Για το θέμα θα υπάρξει συνάντηση των εκπροσώπων της εταιρείας με αρμόδιους παράγοντες από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η εταιρεία έχει υποβάλει την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Μελέτη τον Οκτώβριο του 2009 και δηλώνει έτοιμη να υποβάλλει την τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) μόλις το ΥΠΕΚΑ ολοκληρώσει την αξιολόγηση της Προμελέτης. Εφόσον δεν προκύψουν νέα προβλήματα στην αξιολόγηση της Προμελέτης ο φάκελος της Χρυσωρυχεία Θράκης εκτιμάται ότι θα μπορέσει να περάσει από την Διυπουργική σε περίπου δυο μήνες. Πάντως, κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία δεν αποκλείουν η εμπλοκή στην ένταξη της επένδυσης στο Fast Track να οφείλεται στις αντιδράσεις από τοπικούς παράγοντες για το έργο χρυσού. Υπενθυμίζεται ότι ενόψει της συζήτησης στη διυπουργική επιτροπή αυτοδιοικητικοί και συλλογικοί φορείς της περιοχής με επιστολή τους στον υπουργό Περιβάλλοντος ζητούσαν να μην προχωρήσει η αδειοδότηση της εξόρυξης χρυσού. Στην επιστολή χαρακτηρίζουν την παραγωγή χρυσού βαριά ενεργοβόρα, υδροβόρα, μεταλλευτική και χημική βιομηχανία που αναμένεται να μετατρέψει τεράστιες εκτάσεις γης σε χώρο απόθεσης τοξικών αποβλήτων. Η επένδυση της Χρυσωρυχεία Θράκης, η οποία ανήκει κατά 100% στην καναδική Eldorado Gold Corporation με βάση τα τελευταία στοιχεία θα ανέλθει σε 150 εκατ.ευρώ ενώ σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν στην περιοχή ακόμη 190 εκατ.ευρώ. Οι άμεσες θέσεις εργασίας (σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η εταιρεία) ανέρχονται σε 200, και η έμμεση απασχόληση θα ανέλθει σ’ επιπλέον 800 θέσεις εργασίας. Στο μεταξύ, σε απάντησή του σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμμανατίδου Πασχαλίδου για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι η ενεργοποίηση ή μη οποιασδήποτε μεταλλευτικής περιοχής εξαρτάται από τη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία αρκεί να κατατεθούν τεκμηριωμένες απόψεις».
Δύο μήνες μετά όταν δηλαδή σύμφωνα με το δημοσίευμα θα περνούσε ο φάκελος από τη Διυπουργική, ο Παπακωνσταντίνου τήρησε τις δεσμεύσεις του στον ΣΥΡΙΖΑ και έστειλε το φάκελο πρώτα στην Περιφέρεια για έγκριση. Εκεί έγιναν τα εξής (από την εφημερίδα Εξπρές 22/11/2011): «ΑΡΝΗΤΙΚΑ, για τρίτη φορά, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΕΠΜ) της επένδυσης χρυσού στο Πέραμα του Eβρου της εταιρίας «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.», γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε από τη δρ Παρασκευή Μιρέλη, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, η αρνητική, ως προς την αξιολόγησή της, γνωμοδότηση της υπηρεσίας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑΑ… Στην συνεδρίαση, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αν. Μ-Θ. «παρέστησαν και εξέφρασαν για μία ακόμη φορά την αντίθεσή τους στην εξόρυξη και τη μεταλλουργία χρυσού εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Βασίλης Κυπριανίδης και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Θράκης του ΤΕΕ Νίκος Παπαθανασίου.
Τα μέλη του σώματος επαναβεβαίωσαν την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών στη συγκεκριμένη μεταλλευτική δραστηριότητα, αποφασίζοντας παράλληλα ομόφωνα τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία και θα στηρίξει πολιτικά την προαναφερθείσα γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ».
Από την άλλη στα μεταλλεία Χαλκιδικής όπου ο Μπόμπολας ήταν βασικός μέτοχος, και ενόψει της εισόδου του Κατάρ σα μετόχου, εγκρίθηκε τον Ιούλη του 2011 η περιβαλλοντική μελέτη. Ακολούθησε η συμφωνία του Οκτώβρη μεταξύ Κατάρ και Μπόμπολα για πώληση ποσοστού στα μεταλλεία που έγινε με τους επαίνους του πρωθυπουργού και χαιρετίστηκε από την κυβέρνηση. Να λοιπόν, πως ο ρόλος του Μπόμπολα αναδεικνύεται κρίσιμος για οποιονδήποτε επενδυτή.
Ο ρόλος του Κατάρ στην εξαγορά
Στην επίσημη ανακοίνωση του Κατάρ (μέσω της εταιρείας Qatar Holdings) για τη συμφωνία του Οκτώβρη του 2011 αναφέρεται ότι: «Η συναλλαγή αφορά την απόκτηση ποσοστού 9,9% στην European Goldfields Limited από την «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» και τον κ. Δημήτριο Κούτρα. Επιπλέον δικαιώματα αγοράς από τους ίδιους πωλητές και τίτλοι θα εκδοθούν από την European Goldfields σε συνδυασμό με ένα δάνειο που θα επιτρέψει στην Qatar Holding να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της στο μέλλον, και να γίνει βασικός μέτοχος αν ασκήσει αυτά τα δικαιώματα… Η συναλλαγή αντανακλά το αποτέλεσμα Συμφωνητικού Κατανόησης ανάμεσα στο Κράτος του Κατάρ και τη Δημοκρατία της Ελλάδας». Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το δάνειο θα είναι 775 Δολλ. ΗΠΑ.
Στην ανακοίνωση της εξαγοράς των μετοχών της European Goldfields από την Eldorado αναφέρεται ρητά ότι: «Κάθε υφιστάμενο δικαίωμα αγοράς μετοχών της European Goldfields θα ανταλλαχθεί με δικαίωμα αγοράς μετοχών της Eldorado που θα δίνει στον δικαιούχο το δικαίωμα να αγοράσει μετοχές της Eldorado».
Το Κατάρ ήδη συμμετείχε σα μέτοχος της European Goldfields στην ανταλλαγή μετοχών με την Eldorado, δηλαδή έγινε μέτοχος και της Eldorado και των μεταλλείων της Θράκης. Ταυτόχρονα, εφόσον η συμφωνία που έγινε μεταξύ Κατάρ και European Goldfields για τη δανειοδότηση εγκριθεί από τους μετόχους θα έχει δικαίωμα αύξησης του ποσοστού του.
Η Γενική Συνέλευση για την έγκριση της συμφωνίας ήταν να γίνει στο τέλος Δεκέμβρη αλλά αναβλήθηκε για να προηγηθεί η έγκριση της συμφωνίας μεταξύ EG και Eldorado. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για το ρόλο του Κατάρ στην υπόθεση αλλά τα εμπλεκόμενα μέρη που το έβαλαν μέσα σε πρώτη φάση (δηλαδή ελληνική κυβέρνηση και Μπόμπολας) δεν μπορεί παρά να του εξασφαλίσουν μεγάλο κομμάτι στην πίτα.
Χωρίς την Eldorado, ούτε το Κατάρ, ούτε ο Μπόμπολας, ούτε η EG θα είχαν την απαραίτητη τεχνογνωσία στην εξόρυξη χρυσού για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα μεταλλεία. Για τους ίδιους λόγους το κρατικοφασιστικό μονοπώλιο της Κίνας επιτρέπει μόνο σε περιορισμένο βαθμό σε κάποια δυτικά κεφάλαια να επενδύσουν σε χρυσό, και ανάμεσα τους ξεχωρίζει η Eldorado. Σύμφωνα με άρθρο της Financial Times σχετικά με την απόκτηση των δικαιωμάτων εξόρυξης της Eldorado στην Κίνα (26/08/2009) η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα είναι: «ηγέτης ανάμεσα στους διεθνείς παραγωγούς χρυσού στην Κίνα, τη μεγαλύτερη παραγωγό χρυσού παγκόσμια». Στο άρθρο αναφέρεται στη συνέχεια ότι «Η Κίνα ξεπέρασε τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού το 2007. Η παραγωγή της βασίζεται κυρίως σε εκατοντάδες μικρά ορυχεία που έχουν την ευελιξία να στοχεύουν σε χρυσό υψηλότερου βαθμού γρήγορα όταν ανεβαίνουν οι τιμές… Ο William Tankard, ένας έμπειρος αναλυτής μετάλλων στην GFMS, ένα γραφείο συμβούλων με έδρα το Λονδίνο, εκτιμά ότι οι δυτικές εταιρείες παράγουν μόλις 10 τόνους του χρυσού της Κίνας σε σύνολο 300 τόνων ετησίως».
Σημειώνουμε ότι η κρατική εταιρεία της Κίνας που ασχολείται με την εξόρυξη χρυσού είναι η China Gold με την οποία είχε ήδη συναλλαγές η European Goldfields. Δεν ξέρουμε αν αυτή θα παίξει κάποιο ρόλο στη συνέχεια.
Πάντως το καθεστώς ακόμα εμποδίζει την έναρξη των εργασιών εξόρυξης. Από τον Ιούλη που έχει εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν έχει προχωρήσει η έγκριση του επενδυτικού σχεδίου και των τεχνικών μελετών που απαιτούνται για την έκδοση της άδειας εξόρυξης. Οι σαμποταριστές θα επιτρέψουν την εξόρυξη χρυσού στη χώρα μόνο από μία εταιρεία που θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα του ρωσο-κινέζικου μονοπώλιου. Φαίνεται από τις εντελώς υποτονικές έως ανύπαρκτες αντιδράσεις των φαιοκόκκινων απέναντι σε αυτή την εξαγορά ότι η Eldorado μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να εκβιαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Το διαχρονικό σαμποτάζ στα μεταλλεία Χαλκιδικής και η λυσσαλέα εκστρατεία του καθεστώτος να τα παραδώσει σε ανατολικά κεφάλαια
Σε άρθρο της Νέας Ανατολής, φ. 465, είχαμε αναλύσει τις χρόνιες μεθοδεύσεις του καθεστώτος με βία και σαμποτάζ για να καταλήξουν τα μεταλλεία στον Μπόμπολα: «Το έγκλημα των μεταλλείων Κασσάνδρας είναι η επιτομή όλων των εγκλημάτων που οι 5 κομματικές ηγεσίες των νεο-δοσιλόγων σαμποταριστών έχουν διαπράξει και διαπράττουν κατά της Ελλάδας. Η ιστορία περιλαμβάνει όλη την γκάμα των καταστροφών και μεταβιβάσεων κεφαλαίου. Έτσι είχαμε εκεί, πρώτον, πέρασμα των μεταλλείων από τον ιδιώτη Αθανασιάδη Μποδοσάκη στην Εθνική Τράπεζα, δηλαδή στο ελληνικό κράτος, με παρατεταμένες απεργίες και τελικά με τη δολοφονία του Αθανασιάδη Μποδοσάκη από την καγκεμπίτικη «17Ν». Ύστερα είχαμε δολοφονία από τη «17Ν» του διευθυντή τους νέου ιδιοκτήτη, δηλαδή του Διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας Βρανόπουλου, δηλαδή του νέου ιδιοκτήτη που ήθελε να κάνει μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στον ευρύτερο όμιλο -που περιελάμβανε και τα Λιπάσματα Δραπετσώνας-. Ύστερα είχαμε πώληση των μεταλλείων στην καναδική TVX για να τα ολοκληρώσει με εργοστάσιο παραγωγής χρυσού. Μετά από δέκα περίπου χρόνια αναβολών στα δικαστήρια, αντιδραστικών κινητοποιήσεων του ψευτοΚΚΕ και με τη σύμπραξη του ρωσόδουλου Λαλιώτη, τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, και βέβαια το τελειωτικό χτύπημα από το ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας), η πιο μεγάλη μεταπολεμική ξένη επένδυση στη χώρα μας έλαβε τέλος. Η «ιερή» γη του Αριστοτέλη, όπως την ονόμαζαν τότε οι σαμποταριστές -κοντά στα μεταλλεία είναι τα αρχαία Στάγειρα-, «σώθηκε» από τους δυτικούς «βέβηλους καπιταλιστές» χρυσοθήρες και το περιβάλλον και η ζωή των κατοίκων «σώθηκαν» με την απόφαση του ΣτΕ που απέρριψε τις μελέτες! Δεν υπήρξε κόμμα και αντιδραστικός σ’ αυτή τη χώρα που να μην πέταξε την πέτρα του στη λειτουργία των μεταλλείων με επικεφαλής το ψευτοΚΚΕ. Το καθεστώς πούλησε τα μεταλλεία στην TVX και δεν της επέτρεψε να τα λειτουργήσει! Το αποτέλεσμα ήταν να χρεωκοπήσει η ΤVX και να πέσει σε όλη την υδρόγειο το σύρμα να μην κάνει κανείς σοβαρή επένδυση στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΤVX ζήτησε την επένδυση αυτήν να την ψηφίσει και το ελληνικό κοινοβούλιο, για να είναι σίγουρη ότι τελικά θα πραγματοποιηθεί. Αλλά δεν είχε υπολογίσει στο σαμποταριστικό ΣτΕ, που -διαβρωμένο από ανθρώπους του ψευτοΚΚΕ, ΣΥΝ και του λαλιωτικού ΠΑΣΟΚ- γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τη Βουλή.
Το σχέδιο της παράδοσης της TVX στον Μπόμπολα είχε προβλεφθεί και ζυμωθεί συστηματικά στους μεταλλεργάτες και στην τοπική κοινωνία από την ΟΑΚΚΕ, που υποστήριζε επί χρόνια την επένδυση. Η καναδική TVΧ χρεωκόπησε και πουλήθηκε στην επίσης καναδική Kinross. Το δοκιμασμένο, όπως πριν, σκηνικό δούλεψε και πάλι και η Kinross αναγκάστηκε να ξεπουλήσει τα μεταλλεία -μέσα από σκοτεινές διαδικασίες που έγιναν με ασύλληπτη ταχύτητα- σ’ ένα ρουμάνο τυχοδιώκτη ονόματι Τίμις και στον ανατολικοολιγάρχη Μπόμπολα, οι οποίοι είχαν στο μεταξύ συστήσει την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Τελικά η εταιρεία πέρασε στον Μπόμπολα και ο Τίμις αποδείχτηκε απλώς βαποράκι που χρησιμοποιήθηκε από το καθεστώς σε μια πρώτη φάση για να κρυφτεί πίσω του η φάτσα του πρώτου. Οι περίπου 800 εργαζόμενοι των μεταλλείων απολύθηκαν, αλλά το καθεστώς τους εξασφάλισε κάποια ικανοποιητική αποζημίωση για αρκετά χρόνια, έως και σύνταξη για τους παλιότερους μεταλλωρύχους -μετά την πίεση του αγώνα τους. Το κράτος ανέλαβε αυτό το μισθολογικό βάρος ώστε να μπορέσει ο Μπόμπολας να προσλάβει καινούριο προσωπικό και αρκετούς από τους παλιούς εργαζόμενους που ήταν νεότεροι σε ηλικία αλλά με πολύ χαμηλότερα μεροκάματα, ενώ ταυτόχρονα έφτιαξε καινούρια σωματεία που δε θα του έβαζαν προβλήματα. Δηλαδή το καθεστώς ακολούθησε τη συνταγή: εξαγοράζω τους παλιούς εργαζόμενους για να δώσω τζάμπα την παραγωγική μονάδα στον κρατικό ολιγάρχη. Κι όμως σήμερα γίνονται δεκτές οι άθλιες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής που επικρατούν στη νέα κατάσταση χωρίς κανένας επίσημος συνδικαλιστικός φορέας να αντιδρά, ενώ όταν τα ορυχεία τα είχε η ΤVX κάθε λίγο και λιγάκι γινόταν απεργία με την παρότρυνση του πολιτικού καθεστώτος. Τότε είχαμε «αντιιμπεριαλιστικό» και «αντικαπιταλιστικό» αγώνα με έμφαση στο οικολογικό σαμποτάζ. Έτσι Δήμαρχοι, ΣτΕ, κομματικές ηγεσίες και αναρχοφασίστες βομβιστές ενωμένοι έκλεισαν την TVX και παρέδωσαν τελικά τα μεταλλεία στον ανατολικό ολιγάρχη».
Οι σαμποταριστές σήμερα συνεχίζουν να εγκληματούν κατά του λαού και της χώρας μέσα στα ερείπια που οι ίδιοι έχουν προκαλέσει. Αυτό που κάνουν με το χρυσάφι στη Χαλκιδική και στον Έβρο, δηλαδή που εμποδίζουν την εξόρυξή και πώλησή του σε μια στιγμή που έχει μια ασύλληπτα ψηλή και κυρίως που εμποδίζουν την εργασία σε χιλιάδες ανέργους είναι το πιο τρανταχτό έγκλημα, η πιο ωμή κτηνωδία των ηγετικών συμμοριών που κυβερνάνε τη χώρα, ιδιαίτερα των συμμοριών Παπανδρέου, Σαμαρά, ψευτοΚΚΕ, ΣΥΝ, Καρατζαφέρη.