Την ώρα που ζητάνε κι άλλα κονδύλια από την Ευρώπη

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΤΕΡΟ ΤΟ ΕΣΠΑ

ΒΥΘΙΖΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΒΑΡΙΔΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΡΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

Ενώ η νέα τρικομματική κυβέρνηση ξεκινάει τη διαδικασία «επαναδιαπραγμάτευσης» του μνημονίου, το καθεστώς σύσσωμο συνεχίζει αθόρυβα και αδιάκοπα την πολιτική της καταστροφής της χώρας μέσα από δύο μεθόδους: Η πρώτη είναι να συνεχίζουν το σαμποτάζ εμποδίζοντας οποιαδήποτε ανάπτυξη ή ανάκαμψη που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα από τα κοινοτικά κονδύλια, και το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων. Η δεύτερη είναι να αδειάζουν τα κρατικά ταμεία από χρήματα με μία σειρά αποφάσεων που εμποδίζουν την είσπραξη εσόδων από φόρους, τον έλεγχο της διαφθοράς και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Μέσα από την πολιτική αυτή διατηρούν τη χώρα σε μία κατάσταση διαρκώς επαπειλούμενης χρεωκοπίας και εξόδου από το ευρώ. Ο πιο στενός στόχος τους που αφορά το εσωτερικό της χώρας, είναι να στρώσουν πάνω στα ερείπια ένα κόκκινο χαλί για να αγοράσουν τη χώρα πάμφθηνα και χωρίς αντίρρηση τα ρωσοκινέζικα αφεντικά. Όμως ο βαθύτερος στόχος τους που είναι εξωτερικός, είναι να αποτυγχάνει διαρκώς κάθε διάσωση της Ελλάδας οπότε να απειλείται διαρκώς η Ευρωζώνη με μια στάση πληρωμών και αποχώρηση της Ελλάδας, οπότε να γίνεται διαρκώς πιο αναξιόπιστος ο ευρωπαϊκός νότος, να υποχρεώνεται ο βορράς να τον στηρίζει πιστωτικά παρά τη θέλησή του και έτσι να δυναμώνουν οι ενδοευρωπαϊκές αντιθέσεις μέχρι τη στιγμή που είτε θα εκδοθούν ευρωομόλογα που λόγω της έλλειψης πολιτικής ενότητας της ΕΖ θα σημαίνουν διαρκή πολιτική κρίση της και οικονομική της εξάρτηση από τον κινεζικό δανεισμό, είτε η ΕΖ και η ΕΕ θα διαλυθούν.

Σε αυτή τη φάση ο ρωσοκινέζικος ιμπεριαλιστικός άξονας όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, χρησιμοποιεί την Ελλάδα σαν ένα δόλωμα για να πιάσει στο αγκίστρι του όλη την Ευρώπη. Αλλά για να γίνει αυτό το δόλωμα θα πρέπει να ματώνει και να αιμορραγεί, δηλαδή θα πρέπει ο λαός να υποφέρει από μία πρωτοφανή εξαθλίωση και ανέχεια, οι αυτοκτονίες των απελπισμένων από τα χρέη και την ανεργία να αυξάνονται, η πείνα να επεκτείνεται ραγδαία. Το καθεστώς θα φροντίζει μάλιστα να προβάλει όλο και περισσότερο την εικόνα μιας χώρας σε ανθρωπιστική κρίση δήθεν λόγω του μνημονίου (και όχι του σαμποτάζ) για να μπορεί να ζητάει επαναδιαπραγματεύσεις του μνημονίου και να συνεχίζει την προπαγάνδα για την ανάγκη έκδοσης ευρω-ομολόγων. Αυτές οι μεθοδεύσεις έχουν και μία εξαιρετικά κτηνώδη πλευρά, όπως φάνηκε πρόσφατα με την υπόθεση των φαρμάκων. Τα σχετικά κονδύλια θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν απλά και μόνο με μία γενναία περικοπή στις σκανδαλώδεις κρατικές επιχορηγήσεις στα κόμματα τόσο τις εκλογικές όσο και τις τακτικές. Κι όμως προτίμησαν να αφήσουν τους καρκινοπαθείς και τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ χωρίς κάλυψη και χωρίς φάρμακα και να μην καταβάλουν για αρκετό καιρό τα αναγκαία κονδύλια σε προμηθευτές, νοσοκομεία και φαρμακοποιούς.

Η συνολική εικόνα της διάλυσης του κράτους και της συνεχιζόμενης κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας επιδεινώθηκε με τις επαναλαμβανόμενες εκλογικές διαδικασίες και τη μετέπειτα κωλυσιεργία στο σχηματισμό της κυβέρνησης, ιδιαίτερα στην τοποθέτηση υπουργού οικονομικών. Αποδείχτηκε ότι σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής εξουσίας οι δεύτερες εκλογές δεν είχαν να αλλάξουν τίποτα αφού τα κόμματα που συνεργάστηκαν για το σχηματισμό κυβέρνησης μπορούσαν να συνεργαστούν ήδη από την πρώτη εκλογική διαδικασία. Το μόνο που άλλαξαν οι δεύτερες εκλογές είναι το μεγάλωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Με το αυξημένο ποσοστό του ο «αντιμνημονιακός» Τσίπρας τρομοκρατεί κάθε τόσο την Ευρώπη, απειλώντας ότι θα τα τινάξει όλα στον αέρα. Τελευταία μάλιστα έφτασε να μιλάει και για νέες εκλογές όταν δεν έχει καλά – καλά σχηματιστεί η κυβέρνηση από τις τελευταίες εκλογές. Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση που υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε κατεπειγόντως δράση για να προχωρήσει όσα είχαν μείνει πίσω με τις διπλές εκλογές πάγωσε αμέσως μετά την εκλογή της. Πριν σχηματιστεί η κυβέρνηση είχαν γίνει ήδη δύο παραιτήσεις, αυτή του Ράπανου που επιλέχτηκε στην καίρια θέση του υπουργού Οικονομικών, ενώ ήταν γνωστό ότι δεν θα μπορούσε να μείνει σε αυτή τη θέση, και αυτή του υφυπουργού Ναυτιλίας Βερνίκου τον οποίο εκπαραθύρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα ενθάρρυνε τις επενδύσεις στο ναυτιλιακό τομέα και τον τουριστικό. Η ασθένεια του Σαμαρά υπερμεγεθύνθηκε, και ο ίδιος δεν έκανε τίποτα για να διευκολύνει τη λειτουργία της κυβέρνησης. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί οι αρμοδιότητες των υπουργείων και τα πρόσωπα που θα τις αναλάβουν. Έτσι τίποτα δεν προχωράει.

Είναι επίσης σημαντικό ότι σήμερα η Βουλή είναι γεμάτη από σαμποταριστές και κατάλληλα εκκαθαρισμένη από στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ως ένα βαθμό είχαν υποστηρίξει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και αποτελούσαν αντικειμενικά ανάχωμα στην καταστροφή. Το ίδιο ισχύει και για την κυβέρνηση που έχει περισσότερους εξωκοινοβουλευτικούς από κάθε άλλη. Το μέρος εκείνο του παλιού πολιτικού κόσμου που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στάθηκε εμπόδιο στη ρώσικη επέλαση φορτώθηκε εξ ολοκλήρου με τις κατηγορίες της διαφθοράς, της κλεψιάς, της ανικανότητας και της χρεωκοπίας από αυτούς τους ίδιους που έφεραν τη χρεωκοπία, στήριξαν τη διαφθορά και την κλεψιά στο δημόσιο, και όλες τις σκανδαλώδεις αναθέσεις των κρατικών ολιγαρχών, δηλαδή από το ΣΥΡΙΖΑ, από το ψευτοΚΚΕ, από το χειρότερο ΠΑΣΟΚ που τώρα θριαμβεύει με το ΣΥΡΙΖΑ και το Βενιζέλο και από τη χειρότερη ΝΔ .

Μέσα σε αυτό το κλίμα διευκολύνεται η συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής με τις δύο μεθόδους που αναφέραμε πιο πάνω, δηλαδή με το σαμποτάζ και με το άδειασμα των ταμείων και στις οποίες θα αναφερθούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Το σαμποτάζ συνεχίζεται. Από τη μια ζητάνε κι άλλα αναπτυξιακά κονδύλια από την ΕΕ και από την άλλη παγώνουν το ΕΣΠΑ

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ο Παπούλιας με διακομματική εντολή και έγκριση σύσσωμου του καθεστώτος παρουσίασε το ζήτημα της ύφεσης και της ανεργίας στη χώρα σαν αποτέλεσμα του μνημονίου, και ζήτησε σαν αντίδοτο για την ανάπτυξη περισσότερα κοινοτικά κονδύλια για να χρηματοδοτηθεί η οικονομία που καταρρέει. Την ίδια στιγμή το ίδιο καθεστώς πάλι σύσσωμο πετάει με κυνισμό κυριολεκτικά στα σκουπίδια πελώρια κονδύλια που έχουν ήδη διατεθεί για την ανάπτυξη σε βάθος δεκαετίας, πριν καν αρχίσει η κρίση.

Αυτό το αντι-παραγωγικό έγκλημα αποκρύβεται επιμελώς από όλα τα κομματικά επιτελεία.

Έτσι, τώρα μέσω Παπούλια οι ίδιοι οι θύτες της παραγωγικής καταστροφής, υποδύονται τα θύματα δήθεν του μνημονίου για να καλύψουν το δικό τους αληθινά μεγάλο έγκλημα που είναι και υπεύθυνο για την καταστροφική της παραγωγικής μηχανής και την πείνα και ανεργία. Όσα δις και να δώσει η ΕΕ για την ανάπτυξη δεν θα φυτρώσει χορτάρι όσο στην εξουσία βρίσκονται οι σαμποταριστές.

Το πιο χαρακτηριστικό τους έγκλημα σήμερα είναι ότι χάνονται άμεσα 500 εκατ ευρώ από προϋπολογισμένα κοινοτικά κονδύλια λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Όπως αναφέρει άρθρο της εφημερίδας Εξπρές, 24/6: «Βάσει των προβλέψεων του προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος του πρώτου εξαμήνου θα πρέπει να υποβάλει στην ΕΕ αιτήσεις πληρωμών της τάξης των 1,2 δις ευρώ για έργα και δράσεις που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ με κοινοτικούς πόρους. Σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι αιτήσεις πληρωμών που θα αποσταλούν στην ΕΕ δεν ξεπερνούν τα 700 εκατ. Ευρώ». Δηλαδή το κράτος δεν θα ζητήσει να εισπράξει 500 εκατ ευρώ διαθέσιμα για ανάπτυξη επειδή δεν έχει προχωρήσει κανένα έργο και καμία δράση για να απορροφηθεί αυτό το ποσό!

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, 5.000 έργα που είχαν ξεκινήσει στα πλαίσια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης της περιόδου 2000-2006 δεν έχουν τελειώσει ακόμα (!!!) με κίνδυνο η χώρα να χάσει κονδύλια 3 δισ. Ευρώ… Τα μισά από αυτά έχουν «κολλήσει», δεν μπορούν να πάρουν άλλη παράταση, και θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα άλλο ρεπορτάζ του Έθνους, 16/6, από το συνολικό μέχρι σήμερα διαθέσιμο ποσό των 20,4 δις ευρώ της ΕΕ για το ΕΣΠΑ, τα 14 δις ευρώ παραμένουν αναξιοποίητα “αφού εδώ και μήνες δεν προκηρύσσονται νέα έργα, ενώ ακόμα κι αυτά που έχουν ξεκινήσει δεν μπορούν να υλοποιηθούν… Υπάρχουν πολλά έργα που έπρεπε να τρέξουν το 2011, ωστόσο, ακόμη βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού ή είναι μπλοκαρισμένα».

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για το έτος 2012 υπάρχει υπάρχει υποχρέωση απορρόφησης πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία συνολικού ύψους 4.025 εκατ ευρώ (4δις). Μέχρι τις 17/5/2012 η απορρόφηση των πόρων για το 2012 ανερχόταν σε μόλις 9% δηλαδή 360 εκ. (Ημερησία, 14/6).

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος των διπλών εκλογών στέρησε τη χώρα από πόρους ύψους 1 δις ευρώ (Καθημερινή, 23/06/2012).

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του αρμόδιου τμήματος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Κομισιόν, Νόρμουντς Πόπενς δήλωσε στο περιθώριο συνεδρίου που έγινε τέλη Μάη- αρχές Ιούνη στη Θεσσαλονίκη ότι «Χρηματοδοτήσεις για την Ελλάδα υπάρχουν από τα διαρθρωτικά ταμεία, αλλά τα διαθέσιμα κονδύλια δεν απορροφώνται στο βαθμό που θα περίμενε κάποιος [από μια χώρα σε κρίση]». Συμπλήρωσε ότι αυτό που διαπιστώνει η Κομισιόν σε ορισμένα προγράμματα είναι ότι έργα που υποτίθεται ότι έπρεπε να έχουν προωθηθεί «δεν προχωρούν μπροστά, κάτι που σημαίνει ότι έχουν «κολλήσει» κάπου στον διοικητικό μηχανισμό». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις μεγάλες καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων (Καθημερινή, 1/6/2012).

Το ζήτημα εδώ βέβαια για τον καθένα που ξέρει έστω και λίγο πως δουλεύουν τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι η κακή κρατική οργάνωση και η γραφειοκρατία. Είναι ότι υπάρχει μία καλά οργανωμένη από το καθεστώς διακομματική γραφειοκρατική μηχανή ειδικά για να στραγγαλίζει στα γρανάζια της οποιαδήποτε μη πολιτικά εγκεκριμένη επένδυση, δηλαδή κάθε ντόπια και δυτική επένδυση και να διεκπεραιώνει σε χρόνο μηδέν κάθε πολιτικά εγκεκριμένη επένδυση, δηλαδή κάθε ρώσικη ή κινέζικη ή των ντόπιων ρωσόφιλων ολιγαρχών (Κόκκαλη, Μπόμπολα, Μυτιληναίο κ.λπ). Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδιάστηκε, πως εγκρίθηκε από την κατά τα άλλα «αργή» γραφειοκρατία και πως χτίστηκε χωρίς καμιά ευαίσθητη οικολογική ψυχή να διαμαρτυρηθεί σε χρόνο μηδέν μια υπερσύγχρονη αποθήκη έκτασης 7.000 τ.μ πάνω στην προβλήτα 2 της ΚΟΣΚΟ η οποία θα ανήκει στην ΚΟΣΚΟ. Η στεγασμένη αποθήκη αποτελείται από 5.200 τ.μ. για ξηρό φορτίο, 630 τ.μ. για συντήρηση και κατάψυξη και 554 τ.μ. για επικίνδυνο φορτίου (Καθημερινή, 17/2/12). Κι όμως οι ρωσόδουλοι του ΣΥΝ και του ψευτοΚΚΕ δεν έχουν αφήσει καμιά διοίκηση του ΟΛΠ να χτίσει στις προβλήτες του όχι ένα κτίριο 7000 τμ αλλά ούτε καν επαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις για να μην κακοποιούνται επί δεκαετίες τα εκατομμύρια των ταξιδιωτών, από τα λιοπύρια, τις βροχές και τους παγωμένους βοριάδες.

Η ΟΑΚΚΕ έχει εδώ και καιρό επισημάνει το μπλοκάρισμα του ΕΣΠΑ και των κοινοτικών κονδυλίων σαν ένα βασικό εργαλείο σαμποτάζ. Γράφαμε τον Ιούλη του 2010 (φ.458): <<Το ΕΣΠΑ όχι μόνο το σταμάτησε ο Παπανδρέου αμέσως μόλις έγινε πρωθυπουργός αλλά του άλλαξε προς το χειρότερο την κατεύθυνση της παροχής των πόρων του και ήταν μια από τις αιτίες που επιβάρυναν τα δημοσιονομικά στα τέλη του 2009 αρχές 2010 πράγμα που ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε για να αιτιολογήσει την εκτίμησή του για εκτόξευση του κρατικού χρέους στο 12,6% στο τέλος του 2010, πυροδοτώντας έτσι την άνοδο των σπρεντ και την υφέρπουσα χρεοκοπία της χώρας. 

Ο πρώην γενικός γραμματέας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας Ν. Διακουλάκης είχε χαρακτηριστικά εκφράσει την απορία «πώς είναι δυνατόν να επιδοτούμε την ανακαίνιση ενός κομμωτηρίου και να αφήνουμε απέξω τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως είναι τα σιδηροδρομικά, τα ευρυζωνικά δίκτυα ή τα ευρύτερα διαρθρωτικά προγράμματα, καθώς μόνο αυτά έχουν τη δυνατότητα να κινήσουν την οικονομία και να προσθέσουν αξία στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Με το να επιδοτούμε μόνο τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, δεν αποκομίζουμε κανένα πολλαπλασιαστικό όφελος για την ανταγωνιστικότητα της χώρας» (ΒΗΜΑ, 11-7-2010). Στο μνημόνιο που υπόγραψε η χώρα μας προβλέπεται ότι πρέπει να απορροφήσουμε ως κοινοτικές εισφορές 2,75 δισ. ευρώ το 2011 και 3,35 δισ. ευρώ το 2012 αλλά η επίτευξη του στόχου είναι αμφίβολη. «Μόνο αν ξεκινήσουν τα μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα άμεσα μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος» (στο ίδιο)>>.

Πέρα από το μπλοκάρισμα του ΕΣΠΑ, έχουν παγώσει για καιρό οι αποκρατικοποιήσεις. Είναι φανερό ότι το καθεστώς θα επιτρέπει τις αποκρατικοποιήσεις μόνο στο βαθμό που κάποιες από αυτές συμφέρουν τα ρωσοκινέζικα κεφάλαια και με τους όρους τους. Φαίνεται ότι προς το παρόν ακόμα και αυτές θα γίνονται με το σταγονόμετρο για να μπορούν αυτά τα κεφάλαια να αγοράσουν φθηνά και με τους χειρότερους όρους όταν η χώρα θα καταρρεύσει κι άλλο.

Αποκρατικοποιήσεις μόνο με ρωσοκινέζικη έγκριση

Τώρα λοιπόν μετά από δυόμιση χρόνια υποσχέσεων η υποτιθέμενη «φιλοευρωπαϊκή» κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για να πείσει την τρόικα για τις καλές της προθέσεις της σε ότι αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας ώστε να σύρει κάποια στιγμή τις ευρωπαϊκές ηγεσίες στη διελκυστίνδα της «επαναδιαπραγμάτευσης» του μνημονίου. Μάλιστα, έβαλαν να χειριστεί αυτή την υπόθεση έναν άνθρωπο που η Ευρώπη εμπιστεύεται, τον Χατζηδάκη, ο οποίος όμως είναι πολιτικά αδύναμος και θλιβερός γλύφτης, και σε θέση να υποχωρήσει στις προβοκατόρικες ηγεσίες των τριών κομμάτων που θα μπλοκάρουν κάθε τέτοια διαδικασία όσο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αφεντικών τους. Θυμίζουμε ότι πριν από ένα χρόνο είχε εξαγγείλει ο Γ. Παπανδρέου πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων σε μία ανάλογη διαπραγμάτευση για τη χορήγηση του δανειακού πακέτου που περιλάμβανε και το κούρεμα του χρέους. Μόλις η Ευρώπη συμφώνησε στη χορήγηση του πακέτου-μαμούθ ανακοίνωσε το περίφημο δημοψήφισμα και η χώρα μπήκε σε μία περίοδο πολιτικής ανωμαλίας. Ακολούθησε η πρώτη τρικομματική κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ), και οι διπλές εκλογές. Στη όλη αυτή τη διάρκεια δεν έγινε βέβαια καμία αποκρατικοποίηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι βάζουν και τη ΔΕΗ στην «πρώτη» φάση των αποκρατικοποιήσεων, για να εξασφαλίσουν εκ των προτέρων ένα «κίνημα» ενάντια στις αποκρατικοποιήσεις, αφού είναι γνωστό ότι στη ΔΕΗ υπάρχει ένας συνδικαλιστικός στρατός που κάνει τα χατίρια της Γκάζπρομ και των ανατολικών ολιγαρχών αποικιοκρατών με επικεφαλής τον φιλο-Συριζαίο Φωτόπουλο που θα σηκώσει τον «ανένδοτο» ενάντια στους «γερμανούς αποικιοκράτες».

Κατά τα άλλα σε πρώτο πλάνο στις αποκρατικοποιήσεις είναι ο ΟΣΕ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα λιμάνια, όπου έχουν πλασαριστεί σε προνομιακή θέση Ρωσία και Κίνα. Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η διαδικασία πώλησης μετοχών της ΔΕΠΑ για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Γκάζπρομ. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε στα τέλη του Φλεβάρη και δεν έχει ολοκληρωθεί. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και δυτικές εταιρείες και φαίνεται ότι η υπόθεση θα καρκινοβατήσει μέχρι να διασφαλιστεί η Γκάζπρομ ίσως με κάποιες δυτικές αβανταδόρικες συμμαχίες. Πάντως ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου είχε συζητήσει το θέμα σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom και γενικό διευθυντή της Gazprom Export, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ. Όπως ανέφερε τότε η Gazprom σε ανακοίνωσή της, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ενώ οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν και «στην κατάσταση των αγορών φυσικού αερίου με ιδιαίτερη έμφαση στην εξαιρετικά αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τις παραδόσεις κατά τη χειμερινή περίοδο». Σύμφωνα με την Γκάζπρομ, «η ελληνική πλευρά εκτίμησε ιδιαιτέρως τις επιπλέον ποσότητες αερίου που προμήθευσε ο όμιλος Gazprom στην Ελλάδα κατά την περίοδο του αυξημένου ψύχους φέτος τον χειμώνα». Αυτά όλα έγιναν βέβαια με το αζημίωτο για την Γκάζπρομ, γιατί μπορεί το ελληνικό κράτος να ζητάει διαρκώς χάρισμα του εξωτερικού χρέους, να μην πληρώνει στο εσωτερικό επιστροφές φόρων που χρωστάει σε ιδιώτες, να μην πληρώνει τους φαρμακοποιούς και τους προμηθευτές του δημοσίου, αλλά είναι ευλαβικά συνεπές στις πληρωμές του στην Γκάζπρομ πριν από την κρίση και μετά την κρίση. «Δεν έχουν υπάρξει προβλήματα μέχρι στιγμής με την Ελλάδα. Αναμένουμε να πληρώσουν για προμήθειες του Μαΐου στο τέλος του Ιουνίου», είπε αξιωματούχος του ρώσικου κρατικού κολοσσού, προσθέτοντας πως δεν έχει διαπιστώσει προς το παρόν κανένα πρόβλημα με τις πληρωμές από την Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Βήμα, 8/6. Η ΔΕΠΑ δεν έχει τα αναγκαία ποσά για αυτή τη συνέπεια. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ: «Η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών για δάνειο, το οποίο θα της επιτρέψει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της τουλάχιστον για ένα μήνα, μέχρι τις αρχές Ιουλίου», είπε αξιωματούχος της ΔΕΠΑ, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. Ασφαλώς, ούτε λόγος για ρυθμίσεις και κούρεμα οφειλών, ή έστω μείωση των τιμών, από τους δήθεν νέους συμμάχους που υποτίθεται ότι θα σώσουν την Ελλάδα…

Χαρακτηριστικό δείγμα για την καθεστωτική πολιτική των αποκρατικοποιήσεων είναι η περίπτωση του Ελληνικού. Μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών εμφανίστηκε για να επενδύσει στο Ελληνικό ο αμερικάνος μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ομπάμα στα πλαίσια της ρωσόφιλης πολιτικής του πιέζει και αυτός την Ευρώπη να δώσει περισσότερα στην Ελλάδα. Σέρνει όμως πίσω του το αμερικάνικο κεφάλαιο που θεωρεί ότι η νέα σχέση με την Ελλάδα είναι αμφίδρομη, ότι έχει αλλάξει το κλίμα και υπάρχει δυνατότητα για επενδύσεις. Έτσι, εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ που όμως έσπασε τα μούτρα του αφού τον αναχαίτισε ξαφνικά κάποια Άννα Ζωηρού του ΛΑΟΣ !!! Συγκεκριμένα η υπόθεση των αποκρατικοποιήσεων έχει ανατεθεί στο λεγόμενο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που προκηρύσσει τους σχετικούς διαγωνισμούς. Το Ταμείο αυτό ιδρύθηκε το 2011. Το Διοικητικό του Συμβούλιο περιλαμβάνει πέντε (5) μέλη και ως χθες απαρτιζόταν από εκπροσώπους των τριών πολιτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) και επιχειρηματικά στελέχη. Επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο έχουν οριστεί δύο παρατηρητές, ένας από την Ευρωζώνη και ένας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε συνεδρίαση του ΔΣ που έγινε στα μέσα Μάη θα εξεταζόταν το θέμα της επιλογής των εταιρειών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ελληνικό και θα περνούσαν στη β΄ φάση. Ανάμεσα τους ήταν και η εταιρεία του Ντόναλντ Τραμπ, που αξιολογήθηκε σαν η πιο ενδιαφέρουσα πρόταση με δεδομένο τον όγκο των κεφαλαίων που βρίσκονται πίσω της. Οι άλλες εταιρείες που θα συνέχιζαν στη β΄ φάση ήταν μία αγγλική, μία ισραηλινή, η Lamda Development του ομίλου Λάτση και το κρατικό κεφάλαιο του Κατάρ. Όμως η εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, επέμεινε να παγώσουν όλες οι διαδικασίες μέχρι τις εκλογές. Μαζί της συντάχθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Α. Βαρθολομαίος, και στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ταμείου και γνωστός για τη θέση του ενάντια στις αποκρατικοποιήσεις (!!!) Γ. Κουκιάδης από το ΠΑΣΟΚ. Έτσι όπως αναφέρει το Βήμα, (20/5): «Δυστυχώς όμως για τον αμερικανό επιχειρηματία και επικεφαλής ενός τεράστιου επενδυτικού ομίλου με έργα real estate σε όλο τον κόσμο, η κυρία Ζωηρού έκλεισε το γκισέ λόγω …εκλογών». Στην αίθουσα της συνεδρίασης βρίσκονταν και οι δύο παρατηρητές της Ευρώπης. Ο Ολλανδός Μάρτεν Βέρβεϊ και ο Γάλλος Ερβέ Λε Ρόϊ «δεν μοιράστηκαν απλώς την απορία τους για τα τεκταινόμενα. Οι αντιδράσεις τους συνοψίστηκαν στην ανακοίνωση που εξεδόθη με τα παρακάτω: «Οι παρατηρητές που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση του συμβουλίου» (στο ίδιο). Το χαρακτηριστικό στην απόφαση αυτή είναι ότι κανένα κόμμα δεν την κατήγγειλε στην προεκλογική του εκστρατεία πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμμετείχαν στο σαμποτάζ του Ελληνικού.

Το πάγωμα των αποκρατικοποιήσεων εκτός από τροχοπέδη για την ανάπτυξη οδηγεί σε αποτυχία τον κρατικό στόχο για τα έσοδα.

Αυτό όμως το σαμποτάζ δεν αρκεί. Για να διασπαστεί περισσότερο η Ευρώπη πρέπει να στερέψει τελείως το χρήμα στα κρατικά ταμεία. Στόχος του καθεστώτος είναι όσο κρατάει η απαίτηση για «επαναδιαπραγμάτευση» πρέπει να διαδραματίζονται σκηνές πείνας και απόγνωσης στην πρωτεύουσα και σε όλη τη χώρα, και πρέπει το κράτος να μην έχει λεφτά για να πληρώσει ούτε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις, και για άλλες στοιχειώδεις ανάγκες του πληθυσμού όπως τα φάρμακα, και η Ευρώπη θα αρνείται να δώσει την επόμενη δόση γιατί δεν θα έχει εφαρμοστεί καμία δέσμευση. Από την άλλη θα απειλείται ο κίνδυνος της χρεωκοπίας, αφού τον Αύγουστο λήγει ένα ομόλογο το οποίο η Ελλάδα δεν θα έχει να πληρώσει χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη.

Αδειάζουν τα ταμεία και φέρνουν μεγαλύτερη πείνα

Το καθεστώς λοιπόν τώρα έχει επιδοθεί σε μία επιχείρηση να αδειάζει γρήγορα τα ταμεία, ώστε να βαθαίνει η κρίση και να μεγαλώνει η κόλαση για το λαό.

Ήδη μία παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών, έφερε έλλειμμα 661 εκατ Ευρώ στο στόχο του προϋπολογισμού για τα έσοδα: <<Tο ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 18.173 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2012, παρουσιάζοντας απόκλιση κατά 661 εκατ. Ευρώ έναντι του στόχου (18.834 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012. H ως άνω απόκλιση οφείλεται στην υστέρηση των εισπράξεων Φόρου Εισοδήματος (κατά 305 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω της παράτασης που δόθηκε στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 (έως τις 8 Ιουνίου 2012) και που αναμένεται να εισπραχθούν τον Ιούνιο>>. Έτσι, ο στόχος των εσόδων που είχε συμφωνηθεί έπεσε έξω για μία παράταση που δεν ήταν αναγκαία.

Από την άλλη μαζί με τα εκκαθαριστικά θα πάρουν οι φορολογούμενοι το ΕΤΑΚ του 2009 που έχει καθυστερήσει δύο χρόνια (!!!) και το ΦΑΠ για το 2010 και 2011. Αυτό αναγκαστικά θα οδηγήσει σε αδυναμία να πληρώσουν το σύνολο αυτών των φόρων μέσα σε τόσο μεγάλη κρίση και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα φορο-εισπρακτικά μέτρα εισάγονται με τέτοιο τρόπο, ώστε ότι μπαίνει στα ταμεία από πρόσθετους φόρους να εξανεμίζονται από άλλες αιτίες παρόλο που η τσέπη των φορολογούμενων σε κάθε περίπτωση αδειάζει. Παράδειγμα το χαράτσι για τη ΔΕΗ. Έμπειρο υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει πως «Το χαράτσι μπορεί να έφερε έσοδα στο δημόσιο ταμείο, ωστόσο διέλυσε τις φορολογικές υπηρεσίες. Το πραγματικό κόστος από τη διαχείριση του συγκεκριμένου φόρου είναι τεράστιο και επιδρά αρνητικά στην αποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών» (www.capital.gr, 18.5.2012). Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως στην Εφορία Φορολογίας Ανωνύμων Εταιρειών Αθηνών (ΦΑΕΕ Αθηνών), τη μεγαλύτερη Εφορία από πλευράς εισπράξεων στην Ελλάδα, «ασχολούνται καθημερινά και αποκλειστικά με το χαράτσι έξι ελεγκτές. Συγκεκριμένα εξετάζουν μια στοίβα εγγράφων και δικαιολογητικών που τους έχουν υποβάλει επιχειρήσεις οι οποίες αιτούνται την απαλλαγή τους από το χαράτσι για διάφορους τυπικούς λόγους που προβλέπει η σχετική απόφαση. Πρόκειται για ελεγκτές οι οποίοι θα μπορούσαν να ασχολούνται με το βασικό αντικείμενό τους, δηλαδή τη διενέργεια τακτικών φορολογικών ελέγχων σε επιχειρήσεις και τη βεβαίωση πρόσθετων φόρων από τον εντοπισμό φοροδιαφυγής».

Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η πολιτική που ακολουθείται είναι να αδειάζει, αντί για να γεμίζει τα ταμεία, πέρα και ανεξάρτητα από το γενικό παραγωγικό σαμποτάζ, είναι η περικοπή κονδυλίων στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Συγκεκριμένα έκοψαν ένα κονδύλι 120.000 ευρώ ετησίως στην υπηρεσία ελέγχου προμηθειών ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού, που αποκάλυψε και τα μεγάλα σκάνδαλα με τα προνοιακά επιδόματα «μαϊμού». Οι έλεγχοι αυτοί οδηγούν σε επιβολή των αντίστοιχων προστίμων, και η δυσλειτουργία της υπηρεσίας έχει σαν αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ πέρα από το γεγονός ότι το κράτος μπορεί να γλυτώσει πολλά χρήματα από τον εντοπισμό της απάτης με μαϊμού τυφλούς κλπ Ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος Μ. Σαμπατακάκης λέει: «Πρόσφατα είχαμε πολύ σοβαρές επώνυμες καταγγελίες για δύο υποθέσεις που συνδέονται μεταξύ τους και χρειάζεται να πραγματοποιήσουμε ελέγχους στη Λαμία, στο Δομοκό και στη Λάρισα. Ακόμη δεν έχουμε πάει, διότι δεν έχουμε χρήματα. Ελπίζω το πρόβλημα να λυθεί σύντομα και να κάνουμε τους ελέγχους». Βέβαια υπάρχει και μια βαθύτερη αιτία, μια στρατηγικότερη αιτία για το χτύπημα των μηχανισμών που είναι ενάντια στη διαφθορά. Η διαφθορά είναι η κοινωνική βάση όλων των παρασίτων και των προδοτών στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού και σήμερα του κρατικοφασιστικού ιμπεριαλισμού της Ρωσίας και της Κίνας. Η διαφθορά είναι το οξυγόνο για τους υποδουλωτές της χώρας.

Πάντως ακόμα και αν τα κρατικά εργαλεία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς λειτουργούσαν και πάλι δεν θα υπήρχε έξοδος από την κρίση που φέρνει η βασική πηγή της έλλειψης εσόδων που είναι η κατακόρυφη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής λόγω του παραγωγικού σαμποτάζ. Απλά θα υπήρχε καθυστέρηση στο βάθεμα της κρίσης. Αν δηλαδή τα κρατικά εργαλεία λειτουργούσαν σωστά θα ανακούφιζαν το λαό για λίγο. Είναι άλλες όμως οι προθέσεις των καθεστωτικών ρωσόδουλων βασανιστών. Η Ρωσία θέλει βάθεμα τώρα της ελληνική κρίσης για να βαθαίνει γρήγορα η ευρωπαϊκή κρίση.

Όσο προχωράει η καταστροφή τόσο αποκαλύπτεται το έγκλημα του σαμποτάζ και η μεθοδευμένη διάλυση της οικονομίας, αλλά δεν αποκαλύπτεται ακόμα στα μάτια της πλατιάς μάζας που δέχεται τόνους δημαγωγικών και υστερικών κραυγών καθημερινά για το πόσο τάχα οι ευρωπαίοι δανειστές και η τρόικα μισούν τον ελληνικό λαό και θέλουν να τον καταστρέψουν. Αυτοί έχουν βαριές ευθύνες ιδιαίτερα γιατί επιβάλουν στην Ελλάδα τελικά μόνο τα μισθολογικά και φορολογικά μέτρα πείνας της τρόικας, που τα επιβάλει κάθε αστός δανειστής σε μια υπερχρεωμένη χώρα, αλλά δεν καταγγέλλουν το πολιτικό καθεστώς που μπροστά στα μάτια τους τσακίζει κάθε μέτρο ανάπτυξης, δηλαδή κάθε «διαρθρωτική αλλαγή» που δεν έχει σχέση με μείωση μισθών αλλά με διευκόλυνση των επενδύσεων. Οι κύριες αιτίες της πείνας του λαού και της καταστροφής των παραγωγικών του δυνάμεων αποδεικνύεται ότι δεν βρίσκονται στην τρόικα και στα μνημόνια, αλλά στη διακομματική συμμορία που συστηματικά και εγκληματικά τσακίζει την σύγχρονη παραγωγή και την έρευνα εδώ και χρόνια τώρα.