ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΘΕΙ
ΚΑΨΑΝΕ
ΤΑ ΜΑΣΤΙΧΟΔΕΝΤΡΑ, ΚΑΙΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑΑποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ότι οι μεγάλες πυρκαγιές που καταστρέφουν τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας και φτάνουν να σκοτώνουν και δεκάδες ανθρώπους είναι τις περισσότερες φορές αποτέλεσμα εμπρησμού. Οι εμπρησμοί έχουν πολιτικά κίνητρα και στοχεύουν είτε στον εξαναγκασμό κυβερνήσεων σε παραίτηση (2007 και 2009) είτε ταυτόχρονα και στο σαμποτάρισμα του τουρισμού και της ίδιας της παραγωγής. Χαρακτηριστικοί εμπρησμοί τέτοιου είδους είναι εκτός από τους εμπρησμούς των δασών και αυτοί των εργοστασίων στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη που γίνονται με εκπληκτική συχνότητα. Το φετεινό κάψιμο της Χίου με την καταστροφή των μισών της σχεδόν μαστιχόδεντρων, αποτελεί μία πολύ ακραία μορφή που παίρνει στις μέρες μας αυτό το σαμποτάζ μέσω εμπρησμών.
|
Καταρχάς, για το ότι πρόκειται για οργανωμένο εμπρησμό, σ’ αυτό συνηγορεί τόσο οι ώρες που ξεκινούσαν πολλές πυρκαγιές (στις 2.25 μετά τα μεσάνυχτα άρχισαν στην Χίο), όσο και οι ταυτόχρονες πολλές εστίες φωτιάς στη Ζάκυνθο, στις Αφίδνες, στην Κύμη κλπ. Η μεγάλη φωτιά στο δάσος της περιοχής των Αφιδνών ξεκίνησε από γκαζάκια. Στην Κύμη όπου οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στις φλόγες, έτρεξαν να σωθούν καταφεύγοντας στις παραλίες. Τέτοιες ήταν και οι δολοφονικές φωτιές του 2007 όπου οι νεκροί oοφείλονταν στις πολλές ταυτόχρονες εστίες που περικύκλωναν τους άτυχους κατοίκους. Ο ίδιος ο υπουργός δημόσιας τάξης, Ν. Δένδιας, δήλωσε ότι «Yπάρχουν ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, ότι οι φωτιές στη Χίο οφείλονται σε εμπρησμό και γι' αυτό κινητοποιήθηκε μαζί με το Πυροσβεστικό και την ΕΛΑΣ και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών» (http://www.ert.gr/kiononia/ item/19674-Antimetwph-me-ton-pyrino-efialth-kai-ta-mpofor-h-Chios). Κι όμως μπροστά στην πληθώρα αυτών των στοιχείων εμπρησμού ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των ελλήνων δασολόγων και ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των πυροσβεστών βγήκαν να μιλήσουν για αυτοανάφλεξη λόγω καύσωνα που οφείλεται με τη σειρά του στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ένα βήμα ακόμα και θα μιλούσαν για υπερβολικά μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη και υπερακατανάλωση. Αλλά ότι και να εννοούσαν το σίγουρο είναι ότι κάλυψαν τους εμπρηστές οι άνθρωποι που θα έπρεπε να τους καταγγείλουν με όλη τους την ύπαρξη και να δουλέψουν για την σύλληψή τους.
Η μεγάλη καταστροφή της μαστίχας της Χίου
Από όλες τις φετεινές αυγουστιάτικες πυρκαγιές η πιο καταστροφική οικονομικά ήταν αυτή της Χίου. Σε αντίθεση με την τοποθέτηση της Παπαρήγα, που έριξε εμμέσως την ευθύνη σε κατασκευαστικές εταιρίες οι οποίες επιδιώκουν τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων, ανεμογεννητριών κτλ., φαίνεται πως η αιτία των εμπρησμών ήταν πριν απ’ όλα η καταστροφή της παραγωγής μαστίχας του νησιού. Η περιοχή που κάηκε, στα νότια του νησιού, είναι μια περιοχή ορεινή και δυσπρόσιτη που καθόλου δεν προσφέρεται για τουριστική δόμηση. Αντίθετα εκεί ευδοκιμούν τα περίφημα μαστιχόδεντρα (σχίνοι), από τα οποία ζει ολόκληρη η Χίος. Αυτά παράγουν τη μαστίχα, που απ’ τη Χίο εξάγεται σε όλο τον πλανήτη – επομένως αποτελεί σημαντικό προϊόν της ελληνικής οικονομίας – και χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία προϊόντων, όπως είναι οι τσίχλες, τα λουκούμια, το βερνίκι ζωγραφικής, κάποιες φαρμακευτικές ουσίες κ.λπ. που σημαίνει ότι η παραγωγή της είναι θεωρητικά σε θέση να επηρεάσει την ευρωστία μιας ολόκληρης σειράς παραγωγικών κλάδων. Αυτά λοιπόν τα δέντρα κατακάηκαν σε ποσοστό 30-50% (ορισμένοι παραγωγοί έχασαν το σύνολο της παραγωγής τους) ενώ θα χρειαστούν 10 χρόνια προκειμένου ένα μαστιχόδεντρο που φυτεύεται σήμερα να αποδώσει καρπούς, και τουλάχιστο 45-50 χρόνια για να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή του (Έθνος, 26/8). Υπολογίζεται ότι η ζημιά που θα επιφέρουν σε ετήσια βάση οι φωτιές είναι της τάξης των 4 ή 5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς η παραγωγή της μαστίχας είναι μια προσοδοφόρα δραστηριότητα και αποφέρει στο νησί έσοδα 12 εκ. το χρόνο. Στο μεταξύ, η καταστροφή δεν περιορίστηκε στην παραγωγή της μαστίχας, έπληξε και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως είναι η μελισσοκομία που υπέστη πανωλεθρία σε ποσοστό 60%.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα agronews.gr (http://www.agronews.gr/news/koinonia/ arthro/85052/pligothike-anepanorthota-i-oikonomia-sto-nisi-ton-mastihodedron-/): «Η καταστροφική πυρκαγιά εκ των πραγμάτων ανατρέπει τους σχεδιασμούς και της Mediterra. Η ελεγχόμενη από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου εταιρεία που ιδρύθηκε το 2002 και είναι εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.) του Χ.Α. απορροφά το σύνολο σχεδόν της παραγωγής του νησιού και, πρακτικά, αποτελεί τον «πρεσβευτή» της Μαστίχας Χίου στο εξωτερικό.
Για τη φετινή χρονιά τα σχέδια
περιελάμβαναν την αύξηση των εξαγωγών, την αλλαγή συνεργάτη στη Σαουδική Αραβία
(με στόχο την περαιτέρω διείσδυση στην τοπική αγορά) καθώς επίσης και την
επέκταση των Mastihashop στην Τουρκία.
Ωστόσο, είναι φανερό ότι όλα αυτά, καθώς και αρκετές επιχειρηματικές συμφωνίες,
τίθενται πλέον εν αμφιβόλω καθώς η παραγωγή πρώτης ύλης-μαστίχας δηλαδή- θα
είναι σημαντικά μειωμένη τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, ενώ μεγάλο πλήγμα
έχει δεχθεί και η παραγωγή άλλων προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική
διαδικασία όπως το μέλι.
Άγνωστο παραμένει, επίσης, πώς θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι μέτοχοι της Mediterra. Σημειώνεται ότι στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν η Attica Ventures (μέλος του ομίλου Attica Bank) και με μικρότερα ποσοστά η Κορρές και η εφοπλιστική οικογένεια Βενιάμη. Η εταιρεία διαθέτει μονάδα παραγωγής στη Χίο όπου παρασκευάζονται περί τα 100 διαφορετικά προϊόντα με βάση τη μαστίχα και άλλα τοπικά προϊόντα. Είναι διανομέας στην Ελλάδα της μαστίχας Χίου, της τσίκλας ΕΛΜΑ, των παρα-φαρμακευτικών προϊόντων mastihatherapy, των ζαχαρωδών προϊόντων cultura mediterra καθώς του λικέρ μαστίχας ENOSIS.
Παράλληλα διαχειρίζεται 11 καταστήματα mastihashop στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών ένα κατάστημα στη Νέα Υόρκη, και ένα παντοπωλείο στο Ελ. Βενιζέλος το οποίο μάλιστα έχει συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση των λιανικών της πωλήσεων.
Το 2011 οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 6,6 εκατ. ευρώ έναντι 5,1 εκατ. ευρώ το 2009, σημειώνοντας αύξηση κατά 27%.
Παράλληλα την ίδια χρονιά περιορίστηκαν οι ζημιές μετά από φόρους σε 195 χιλ. ευρώ έναντι 1 εκατ. ευρώ το 2010».
Αυτή λοιπόν τη μικρή ανάσα οικονομικής άνθησης που έχει τόσο πολύτιμα εξαγωγικά χαρακτηριστικά σε περίοδο παραγωγικού τέλματος και χρεοκοπίας ανέκοψαν οι εμπρησμοί του ρωσόδουλου σαμποταριστικού καθεστώτος και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πραγματοποιήθηκαν. Το ότι το διακομματικό καθεστώς είναι υπεύθυνο για το έγκλημα αποδεικνύεται, πέρα από όλα τα άλλα, από ένα πάντα το ίδιο και καίριο σημείο, ότι δηλαδή και στη Χίο, όπως και παντού αλλού στην Ελλάδα εμπόδιζε και εμποδίζει λυσσαλέα τη δηγμιουργία αντιπυρικών ζωνών. Έτσι οι κάτοικοι την τελευταία στιγμή προσπαθούν να αυτοοργανώνονται σε μια προσπάθεια να τις δημιουργήσουν. Όπως εξηγεί ο κοινοτάρχης Αυγωνύμων, Κώστας Δροσινός: «Η περιοχή που καίγεται είναι δύσβατη. Είναι ακατόρθωτο να περάσει η πυροσβεστική από εκεί. Εχουν πάει οχήματα και εθελοντές με αλυσοπρίονα για να κόψουν δέντρα και να ανοίξουν τον δρόμο για τα οχήματα και τους άνδρες της πυροσβεστικής. Φτάσαμε σε αυτό το σημείο επειδή η δασική υπηρεσία δεν μας άφηνε να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες και μας απειλούσε με πρόστιμα» (ιστοσελίδα της ΕΡΤ, στο ίδιο).
Ή μήπως δεν είναι χαρακτηριστικό ότι στη Χίο πιάστηκε ένας εμπρηστής που ήθελε να γίνει πυροσβέστης και ομολόγησε κι άλλους εμπρησμούς και όμως κανένα κανάλι δεν το έκανε αυτό θέμα ώστε να λυθούν τα στόματα και να μιλήσει ο κόσμος, και τον εγκληματία εμπρηστή τον αφήσανε ελεύθερο ως τη δίκη του όπως αφήνουν και άλλους δεκάδες που πιάνουν κάθε χρόνο και που στο τέλος οι περισσότεροι αθωώνονται;
Αυτά και μόνο φτάνουν για να καταρρίψουν τις θεωρίες του Περισσού και του ΣΥΡΙΖΑ περί χρηματοδότησης της πυρασφάλειας. Όσα χρήματα και να ρίξει το κράτος εκεί, όσους πυροσβέστες και να προσλάβει αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να κάνει σωστά αυτή τη δουλειά όσο τα δασαρχεία σαμποτάρουν τις αντιπυρικές ζώνες. Αν οι ίδιοι οι κάτοικοι σε κάθε περιοχή δεν πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους και δεν οργανωθούν με πλατύ εθελοντισμό που θα περιλαμβάνει: πυκνή παρακολούθηση των δασών Ιούλιο και Αύγουστο, κυνηγητό των εμπρηστών, έγκαιρη επέμβαση στη φωτιά πριν επεκταθεί, άμεση ειδοποίηση των πυροσβεστών και των κατοίκων να τρέξουν κατά χιλιάδες αφού προηγούμενα θα έχουν οργανώσει μέσα πυρόσβεσης, ιδιαίτερα βυτία νερού. Ταυτόχρονα, όλο το χρόνο και όλα τα χρόνια οι εθελοντές πρέπει να κυνηγάνε τα δασαρχεία και τους δασάρχες, το υπουργείο Γεωργίας και τους νομάρχες και πάνω απ όλους τις συμμορίες των συνασπισμαίων και άλλων ψευτοοικολόγων που εμποδίζουν τις αντιπυρικές ζώνες.
Χωρίς αυτόν τον παλλαϊκό αγώνα ενάντια στο εγκληματικό καθεστώς και ειδικά ενάντια στις πυρκαγιές που ανάβει δεν θα μείνει όχι δάσος, όχι ελιά και αμπέλι, αλλά ούτε παρκάκι στη γειτονιά, ούτε οι βασιλικοί στα μπαλκόνια μας. Οι τύποι εχουν εντελώς αποθρασυνθεί.