ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΕΙΑ

Άρθρο του σ. Ν. Ζαχαριάδη

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 02-06-1945

<<Ορισμένα απλά και εξηγημένα, θα πίστευε κανένας, πράματα, αποχτάν μέσα σε καινούργιες συνθήκες καινούργιο νόημα και θα πρέπει να ξαναεξηγηθούν. Γιατί αυτό; Γιατί σε εποχές κρίσιμες και δημιουργικές οι παλιές αξίες χάνονται, χάνουν το παλιό τους νόημα, αποχτάν καινούργιο. Νέα προβλήματα προβάλλουν και ζητάν καινούργιες λύσεις.

Έτσι σήμερα ξαναμπαίνει το ερώτημα: Τι είναι πατριωτισμός; Τι πάει να πει πατριώτης; Ας πάρουμε έναν άνθρωπο του Λαού, έναν Έλληνα εργάτη είτε αγρότη και ας του βάλουμε τα ερωτήματα αυτά. Μια απάντηση θα πάρουμε: Πατριώτης Έλληνας είναι εκείνος που αγαπάα και δουλεύει στο χώμα του, που πονά τον τόπο του, που θέλει το Λαό χαρούμενο, παραγωγικό. Πατριώτης Έλληνας είναι αυτός που παλεύει για να μη κλέβει το παράσιτο τον κόπο, τον ίδρωτα, τη δουλειά του εργαζόμενου. Αυτός που τον δουλευτή του χεριού και τον δημιουργό, τον προοδευτικό του μυαλού, αυτούς, δηλαδή, που φτιάχνουν όλα όσα ο τόπος αυτός έχει σε υλικό και πνευματικό πλούτο, τους θεωρεί αφέντες και άρχοντες στον τόπο τους. Πατριώτης Έλληνας είναι αυτός που πολέμησε στα 1940, αυτός που θυσιάστηκε ανεπιφύλακτα στα 1941 1945 για να διώξει τον ξένο δυνάστη, για να μείνει η Ελλάδα ακέραιη, τίμια, απούλητη στους ξένους καταχτητές, αγνή. Έτσι πατριώτης Έλληνας είναι ο Ελληνικός Λαός, που θέλει μόνος του να διοικηθεί, χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις, που θέλει λαϊκή τάξη και ησυχία, παραγωγή και πρόοδο προς όφελος και καλό για το σύνολο. Είναι ο παραγωγικός Λαός που θέλει ειρήνη, που θέλει νάναι ενωμένος με όλα ταδέλφια του στο ίδιο κράτος μα που δεν έχει κανένα συμφέρον να μπλέξει σε τυχοδιωκτισμούς και να καταχτήσει ξένους Λαούς. Αυτός ο πατριώτης δεν έχει όνομα, είναι ο άγνωστος πατριώτης γιατί είναι ο Λαός>>.

Και συμπληρώνουμε εμείς. Πατριώτης είναι αυτός που σήμερα παλεύει να μην υποδουλωθεί η χώρα σε κανέναν ιμπεριαλισμό, πόσο μάλλον στους πιο φασιστικούς, το ρώσικο και τον κινέζικο που αγοράζουν τζάμπα τη χώρα μας κρυμένοι πίσω από το μίσος που προκαλούν οι προβοκαρισμένοι από τους πράκτορές τους αλλά και επεμβασίες γερμανοί μονοπώλιστές. Αυτός που παλεύει για την ανάπτυξη της χώρας, αυτός που παλεύει ενάντια στο παραγωγικό σαμποτάζ για να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της χωρίς κηδεμόνες και ξένους προστάτες. Αυτός που παλεύει ενάντια στη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής και στους ηγέτες συνασπισμο- κνίτες.

Μπορεί ο αγώνας να είναι δύσκολος, αλλά οι κομμουνιστές της ΟΑΚΚΕ πιστεύουν ακράδαντα τα λόγια του πρόεδρου Μάο Τσετούνγκ: από τη φύση τους, από μια μακρόχρονη οπτική, από μια στρατηγική σκοπιά πρέπει να βλέπουμε τον ιμπεριαλισμό και όλους τους αντιδραστικούς έτσι όπως στην πραγματικότητα είναι-σαν χάρτινους τίγρεις.