Το παρακράτος ΠΑΜΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΓΕΝΟΠ οδήγησε σε στάση πληρωμών τη ΔΕΗ.

Ο λαός θα πληρώσει με νέες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.

Η πρώην κερδοφόρος ΔΕΗ γονάτισε και στη συνέχεια χρεοκόπησε, πιο συγκεκριμένα κατέρρευσε, με τις πολιτικές αποφάσεις και την κοινή στρατηγική επιβολής διαφόρων οικονομικών βαρών στην επιχείρηση και παραγωγικού της σαμποταρίσματος κάθε μορφής, από τις κυβερνήσεις Σημίτη, Καραμανλή του Β΄, και Γ. Παπανδρέου, είτε πάνω στην πρωτογενή παραγωγή, είτε στη μεταφορά και στην εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα ο Σαμαράς κατεδαφίζει ότι απέμεινε από την κάποτε κραταία ΔΕΗ και οργανώνει με τις υπόλοιπες ηγεσίες το ξεπούλημά της στους Ρώσους σε συνεργασία με τους λακέδες τους ντόπιους ανατολικούς ολιγάρχες.

Αυτό που κάνει μεταξύ άλλων ο Σαμαράς είναι να δένει τις εισπράξεις της ΔΕΗ με το μισητό και τόσο άδικο χαράτσι που μια άλλη πλευρά του καθεστώτος, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ψευτοΚΚΕ, και κάποια δήθεν ανεξάρτητα δικαστήρια, καλούν το λαό να μην το πληρώνει στη ΔΕΗ και έτσι να μην πληρώνει ούτε τους λογαριασμού της. Το σαμποτάρισμα των εισπράξεων των λογαριασμών οδήγησε σε στάση πληρωμών στη ΔΕΗ και μαζί με αυτή και σε όλο τον κλάδο της ενέργειας. Αυτή τη χρεοκοπημένη με επιπλέον στάση πληρωμών ΔΕΗ που λειτουργεί μέσα σε έναν χρεοκοπημένο κλάδο ενέργειας ετοιμάζονται τώρα να την πουλήσουν στα αληθινά αφεντικά τους, στους Ρώσους. Εξαιτίας των απλήρωτων λογαριασμών της η ΔΕΗ αναγκάστηκε να δανειστεί με επιτόκια χρεοκοπίας 525 εκατ, από τις ντόπιες φυσικά τράπεζες αφού δεν την δανείζει κανείς άλλος. Τη χρεοκοπία λόγω του παραγωγικού σαμποτάζ και τη στάση πληρωμών της ΔΕΗ την πληρώνει ο λαός με σχεδιαζόμενες αυξήσεις στο ρεύμα που μπορεί να ξεπεράσουν και το 37% το 2013, σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους.

Η ταυτόχρονη είσπραξη του χαρατσιού με την ηλεκτρική κατανάλωση ήταν στοχευμένη ενέργεια των Παπανδρέου-Βενιζέλου με στόχο εκτός από το να ενισχύσει προβοκατόρικα το αντιευρωπαϊκό μέτωπο να φέρει και σε στάση πληρωμών τη ΔΕΗ και συνολικά τον κλάδο της ενέργειας. Αν πραγματικά δεν είχαν οι σαμποταριστές των κυβερνήσεων στόχο τη ΔΕΗ και πραγματικά τους βόλευε διοικητικά η είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τότε θα είχαν φροντίσει οι δύο πληρωμές να γίνονται εξαρχής με το ίδιο χαρτί της ΔΕΗ, αλλά να έχει τη δυνατότητα ο καταναλωτής να πληρώνει χωριστά το ποσό που αντιστοιχεί στο χαράτσι, και χωριστά το υπόλοιπο ποσό για το ρεύμα ώστε να μη γίνεται διακοπή του ρεύματος λόγω μη πληρωμής του χαρατσιού. Έτσι θα εξασφάλιζαν και διαφυγόντα έσοδα από όλους αυτούς που μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά δεν έχουν να πληρώσουν ταυτόχρονα και το χαράτσι.

Με το που έβαλε ο Παπανδρέου-Βενιζέλος την είσπραξη του χαρατσιού των ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ανέθεσε ταυτόχρονα και στο παρακράτος του σοσιαλφασισμού την προστασία των φτωχών από το φασιστικό του μέτρο. Γιατί δεν είναι δυνατόν όποιος δεν πληρώνει φόρους να του στερούν μια σύγχρονη ζωή απειλώντας τον με τη διακοπή ή διακόπτοντάς του το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι σοσιαλφασίστες αξιοποίησαν στο έπακρο την αντίθεση του λαού στο πραγματικό αυτό χαράτσι, προπαγανδίζοντας τη γραμμή ότι την πείνα φέρνουν οι νεο-κατοχικές δυνάμεις της τρόικας και της Γερμανίας της Μέρκελ οι οποίες όμως χαρακτήρισαν από την πρώτη στιγμή παράνομη και αντίθετη με τις κοινοτικές οδηγίες τη διακοπή του ηλεκτρικού με τη μη είσπραξη του χαρατσιού. Οι σοσιαλφασίστες το έκρυψαν φυσικά αυτό από το λαό γιατί χαλάει την εικόνα των κατοχικών δυνάμεων. Έκρυψαν επίσης από το λαό, με τη βοήθεια όλων των κομματικών ηγεσιών και των ΜΜΕ το γεγονός ότι το χαράτσι επιβλήθηκε γιατί ο προβοκάτορας Παπανδρέου δεν είσπραξε το ΕΤΑΚ του 2009 (!!!) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και αυτό, γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο αναιτιολόγητα δεν προχώρησε μία σύμβαση ψηφιοποίησης των Ε9 βάσει των οποίων θα υπολογίζονταν αυτοί οι φόροι. Εάν οι δύο αυτοί φόροι είχαν εισπραχθεί στην ώρα τους δεν θα χρειαζόταν κανένα ειδικό τέλος ακινήτων για να συμπληρωθούν τα έσοδα για την 6η δόση. Αυτό έχει μόνο μια εξήγηση. Ότι οι σαμποταριστές ήθελαν να δυναμώνουν με έναν ακόμα τρόπο την ελληνική υπερχρέωση για να κάνουν όλο και πιο ανίκανη την ΕΕ να σώνει την Ελλάδα και έτσι να επεκτείνεται σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο η κρίση χρέους και να αποσυντίθεται παραπέρα η ΕΕ προς όφελος της Ρωσίας. Ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο κάνουν μισητή την Ενωμένη Ευρώπη στον όλο και πιο βασανισμένο ελληνικό λαό. Γι αυτούς τους λόγους καθόλου δεν κάνανε μεγάλο θέμα οι ψευτοαριστεροί προστάτες του λαού τη μη συλλογή των φόρων μέσω του Ε9. Καθόλου δηλαδή δεν κατάγγειλαν το γεγονός ότι αν είχαν συλλεγεί οι φόροι επί της ακίνητης περιουσίας οι φτωχοί που δεν διαθέτουν περιουσία δεν θα φορολογούνταν καθόλου ενώ τώρα με το χαράτσι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για το σπίτι τους ή να υποστούν διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος. Το κίνημα δεν πληρώνω τη ΔΕΗ αν ήταν πραγματικά φιλολαϊκό θα κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε στάση πληρωμών στη ΔΕΗ και επομένως στη 13η στη σειρά αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα σε δύο χρόνια. Δεν είναι τυχαίο που ο Τσίπρας το περασμένο καλοκαίρι αναγνώρισε το χαράτσι αλλά με τη διαφορά να μην το πληρώνουν, όπως είπε οι φτωχοί.

Όταν οι προστάτες του λαού, οι Φωτόπουλοι των-ψευτοΚΚΕ-ΣΥΝ είχαν κάνει για μέρες το μεγάλο θέμα στην κοινή γνώμη με την κατάληψη στη ΔΕΗ, ο Βενιζέλος έσπευσε να τους δώσει και την πολιτική νίκη. Δεσμεύτηκε δηλαδή ότι θα περάσει άμεσα συγκεκριμένες στοιχειώδεις ρυθμίσεις για την ελάφρυνση των φτωχότερων και για την προστασία τους από τη διακοπή ρεύματος, και έδωσε τελικά άλλες 40 μέρες παράταση για τις διακοπές ρεύματος, όχι μόνο σε ελάχιστες κατηγορίες φτωχών ανθρώπων, αλλά με ανεπίσημες εντολές προς της ΔΕΗ, σε όλους. Αυτές οι παρατάσεις σήμερα ξεπερνούν στην πράξη ακόμα και το εξάμηνο και ισχύουν ανεξέλεγκτα για όλους! Έτσι υπονομεύτηκε από το καθεστώς η συνέπεια των πληρωμών προς τη ΔΕΗ όλων των καταναλωτών. Οι υποχρεώσεις δηλαδή όλων των καταναλωτών να πληρώνουν το ρεύμα τους ταυτίστηκαν με την υποχρέωση του κατάκοιτου φτωχού που πραγματικά δεν έχει να πληρώσει ούτε χαράτσι ούτε ρεύμα.

Ο στόχος των σαμποταριστών να οδηγήσουν σε απόλυτη χρεωκοπία τη ΔΕΗ φαίνεται και από τα στατιστικά της ΔΕΗ. Κι όμως συνεχίζουν να υποστηρίζουν το φασιστικό σύστημα της χρησιμοποίησης των λογαρισμών της ΔΕΗ για φοροσυλλογή. Άλλωστε αυτό το ίδιο σύστημα επί της αρχής του ποτέ δεν ενόχλησε την ψευτοαριστερά όταν ήθελε τη φοροσυλλογή μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ προκειμένου να μαζεύει τα τέλη των Δήμων που πολλούς από αυτούς έλεγχε, και ελέγχει. Ακόμα πριν μερικές ημέρες ο Στουρνάρας δήλωσε -μετά την απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου για την παράνομη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε σχέση με τη μη πληρωμή του χαρατσιού - ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλο το νομικό της οπλοστάσιο για να συνεχίσει το ίδιο καθεστώς είσπραξης.

Η εικόνα των συσσωρευμένων χρεών προς τη ΔΕΗ φαίνεται στα παρακάτω στατιστικά. Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, 23/10/2010 Συνολικά σε όλη τη χώρα, επί συνόλου 6,5 εκατομμυρίων λογαριασμών που εκδίδει η ΔΕΗ υπάρχει σταθερό ποσοστό, το οποίο προσεγγίζει το 12%, που εξοφλείται με καθυστέρηση ή δεν εξοφλείται καθόλου. Αρκετοί από αυτούς τους λογαριασμούς είναι ανενεργοί διότι αντιστοιχούν σε κενά διαμερίσματα ή καταστήματα, σε ξενοίκιαστα γραφεία, σε εξοχικά που δεν κατοικούνται για έξι-επτά μήνες τον χειμώνα ή σε εμπορικές και βιοτεχνικές μονάδες που δεν λειτουργούν. . Τον Δεκέμβριο του 2010 που προφανώς λόγω κρίσης έχει ανέβει ο αριθμός των ανεξόφλητων λογαριασμών οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών μόνο στη ΔΕΗ είναι σύμφωνα με τον απολογισμό της 385 εκατ ευρώ. Τον Νοέμβριο του 2011 οι λογαριασμοί των νοικοκυριών που δεν πληρώθηκαν μετά τη λήξη της προθεσμία τους και γι αυτούς είχε δικαίωμα η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα ήταν 389 εκατ. Δηλαδή παρουσιάζεται γενικά ίδια κατάσταση με το 2010. Με την πρώτη δόση του χαρατσιού πήγαν το Δεκέμβρη αυτοί οι λογαριασμοί στα 441 εκατ. Με το κίνημα του σοσιαλφασισμού ενάντια τάχα στο χαράτσι και τη γενίκευση των παρατάσεων σε όλους τους καταναλωτές για την πληρωμή των λογαριασμών, με αυτό που ονόμασαν κοινωνική πολιτική, και γι αυτούς δηλαδή που είχαν να πληρώσουν, τον Ιανουάριο του 2012 οι λογαριασμοί αυτοί έφτασαν τα 507 εκατ τον Φεβρουάριο τα 641 εκατ και τον Μάρτιο εκτοξεύτηκαν στα 763 εκατ. Ταυτόχρονα οι προηγούμενοι ληξιπρόθεσμοι μαζί και οι υπόλοιποι καθυστερούμενοι να πληρωθούν συνολικά λογαριασμοί της ΔΕΗ, νοικοκυριών, εμπορικών καταστημάτων και βιομηχανίας, στις αρχές 2012 έφτασαν στα 1,2 δις ευρώ, όταν ο τζίρος της ΔΕΗ το 2011 ήταν λίγο κάτω από τα 4,5 δις ευρώ!

Με αυτά τα στοιχεία η κυβέρνηση επιμένει και σήμερα στην είσπραξη του χαρατσιού για να σκοτώνει και τους φτωχούς και τη ΔΕΗ.

Η στάση πληρωμών της ΔΕΗ απλώθηκε αυτόματα σε όλο τον κλάδο της ενέργειας

Επειδή στην ουσία η ΔΕΗ με τα κεφάλαια της είσπραξης των λογαριασμών της συντηρεί το σύστημα πληρωμών όλων των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας επήλθε στάση πληρωμών σε όλο τον κλάδο. To σύστημα πληρωμών των παραγωγών των προμηθευτών και των δικτύων Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι το εξής: Όλοι οι προμηθευτές-έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας καταβάλουν τις εισπράξεις από τους λογαριασμούς των καταναλωτών στο Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΛΑΓΗΕ και στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε. Το ίδιο κάνει και η ΔΕΗ που είναι εκτός από παραγωγός και προμηθευτής. Με τα χρήματα αυτά των λογαριασμών ο ΛΑΓΗΕ πληρώνει στη συνέχεια όλους τους παραγωγούς (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Elpedison κ.ά.). Επειδή όμως η ΔΕΗ δεν πληρώνει στο ΛΑΓΗΕ, όπως και οι άλλοι παραγωγοί, το τεράστιο μέρος των ανείσπρακτων λογαριασμών λόγω του σαμποταρίσματος της είσπραξης, ο ΛΑΓΗΕ έχει χρεοκοπήσει και δεν πληρώνει τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αυτοί με τη σειρά τους δυσκολεύονται να πληρώσουν τη ΔΕΠΑ που τους προμηθεύει ρώσικο φυσικό αέριο. Όμως στο τέλος από τη στάση πληρωμών εξαιρείται η ΔΕΠΑ και η τούρκικη BOTAS που μεταφέρει επίσης ρώσικο αέριο της Gasprom γιατί ο ΛΑΓΗΕ φροντίζει να πληρώνει με δάνεια τα χρέη των παραγωγών προς τη ΔΕΠΑ για να πληρώνει αυτή με τη σειρά μετρητοίς την Gasprom. Να σημειωθεί ότι με τη στάση πληρωμών έχουν κλείσει τρείς εταιρείες προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΕ). Ταυτόχρονα μένουν απλήρωτοι και οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών και αιολικών. Συνολικά ο ΛΑΓΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζουν μια τρύπα 400 εκατ μέχρι τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού.

Αυτό το έλλειμμα ήρθε να το μεγιστοποιήσει το δεύτερο σαμποταριστικό κίνημα δεν πληρώνω- τώρα το χαράτσι. Το πρώτο των διοδίων σαμπόταρε τις εισπράξεις που χρηματοδοτούσαν τους μεγάλους δρόμους εκτός φυσικά από τους δρόμους του δικού τους ανατολικού ολιγάρχη Μπόμπολα. Μόνο του Μπόμπολα ο δρόμος, ο Μωρέας, τελείωσε χωρίς μπλόκα στα διόδια που το χρηματοδοτούσαν αλλά και χωρίς μπλόκα στην Αττική οδό που εκμεταλλεύεται ο ίδιος. Όλοι οι άλλοι σταμάτησαν και χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτούς προστέθηκαν στις στρατιές των ανέργων.