Οι αυταπάτες σκοτώνουν ή η οικονομική εκτέλεση της Βωβός.

Η σύλληψη του Βωβού για χρέη προς το δημόσιο στα τέλη Νοέμβρη, έρχεται να ολοκληρώσει την οικονομική καταστροφή μιας τεχνικής εταιρείας, η οποία απασχολούσε μέχρι το 2008 περίπου 500 μόνιμους εργαζόμενους καθώς και άλλους 800 έκτακτους που απολύθηκαν, όταν το ΣτΕ μετά την προσφυγή του ΣΥΝ διέκοψε τις εργασίες για το εμπορικό κέντρο του Βωβού στο Βοτανικό και τις εργασίες για το παράπλευρο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Ήταν στα τέλη του 2008 με αρχές του 2009 που βρισκόταν σε εξέλιξη ένα διπλό βρώμικο παιχνίδι. Από τη μια εμποδιζόταν ένα σύγχρονο κεφάλαιο που λειτουργούσε χοντρικά με όρους ελεύθερης αγοράς , δηλαδή δεν ήταν κρατικοολιγαρχικό , αυτό του Βωβού, να αναπτυχθεί μέσα από την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου που θα απασχολούσε 2500 εργαζόμενους και από την άλλη χτυπιόταν στρατηγικάμέσα από τη ματαίωση της κατασκευής του γηπέδου η ιδιοκτησία Βαρδινογιάννη στον Παναθηναϊκό.

Οι εργαζόμενοι στη Βωβός όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες μας αντέδρασαν έντονα διοργανώνοντας διαδηλώσεις και παρατεταμένες αφισοκολλήσεις στο κέντρο της Αθήνας και από ένα σημείο και πέρα με τη συμπαράταση της ΟΑΚΚΕ. Επίσης αντέδρασαν και οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού. Αυτές οι αντιδράσεις είχαν φέρει σε δύσκολη θέση τους σαμποταριστές κύρια αυτούς του ΣΥΝ.

Τότε το βαθύ κράτος δηλαδή ο ΣΥΝ πέρασε μια απόφαση από το ΣτΕ η οποία έλεγε ότι η Βωβός δεν μπορεί να χτίσει εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό αλλά ο ΠΑΟ μπορεί να χτίσει εκεί γήπεδο. Έτσι καθησυχάζεται ο Βαρδινογιάννης και το μέτωπο Βαρδινογιάννη-Βωβού διασπάται καθώς επίσης διασπάται και το μέτωπο φιλάθλων του ΠΑΟ και των εργατών της Βωβός. Όμως οι εργάτες της Βωβός συνεχίζουν τον αγώνα τους με ένταση στο κέντρο της Αθήνας. Αποκορύφωση αυτού του αγώνα είναι η συμμετοχή στην πορεία και συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ τον Απρίλη του 2010, όπου με συνθήματα καταγγέλλουν το ΣΥΝ ότι τους οδηγεί στην ανεργία. Τότε ο Συπασπισμός είχε προβοκάρει το μπλοκ των εργαζομένων με φραστικές προσβολές πάνω στην πορεία. Κάποιοι εργαζόμενοι απάντησαν με χειροδικεία και οι μπράβοι του Συνασπισμού απαίτησαν να κατεβεί το πανώ που κατήγγειλε τον Συνασπισμό για την παρεμπόδιση του έργου. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν παρά την πρόταση των συντρόφων μας να διακόψουν την πορεία του μπλοκ ενώ σε αυτήν την κατεύθυνση πίεζαν και οι άνθρωποι της εργοδοσίας.

Στη συνέχεια ο Βωβός πήρε νέες υποσχέσεις από την κυβέρνηση Καραμανλή και από ηγετικούς τραπεζικούς κύκλους για διευθέτηση των χρεών του και ότι μπορεί να γίνει το εμπορικό κέντρο και καθησυχάστηκε. Έτσι ο ίδιος άσκησε τεράστιες πιέσεις με την απειλή ακόμα και της απόλυσης στους εργάτες για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους που τόσο ενοχλούσαν τους σαμποταριστές.

Στη συνέχεια και το γήπεδο ματαιώθηκε και ο Βαρδινογιάννης λίγο αργότερα εξαναγκάστηκε να ξεπουλήσει την ιδιοκτησία της ΠΑΕ -ΠΑΟ για να ακολουθήσει σήμερα η καταστροφή της Βωβός.

Δεν θα κάνουμε εδώ απολογισμό αυτού του αγώνα των εργαζομένων τότε, αφού έχει γίνει άλλωστε σε παλιότερο φύλλο της Ν. Ανατολής*. Αυτό όμως που αξίζει εδώ σήμερα να επισημανθεί είναι η άθλια στάση της υπόλοιπης ντόπιας αστικής τάξης που άφησε δύο αντιπροσωπευτικά μέλη της, τα οποία δέχτηκαν άδικη φασιστική επίθεση από το ρωσόδουλο πολιτικό καθεστώς και τον ψευτοαριστερό του πυρήνα, να απομονωθούν και να δοκιμάσουν βαρειές ήττες σαν κεφάλαια και μάλιστα στην περίπτωση Βωβού να καταστραφούν και προσωπικά επειδή το πολιτικό σαμποτάζ συνδυάστηκε με την οικονομική κρίση που οι ίδιοι οι σαμποταριστές και προκάλεσαν και επιτάχυναν.

Γι αυτούς τους ίδιους τους δύο κεφαλαιοκράτες του σύγχρονου κατασκευαστικού και βιομηχανικού κεφάλαιου αντίστοιχα η συνταγή ήταν η ίδια: αφού πρώτα καθησυχάστηκαν από τους εχθρούς τους στη συνέχεια διασπάστηκαν και έγιναν εύκολη λεία στα νύχια τους. Σε κάθε περίπτωση το πιο μοιραίο - και πολύ χαρακτηριστικό για όλη την τάξη τους- λάθος και των δύο ήταν ότι ποδοπάτησαν τους αγώνες των εργαζομένων στην επιχείρησή του ο ένας και τις διαθέσεις των οπαδών ο άλλος, προκειμένου να μην εναντιωθούν στις κυβερνήσεις. Την ίδια τακτική δηλαδή του καθησυχασμού και της διάσπασης εφαρμόζουν οι ρωσόδουλοι ενάντια σε κάθε αστό που θέλουν να σκοτώσουν οικονομικά ή ακόμα και φυσικά, Βωβός, Αθανασιάδης (TVX) , Περατικός (ναυπηγεία Ελευσίνας).

* http://www.oakke.gr/na445/episodia_445.htm

http://www.oakke.gr/posters2009/pao_vovos100209.htm

http://www.oakke.gr/prokirixis_2007/prok310509.htm