Η ΚΙΡΧΝΕΡ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΑΙΤΙΩΝ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΟΥ ’94

Τον Ιούλη του 1994 η εβραϊκή κοινότητα του Μπουένος Άιρες δέχτηκε μία μεγάλης κλίμακας δολοφονική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 85 άτομα τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλα. Πολλά χρόνια αργότερα η εισαγγελία της Αργεντινής κατηγόρησε για την επίθεση τη Χεζμπολάχ και το ισλαμοφασιστικό Ιράν σα χρηματοδότη της και πέτυχε την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για 6 άτομα. Πρόσφατα όμως η πρόεδρος της χώρας Κίρχνερ, καταπατώντας τα πορίσματα της δικαιοσύνης, ήρθε σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Ιράν για μια άλλη αντιμετώπιση της υπόθεσης. Η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση μιας «επιτροπής αλήθειας» που θα αποτελείται από διεθνείς νομικούς ειδικούς που θα επιχειρήσουν να αναλύσουν τα στοιχεία της δολοφονικής επίθεσης. Αυτό όμως δυσχεραίνει τις πιθανότητες σύλληψης των δραστών και εγείρει σοβαρά πολιτικά ερωτηματικά.

Συγκεκριμένα, οι συστάσεις της επιτροπής αυτής δε θα έχουν δεσμευτική ισχύ ενώ ορισμένοι από τους υπόπτους είναι σήμερα ανώτεροι αξιωματούχοι της Τεχεράνης, όπως π.χ. ο σημερινός υπουργός άμυνας Αχμάντ Βαχίντι, και η κυβέρνηση του Ιράν είναι μάλλον αδύνατο ότι θα επιτρέψει την ανάκρισή τους (Νιου Γιορκ Τάιμς, 4/3). Η συμφωνία με το Ιράν επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο αλλά συνάντησε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των εβραϊκών οργανώσεων της χώρας ενώ τίποτα δε δείχνει ότι χαίρει μαζικής αποδοχής από το λαό.

Η βρόμικη στάση της Κίρχνερ δείχνει πόσο πολύ έχουν προχωρήσει τα ερείσματα του νεοχιτλερικού ρωσο-κινεζικού άξονα μέσα στη Λατινική Αμερική αλλά και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για τους λαούς. Δεν είναι μόνο η σύμπλευση με το Ιράν στο θέμα της αντισημιτικής δολοφονικής επίθεσης. Υπάρχουν στρατιωτικές συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και ανάπτυξης βαλλιστικής τεχνολογίας με τη Βενεζουέλα του σοσιαλφασίστα Τσάβες και έμμεσα με την Τεχεράνη. Το ότι η Κέρχνερ και ο Αχμαντινετζάντ βρέθηκαν δίπλα δίπλα να υμνούν τον Τσάβες στην κηδεία αυτού του μεγάλου αντιδραστικού και πράκτορα της πουτινικής Ρωσίας δεν είναι τυχαίο. Οι σοσιαλφασίστες του Μπουένος Άιρες που χρεοκόπησαν τη χώρα προσπαθούν τώρα να διαμορφώσουν ένα κλίμα μίσους για τη Δύση έτσι ώστε να δέσουν την Αργεντινή γερά στο άρμα του σοσιαλιμπεριαλισμού. Γι’ αυτό ανακινούν τη για δεκαετίες σε ύπνωση διαμάχη για τα Φώκλαντ με τη Βρετανία που είχε ξεκινήσει η τότε δικτατορική κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες και που δεν αποτελούσε έναν αντιιμπεριαλιστικό πόλεμο αλλά ένα πρόχημα για την διαιώνιση της δικτατορίας Βιντέλα που η σοσιαλφασιστική ΕΣΣΔ είχε υποστηρίξει.

Σιγά-σιγά οι λαοί της Λατινικής Αμερικής, που για χρόνια υπέφεραν κάτω από αμερικανική ηγεμονία, θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι οι νέες ρωσόδουλες και ρωσόφιλες ηγεσίες τους θα φέρουν τον φασισμό και τον πόλεμο στην περιοχή.