ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ή ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ;

Η Κύπρος, της οποίας οι τράπεζες εκτέθηκαν στα ελληνικά τοξικά ομόλογα, ακολουθεί την κατρακύλα χρέους της χώρας μας αναζητώντας μία διάσωση 20 δις ευρώ. Όμως αυτό προκαλεί νέα μεγάλα προβλήματα μέσα στη ζώνη του ευρώ, καθώς είναι γνωστό πως το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών των κυπριακών τραπεζών προέρχονται από ρωσικές υπεράκτιες εταιρίες, είναι δηλαδή προϊόν ξεπλύματος των ρώσων ολιγαρχών. Συνεπώς μία διάσωση της Κύπρου που δε θα λύνει και αυτό το ζήτημα, θα είναι στην ουσία μία διάσωση για τη ρωσική ολιγαρχία και σε αυτό η Ευρώπη, και κυρίως η Γερμανία, δε θέλει προς το παρόν να συναινέσει. Δε θέλουν δηλαδή τα χρήματα των γερμανών φορολογούμενων να πάνε στα θησαυροφυλάκια της ρωσικής κρατικής μαφίας.

Στην πραγματικότητα, είναι η ίδια η Ρωσία που επιδιώκει μία τέτοια λύση της κυπριακής κρίσης χρέους, μιας αρρώστιας που οι άνθρωποί της στην ηγεσία της χώρας προκάλεσαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η Μόσχα έχει αρνηθεί να προσφέρει στη Λευκωσία τα 20 δις που χρειάζεται για να επανενταχθεί στις αγορές και αρκέστηκε απλά να της δανείσει ένα μικρό ποσό της τάξης των 3,5 δις ευρώ. Τον περασμένο Σεπτέμβρη ο ρώσος υπουργός οικονομικών, Σιλουάνοφ, δήλωσε πως η Μόσχα θα μπορούσε να δανείσει την Κύπρο μόνο στο πλαίσιο μίας συμφωνίας διάσωσης με την ΕΕ, δηλαδή να γίνει μέσω Κύπρου συνδιαχειριστής της οικονομίας της ΕΕ, ενώ το Δεκέμβρη ο Πούτιν εκδήλωσε από τις Βρυξέλλες την πρόθεσή της χώρας του «να συμμετάσχει στις αποφάσεις που αφορούν τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Κύπρο» (Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, 21/12). Αυτό το μπάσιμο της Ρωσίας από μια επίσημη πύλη είναι και το νόημα της πρότασης του Τσίπρα για διεθνή διάσκεψη για την υπερχρέωση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, η οποία όχι τυχαία έχει κέντρο της της χώρα μας.

Τώρα οι κυπριακές αρχές αναζητούν λύσεις παρόμοιες με αυτές που προωθούν οι κομματικές ηγεσίες της Αθήνας: κούρεμα του χρέους ή επιμήκυνση, fast track ιδιωτικοποιήσεις σε τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρικό, μείωση μισθών και συντάξεων. Στο μεταξύ οι κύπριοι επενδυτές είναι εξαγριωμένοι με τις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα (Μαρφίν) ενώ η κυβέρνηση της Κύπρου κινούμενη πάντα στα πλαίσια της ρώσικης γραμμής, παρά την προεδρική αλλαγή, εξετάζει προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη.