ΑΦΙΣΟΚΟΛΛΗΣΗ ΤΗΣ ΟΑΚΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΑ

H OAKKE έκανε καμπάνια αφισοκόλλησης κατά του σχεδίου της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να βάλει την COSCO αφεντικό σε όλο το λιμάνι με διακομματική συναίνεση. Στην αφίσα που δημοσιεύουμε πιο κάτω η ΟΑΚΚΕ καλεί σε δημοκρατικό μέτωπο ενάντια στην παράδοση του λιμανιού και της πόλης του Πειραιά στην COSCO, και σε άμεση ανατροπή του σχεδίου για επέκταση της COSCO στην προβλήτα Ι, της μόνης προβλήτας που έχει ο ΟΛΠ. Το σχέδιο αυτό για το οποίο έχει ήδη μιλήσει η αρμόδια υπουργός Κατσέλη φαίνεται ότι προχωράει σήμερα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο σκοτάδι μεταξύ κυβέρνησης, ΟΛΠ, COSCO και λιμενεργατών. Γίνεται λόγος για «συνέργειες» ΟΛΠ και COSCO, κάτι που φαίνεται πως αποδέχονται οι λιμενεργάτες παίρνοντας σαν αντάλλαγμα διασφάλιση υψηλών μισθών, θέσεων εργασίας και βελτιώσεις στο σχέδιο της εθελούσιας εξόδου. Σε σχετικά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι η συνέχιση της απασχόλησης των εργατών του ΟΛΠ στην προβλήτα ΙΙ της COSCO μέχρι να μπει σε πλήρη λειτουργία η Ι. Προφανώς, η COSCO θα ζητήσει ανταλλάγματα γι’ αυτό που θα έχουν να κάνουν με αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης της προβλήτας Ι όταν αυτή θα είναι έτοιμη και τη μετατροπή του ΟΛΠ σε υπεργολάβου της COSCO.
Στο μεταξύ το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε οριστικά τις προσφυγές των λιμενεργατών κατά της σύμβασης με το σκεπτικό ότι δεν νομιμοποιούνται να ζητάνε την ακύρωση της γιατί δεν επηρεάζονται από αυτήν!
Για να κάνει τη φιλοκινέζικη διαπραγμάτευση το ΠΑΣΟΚ όρισε πρόεδρο του ΟΛΠ και διαπραγματευτή τον Ανωμερίτη που όπως φαίνεται από τις πρόσφατες δηλώσεις του, είναι πρόθυμος να δώσει και άλλο έδαφος στους κινέζους, κάτι που δεν δέχτηκε ο προηγούμενος πρόεδρος του ΟΛΠ, Αναστασόπουλος, που απομακρύνθηκε γι’ αυτό το λόγο. Συγκεκριμένα, ο Ανωμερίτης χαρακτήρισε τη σύμβαση οικονομικά συμφέρουσα και αναγκαία, ενώ θύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ «ήταν εκείνο που ως κυβέρνηση έκανε τις πρώτες συζητήσεις με την Cosco» (Ναυτεμπορική, 3/12/09).
Μέχρι το τέλος Δεκέμβρη θα έχει έρθει στη δημοσιότητα κάποια πρώτη συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών κι εκεί θα ξεκαθαρίζει ακόμα περισσότερο η κατάσταση.

Δείτε την αφίσα εδώ >>