ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Έδεσσα - Ουράνιο Τόξο : Οι ναζιστές με διακομματική κάλυψη επιβάλλουν το νόμο τους

18/2/2004

Οι ναζιστές της “Χρυσής Αυγής”, επικεφαλής μιας σειράς φασιστικών οργανώσεων, πέτυχαν να επιβάλλουν την απαίτηση τους και να ακυρώσουν το Συνέδριο του Ουράνιου Τόξου στην Έδεσσα χρησιμοποιώντας βία και απειλές βίας. Αυτό έγινε δυνατό χάρη στη σιωπηρή ενθάρρυνση που έδωσε στους ναζιστές η κυβέρνηση και το διακομματικό καθεστώς για να χτυπήσουν το δημοκρατικό κόμμα της εθνικής μακεδονικής μειονότητας.
Ήταν μάλιστα τόσο σκανδαλώδης η στήριξη σε αυτούς της μαύρης κουστωδίας ώστε η κυβέρνηση Σημίτη-Γ. Παπανδρέου περιφρόνησε ανοιχτά τις διαμαρτυρίες του ευρωπαϊκού κόμματος Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (EFA)-της οποίας είναι πλήρες μέλος το Ουράνιο Τόξο από το 2000- που ζητούσε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Έγινε έτσι όχι γιατί κινδυνεύει η εδαφική ακεραιότητα της χώρας από ονειροφαντασίες απόσχισης που δήθεν τρέφει η μειονότητα αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτή τάσσεται απόλυτα ενάντια σε οποιαδήποτε απόσχιση ή αυτονομία από τον εδαφικό κορμό της Ελλάδας. Πάγια πολιτική του Ουράνιου Τόξου ήταν και είναι να καθησυχάζει την εθνική πλειοψηφία και να θεωρεί την πάλη για τα δικαιώματα της, σε ενότητα με τους έλληνες δημοκράτες, ένα εσωτερικό δημοκρατικό ζήτημα.
Μια δημοκρατική κυβέρνηση θα αγκάλιαζε την μακεδονική μειονότητα και θα την πρόβαλλε σαν φάρο για τα ταλαιπωρημένα από τους σοβινισμούς Βαλκάνια. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο γιατί τυχαίνει το Ουράνιο Τόξο να αντιτίθεται στη γενική πολιτική γραμμή του καθεστώτος. Γι΄ αυτό έπρεπε να ποδοπατηθεί ο στοιχειώδης αστικός δημοκρατισμός δίχως να χαλάσει η ευρωπαϊκή βιτρίνα της κυβέρνησης. Αυτός ήταν ένας ρόλος που ανατέθηκε στο ναζιστικό “περιθώριο” και την ακροδεξιά.
Αρχικά το Συνέδριο του Ουράνιου Τόξου είχε προγραμματιστεί για τις 30 Νοέμβρη 2003 στην Έδεσσα με αντικείμενο τη στάση του κόμματος απέναντι στις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές, την πολιτική του απέναντι στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τρέχοντα πολιτικά και οργανωτικά ζητήματα. Η πολιτική έδρα του ΟΤ είναι στη Φλώρινα αλλά στην Έδεσσα ζει ο μεγαλύτερος όγκος της μακεδονικής μειονότητας.
Στις 9 Νοέμβρη η εφημερίδα Ελεύθερος Κόσμος σε πρωτοσέλιδο άρθρο της προβάλλει το Συνέδριο σαν “νέα ανθελληνική πρόκληση φιλοσκοπιανών” και δηλώνει ότι “οι έλληνες πατριώτες δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια”. Το άρθρο υπογράφεται από τον εκδότη Δημ. Ζαφειρόπουλο, ηγετικό στέλεχος της νεολαίας των ναζιστών και ταυτόχρονα εκδότη του περιοδικού της Αντεπίθεση. (Αρχισυντάκτης του Ελεύθερου Κόσμου είναι ο οικονομικός υπεύθυνος της “Χρυσής Αυγής” Θ. Γεωργίου. Το λογότυπο είναι από τη γνωστή χουντική εφημερίδα και έγινε δυνατή η επανέκδοση της από τους ναζί μετά από πολιτική συμφωνία με τον πραξικοπηματία Στυλιανό Παττακό και τους υποστηρικτές του).
Στο επόμενο φύλλο της 16ης Νοέμβρη δημοσιεύεται η πρόσκληση με τον χώρο που θα γίνει το συνέδριο καθώς και το πρόγραμμα. Σε πρωτοσέλιδο άρθρο υπάρχει όμως και μια προειδοποίηση: “Είναι όμως άξιο απορίας και το ότι κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τις ευθύνες που τους αναλογούν για την δημιουργία έντασης στην περιοχή! Δεν σκέφτεται παραδείγματος χάριν ο ιδιοκτήτης του κέντρου “ΧΑΟΣ, όπου θα γίνει το συνέδριο, τις δικές του ευθύνες, που για να κερδίσει κάποια επιπλέον χρήματα θα δυναμιτίσει την ειρηνική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην περιοχή! Είναι σωστή η απόφαση του να διαθέσει σε δηλωμένους εχθρούς της πατρίδας τον χώρο του; Πιστεύουμε ότι είναι συνετό ο καθένας από τους κατοίκους της περιοχής να παραμερίσει για λίγο τα προσωπικά του συμφέροντα και να φερθεί με εθνική συνείδηση!” Μετά από το δημοσίευμα “άγνωστοι” προκάλεσαν ζημιές στο αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη, κατέστρεψαν τμήμα της πρόσοψης της αίθουσας και ο ίδιος δέχτηκε απειλές για τη ζωή του και της οικογένειας του.
Μετά απ΄ όλα αυτά το Συνέδριο θα αναβληθεί και οι διοργανωτές του Ουράνιου Τόξου απευθύνονται στη δημοτική αρχή της πόλης για να τους παραχωρήσει μια αίθουσα για ανάλογες εκδηλώσεις. Ο δήμαρχος της Έδεσσας τους προτείνει την αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου “Μέγας Αλέξανδρος”, αλλά για τις 7 Δεκέμβρη. Η μετάθεση είναι αναγκαστική γιατί στις 30 Νοέμβρη διοργανώνεται επίτηδες και εκ των υστέρων συγκέντρωση του ακροδεξιού “Ελληνικού Μετώπου” με τη συμμετοχή της εθνορατσιστικής εφημερίδας “Στόχος”, βασιλικών κ.α. για να εμποδίσουν το συνέδριο του Ουράνιου Τόξου.
Στο μεταξύ η “Χρυσή Αυγή” διοργανώνει χωριστή συγκέντρωση με 20 άτομα στην κεντρική πλατεία της Έδεσσας και διαδηλώνει στην πόλη. Θα ακολουθήσουν με δική τους πορεία οι ακροδεξιοί χωρίς να συναντηθούν με τους ναζιστές, αλλά στην πράξη θα βρεθούν σ΄ ένα μέτωπο με τον ίδιο σκοπό.
Την 1η Δεκέμβρη η αντιπρόεδρος της EFA Nelly Maes και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στέλνει επιστολή στο Σημίτη ζητώντας του να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να γίνει το Συνέδριο και να εξασφαλιστεί η παρουσία των εκπροσώπων που θα το παρακολουθούσαν. Ο Σημίτης τηρεί πλήρη σιωπή.
Οι ναζιστές και οι φασίστες μεθυσμένοι από την πρώτη επιτυχία τους και έχοντας το πράσινο φως οργιάζουν.
Τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου “Μέγας Αλέξανδρος” δέχονται “επισκέψεις εργασίας” στον εργασιακό τους χώρο από “παρακρατικούς” και “ασφαλίτες”, ενώ στην πόλη πετιούνται προκηρύξεις με εμπρηστικό περιεχόμενο.
Στις 3 Δεκέμβρη η Nelly Maes επανέρχεται με νέα επιστολή στο Σημίτη επισημαίνοντας όλα τα παραπάνω που συνέβησαν και ζητώντας εκ νέου την παρέμβαση του. Καμιά απάντηση από τον Σημίτη και πλήρης περιφρόνηση.
Είναι πια φανερό ότι οι ναζιστές και οι ακροδεξιοί έχουν την πλήρη ελευθερία να προχωρήσουν σε μια νέα εφόρμηση με πλήρη κυβερνητική και διακομματική υποστήριξη για να ματαιώσουν το συνέδριο. Στις 7 Δεκέμβρη στην Έδεσσα θα συμβεί αυτό που ήδη ήταν προδιαγεγραμμένο με ακρίβεια.
Θα ακολουθήσει πλήρης σιωπή για το γεγονός από τα πανελλήνια ΜΜΕ. Τα τοπικά μέσα θα δώσουν φωνή σε εκείνους που κατέλυσαν το δημοκρατικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι σε πολίτες χώρας-μέλους της ΕΕ αλλά η φωνή των θυμάτων δεν θα ακουστεί. Η Ελευθεροτυπία δεν θα δημοσιεύσει την ανακοίνωση του Ουράνιου Τόξου παρά μόνο μια πραγματικά θαυμάσια ανακοίνωση των 23 που αποχώρησαν από την ΑΕΚΑ του Μπίστη. Ένα άρθρο του “Ιού” που θα ακολουθήσει για τα γεγονότα θα παραλείψει κάθε αναφορά στις επιστολές της αντιπροέδρου της EFA που έμειναν αναπάντητες από τον Σημίτη.
Πως γίνεται μια “ευρωπαϊκή και δυτικόφιλη” κυβέρνηση των Σημίτη-Γ. Παπανδρέου να φτύνει κατάμουτρα τους ευρωπαίους; Πως γίνεται η “νέα εποχή” για τις μειονότητες που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου να σημαίνει μια δικτατορία πάνω στο Ουράνιο Τόξο από τους ναζιστές με έγκριση της συντεταγμένης πολιτείας; Πως γίνεται ο υφυπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της ΑΕΚΑ Μπίστης να μην επεμβαίνει σ’ ένα τέτοιο κολοσσιαίο δημοκρατικό ζήτημα και να διαμαρτύρεται μετά το έγκλημα με μια υποχρεωτική ανακοίνωση για να μη χάσει κάθε επαφή με το Ουράνιο Τόξο;
Γίνεται ακριβώς γιατί το Ουράνιο Τόξο αρνείται πεισματικά να μετατραπεί σ’ ένα αντιδυτικό “κεντροαριστερό” σύμφυρμα υποταγμένο στη ρωσόφιλη στρατηγική του καθεστώτος ή σε μια εθνικιστική ομαδούλα εξαρτημένη από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Μάλιστα στις 11 Νοέμβρη με ανακοίνωση του το ΟΤ σημείωνε σχετικά με τη χορήγηση μακεδονικής υπηκοότητας και διαβατηρίων σε μέλη μακεδονικών μειονοτήτων στις βαλκανικές χώρες όπου ζουν από τη γειτονική χώρα: “Σε ότι αφορά την μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα θα θέλουμε να επισημάνουμε ότι η οποιαδήποτε σκέψη ή πρόθεση για την χορήγηση μακεδονικής υπηκοότητας ή διαβατηρίου σε μέλη της που είναι πολίτες της Ελλάδος μας βρίσκει αντίθετους” (δες www.florina.org). Αυτή η συνεπής επιμονή στις δημοκρατικές αρχές του ΟΤ σήμαινε ότι για μια ακόμα φορά δεν δέχεται την ανάμειξη και προστασία της μειονότητας από τη Δημ. της Μακεδονίας. Είναι σημαντικό να τονίσουμε εδώ πως την στιγμή που οι παρακρατικοί εμπόδιζαν το συνέδριο του ΟΤ η Ελλάδα έκλεινε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη γειτονική χώρα για εκπαίδευση δυνάμεων της από έλληνες στρατιωτικούς. Στην πράξη αυτό σήμαινε ασφυκτική πίεση πάνω στο Ουράνιο Τόξο κι όμως αυτό διάλεξε να βαδίσει μαζί με τους έλληνες δημοκράτες.
Επιπλέον η άρνηση του ΟΤ να υποταχτεί στη γενική αντιδυτική στρατηγική εξηγεί τη γενική απάθεια και πλήρη έλλειψη οποιασδήποτε αντίδρασης κατά των ναζιστών τόσο της επίσημης ψευτοαριστεράς όσο και των εξωκοινοβουλευτικών αυλικών της. Η ανακοίνωση των 23 υπήρξε γιατί αυτοί ακριβώς συγκρούστηκαν με την πιο προχωρημένη μεταμφίεση του κνίτη που μετατράπηκε σε ευρωπαίο δημοκράτη και αντιεθνικιστή, δηλ. τον εισοδιστή Μπίστη που αποτελεί τη γέφυρα για το άλμα του ΣΥΝ και του ψευτοΚΚΕ στην εξουσία μέσα από την εκκαθάριση του ΠΑΣΟΚ.
Το Ουράνιο Τόξο μπορεί να υπάρχει για το διακομματικό καθεστώς μόνο στη ρεζέρβα, στην “ασφαλή ζώνη” της Φλώρινας. Οποιοδήποτε πολιτικό του δυνάμωμα και επαφή με τη μεγάλη μάζα της μακεδονικής μειονότητας, αλλά και με τον ελληνικό λαό, όπως ήταν η πράξη του να διοργανώσει συνέδριο στην Έδεσσα, πρέπει να ανακόπτεται όσο αυτό έχει ευρωπαϊκή, δημοκρατική και διεθνιστική γραμμή. Ταυτόχρονα εκείνοι που θα εμποδίζουν την ανάπτυξη του ΟΤ δεν πρέπει να φαίνονται σαν τέτοιοι για να μπορούν μετά να γιάνουν τις πληγές του με τα κατάλληλα ανταλλάγματα. Γι΄ αυτό επιστρατεύτηκαν οι ναζιστές παίζοντας το ρόλο της σκούπας που ασκώντας πίεση θα οδηγήσει τη μειονότητα στο φαράσι των Γ. Παπανδρέου-Μπίστη. Η άρνηση της μειονότητας να δεχτεί την κηδεμονία τους σημαίνει την άσκηση και άλλης πίεσης, αλλά παράλληλα εκπαιδεύει πολιτικά και την ίδια τη μειονότητα μέσα από την οδυνηρή πείρα αυτής της διαδικασίας. Πραγματικά η περίφημη άρση της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα για τους Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες, αγωνιστές του ΔΣΕ, που τόσο φανφαρόνικα είχε εξαγγελθεί από το υπουργείο Εξωτερικών αποδείχτηκε μια φούσκα. Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εξωτερικών Α. Λοβέρδος προϋπόθεση για τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου (βίζας) παραμένει η κατοχή νέου τύπου διαβατηρίου στο οποίο δεν περιλαμβάνονται “σλαβοποιημένα ελληνικά τοπωνύμια και μη αποδεκτές ονομασίες σε ότι αφορά στη χώρα, στην εθνική καταγωγή και σε ιθαγένεια”. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι “μη έλληνες το γένος” δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα όπως ίσχυε και πριν.
Αυτή τακτική των ρωσόδουλων χρησιμοποιεί την πίεση για να κάνει το ΟΤ να. Υποκύψει. Παρ΄ όλα αυτά εκείνο δεν υποκύπτει και πραγματικά μπορεί κάποιος να δει ένα μεγαλείο σ΄ αυτή τη σκληρή πάλη και την αντίσταση, τόσο πολύτιμη για τη δημοκρατία στη χώρα μας. Η απαγόρευση του συνεδρίου είναι ένα μεγάλο μάθημα και προειδοποίηση όχι μονάχα για τη μειονότητα αλλά και για τους δημοκράτες και επαναστάτες. Γι΄ αυτό και δεν πρέπει να περάσει. Πρέπει να μείνουμε όλοι δίπλα στο Ουράνιο Τόξο. Αποφασιστικά.