ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΣΤΗΡΙΞΤΕ-ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΟΑΚΚΕ

29/6/2004

Οι δυο απανωτές εκλογικές μάχες ήταν νικηφόρες για την ΟΑΚΚΕ. Της διεύρυναν την ψηφοφορική βάση, της έδωσαν πολύ μεγαλύτερο κύρος, ιδιαίτερα η πρώτη, και έκαναν πολύ πιο γνωστές τις πολιτικές της θέσεις. Όμως ήταν εξαιρετικά επώδυνες από μια άποψη, την οικονομική. Ήδη από την πρώτη μάχη και παρά τις σημαντικές εισφορές των μελών της η ΟΑΚΚΕ βγήκε χρεωμένη με αρκετές χιλιάδες ευρώ. Οι ευρωεκλογές διπλασίασαν αυτό το χρέος γιατί ήδη οι σύντροφοι και στενοί φίλοι της οργάνωσης είχαν εξαντλήσει τις δυνατότητες τους.
Είναι γεγονός ότι σκεφτήκαμε πολύ το κατέβασμα μας στις ευρωεκλογές ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Το χρέος είναι ένα μεγάλο βαρίδι για την οργάνωση και κάποια στιγμή μπορεί να γίνει εμπόδιο στην πολιτική δουλειά. Κρίναμε ωστόσο ότι έπρεπε να κάνουμε αυτή τη θυσία γιατί οι σταθεροί πολιτικοί φίλοι μας περιμένουν σε όλη την Ελλάδα πάντα να δουν μέσα από τα χαρακώματα του σκληρού αγώνα που δίνει η ΟΑΚΚΕ κόντρα στο ρεύμα να σηκώνεται η σημαία της για να διεκδικεί με πείσμα τη θέση της στην πολιτική ζωή, να μιλάει έστω και για λίγα λεπτά και να μετράει την απήχησή της. Επίσης η ΟΑΚΚΕ έχει την πεποίθηση ότι δεν πρέπει ποτέ να απουσιάσει από τις εκλογές όσο συμμετέχουν σε αυτές οι μικροαστικές αντιδραστικές οργανώσεις, γιατί μια τέτοια απουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το καθεστώς για να κάνει κάποια διάκριση σε βάρος της την ώρα που ψάχνει τρόπους να δώσει τηλεοπτικό χρόνο σε αυτές τις οργανώσεις.
Αυτή η διακριτική μεταχείριση φάνηκε καθαρά φέτος όταν η διακομματική έδωσε τη δυνατότητα στους διαρρήκτες του ΜΛ-ΚΚΕ, στις Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη της ΑΚΟΑ και τους Πράσινους Οοικολόγους να μιλήσουν σε μια τηλεοπτική συζήτηση μιας ώρας, ενώ απέκλεισε την ΟΑΚΚΕ, αλλά και το Ουράνιο Τόξο. Αυτό το έκανε ως εξής: Η ΕΤ1 ετοίμασε τη σύνθεση των τραπεζιών και άρχισε να συζητάει αυτή τη σύνθεσή με τα διάφορα κόμματα. Η ΟΑΚΚΕ ζήτησε μόνο ένα πράγμα: να είναι μαζί με οποιαδήποτε κόμματα αρκεί να εκφράζουν υπαρκτά πολιτικά ρεύματα και όχι ατομικούς πολιτικούς “τύπους” σαν τον Λεβέντη, τον Βεργή, τον Παπανικόλα του Τηλεφώς κλπ χάρη στους οποίους ανακατεύονται τα μειοψηφικά πολιτικά ρεύματα με το περιθωριακό και το προσωπικά ιδιόρρυθμο. Όμως Η ΕΤ1 απαίτησε από την ΟΑΚΚΕ και το Ουράνιο Τόξο να κάτσουν οπωσδήποτε στο ίδιο τραπέζι με τον Λεβέντη (αρχικά είχαν προτείνει στο Ουράνιο Τόξο να είναι με τον Βορίδη και τον Βεργή). Και οι δυο οργανώσεις αρνήθηκαν. Με αντίστοιχους τρόπους πάντως εξουδετέρωσαν και το ΜΕΡΑ και το ΑΣΚΕ. Αποδείχτηκε ότι όλη η υπόθεση των τηλεοπτικών τραπεζιών ήταν μια ιδέα του σοσιαλφασισμού να διασώσει κάποιους από τους προστατευόμενούς του αφού είχε πνίξει όλους τους άλλους με το 5 λεπτο. Στην πραγματικότητα η φίμωση της ΟΑΚΚΕ αλλά και του Ουράνιου Τόξου ήταν μεγαλύτερη από όλων των υπόλοιπων, γιατί επεκτεινόταν και στον τύπο. Είναι καταπληκτικό πως πνίγηκε από όλο τον ημερήσιο τύπο η αποχώρηση της ΟΑΚΚΕ και του Ουράνιου Τόξου από την διευρυμένη διακομματική της 3 Ιούνη στο Υπουργείο Εσωτερικών όταν αρνήθηκαν να κάτσουν δίπλα στους ναζιστές της Χρυσής Αυγής (Πατριωτικής Συμμαχίας) και αποχώρησαν. Πριν αποχωρήσουν κάλεσαν σε αποχώρηση κάθε αντιφασίστα εκπρόσωπο. Όλοι κάθισαν ακίνητοι και κανείς δεν κατήγγειλε, καμιά “αντιφασιστική” ΣΕΚ (Αντικαπιταλιστική Συμμαχία), ούτε καν στα λόγια την παρουσία των ναζιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελευθεροτυπία δεν δημοσίευσε την σχετική ανακοίνωση της ΟΑΚΚΕ παρόλο που της στάλθηκε 3 φορές προστατεύοντας πολιτικά όλες αυτές τις οργανώσεις. Επίσης για πρώτη φορά φιμώθηκε από όλο τον τύπο και η αντίστοιχη ανακοίνωση της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας, που κατήγγειλε την συμμετοχή των ναζιστών στη διακομματική και τη μη αποχώρηση κανενός κόμματος εκτός από δύο. Και αυτή η αποχώρηση δεν ήταν χωρίς απώλειες για μας. Εξαιτίας αυτής της απουσίας δεν παλεύτηκε μέσα στη διακομματική το ζήτημα της ώρας μετάδοσης των πενταλέπτων από την ιδιωτική τηλεόραση. Έτσι όλα αυτά τα πεντάλεπτα πετάχτηκαν στα σκουπίδια καθώς προβλήθηκαν από τα ιδιωτικά κανάλια ανάμεσα στις 2 και στις 5 το πρωί. Σε προηγούμενες εκλογές υπήρχε ρητός περιορισμός να προβληθούν σε ώρες κανονικής τηλεθέασης.
Δεν πρέπει να έχουμε καμιά αυταπάτη. Όποιες παρενθέσεις και ρωγμές “μικροδημοκρατίας” και να υπάρξουν, αν υπάρξουν, στο μέλλον η γενική κίνηση του νέου καθεστώτος θα είναι η φίμωση των αληθινών εχθρών του. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κομματική ανάπτυξη της ΟΑΚΚΕ θα περνάει υποχρεωτικά από την ανάπτυξη και διάδοση των δικών της προπαγανδιστικών μέσων και βασικά της εφημερίδας της. Στις δοσμένες συνθήκες τα εμπόδια σε αυτή την ανάπτυξη είναι δύο: Το ένα, το μεγαλύτερο, είναι η άτακτη και αραιή έκδοση της εφημερίδας και το άλλο το αδύναμο δίκτυο διάδοσής της, ιδιαίτερα στην επαρχία. Χρειαζόμαστε λοιπόν τακτικό γράψιμο που σημαίνει περισσότερη διαθεσιμότητα των ανθρώπων που γράφουν και περισσότερα λεφτά για να μπορεί η εφημερίδα να διανέμεται και μέσο πρακτορείων. Και τα δύο χρειάζονται θυσίες και αλλαγή στις προτεραιότητες. Κατ αρχήν το τακτικό γράψιμο σημαίνει ότι πρέπει να μειώσουμε τη μαζική συνδικαλιστική δραστηριότητα μερικών συντρόφων. Πραγματικά η αραιή έκδοση της εφημερίδας έχει γίνει πια καταστροφική για την κομματική μας δουλειά, ειδικά στην επαρχία. Για κάποια περίοδο ήταν επιτακτικό το πολιτικό δέσιμο της ΟΑΚΚΕ με τμήματα του βιομηχανικού προλεταριάτου που το καθεστώς τα οδηγούσε στην πείνα και την ανεργία μέσα από το γκρέμισμα της βιομηχανίας. Αυτό κατορθώθηκε σε κάποιο σημαντικό βαθμό, όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί σε βάρος της γενικής πολιτικής κομματικής ανάπτυξης. Γιατί τώρα πια έχουμε μπει σε μια εποχή που οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν ραγδαία, η γραμμή της ΟΑΚΚΕ επίσης δικαιώνεται ραγδαία και πολιτικά ανήσυχοι άνθρωποι όλο και περισσότερο ενδιαφέρονται για την ΟΑΚΚΕ ενώ κάποιοι έχουν αρχίσει να έρχονται κοντά μας. Αυτή η νέα περίοδος απαιτεί τακτική προπαγάνδα, τακτική εφημερίδα και πλατειά της διάδοση. Είπαμε παραπάνω ότι η πλατειά διάδοση απαιτεί χρήματα και τα χρήματα αυτά με το χρέος που έχουμε δεν μπορεί να τα δώσει ο ίδιος στενός αριθμός μελών. Αυτό το βάρος πέφτει σήμερα στις πλάτες των φίλων μας. Τους καλούμε να βοηθήσουν σε αυτή τη μεγάλη οικονομική προσπάθεια που θέλει χρόνο και σταθερότητα. Κάθε τόσο θα γίνεται μια καμπάνια στην οποία θα καλούμε τον καθένα να συνεισφέρει, αλλά το βασικό θα είναι να υπάρχουν έστω και μικρές τακτικές εισφορές στις οποίες η οργάνωση θα μπορεί να στηρίζεται και να προγραμματίζει το άπλωμα της δράσης της. Αρχίζοντας από τώρα σας καλούμε σε μια άμεση ενίσχυση της Οργάνωσης για να πληρωθούν οι πιο άμεσες υποχρεώσεις που απομένουν βασικά από την τελευταία εκλογική καμπάνια. Παράλληλα θα προχωρήσουμε σε οικονομικά πλάνα για κάθε ξεχωριστή οργάνωση και μεμονωμένο σύντροφο ή φίλο εκεί που δεν υπάρχει οργάνωση.