Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΙΤΣΟΣ -Αλλά από κοντά και τα άλλα κόμματα

Η BOSCH (πρώην Πίτσος) ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου της στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2018. Ο λόγος που φεύγει η BOCSH είναι ότι το διακομματικό καθεστώς των σαμποταριστών της απαγόρευσε να χτίσει το 2011 ένα μεγαλύτερο σύγχρονο εργοστάσιο και συγκεκριμένα στην έκταση των 150 στρεμμάτων στη Μαγούλα του δήμου Ελευσίνας. Η απαγόρευση του χτισίματος έγινε από τον δήμο Ελευσίνας στον οποίο κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

O δήμος κάλεσε το λαό να συμμετέχει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 26 Οκτωβρίου 2011 γιατί «Πρέπει να αποτρέψουμε το κοινωνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν με τη διαδικασία fast track. Με συντονισμένες ενέργειες του λαού της περιοχής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούμε να πετύχουμε τη ματαίωσή του». Με πλειοψηφία 23 ψήφους υπέρ έναντι 3 κατά, το διακομματικό σαμποταριστικό καθεστώς αποφάσισε με το συγκεκριμμένο απόσπασμά του στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ελευσίνας να κάνει δεκτή την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μαγούλας. Η τροποποίηση αυτή ματαίωνε την ανέγερση εργοστασίου της Bosch Siemens Hausgerate (BSH) σε έκταση 150 στρεμμάτων, πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2011 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, παρουσία της διοίκησης της BSH, η οποία επέμενε στην επένδυση μέσω εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης υποδομής στον Πειραιά. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε ποτέ και τον περασμένο Σεπτέμβριο γνωστοποίησε την πρόθεσή της να βάλει λουκέτο στην παραγωγική της μονάδα.

Το ιστορικό του σαμποτάζ είναι το εξής: Το 2009 η BOSCH στην οποία συμμετείχε και η Siemens ανακοινώνει στους εργαζόμενους την μεταφορά, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του εργοστασίου του Ρέντη σε μεγαλύτερη έκταση. Η BOSCH βρίσκει έκταση 150 στρεμμάτων στη Μαγούλα. Τον Ιούνιο του 2010 το δημοτικό συμβούλιο της Μαγούλας εγκρίνει την ανάρτηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το Θριάσιο που επιτρέπει την επένδυση της BOSH. Τον Ιούλιο του 2010 η BOSH κάνει προσύμφωνο με την ΤΙΤΑΝ για την αγορά των 150 στρεμμάτων στη Μαγούλα. Το Φεβρουάριο του 2011 ο καλλικρατικός δήμος Ελευσίνας, που τον έλεγχε τότε και τον ελέγχει μέχρι και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και στον οποίο είχε ενταχθεί ο δήμος της Μαγούλας, εγκρίνει με 24 ψήφους υπέρ και 2 κατά την αλλαγή του ΓΠΣ και έτσι επέτρεψε αρχικά την εγκατάσταση του εργοστασίου. Τον Οκτώβριο του 2011, και τρείς ημέρες μετά αφότου πέθανε ο δήμαρχος, παλιό στέλεχος και πρώην βουλευτής του Συνασπισμού Αμπατζόγλου, ο νέος δήμαρχος, Τσουκαλάς, επίσης εκλεγμένος με τον Συνασπισμό με το ίδιο δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την αλλαγή χρήσης γης, όπου θα χτίζονταν το εργοστάσιο, μετατρέποντάς την σε περιοχή κατοικιών, οπότε η επένδυση στη Μαγούλα του δήμου Ελευσίνας πια ακυρώθηκε δήθεν για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Όμως όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο της Καθημερινής, 27/11/2017: «Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επένδυσης θα ήταν πολύ μικρότερο από το αποτύπωμα του Θριασίου Νοσοκομείου», παραδέχεται σήμερα στέλεχος της BSH. «Δεν θα υπήρχαν απόβλητα, ούτε χυτεύσεις μετάλλων. Ηταν κυρίως δραστηριότητες συναρμολόγησης που θα γίνονταν με τις ασφαλέστερες μεθόδους». Το πιο σημαντικό είναι ότι η μονάδα της BSH στη Mαγούλα θα δημιουργούσε έκταση πρασίνου 100 στρεμμάτων. Και αυτό γιατί η έκταση που συμφώνησε να αποκτήσει από την «Τιτάν» το 2010, αντί περίπου 16 εκατ. ευρώ η εταιρεία, ήταν 150 στρέμματα» (http://www.kathimerini.gr/936313/article/oikonomia/epixeirhseis/giati-h-germanikh-bosch-den-eftia3e-sth-magoyla-to-kainoyrgio-ergostasio).

Παρά το ότι η BOSH δήλωσε μετά από το σαμποτάρισμα της επένδυσης ότι θα προχωρήσει στην επέκταση του εργοστασίου της στου Ρέντη, χωρίς όμως τον πλήρη εκσυγχρονισμό που προγραμμάτιζε για το εργοστάσιο στη Μαγούλα, είχε ήδη ξεκινήσει στη πραγματικότητα τη διαδικασία αποχώρησής της από την Ελλάδα. Η BOSH δεν προχώρησε στην επένδυση στου Ρέντη, όπως την είχε αναγγείλει. Παράλληλα επένδυε στην Τουρκία, όπου έφτιαξε το πιο σύγχρονο εργοστάσιό της σε 1000 στρέμματα, που της τα παραχώρησε δωρεάν το τούρκικο κράτος (εκεί είχε πάντα κάποιο σημαντικό μερτικό στην πολιτική εξουσία η εθνική αστική τάξη αντίθετα με εδώ, που ήταν πάντα ο θλιβερός ακόλουθος της υπόδουλης στο ιμπεριαλισμό αστικής τάξης).

Επίσης η BOSCH έφτιαξε εργοστάσιο στην Πετρούπολη της Ρωσίας σε οικόπεδο που της παραχώρησε δωρεάν ο δήμος επειδή και η ρώσικη είναι μια ιμπεριαλιστική αστική τάξη που παθιάζεται να διώχνει από την υπό αποικιοποίηση Ελλάδα της τους ανταγωνιστές της και να τους εγκαθιστά μέσα της για να τους εξαρτά πολιτικά. Φροντίζει δηλαδή ο ρώσικος ιμπεριαλισμός κάνοντας κάποιες προσφορές στη γερμανική μονοπωλιακή αστική τάξη να την εξαγοράζει όσο μπορεί ώστε αυτή να ακολουθεί κατευναστική πολιτική απέναντι στη ρώσικη επιθετικότητα. Από την άλλη μεριά για άλλη μια φορά επαληθεύεται το γεγονός ότι το ιμπεριαλιστικό κέντρο αναπτύσσει παραγωγικά τον εαυτό του, αλλά απαγορεύει την ανάπτυξη στις αποικίες του. Πόσο μάλλον όταν αυτό το κέντρο είναι το παγκόσμιο κέντρο του φασισμού που μετατρέπει την Ελλάδα με τους κυβερνήτες πράχτορές του και με τα πρακτόρικα κόμματα που ελέγχει σε ένα προτεκτοράτο μέσα στην καρδιά της Ευρώπης.

Πριν το σαμποτάρισμα του 2011 η BOSH-Πίτσος είχε υποστεί, όπως και όλες οι βιομηχανίες, το ποικιλόμορφο συστηματικό συνολικό σαμποτάζ της βιομηχανίας, τους νόμους και τα διατάγματα των ρωσόδουλων Α. Παπανδρέου και Σημίτη και συγκεκριμένα τους Ν. 84/84 και Ν. 2965/2001 με τους οποίους απαγορεύονταν νέες βιομηχανίες στην Αττική καθώς και ο εκσυγχρονισμός των παλιών! Οι παλιάνθρωποι αυτοί έφτασαν στο σημείο να απαγορεύσουν τη βιομηχανία στο βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Προχώρησαν όμως ακόμα περισσότερο. Έδωσαν κίνητρα για να φύγουν μακριά τα εργοστάσια από το βιομηχανικό κέντρο ακόμα και να μεταφερθούν στο εξωτερικό! Η πρώην Πίτσος αναγκάστηκε τότε να φτιάχνει νέους ορόφους χωρίζοντας τους παλιούς για να αυξήσει την επιφάνεια των κτιρίων της.

Η κυβέρνηση, η ΝΔ και οι καθεστωτικοί αναλυτές, συγκαλύπτουν το γεγονός ότι το κλείσιμο του εργοστασίου οφείλεται στην απαγόρευση της επένδυσης στη Μαγούλα από το δήμο Ελευσίνας με την έμμεση υποστήριξη όλων των κυβερνήσεων και των όλων κομματικών ηγεσιών που αποσιώπησαν το σαμποτάρισμα της επένδυσης εκεί.

Η Μπακογιάννη συγκάλυψε ουσιαστικά το καίριο σαμποτάρισμα του εργοστασίου από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν απαίτησε από την BOSH να επεκτείνει το παλιό εργοστάσιο του Ρέντη γιατί όπως είπε « … η αναβάθμιση και επέκταση του συγκεκριμένου εργοστασίου αποτελούσε μέρος της συμφωνίας συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens. Μάλιστα, η συμφωνία προέβλεπε επιπλέον επένδυση τουλάχιστον 60.000.000 ευρώ και την απασχόληση 700 εργαζομένων. Εδώ και μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες, το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης είχε αποστείλει σχετικές επιστολές προς τον πρωθυπουργό και τους Υπουργούς, επισημαίνοντας ότι η Siemens οδηγεί σταδιακά σε λουκέτο την εν λόγω μονάδα, καθώς δεν προχώρησε σε καμία απολύτως επένδυση».

Η Siemens πράγματι συμμετείχε στην θυγατρική Ελλάδος της BOSCH –Πίτσος, αλλά όπως γράφει η Καθημερινή, η Siemens δεν δεσμεύτηκε να επενδύσει αλλά υποσχέθηκε την εξέταση μιας μελλοντικής επέκτασης του εργοστασίου στου Ρέντη. Η συμφωνία, που επικαλείται η Μπακογιάννη, για την αναβάθμιση του Ρέντη, έγινε το 2012 αλλά ξεχνάει ότι μέχρι το 2015, που πήραν την κυβέρνηση με την εξαπάτηση του λαού οι σημερινοί υποψήφιοι δικτάτορες, ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν στοιχειωδώς παλέψει πολιτικά για την επένδυση στη Μαγούλα κόντρα στο σαμποτάρισμα από τον Δήμο Ελευσίνας. Εξάλλου η Siemens είχε αποχωρήσει από την ΒΟSH το 2014. Εννοεί η Μπακογιάννη πιθανά ότι η τάχατες συμφωνία με τη Siemens είχε δεσμεύσει και την BOSH! Για το σαμποτάρισμα του εργοστασίου στη Μαγούλα κουβέντα η ΝΔ. Κουβέντα για το ότι όλες οι κομματικές ηγεσίες γνώριζαν ότι η BOSH πραγματοποιούσε εδώ και χρόνια στην Κων/πολη την επένδυση που το καθεστώς των σαμποταριστών απαγόρευσε συντονισμένα στη διψασμένη για δουλειά Ελλάδα. Διάφοροι καθεστωτικοί αναλυτές συγκάλυψαν τους σαμποταριστές παριστάνοντας τους ιδεοληπτικούς φιλελεύθερους. Κλασικό παράδειγμα το άρθρο στο Liberal που δικαιολογεί το κλείσιμο του εργοστασίου ως εξης: «Οι λόγοι είναι σύνθετοι και καθόλου μονοδιάστατοι, όμως το κυρίαρχο στοιχείο είναι η συρρίκνωση της κατανάλωσης στην Ελλάδα, αλλά και η μετατόπιση των παγκόσμιων ισορροπιών στην παραγωγή της βαριάς βιομηχανίας, προς χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου».

Ο Ριζοσπάστης, δηλαδή η φυλλάδα του πιο αντιβιομηχανικού και γι αυτό του πιο αντεργατικού κόμματος της χώρας, έδωσε σε ένα άρθρο αυστηρής ειδησεογραφίας το κλείσιμο του εργοστασίου.

H εταιρεία σε τελευταία ανακοίνωση της αναφέρει ότι «κατάφερε και πέτυχε να μεταφερθεί μέρος της μελλοντικής παραγωγής της προϊοντικής σειράς IC4 EVO στο εργοστάσιο της Αθήνας που αρχικά είχε  αποφασιστεί να εκτελεστεί σε άλλη χώρα, καταρχήν για διάστημα ενός έτους, δηλαδή από την 1.1.2018 έως και την 31.12.2018, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η λειτουργία  του εργοστασίου τουλάχιστον και για το 2018, με προσαρμογή του μοντέλου λειτουργίας του» (http://www.kathimerini.gr/934352/article/oikonomia/epixeirhseis/oloklhrw8hke-to-programma-e8eloysias-e3odoy-gia-toys-ergazomenoys-sto-prwhn-ergostasio-ths-pitsos) και ότι θα αξιολογήσει τη νέα κατάσταση για το μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου στην Αθήνα, δηλαδή αφήνει ένα μικρό έστω περιθώριο επανεκτίμησης της απόφασης αποχώρησης από την Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να το αξιοποιήσουν αυτό και πρώτα απ’ όλα δεν πρέπει να αφήσουν το έγκλημα των δολοφόνων της βιομηχανίας του 2011 να περάσει ατιμώρητο. Η έκταση στην Ελευσίνα υπάρχει και είναι στα χέρια τους να πιέσουν την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για να μείνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα, να γίνει επένδυση για την επέκτασή του και να ενταχθεί στο σχέδιο της παραγωγικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας ακόμα και μετά την κατασκευή της μονάδας στην Κωνσταντινούπολη. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταγγείλουν τους πολιτικούς υπεύθυνους που το 2011 έδωσαν το καίριο χτύπημα στη βιομηχανική παραγωγή και να μην αφήσουν την κυβέρνηση ανενόχλητη να βάλει σήμερα την ταφόπλακα που ετοίμασαν τότε.