Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

OI ΑΡΧΙΣΑΜΠΟΤΕΡ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΣΚΡΕΚΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ

  • Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022

H βίαιη, εγκληματικού χαρακτήρα απολιγνιτοποίηση αναθεωρήθηκε τελευταία εν μέρει από την κυβέρνηση, στις 27/12/21, για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση του ηλεκτρικού συστήματος και το χάος που θα δημιουργείτο από τις αναγκαστικές προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος και το οποίο θα φώτιζε το σαμποτάζ που έκανε όχι μόνο αυτή αλλά μαζί της όλη η αντιπολίτευση στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.

Έτσι στην ανάρτηση της «Διαύγειας» με ημερομηνία 27/12/2021 δημοσιεύτηκε η αναγκαστική επιστροφή στην παραγωγή των λιγνιτικών που είχε κλείσει ή που υπολειτουργούσε η κυβέρνηση. Και αυτό, όπως λέει και η απόφαση, για να μην καταρρεύσει το ηλεκτρικό σύστημα, όπως και το διασυνδεμένο σύστημα, το ηπειρωτικό ακόμα, όπως και το διασυνδεμένο σύστημα της Κρήτης με την Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με την απόφαση η λειτουργία της λιγνιτικής μονάδας της Μελίτης παρατείνεται για 11.000 ώρες συνολικά από 1/8/2021 έως και 31/12/2023 όταν αυτή θα έκλεινε το 2023. Η μονάδα της Μεγαλόπολης IV που θα έκλεινε, σύμφωνα με το ακυρωμένο πρόγραμμα το 2023, θα δουλέψει 35.600 ώρες συνολικά από 1/8/2021 έως και την 31/12/2025. Οι μονάδες Αγ. Δημητρίου Ι και ΙΙ που πρακτικά δεν δούλευαν και θα έκλειναν σύμφωνα με το πρόγραμμα των σαμποταριστών το 2022 θα δουλεύουν 1.500 ώρες το χρόνο από 1/7/2020 έως 30/6/2025. Οι μονάδες Αγ. Δημητρίου III και IV ου δούλευαν ενώ θα έκλειναν το 2022 θα δουλέψουν τώρα 13.600 ώρες συνολικά κάθε μία από 1/8/2021 έως 31/12/2023. Η μονάδα V του Αγ. Δημητρίου ενώ θα έκλεινε το 2023 παίρνει τώρα παράταση κατά 35.600 ώρες από 1/8/2021 έως 31/12/2025. Οι πετρελαϊκές μονάδες I και II του ΑΗΣ Αθερινόλακκου στην Κρήτη θα δουλέψουν η καθεμιά κατά 18.600 ώρες συνολικά από 1/8/2021 έως 31/12/2024 αφού το 2024 υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει η μεγάλη διασύνδεση Κρήτη-Αττική.

Η σχετική σταθεροποίηση της Κρήτης και του νότιου ηλεκτρικού συστήματος με την επιστροφή των λιγνιτικών στην παραγωγή

Ο λόγος που θα συνεχίζουν να δουλεύουν οι πετρελαϊκές μονάδες στην Κρήτη και να βρίσκονται ταυτόχρονα σε εφεδρεία, παρά το ότι αυτή τροφοδοτείται σήμερα και από την Πελοπόννησο με τη γραμμή των 150 KV, είναι για να μην καταρρεύσει μέχρι το 2024 το σύστημα της Κρήτης, τότε που υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει η νέα διασύνδεση Κρήτη – Αττική. Μια τέτοια κατάρρευση μπορεί να μεταδοθεί εκεί από το μόνιμα ασταθές σύστημα της νότιας χώρας, Αττική – Πελοπόννησος και ειδικότερα μέσω της Πελοποννήσου. Στην παράγραφο 41 της κυβερνητικής απόφασης της 27/12 επιβεβαιώνεται: «Tο γεγονός ότι η λειτουργία (έως τη οριστική παύση) ή/και η δυνατότητα λειτουργίας (εφόσον τεθούν σε εφεδρεία ή σε περιορισμένο χρόνο λειτουργίας) των Μονάδων των εδαφίων 34, 35 (Μονάδες Αθερινόλακκου) ,36, 37 της παρούσας, είναι απαραίτητη για την ευστάθεια του Συστήματος ηλεκτροπαραγωγής της χώρας και κατά συνέπεια την απρόσκοπτη και αδιάλειπτη παραγωγή ενέργειας, ιδίως κατά τις χρονικές περιόδους επικράτησης ακραίων καιρικών φαινομένων συνεπεία της κλιματικής αλλαγής.»

Εδώ πρόκειται για καθαρή αναγνώριση από την κυβέρνηση του γεγονότος ότι έχει αφήσει εντελώς απροστάτευτο το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Για την εγκληματική κυβερνητική ομάδα Μητσοτάκη-Σκρέκα η ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος, λόγω πτώσης της εγκατεστημένης ισχύος από την απόσυρση των λιγνιτικών, δεν αποτελούσε ως τώρα πρόβλημα και όρο της λειτουργίας του. Όπως ακριβώς δεν απασχολούσε όλες τις προηγούμενες ηγετικές ομάδες των σαμποταριστών η ασφάλεια του συστήματος λόγω της πολύ μεγάλης εξάρτησής του από την προμήθεια καυσίμων από το εξωτερικό, κυρίως λόγω της εξάρτησής του από το φυσικό αέριο που είναι σήμερα εργαλείο εκβιασμού αλλά και οικονομικής αφαίμαξης της χώρας μας από τη Ρωσία. Πρόκειται για μια εξάρτηση από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ, ενώ το πλήγμα στην ηλεκτροπαραγωγή και στη βιομηχανία είναι το μεγαλύτερο. Η κυβέρνηση και όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα πλην της ΟΑΚΚΕ λειτουργούν στις στενές ηγετικές τους ομάδες σαν μια ορδή που καταστρέφει κάθε σύγχρονη παραγωγή και πολιτισμό προκειμένου να κυριαρχούν στην υπόδουλη Ελλάδα αποκλειστικά οι υποδομές και τα συγκοινωνιακά δίκτυα τα απαραίτητα στο ρωσοκινέζικο οικονομικό στρατιωτικό μονοπώλιο.

Σε ότι αφορά το σύστημα της Πελοποννήσου βλέπουμε ότι η Μεγαλόπολη ΙV που θα έκλεινε το 2023, θα δουλέψει με το νέο πρόγραμμα πολλές ώρες, 35.600 ώρες συνολικά από 1/8/2021 έως και την 31/12/2025. Αυτό το εργοστάσιο θα στηρίζει σε ένα μικρό βαθμό το σύστημα της Πελοποννήσου και της διασυνδεμένης με αυτό Κρήτης. Στο σύστημα της Πελοποννήσου συμπυκνώνεται σαμποτάζ δεκαετιών του ηλεκτρικού συστήματος. Αυτό λειτουργεί ακόμα με γραμμές μεταφοράς των 150 KV ενώ έπρεπε να λειτουργεί με γραμμές των 400 KV. Έτσι ο λόγος της αστάθειας του νότιου συστήματος είναι ότι δεν υπάρχει Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στην Αργυρούπολη στην Αττική και έτσι το βάρος πέφτει στο γνωστό ΚΥΤ Κουμουνδούρου, στο κέντρο των γνωστών ζημιών και των εκρήξεων που τροφοδοτεί σε ένα βαθμό την Πελοπόννησο Ακόμα λείπει και ένα ΚΥΤ στην Κόρινθο και η γραμμή των 400 KV Κορίνθου- Μεγαλόπολης όπως και η απόλυτα αναγκαία γραμμή των 400 KV Μεγαλόπολης-Πάτρας αφού την έχουν ακυρώσει οι γνωστές πέντε καλόγριες των Καλαβρύτων (!) με τις νικηφόρες προσφυγές τους στα Δικαστήρια και την υποστήριξη της κυβέρνησης και όλου του πολιτικού συστήματος. (Βλ Ν. Ανατολή « Οι θαυματουργές καλόγριες των Καλαβρύτων και το σαμποτάζ στην ηλεκτροδότηση της Πελοποννήσου -Και ερχόμαστε εδώ στο σαμποτάζ με τις υπερφυσικών δυνατοτήτων καλόγριες...» 1/1/2021»)

Η έλλειψη της γραμμής Μεγαλόπολη – Πάτρα δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη λειτουργία της μονάδας αερίου Μεγαλόπολη V των 811 ΜW και των λιγνιτικών Μεγαλόπολη ΙΙΙ 255 MW και Μεγαλόπολη ΙV 256 ΜW. H υπάρχουσα γραμμή δεν σηκώνει αυτή την ισχύ ταυτόχρονα. Τώρα που η γραμμή χρειάζεται δύο τελευταία χιλιόμετρα για να ολοκληρωθεί, οι καλόγριες εμποδίζουν την ολοκλήρωση και επομένως τη σταθεροποίηση του ηλεκτρικού συστήματος της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Οι σαμποταριστές έφτιαξαν εργοστάσια χωρίς γραμμές μεταφοράς, εργοστάσια που δεν μπορούν να δουλέψουν ταυτόχρονα!

Επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να πουλήσει τα δύο λιγνιτικά της Μεγαλόπολης νομοθέτησε μέγιστη ισχύ λειτουργίας του Μεγαλόπολη V τα 500 ΜW για να μπορούσαν να δουλέψουν με αυτό ταυτόχρονα και τα δύο λιγνιτικά Μεγαλόπολη ΙΙΙ και IV συνολικά με συνολική δηλαδή ισχύ 500 + 255 + 256 = 1011MW. Με αυτή τη συνολική ισχύ όμως δεν δούλεψε ποτέ η Μεγαλόπολη συνολικά. Η υπάρχουσα γραμμή μεταφοράς δεν σηκώνει ούτε αυτήν την ισχύ. Η σημερινή κυβέρνηση “έλυσε” το ζήτημα παροπλίζοντας το λιγνιτικό Μεγαλόπολη III με τη δικαιολογία ότι ο λέβητας είναι τρύπιος και ότι κοστίζει πολύ για να φτιαχτεί. Έτσι αποσύρανε από την παραγωγή το Μεγαλόπολη ΙΙΙ και έμειναν για να λειτουργήσουν μόνο τα λιγνιτικά Μεγαλόπολη IV και V. Το 2020 ύστερα από πιέσεις της κυβέρνησης ο ΑΔΜΗΕ έδωσε βεβαίωση λειτουργίας του Μεγαλόπολη V να δουλεύει με την πλήρη ισχύ των 811 MW. Η γραμμή όμως, όπως είπαμε πριν, δεν σηκώνει με πλήρες φορτίο τα δύο αυτά εργοστάσια οπότε το Μεγαλόπολη V δουλεύει με μικρότερη ισχύ! Όταν η ζήτηση είναι μεγάλη το Μεγαλόπολη V ανεβάζει με κίνδυνο ζημιάς την ισχύ του. Στη σελίδα 15 της εργασίας «Μελέτη επάρκειας ισχύος για την περίοδο 2020-2030» του ΑΔΜΗΕ έτος 2019 διαβάζουμε στην υποσημείωση 3 ότι: «Η μονάδα ( Η Μεγαλόπολη V) εντάσσεται σε ειδικό καθεστώς. Αναφέρεται η Καθαρή ισχύς ( 500 ΜW) με την οποία έχει εγγραφεί στο Μητρώο Μονάδων του ΑΔΜΗΕ, σε εφαρμογή της πρόβλεψης (Παράγραφος 10, Άρθρο 3) του Νόμου 4533/2018» Η παράγραφος 10, Άρθρο 3 του νόμου είναι τη εξής : «10.Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της παραγράφου 2 και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) 400 kV προς την Πελοπόννησο και ιδίως προς τη Μεγαλόπολη σύμφωνα με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς (ΔΠΑ) του ΕΣΜΗΕ της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., η αποδιδόμενη ισχύς της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής υπ’ αριθμ. 5 του ΑΗΣ Β’ Μεγαλόπολης (Μεγαλόπολη 5) της ΔΕΗ Α.Ε. δεν δύναται να υπερβεί τα 500 MW ανεξαρτήτως της εγκατεστημένης ισχύος αυτού, εφόσον κατά την τεκμηριωμένη κρίση της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., ως Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ, εγείρονται ζητήματα ευστάθειας, περιλαμβανομένων ζητημάτων συμφόρησης και ασφάλειας του ΕΣΜΗΕ στην Πελοπόννησο.»

Κανένα κόμμα δεν θα αποκαλύψει την καταστροφή του ηλεκτρικού συστήματος που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις με το από κοινού σαμποτάρισμα δεκαετιών της ηλεκτροπαραγωγής, κανένα κόμμα δεν θα ασκήσει κριτική στη ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ και στην κυβέρνηση.

Η καταστροφή με τη βαρβαρότητα μιας ορδής της στέπας

Η τοποθέτηση του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας ΥΠΕΝ Σκρέκα στο Olympia Forum στις 21 /10/ 2021 αντανακλά το ανομολόγητο, το τρελό πάθος της ομάδας Μητσοτάκη-Σκρέκα για παραγωγικό σαμποτάζ και πλήρη παραγωγική εξάρτηση της χώρας από το ρώσικο φυσικό αέριο με το οποίο αντικαθιστούν το λιγνίτη. Όταν τον Οκτώβρη η διαφορά των χαμηλότερων τιμών των λιγνιτικών από τις τιμές των εργοστασίων φυσικού αερίου είχε μεγαλώσει, ο Σκρέκας αρνήθηκε την αυξημένη χρήση των φτηνότερων λιγνιτικών λέγοντας στο ακροατήριό του στο Olympia Forum ότι «σήμερα» η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη θα κόστιζε έως τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι του φυσικού αερίου. Τι απίστευτοι γκαιμπελίσκοι που εδώ και μήνες κρύβουν τη δυνατότητα της χώρας για φτηνότερη ηλεκτροπαραγωγή με τα λιγνιτικά, που έχουν τόσο πιο νωρίς από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη ακόμα και την πιο πλούσια, κλείσει και έχουν ταυτόχρονα φροντίσει να καταστρέψουν τη λειτουργική ικανότητα των λιγνιτικών εργοστασίων στερώντας τους ταυτόχρονα και το ίδιο το καύσιμο, το λιγνίτη με το κλείσιμο αλλά και την εσκεμμένη εγκατάλειψη ακόμα και την κατάρρευση των ίδιων των λιγνιτωρυχείων και των ταινιοδρόμων τους σαν εφεδρειών της ηλεκτροπαραγωγής.

Το σαμποτάρισμα της λειτουργικής ικανότητας των παροπλισμένων λιγνιτικών και των ορυχείων ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παραγωγική εφεδρεία

Στην ομιλία του στο Olympiaforum, που αναφέραμε προηγούμενα, ο υπουργός ΥΠΕΝ Σκρέκας δικαιολόγησε το άμεσο κλείσιμο των λιγνιτικών λέγοντας ότι όλα τα λιγνιτικά, που έκλεισαν είχαν συμπληρώσει τις ώρες λειτουργίας των ή είχαν λήξει οι περιβαλλοντικές τους άδειες. Δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε, όπως είπε, ένα και δύο δις για να λειτουργήσουν τα λιγνιτικά, αυτά που όπως είπαμε στην αρχή αναγκαστικά επανέφερε στην παραγωγή, χωρίς καθόλου έξοδα, εξασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια του συστήματος! Αυτά τα έλεγε ο υπουργός στις 21/1/2021 όταν πριν λίγες ημέρες στις 5/1/2021 η τιμή του αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο TTF είχε εκτιναχτεί για πρώτη φορά στα 116,36 ευρώ/MWh από τα περίπου 18 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο του 2021. Όταν δηλαδή όλοι, ακόμα και οι ελάχιστα ασχολούμενοι με την ηλεκτρική ενέργεια, γνώριζαν ότι οι τιμές παραγωγής του αερίου έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το φτηνότερο λιγνίτη. Κάθε κουβέντα που λένε είναι και ένα ψέμα αφού μπορούν και μπορούν καθώς όλο το πολιτικό σύστημα ως ρωσόδουλο σε επίπεδο ηγεσιών τους καλύπτει απόλυτα στην καταστροφή της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας. Έτσι γίνονται δικτάτορες ειδικά στο σαμποτάζ της ηλεκτροπαραγωγής αφού όλοι μαζί μπορούν να κρύβουν το ότι η χώρας μας η τόσο πλούσια σε λιγνίτη, νερά, ήλιο και βοριάδες είναι στην Ευρώπη μια από τις πιο ακριβές στο ρεύμα και η πιο ακριβή στο βιομηχανικό ρεύμα. Έλεγε η κυβέρνηση ότι οι μονάδες Αγ Δημήτριος Ι και ΙΙ χρειάζονταν απαραίτητα, σύμφωνα με την νομοθεσία, ακριβές μονάδες αποθείωσης και ότι γι’ αυτό τις είχε παροπλίσει. Οι μονάδες όμως αυτές μπήκαν στην παραγωγή χωρίς μονάδες αποθείωσης ενώ και η ίδια η ΕΕ το επιτρέπει αυτό σε έκτακτη ανάγκη «κατά παρέκκλιση». Στις 22 Δεκέμβρη η κυβέρνηση είχε βάλλει όλα τα λιγνιτικά να δουλεύουν ενώ και αυτά τα «παράνομα», όπως τα ονόμαζε, νομοθέτησε σε πέντε ημέρες μετά, στις 27 Δεκέμβρη, να συμμετέχουν στην παραγωγή, όπως τον Αγ Δημήτριο Ι και ΙΙ. Και καλά έκανε. «Παράνομα» είναι τα εργοστάσια για την κτηνώδη συμμορία Μητσοτάκη-Σκρέκα του ενεργειακού σαμποτάζ των υποτακτικών του ψευτοΚΚΕ το οποίο όταν απαιτεί από αυτούς να ακυρώσουν τις ανεμογεννήτριες στα βουνά εκείνοι πάραυτα τις ακυρώνουν. Παράνομα λοιπόν αφού τους χαλούσαν το πρόγραμμα του σαμποταρίσματος. Στις 22/12/21 δούλευαν τυπικά παράνομα αλλά στην ουσία εντελώς σωστά και απαραίτητα όλες οι μονάδες, νόμιμες και «παράνομες», ο Αγ. Δημήτριος 1, 2, 3 και 4, η Μελίτη και η Μεγαλόπολη IV, μια συνολική ενεργός ισχύς περίπου 1137 MW, που προγραμματίζονταν να δώσει σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ εκείνη την ημέρα 9371 MWh.

Φοβούνται πάντως τον κόσμο που καταλαβαίνει πια σε μεγάλο βαθμό ότι τα λιγνιτικά έκλεισαν στη χώρα μας με πρωτοφανώς απότομο τρόπο, αντί δηλαδή να κλείσουν σταδιακά και να μένουν επίσης σε εφεδρεία για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Ήδη ο περασμένος χειμώνας καθώς και το πυρακτωμένο περασμένο καλοκαίρι απέδειξαν τη χρησιμότητά των λιγνιτικών, γεγονός που αμφισβητεί η κυβέρνηση η οποία με επιμονή και θράσος συνέχιζε να εκδίδει καθημερινό δελτίο ζημιών από τα λιγνιτικά ακόμα και όταν έσωζαν την ηλεκτροπαραγωγή. Το μίσος τους στα λιγνιτικά κατέληξε σε πάθος και υστερία καθώς είχαν πάντα δίπλα τους όλες τις άλλες κοινοβουλευτικές ηγεσίες, ενώ το αναπτυξιακό κομμάτι της ΝΔ τρέμει να κάνει κριτική στο Μητσοτάκη μήπως έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Μητσοτάκης στο ενεργειακό και γενικότερα στο βιομηχανικό σαμποτάζ δεν πιάνεται ακριβώς γιατί κανένα πολιτικό στέλεχος στην ΝΔ δεν έχει το ανάστημα να τον καταγγείλει, παράδειγμα το σαμποτάζ του στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων και στην ναυπηγική βιομηχανία). Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τολμούσε τέτοια όργια γιατί θα είχε απέναντι όλη τη ΝΔ.

Εκτός από τον παροπλισμό των ίδιων των λιγνιτικών εργοστασίων η κυβέρνηση τους στέρησε όπως είπαμε παραπάνω σε μεγάλο βαθμό και το φτηνό λιγνίτη γιατί έκλεισε πολλά λιγνιτωρυχεία τα άφησε να καταρρεύσουν και ταυτόχρονα σε όσα δούλευαν μείωσε και την παραγωγή. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ οι επενδύσεις στα ορυχεία το 2020, με την απολιγνιτοποίηση, ήταν μόνο 21.9 εκατ ευρώ, όταν το 2019 ήταν 85,9 εκατ, το 2018 67,8 εκατ και το 2017 83,8 εκατομμύρια!!! Μέσα στο περασμένο καλοκαίρι δούλευαν τα λιγνιτικά που απέμειναν στο φουλ για να αντιμετωπιστεί η ζέστη. Ο λιγνίτης αυτός καταναλώθηκε όμως μέσα στο καλοκαίρι. Η αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη και πετρελαίου τον περασμένο Αύγουστο ήταν 466,5% (ΕΛΣΤΑΤ). Τα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδας και της Μαυροπηγής, τα μόνα που γλίτωσαν από το κλείσιμο, δίνουν τώρα μάχη να εξορύξουν λιγνίτη για να χρησιμοποιηθεί μέχρι και την άνοιξη. Και επειδή ο λιγνίτης αυτός δεν φτάνει η κυβέρνηση νομοθέτησε ένα νέο λιγνιτικό πεδίο στην Αχλάδα που θα τροφοδοτήσει από την αρχή του χρόνου τη Μελίτη, το καλύτερο λιγνιτικό. (Άρθρο «Ανοίγει νέα περιοχή για εξόρυξη λιγνίτη στη Φλώρινα» 20/12/21 euro2day.gr.)

Οι ρώσικοι εκβιασμοί τσακίζουν την οικονομία και οι σαμποταριστές αρνούνται να λειτουργήσουν τα φτηνότερα λιγνιτικά

Με την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου η χονδρική τιμή του ρεύματος που παράγεται από τα εργοστάσια αερίου είναι εδώ και μερικούς μήνες υψηλότερη από την τιμή της λιγνιτικής παραγωγής Η σημερινή ψηλή τιμή του ηλεκτρικού που βγαίνει από το λιγνίτη οφείλεται ως γνωστό στη διοικητική ποινή, στο πρόστιμο που παίρνει ο άνθρακας από την ΕΕ λόγω κλιματικής αλλαγής, και αυτό επειδή η Ελλάδα δεν ζήτησε εξαίρεση από την ΕΕ για να μην πληρώνει αυτό το πρόστιμο όπως έκανε η Πολωνία. Ο καθηγητής του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος, πρόεδρος της κρατικής επιτροπής για το υδρογόνο, έδωσε τον Οκτώβριο για το περασμένο δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου χονδρική τιμή της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής 115 ευρώ/MWh και του φυσικού αέριου 134 ευρώ/ΜWh (https://energypress.gr/news/renewable-storage-forum-0). Τον Οκτώβρη το μέσο κόστος της μεγαβατώρας του αερίου ήταν μεγαλύτερο από του Σεπτέμβρη και του Αυγούστου οπότε η διαφορά των δύο χονδρικών τιμών μεγάλωσε λόγω του Πούτιν που έκλεισε τη στρόφιγγα του φυσικού αέριου κατά 33%. Από το βασικό ευρωπαϊκό χρηματιστήριο αερίου, το TTF, βλέπουμε ότι τον Αύγουστο οι τιμές αυξήθηκαν συνεχώς από 41,73 ευρώ/MWh σε 50,597 ευρώMWh όταν το Φεβρουάριο του 2021 ήταν περίπου 18 ευρώ/MWh. Το Σεπτέμβριο αυξήθηκαν επίσης από τα 50,457 ευρώ/MWh στα 98,136 ευρώ/MWh. Έξη ημέρες πριν τις 27 Δεκέμβρη που δημοσίευσαν οι σαμποταριστές την επαναφορά της λειτουργίας των λιγνιτικών, δηλαδή στις 21/12/21, με την κορύφωση των ρώσικων εκβιασμών, η τιμή του αερίου στο TTF έφτασε στο ποσό των 179,887 ευρώ/MWh, 10 φορές μεγαλύτερη από το Φεβρουάριο του 2021 και τρομοκρατημένοι οι σαμποταριστές από το κόστος έβαλαν στην «παράνομη» λειτουργία, που είπαμε προηγούμενα, όλα τα λιγνιτικά.

Η κυβέρνηση όμως αρνείται ότι αύξησε τη λειτουργία των λιγνιτικών για να ρίξει τις τιμές του ρεύματος που είναι οι μεγαλύτερες στην ΕΕ μαζί με της Ιταλίας και λέει ότι το κάνει αποκλειστικά για την ευστάθεια του συστήματος. Υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος είναι ένα παροδικό φαινόμενο και ότι οφείλεται στο άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας μετά το λοκντάουν και εννοείται ότι δεν λέει ποτέ ούτε μια λέξη για τη μείωση της ροής του ρώσικου αερίου προς την Ευρώπη, https://www.patrisnews.com/olympia-forum-kostas-skrekas-i-paroysa-energeiaki-krisi-einai-proskairi/, όπως δεν λένε κουβέντα και οι άλλες, ακόμα πιο ανοιχτά ρωσόδουλες κομματικές ηγεσίες. Το ενεργειακό τελεσίγραφο του Πούτιν στην ΕΕ να λειτουργήσει με τους όρους της Ρωσίας και όχι με τους κανονισμούς της ΕΕ τον αγωγό Nord II για να πάρει φυσικό αέριο δεν υπάρχει στον κόσμο των ντάπιων λακέδων της Ρωσίας, όπως δεν υπάρχουν ούτε τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που έφερε στα ταμεία των νέων τσάρων ο ενεργειακός στραγγαλισμός που αυτοί επιβάλανε στην ΕΕ, ούτε οι τοποθετήσεις των περισσότερων ειδικών της ενεργειακής αγοράς.

Το κόστος για τη χώρα μας των εκβιασμών της Ρωσίας στην ηλεκτρική ενέργεια

Η μέση χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για ολόκληρο το 2021, μετρημένη με τις μεσοσταθμικές τιμές που δίνει ο ΑΔΜΗΕ, ήταν 132,075 ευρώ/MWh με συνολική κατανάλωση του έτους 50,938 ΤWh. Το 2020 η μέση τιμή ήταν 58,099 ευρώ/MWh με συνολική κατανάλωση 48,978 ΤWh.

Το κόστος της χονδρικής το 2021, ήταν 8746,11 εκατ και το 2020 4865, 61 εκατ. Οι αυξήσεις της χονδρικής τιμής μόνο το 2021 σε σχέση με το 2020 ήταν 3880,5 εκατ ευρώ χωρίς τις αντίστοιχες επιπλέον επιδοτήσεις των ΑΠΕ, τον επιπλέον ΦΠΑ και το κέρδος. Ποσοστό αύξησης της χονδρικής 79,75%. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στην απότομη εγκατάλειψη του λιγνίτη και στην άμεση αντικατάστασή του από το ρώσικο φυσικό αέριο που τη ληστρική του τιμή τη διαμορφώνει το ρώσικο φασιστικό καθεστώς με τους εκβιασμούς του.

Σχετικά Άρθρα

© OAKKE