Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΙ ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΤΟΥΣ

  • Παρασκευή, 07 Απριλίου 2023

Αμείωτο συνεχίζεται το σαμποτάρισμα της βιομηχανίας στη χώρα μας και η συνακόλουθη δολοφονία της εργατικής της τάξης από το κυρίαρχο διακομματικό πολιτικό καθεστώς. Ένα καθεστώς εγκληματιών που μετέρχονται όλα τα μέσα προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους. Η περίπτωση της μονάδας επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων της εταιρείας FARGECOHellasπου λειτουργούσε από το 2011 στα Λεχαινά της Ηλείας και έκλεισε με απόφαση της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το 2020 είναι πολύ χαρακτηριστική.

Πρόκειται για μια επένδυση πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, από μια εταιρεία που θεωρείται πρότυπη στις διαδικασίες και προδιαγραφές αλλά και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιεί ενώ η συνολική επένδυση πίσω από την ίδρυση και λειτουργία της αγγίζει τα 2 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» της 30/5/20 η εταιρεία της ιταλικής οικογένειας Κιρίκο με έδρα τον Ασπρόπυργο εφαρμόζει την πολύχρονη πείρα που έχει αποκτήσει στην Ιταλία με επιτυχία, εξάγοντας το 30% των τελικών της προϊόντων που είναι χοντρικά λίπη και άλευρα για λίπασμα. Το ιστορικό της υπόθεσης σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει ως εξής:

«Τον Ιανουάριο του 2020, εργαστήριο του πανεπιστημίου Πατρών συνέταξε μελέτη περί των αερίων ρύπων της Fargeco στην Ηλεία. Το συμπέρασμα ήταν ότι «γεννάται άμεσος κίνδυνος για το περιβάλλον και την υγεία των περιοίκων». Η μελέτη έγινε με απευθείας ανάθεση της Περιφέρειας στο εν λόγω εργαστήριο, το οποίο, όμως, δεν είναι πιστοποιημένο για τέτοιου είδους έρευνες. Αντιθέτως, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», δηλαδή το πλέον αρμόδιο εργαστήριο στην Ελλάδα, διαπιστευμένο ειδικά για μέτρηση αερίων ρύπων, έκρινε ακριβώς το αντίθετο από την πρώτη μελέτη. Ότι δηλαδή η μονάδα της Fargeco δεν εκλύει ρύπους άνω των θεσπισμένων ορίων.

Η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Ηλείας αγνόησε τα επιστημονικά πορίσματα του «Δημόκριτου», όπως και τις απόψεις των αρμόδιων περιβαλλοντικών υπηρεσιών οι οποίες αντιτίθενται στη διακοπή της λειτουργίας της Fargeco. Και έτσι διατάχθηκε η οριστική παύση εργασιών της βιομηχανίας.

Το προηγούμενο διάστημα η Fargeco είχε προχωρήσει στην εγκατάσταση επιπλέον συστημάτων περιορισμού των ρύπων με θερμικό καταστροφέα, με μια επένδυση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό η Fargeco ετέθη στην πρωτοπορία σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, καθώς καμία άλλη παρόμοια βιομηχανία στη χώρα δεν διαθέτει παρόμοια μηχανήματα. Μάλιστα, το Φεβρουάριο του 2020 οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσαν στη Βουλή ότι η μονάδα έχει προταθεί να αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμόρφωση της Χώρας προς τις απαιτήσεις του Κανονισμού 1069/2009. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Fargeco θεωρείται πρότυπη για την Ελλάδα.

Τούτο έχει ακόμη ιδιαίτερη σημασία λαμβανομένου υπόψη ότι λόγω της ανεξέλεγκτης απόρριψης των υλικών και της μη εφαρμογής ενός αποτελεσματικού συστήματος επίσημων ελέγχων, η Χώρα έχει καταδικαστεί από το ΔΕΕ και επαπειλείται η επιβολή υψηλού χρηματικού προστίμου που φτάνει τα 50.000 ευρώ την ημέρα, για την μη ορθή διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων.

Το πρόβλημα της Fargeco με τις προδιαγραφές λειτουργίας της, όπως τις έκρινε η Περιφέρεια, προέκυψε το 2018 και ενόσω η μονάδα ήταν απολύτως νόμιμα αδειοδοτημένη. Μεσολάβησε εγκατάσταση του θερμικού καταστροφέα για την ολοκληρωτική εξουδετέρωση των οσμών και των αέριων ρύπων. Όμως η οικεία Περιφέρεια (Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Ηλείας) αρνείται να χορηγήσει άδεια εγκατάστασης για την μηχανολογική αυτή επέκταση/εκσυγχρονισμό, παρότι το εργοστάσιο πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις. Εκ του νόμου, η σχετική αδειοδοτική διαδικασία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί εντός 30 ημέρων από την υποβολή της αίτησης.

Έως σήμερα, δηλαδή 14 μήνες μετά υποβολή της αίτησης για αδειοδότηση του θερμικού καταστροφέα, η Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Ηλείας, για άγνωστους λόγους, κωλυσιεργεί. Ο Vincenzo Chirico λέει ότι ζητούν από τους εκπροσώπους του διαρκώς νέα έγγραφα, με το μόνιμο επιχείρημα ότι είναι απαραίτητα και ότι, δεν είχαν μεν ζητηθεί εξ αρχής, αλλά υπονοούνταν στα προαπαιτούμενα για την αδειοδότηση».

Με άλλα λόγια, η περιφέρεια με διάφορα περιβαλλοντικά και μη προσχήματα εμπόδιζε την έμπρακτη και αποτελεσματική προσπάθεια της εταιρείας να ελαχιστοποιήσει τη μόλυνση που θα προκαλούσε διαφορετικά η λειτουργία του εργοστασίου.  

Η FARGECOκινήθηκε νομικά κατά της περιφέρειας, η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τελικά δεν έγινε δεκτή !!!! (Φλεβάρης 2021), παρότι η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου ανάπτυξης στο μεταξύ δικαίωσε πανηγυρικά την απόφασή της για επέκταση-εκσυγχρονισμό, ενώ η περιφέρεια πήρε απ’ το ΣτΕ το «ελεύθερο» να επαναλειτουργήσει ή όχι το εργοστάσιο. Στο άκουσμα της απόφασης του ΣτΕ, κάτοικοι των Αγ. Θεοδώρων Λεχαινών σύμφωνα με την PatrisNews (27/2/21) έσπευσαν να ευχαριστήσουν για τη συμβολή τους στο έγκλημα μεταξύ άλλων την αυτού υψηλότητα αντιπεριφερειάρχη Ηλείας που κατάφερε το θανάσιμο χτύπημα, τη βουλευτή της ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου, τη Λιάνα Κανέλλη και το ψευτοΚΚΕ για τις ερωτήσεις που κατέθεσε στη βουλή, τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλο, και γενικά «τον πολιτικό κόσμο που πήρε θέση Υπέρ του αγώνα μας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων». Μάλιστα η Κανέλλη στην κοινοβουλευτική επιτροπή περιβάλλοντος δε δίστασε να εκμεταλλευτεί ακόμα και τον τραγικό θάνατο ενός εργάτη στο χώρο του εργοστασίου, του 32χρονου Άγγελου Φιλιππόπουλου, για να δείξει πόσο πολύ κόπτεται το ψευτοΚΚΕ για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και να πετύχει το κλείσιμο της μονάδας. Παράδοξη μέθοδος «απελευθέρωσης» του προλετάριου αν λάβει κανείς υπόψη ότι το ρωσικό επαναστατικό προλεταριάτο στις παραμονές της οχτωβριανής επανάστασης αναλάμβανε το ίδιο τη λειτουργία των εργοστασίων που οι καπιταλιστές εγκατέλειπαν στη μοίρα τους, προκειμένου να τα κρατήσει με νύχια και με δόντια ζωντανά. Αλλά δεν ήταν μόνο λόγω της επερχόμενης σοσιαλιστικής εξουσίας που φερόταν έτσι η εργατική τάξη. Όλη η στρατηγική του μπολσεβίκικου κόμματος ακόμα και στην περίοδο της τσαρικής κυριαρχίας στηριζόταν στο χτύπημα του τσαρισμού γιατί εμπόδιζε σαν πολιτικό εποικοδόμημα την ανάπτυξη της σύγχρονης καπιταλιστικής βιομηχανίας. Μάλιστα ο Λένιν καλούσε στην πρωτοπόρα συμμετοχή του προλεταριάτου στην αστική δημοκρατική επανάσταση γιατί αυτή θα προωθούσε την ολόπλευρη ανάπτυξη του σύγχρονου δυτικού τύπου καπιταλισμού ενάντια στον αποικιακό και οκτωβρίστικο δηλαδή στον τσαρικού τύπου καπιταλισμό που την εμπόδιζε. (Οι δύο τακτικές της σοσιαλδημοκρατίας. 6ο κεφάλαιο). Αλλά τι το νοιάζει ο λενινισμός το ψευτοΚΚΕ αφού έχει κάνει βασικό σύνθημα του το χτύπημα της ανάπτυξης επειδή είναι καπιταλιστική (Κουτσούμπας: Η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι εξ ορισμού αντιλαϊκή με όποια διαχείριση - https://www.902.gr/eidisi/voyli/284864/i-kapitalistiki-anaptyxi-einai-ex-orismoy-antilaiki-me-opoia-diaheirisi-video/). Οι μαρξιστές δεν κλείνανε ποτέ εργοστάσια και δεν χτυπήσανε ποτέ την αστική τάξη επειδή έκανε ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων αλλά επειδή τις υπονομεύει κατά αρχήν μέσα από τη βαριά εκμετάλλευση των άμεσων παραγωγών, αλλά στρατηγικότερα μέσα από τις κρίσεις, τους πολέμους και τον γενικό αστικό και ιμπεριαλιστικό παρασιτισμό στη σύγχρονη εποχή.*

Βέβαια το κλείσιμο των πιο αναπτυγμένων επιχειρήσεων δεν θα την πετύχαινε μόνο του το ψευτοΚΚΕ αν δεν ήταν η επίσημη πολιτική για την ανάπτυξη της χώρας που εφαρμόζει το πολιτικό καθεστώς. Όπως διαπιστώνει με έντονη πικρία ο ιδιοκτήτης της FARGECO, που εκτός των άλλων έχει απευθυνθεί με επιστολή του στον έλληνα πρωθυπουργό με κοινοποίηση στον ιταλό πρέσβη: «Ενώπιον της αυθαίρετα ενεργούσης Ελληνικής Διοίκησης κανείς ξένος επενδυτής δεν μπορεί και δεν επιθυμεί να υλοποιήσει επενδύσεις, όπως ο ίδιος και η οικογένειά μου αποτολμήσαμε. Μετά από 10 σχεδόν έτη πρωτοποριακής δραστηριότητας, απλώς επιβεβαιώθηκε ότι, πράγματι, ο μεγαλύτερος αντίπαλος του επιχειρείν στην Ελλάδα -και δη για ξένους επενδυτές- είναι η ίδια η Ελληνική Διοίκηση» (Πρώτο Θέμα, στο ίδιο).

Το ίδιο βέβαια δε συμβαίνει όταν πρόκειται να εκχωρηθούν στο ανατολικό δουλοκτητικό και φασιστικό κεφάλαιο και τους φίλους του λιμάνια (ΚΟΣΚΟ, Σαββίδης), δίκτυα ενέργειας κτλ., ένα έγκλημα που καθόλου δεν ενοχλεί τις φαιο-«κόκκινες» πολιτικές δυνάμεις που πρωτοστατούν στο σαμποτάζ (Κασιδιάρηδες-Βελόπουλοι-ψευτοΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΡΑ25) και τις ηγεσίες των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που τους αβαντάρουν.  

Αφού κυνηγήθηκε από την Ηλεία η μονάδα επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων βρήκε νέο τόπο εγκατάστασης στο Αθήναιο, Δ.Ε. Βαλτετσίου δήμου Τρίπολης, στην Αρκαδία, αλλά κι εκεί το κλίμα αποδείχτηκε αρνητικό για το εργοστάσιο. Σύντομα στήθηκε μια τοπική «επιτροπή αγώνα» προεξάρχοντος του στελέχους του ψευτοΚΚΕ Βαγγέλη Γούργαρη, η οποία ξεκίνησε κινητοποιήσεις ουσιαστικά χωρίς αντίλογο, προβαίνοντας και σε πραγματικά βρωμερούς χαρακτηρισμούς του στυλ «βρωμοεργοστάσιο». Που δείχνει το μίσος των πουτινόδουλων σοσιαλφασιστών για τη βιομηχανία και πάνω απ’ όλα για την βιομηχανική εργατικής τάξη που θέλει να δουλεύει σε αυτά τα «βρωμοεργοστάσια». Αιτήματα της επιτροπής αγώνα είναι κύρια η «οριστική παύση λειτουργίας της ρυπογόνας μονάδας. Να ξηλωθούν τώρα και να απομακρυνθούν τα μηχανήματα. Να μην εγκατασταθούν στην περιοχή άλλες ρυπογόνες μονάδες, όπως επεξεργασίας αποβλήτων τυροκομείου, πτηνοτροφικών μονάδων, βιοαέριο, καύση απορριμμάτων, πυρινελαιουργείων, Α.Π.Ε., κλπ.»! Δηλαδή πλατφόρμα διαιώνισης του μαρασμού για τον τόπο αν όχι επιστροφής στο μεσαίωνα! Πρόκειται για αιτήματα που υιοθετήθηκαν από το δήμο Τρίπολης ομόφωνα και από την περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία έχει προχωρήσει σε αναστολή έγκρισης της εγκατάστασης κι έκανε προσφυγή στον υπουργό περιβάλλοντος κατά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η υπόθεση φτάνει μέχρι τα έδρανα της βουλής με επανειλημμένες επερωτήσεις βουλευτών του ψευτοΚΚΕ κατά της εγκατάστασης ενός εργοστασίου που θα μπορούσε να απασχολεί έστω 30 εργαζομένους επιπλέον των 75 που εργάζονται στην εταιρεία σε όλη τη χώρα. Το Νοέμβρη του 2021 το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προσφύγει στο ΣΤΕ κατά της απόφασης του αντιπεριφερειάρχη για χορήγηση άδειας εγκατάστασης. Στα τέλη Μάρτη του ’23 ο φασίστας περιφερειάρχης Π. Νίκας έκανε γνωστό ότι το ΣΤΕ σταματά τη λειτουργία της μονάδας και ότι η περιφέρεια προχωρά άμεσα τις διαδικασίες για την παύση λειτουργίας του εργοστασίου. «Κι αν δεν σταματήσει, θα το σφραγίσουμε, σύμφωνα με το νόμο» (kalimera-arkadia.gr, 30/3), είπε. Στο μεταξύ η επιτροπή που έστησε ο Περισσός καμαρώνει για τη συμβολή της στη δικαστική απόφαση και εξακολουθεί να ζητά να γίνει οριστική η παύση λειτουργίας του εργοστασίου.

*“Ο ερ­γά­της κα­τα­στρέ­φε­ται αν δεν τον α­πα­σχο­λεί το κε­φά­λαιο. Το κεφά­λαιο κα­τα­στρέ­φε­ται ό­ταν δεν εκ­με­ταλ­λεύ­ε­ται την ερ­γα­τι­κή δύ­να­μη και για να την εκ­με­ταλ­λεύ­ε­ται πρέ­πει να την α­γο­ρά­ζει. Ό­σο πιο γρή­γο­ρα αυ­ξάνει το κε­φά­λαιο που εί­ναι προ­ο­ρι­σμέ­νο για την πα­ρα­γω­γή, το πα­ρα­γω­γι­κό κεφά­λαιο, ό­σο πιο αν­θη­ρή εί­ναι ε­πο­μέ­νως η βιο­μη­χα­νί­α, ό­σο πιο πο­λύ πλου­τί­ζει η α­στι­κή τά­ξη, όσο πιο κα­λά πά­νε οι δου­λειές, τό­σο πιο πολ­λούς ερ­γά­τες χρειά­ζε­ται ο κα­πι­τα­λι­στής, τό­σο πιο α­κριβά που­λιέ­ται ο ερ­γά­της. Α­πα­ραί­τητος ό­ρος για μια υ­πο­φερ­τή κα­τά­στα­ση του ερ­γά­τη εί­ναι λοι­πόν η ό­σο το δυ­νατόν πιο γρή­γο­ρη αύ­ξη­ση του κε­φά­λαιου” (Μαρ­ξ, Μι­σθω­τή ερ­γα­σί­α και κε­φάλαιο).

Ο Μαρ­ξ, βέ­βαια, δεν είναι ένας κήρυκας της καπιταλιστικής αναπτυξης και γι αυτό ξε­κα­θα­ρί­ζει α­μέ­σως πα­ρα­κά­τω ό­τι αυ­τή η αύ­ξη­ση του κε­φά­λαιου εί­ναι ταυ­τόχρο­να και η ε­νί­σχυ­ση της σχε­τι­κής θέ­σης των κεφαλαιοκρατών α­πέ­ναντι στους ερ­γά­τες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται έτσι τελικά και ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργατών. Όμως αυ­τή η α­ντί­φα­ση δεν λύ­νε­ται υ­πέρ του ερ­γατών με το να καταργήσουν την α­νά­πτυ­ξη του κεφαλαίου καταστρέφοντας τις παραγωγικές δυνάμεις, γιατί αυ­τό ση­μαί­νει την φυσική και ταξική κα­ταστρο­φή τους και γι αυτό ποτέ στην ιστορία η ταξικά συνειδητή εργατική τάξη δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο. Αυτό το κάνει σε μια ή στην άλλη περίοδο, στη μια ή στην άλλη χώρα μόνο ένα αντίπαλο κεφάλαιο ή ένας αντίπαλος ιμπεριαλισμός που θέλει να υποδουλώσει μια χώρα εκτοπίζοντας τον ανταγωνιστή του. Αυτού του είδους την καταστροφή του παραγωγικού κεφάλαιου και την καταστροφή του εργάτη ζούμε σήμερα στη χώρα μας, αλ­λά η αληθινή απάντηση σε αυτήν την καταστροφή είναι το να μπει η εργατική τά­ξη επικεφαλής ενός δημοκρατικού και πατριωτικού μετώπου με όλες τις καταπιεσμένες και προοδευτικές τάξεις και τμήματα τάξεων για να σώσει τις παραγωγικές δυνάμεις και το λαό από την οικονομική υποδούλωση και τον πολιτικό και ιδεολογικό εξανδραποδισμό και μέσα από αυτή τη διαδικασία να πάρει τελικά τις παραγωγικές δυνάμεις και την πολιτική εξουσία στα χέρια της.

-        https://www.oakke.gr/sabotaz-crisis/%CF%83%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%B6-%E2%80%93-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%B7/item/1077- 

© OAKKE