Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

  • Κυριακή, 09 Απριλίου 2023

Όσο προφανές είναι ότι η μόνη διέξοδος από την οικονομική κρίση είναι η ανάπτυξη της βιομηχανίας και ιδιαίτερα της βαριάς, άλλο τόσο είναι σίγουρο ότι το διακομματικό σύστημα σε επίπεδο ηγεσιών, που τώρα κυβερνά μέσω της ηγεσίας Μητσοτάκη της ΝΔ, σαμποτάρει την οικονομία για λογαριασμό του ρωσοκινεζικού Αξονα εμποδίζοντας οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξής της. Αυτό το πετυχαίνει ο Μητοστάκης παρά τις αντιστάσεις που υπάρχουν στο κόμμα του από λίγους υπουργούς του πολιτικούς εκπροσώπους της ντόπιας ή της δυτικής αστικής τάξης.

Ανεξάρτητα του πόσο χρήσιμα ή όχι είναι τα πανάκριβα οπλικά συστήματα που αγοράζει η χώρα τα τελευταία χρόνια, η αγορά αυτή μπορεί να αξιοποιήσει τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη και να πάρει πίσω αρκετά από τα χρήματα που έδωσε, αλλά και από την άλλη να δημιουργηθεί δουλειά και τεχνογνωσία για την ντόπια βιομηχανία, με πρώτη και καλύτερη την ΕΑΒ που παραπαίει οικονομικά εδώ και πολλά χρόνια.

Α) Το σαμποτάζ Μητσοτάκη με τα αντισταθμιστικά των RAFALE

Τον Γενάρη του 2021 υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ της Ελλάδας και της γαλλικής εταιρείας Dassault Aviation για την προμήθεια έξι νέων και 12 μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale F3R αξίας 3,5 δις ευρώ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων: «Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Ελλάδα, εξάλλου, η Dassault Aviation είχε καταθέσει προτάσεις για την υποστήριξη των Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας, τόσο σε επίπεδο επιμελητείας (logistics), όσο και συντήρησης. Μάλιστα, η γαλλική εταιρεία φέρεται ότι είχε προτείνει τη σύσταση Περιφερειακού Κέντρου Συντήρησης στην Τανάγρα, ικανού να παρέχει ενδιαμέσου επιπέδου συντήρηση για τα Rafale της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και την ανακαίνιση συγκεκριμένων υποδομών ώστε να υποστηρίζονται οι πτήσεις και οι εργασίες συντήρησης. Εντούτοις, η ιδέα φαίνεται να εγκαταλείφθηκε» ( https://www.tanea.gr/2023/04/03/politics/ta-rafale-irthan-oi-ypodomes-argoun/).

Όμως δεν είναι μόνο η συντήρηση των αεροσκαφών, αλλά και μια σειρά άλλα υποέργα που θα μπορούσαν να γίνουν στη χώρα μας από ντόπιες βιομηχανίες. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού σχετικά με την αγορά των RAFALE και την έλλειψη αντισταθμιστικών που θα δοθούν στους έλληνες υποκατασκευαστές: «Όπως έχουμε ήδη επισημάνει στο Δελτίο Τύπου του Ιανουαρίου του 2021, όσον αφορά την αγορά των αεροσκαφών RAFALE δεν υπήρξε καμία πρόνοια για την συμμετοχή της ΕΑΒΙ, και παρά τις προσπάθειές μας, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία συνάντηση και ενημέρωση των εκπροσώπων της αμυντικής βιομηχανίας από την κατασκευάστρια εταιρεία των αεροσκαφών DASSAULT. Συνεχίζουμε όμως να πιστεύουμε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή μπορούν και πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προκειμένου να υπάρξει έργο για την ΕΑΒΙ» (https://sekpy.gr/10-3-2023).

Β) Το σαμποτάζ Μητσοτάκη με τα αντισταθμιστικά των F-35

Την ίδια τακτική του βιομηχανικού σαμποτάζ ακολουθεί και στην επικείμενη αγορά των πιο τεχνολογικά προηγμένων πολεμικών αεροπλάνων του κόσμου, των F-35A Lightning I, εφόσον εγκριθούν από την αμερικανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ: «Αντί στην αμερικανική κυβέρνηση και στην κατασκευάστρια να έχει ήδη παραδοθεί κατάλογος με το έργο που η ελληνική πλευρά επιθυμεί να αναλάβει η εγχώρια βιομηχανική βάση, απλώς να απορρίπτονται όσα προτάθηκαν ως βάση διαπραγμάτευσης και μάλιστα από φορείς εντελώς αναρμόδιους για θέματα βιομηχανικής συμμετοχής, όπως το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ» (https://www.newsbreak.gr/ellada/443093/f35-ellada-menei-pali-choris-antistathmistika-ofeli/). Ο Μητσοτάκης έβαλε δηλαδή τους στρατιωτικούς μπροστά για να μη φανεί ο ίδιος ότι δεν θέλει τα αντισταθμιστικά! «Κατά τις «διαρροές» σε μέσα ενημέρωσης, τα SSI (σσ: SSI: Security of Supply and Information, προγράμματα ασφάλειας και εφοδιασμού) επιβαρύνουν το κόστος της προμήθειας κατά 600 έως 800 εκατομμύρια δολάρια και η «εξαιρετικά καχύποπτη και συγκρατημένη στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ (Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΑ)» εισηγήθηκε να μην περιληφθούν στη διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ» (στο ίδιο). Αλλά η μόνη μέθοδος για να διασφαλιστεί η ντόπια βιομηχανική συμμετοχή στο F-35 είναι μέσω των SSI. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο: «Σύμφωνα με τις διαρροές, όσα έργα υποδομής απαιτηθούν θα τα «υλοποιήσει η Αεροπορία από μόνη της».

Όμως σύμφωνα με το παραπάνω ρεπορτάζ των Νέων για τα ίδια έργα υποστήριξης των RAFALE: «Ωστόσο, αν και τα Rafale πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς, υπάρχουν κενά στις υποδομές υποστήριξής τους, καθώς τα υπόστεγα συντήρησης που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία είναι απαρχαιωμένα και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των υπερσύγχρονων μαχητικών. Όπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» πηγές που γνωρίζουν καλά τον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας και των εξοπλισμών, «υπάρχουν τρία υπόστεγα συντήρησης στην Τανάγρα, τα οποία είναι κατασκευασμένα τις δεκαετίες του '60 και του '70. Αυτά τα υπόστεγα χρειάζονται γκρέμισμα και χτίσιμο εκ νέου». Δηλαδή εδώ δεν έχουν ήδη κάνει τα αναγκαία για τα ήδη αγορασμένα αεροπλάνα, πόσο μάλλον για αυτά που πρόκειται να αγοραστούν!

Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1990, το διακομματικό καθεστώς κορυφής είχε αποφασίσει να μην δώσει περί τα 200.000.000 ευρώ για να ενταχθεί σαν βιομηχανικός εταίρος στο πρόγραμμα του F-35. Προφανώς αυτό επέβαλλε η πορεία της χώρας που το καθεστώς είχε καθορίσει προς την εξάρτησή της από το νέο φασιστικό άξονα.

Έτσι σήμερα οι αναγκαίες υποδομές και ο εξοπλισμός τους για την υποστήριξη των F-35 που θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης των SSI, που εκτιμάται στα πάνω από 600 εκ. ευρώ, θα αφήσει ένα υπόλοιπο 10 – 20% για τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο παγκόσμιο κατασκευαστικό πρόγραμμα των F-35, που για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να κατασκευαστούν περισσότερα από 2.500 αεροσκάφη.

Δηλαδή σήμερα η χώρα μας μπορεί «μέσα από την επικείμενη παραγγελία και την υλοποίηση μιας επένδυσης μερικών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, να ενταχθεί στο κλαμπ των χωρών που θα κατασκευάζουν και θα υποστηρίζουν τμήματα του F-35 για την παγκόσμια αγορά, για πολλές δεκαετίες. Σύμφωνα με υπολογισμούς, εκτιμάται ότι η συμμετοχή της βιομηχανίας στο πρόγραμμα παραγωγής/εφοδιαστικής αλυσίδας του F-35 με την επενδυτική συνεισφορά μερικών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, θα αποφέρει στην ελληνική βιομηχανία έσοδα από τις εξαγωγές της τάξης των 500 εκατ. ευρώ με 1 δις Ευρώ μέσα σε μια δεκαετία» ( https://europost.gr/adianoito-oi-ipa-theloyn-tin-elliniki-amyntiki-viomichania-sti-symparagogi/).

Η ΡΕΜΟΥΛΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΩΝ

Τα αντισταθμιστικά είναι υποέργα που, θεωρητικά, έχουν σα σκοπό την υποστήριξη της κύριας αγοράς, την μεταφορά τεχνογνωσίας ή άλλες διακρατικές συμφωνίες προς όφελος του αγοραστή. Στην πράξη όμως η εξασφάλιση αντισταθμιστικών οφελών στις προμήθειες του Στρατού στηρίζονταν στις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 30 του ΠΔ 284/89 της εποχής του στρατηγικού στη Δύση αρχιπράκτορα του Κρεμλίνου Α. Παπανδρέου με παντελώς γενικόλογη διατύπωση, χωρίς ούτε καν να διευκρινίζεται σε αυτήν τι είναι ακριβώς τα αντισταθμιστικά οφέλη, ούτε πόσο χρήσιμα πρέπει να είναι αυτά για την άμυνα και την οικονομία της χώρας (https://www.tovima.gr/2008/11/24/politics/oi-kompines-me-ta-offsets/). Το πρόβλημα όμως ήταν ότι κανείς δεν ήταν σε θέση να ελέγξει ποια ήταν η πραγματική τους αξία, τα περισσότερα δε από αυτά δεν υλοποιούνταν ποτέ. Για την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων δημιουργούνταν εταιρίες που τις περισσότερες φορές ήταν φαντάσματα ή που ξαφνικά εξαφανίζονταν και έπαυαν την παραγωγή τους. Με αυτόν τον τρόπο ο Α. Παπανδρέου για να χτυπήσει τα αντισταθμιστικά αλλά και να δυναμώσει το χρέος και να βάλει τις βάσεις για την χρεωκοπία της χώρας (που και τη βιομηχανία αποτέλειωσε και έδωσε την ευκαιρία στους ρωσόδουλους να φτιάξουν το αντιευρωπαϊκό μίσος και να φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία) δημιούργησε ένα παρασιτικό στρώμα αστικής τάξης, κάποιων μεσολαβητών που φούσκωναν και τις παραγγελίες υπέρ των εαυτών τους και υπέρ του κράτους-πωλητή των οπλικών συστημάτων ενάντια δηλαδή στα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού της που σε τελική ανάλυση πληρώνει κάθε κρατικό έξοδο.

Έτσι οι μίζες ήταν τεράστιες και το κόστος για αγοράς ήταν πολύ μεγαλύτερο της πραγματικής του τιμής. Για παράδειγμα «Το κόστος ενός F16 μπορεί να ήταν ως και 20% υψηλότερο μετά τα offsets» λένε στρατιωτικές πηγές με γνώση του πώς λειτουργεί το σύστημα»( https://www.tovima.gr/2010/02/18/). Τελικά με βάση έναν νόμο του 2011 τα αντισταθμιστικά με πρόσχημα αυτή τη ληστεία καταργήθηκαν ενώ θα μπορούσαν απλά να έχουν παρθεί τα πρακτικά και νομοθετικά αυστηρά εποπτικά μέτρα ακόμα για να καταργηθεί και η ληστεία εκατομυρίων ευρώ και η βιομηχανία οπλικών συστημάτων να αναπτυχθεί.

Παρόλα αυτά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα βρώμικου είδους αντισταθμιστικά επανήλθαν! Αντίθετα με τις ψεύτικες, όπως αποδείχτηκε, δηλώσεις Τσίπρα στη Βουλή το 2017, σχετικά με την σύμβαση αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 που συμφώνησε με τον Τράμπ στο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Δεν πρόκειται να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφελήματα. Τα λάθη του παρελθόντος εμείς δεν θα τα κάνουμε»( https://www.iefimerida.gr/9-1-2019). Το Γενάρη του 2019 οι Καμμένος και Τσακαλώτος φέραν στη Βουλή τροπολογία για αντισταθμιστικά οφέλη για την αναβάθμιση των F-16!

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Αντίθετα από τις παρασιτικές και κομπραδόρικες πρακτικές της αστικής τάξης στην Ελλάδα, μπορεί τα αντισταθμιστικά στις στρατιωτικές παραγγελίες να αποτελέσουν ένα μέσο για την ανάπτυξη της ντόπιας βιομηχανίας και τη μεταφορά πολύτιμης τεχνογνωσίας στη χώρα. Όλο το θέμα είναι πάντα οι διακρατικές συμφωνίες που γίνονται και κυρίως ο έλεγχός τους είτε από μια Ανεξάρτητη αρχή είτε από τη Βουλή, είτε και από πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν σε λαϊκές επιτροπές ελέγχου και διαφάνειας.

Σχετικά Άρθρα

© OAKKE