Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΣΑΦΗ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΕ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

  • Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023

Το κίνημα των Καλλιτεχνών, κυρίως ηθοποιών, με αφορμή το ΠΔ (Προεδρικό Διάταγμα) 85/2022 έχει σαν βασικό αίτημα του την υπαγωγή στην κατηγορία ΤΕ (Τεχνολογική Εκπαίδευση) για όλους τους καλλιτέχνες που εργάζονται ή προσλαμβάνονται στο Δημόσιο ή σε ΟΤΑ (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης) μόνιμα ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

 

Πιο συγκεκριμένα: στο πλαίσιο της εναρμόνισης των Ακαδημαϊκών Προσόντων(1) με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων(2) που αποτελεί το παραπάνω Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει κλάδους και προσόντα, τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα κατατάχτηκαν στην κατηγορία ΔΕ, όπως οι εργαζόμενοι στη χώρα που είναι απόφοιτοι λυκείου αλλά δεν έχουν πανεπιστημιακές σπουδές. Μέχρι τώρα τα πτυχία των καλλιτεχνών ήταν αδιαβάθμητα καθώς και οι σπουδές που τους αντιστοιχούσαν. Στην κατηγορία ΤΕ κατατάσσονταν παλιότερα οι πτυχιούχοι ανωτέρων δραματικών σχολών, οι οποίοι όμως από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίστηκαν σε απόφοιτους πριν το 2003 που εξακολουθούν να ανήκουν στην κατηγορία ΤΕ (παρόλο που αυτή δεν υπάρχει επίσημα για το Δημόσιο) και σε απόφοιτους μετά το 2003 που έμειναν αδιαβάθμητοι. Φυσικά κάθε εργαζόμενος στον πολιτισμό δεν έχει τελειώσει κάποια από τις αναφερόμενες ως ανώτερες σχολές αλλά υπάρχει ένα πλήθος ομοειδών σχολών και αντίστοιχα ένα πλήθος ομοειδών πτυχίων με λιγότερα έτη σπουδών. Το πρόβλημα με τις σχολές αυτές είναι η απουσία πιστοποίησής τους και ο χαλαρός έλεγχος των σπουδών τους από τα αρμόδια υπουργεία. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης Ορφανός;: «Το πρόβλημα είναι πολύχρονο … γιατί έχει να κάνει με την πιστοποίηση των καλλιτεχνικών σχολών, οι οποίες έχουν τίτλο Ανωτέρα αλλά αυτό επί της ουσίας δεν σημαίνει τίποτα, είναι απλώς ΙΕΚ, έχουν αυτό το αντίκρισμα, όπως πηγαίνει κάποιος και μαθαίνει μηχανικός αυτοκινήτων». Μετά την κατάργηση των ΤΕΙ, έμειναν αδιαβάθμητες οι δραματικές και καλλιτεχνικές σχολές, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Ορφανό, ιδρύονται με σχετικά χαλαρά κριτήρια. «Δηλαδή, υπάρχει μία ελάχιστη προϋπόθεση όσον αφορά το εγνωσμένο κύρος και τα τυπικά προσόντα των διδασκόντων. Υπάρχει ένα πρόγραμμα σπουδών που υποτίθεται το διδάσκουν όλες οι δραματικές σχολές, αλλά εσωτερικά δεν υπάρχει αξιολόγηση, δεν υπάρχουν εξετάσεις οι οποίες να μετρώνται με έναν τρόπο πανεπιστημιακό. Πολύ εύκολα κάποιος ανοίγει ένα μαγαζί που το λέει δραματική σχολή, μουσική, σχολείο, ωδείο και τα λοιπά»» ( https://www.ertnews.gr/dimosio-vima/arthrografia/15-2-2023).

Υπάρχει λοιπόν στην καλλιτεχνική εκπαίδευση μια απέραντη ανομοιομορφία ανάμεσα σε καλλιτέχνες του ίδιου αντικειμένου, κυρίως ηθοποιούς, άλλοι να έχουν ένα έτος, άλλοι δύο και άλλοι τρία έτη σπουδών ή και περισσότερα μερικές φορές. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μέχρι σήμερα κατατάσσονταν στα επίπεδα 4 και 5 του ΕΠΠ και, όπως είναι γνωστό, κανένα κίνημα δεν υπήρξε μέχρι τώρα ενάντια σε αυτήν την κατάταξη. Το ΠΔ 85, σχετικά με τους καλλιτέχνες, είναι άδικο στην πραγματικότητα κυρίως όσον αφορά τους αποφοίτους των ανώτερων δραματικών σχολών που ενώ θα έπρεπε να κατατάσσονται στο επίπεδο της ΤΕ (από την άποψη των ακαδημαϊκών τους προσόντων) το νέο ΠΔ τους κατατάσσει στο επίπεδο της ΔΕ (Δευετεεροβάθμιας Εκπαίδευσης), πράγμα που σημαίνει τη μείωση των απολαβών για όσους από δω και στο εξής θα προσλαμβάνονται στο Δημόσιο. Ενώ είναι λογικό και δίκαιο να διαμαρτύρονται οι απόφοιτοι της ανωτέρας σχολής του Εθνικού θεάτρου-και των άλλων ανώτερων σχολών- και να καταλαμβάνεται η σχολή και να παραιτείται το εκπαιδευτικό προσωπικό της, είναι πολιτική δημαγωγία και απάτη των καθοδηγητών αυτού του κινήματος να δίνουν ελπίδες σε όλο αυτό τον κόσμο που έχει πτυχία από πολύ χαμηλότερο επίπεδο ή έτη σπουδών, χωρίς να βάζουν είτε διαφοροποιημένα νέες κλίμακες τίτλων σπουδών είτε τρόπους με τους οποίους αυτοι οι τίτλοι σπουδών να ανεβούν με προσθήκη χρόνου και θεματολογίας της διδασκαλίας και με τον κατάλληλο κρατικό έλεγχο και πιστοποίηση της ποιότητας των σπουδών.

Παρόλο λοιπόν που χρειάζονται αυστηρά κριτήρια και έλεγχος για την κατάταξη κάθε σχολής από την οποία αποφοιτούν καλλιτέχνες, ούτε τα σωματεία που απεργούν ούτε και η κυβέρνηση συζητούν γιαυτά τα ζητήματα. Αντίθετα, μετά τη συνάντηση των σωματείων με το Μητσοτάκη, η κυβέρνηση προωθεί ΚΥΑ με βασικά σημεία: «διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, κάτι που θα θεραπεύσει χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. Ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους» (https://www.ethnos.gr/culture/article, 17-2-23). Αυτά σημαίνουν ότι οι καλλιτέχνες ανεξάρτητα των ετών και του επιπέδου των σπουδών τους παίρνουν πλέον το μισθό που αντιστοιχεί σε ακαδημαϊκά προσόντα ΤΕ!

Αυτό αναγνωρίζεται και στην ιστοσελίδα του σωματείου ηθοποιών: «Δηλαδή, όλοι ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ οι διπλωματούχοι τριετούς φοίτησης ΑΝΩΤΕΡΩΝ και αναγνωρισμένων από τον νόμο και το Σύνταγμα σχολών, οι απόφοιτοι διετούς φοίτησης ΙΕΚ / ΔΙΕΚ, οι απόφοιτοι Κολεγίων ή ακόμα και εμπειρικοί καλλιτέχνες – χωρίς καν πτυχίο ή δίπλωμα σχετικό με τα καλλιτεχνικά – αν προσληφθούν για ΕΡΓΟ (ηθοποιού, σκηνογράφου, κλπ.) θα αμείβονται με τον ΙΔΙΟ μισθό.2. Έτσι, λοιπόν, δεν έχουμε αναγνώριση των σπουδών μας και προφανώς δεν έχουμε ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ των ΑΝΩΤΕΡΩΝ σχολών από όλες τις υπόλοιπες σχολές άλλου τύπου»( https://sei.gr/22-2-23).

Πρόκειται προφανώς για κατάφωρη παραβίαση της κοινής λογικής και της απαξίωσης εκατομμυρίων εργαζομένων στη χώρα, όχι μόνο καλλιτεχνών αλλά απόφοιτων τεχνικών σχολών και ΙΕΚ (δημόσιων ή ιδιωτικών) που κατατάσσονται στην κατηγορία ΔΕ και στο επίπεδο 4 ή 5 σε σχέση με τα ακαδημαϊκά τους προσόντα και για τα οποία φυσικά κανένα από τα κόμματα της ψευτοαριστεράς που καθοδηγούν τον αγώνα των καλλιτεχνών δεν μίλησε ποτέ έως τώρα. Μάλιστα παρακάτω στην ίδια ιστοσελίδα από τη μια πλευρά ενοποιούν χωρίς αρχές όλα τα πτυχία καλλιτεχνών απαιτώντας εξίσωσή τους προς τα πάνω όποια και αν είναι η πραγματική επάρκεια των σχολών αυτών, από την άλλη δεν ζητάνε την εξίσωση των αποφοίτων των τεχνικών σχολών (μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, τεχνικοί αυτοκινήτων, νοσηλευτικό προσωπικό κ.ά) με τους καλλιτέχνες όποιας ποιότητας σπουδή και αν έχουν κάνει οι τελευταίοι καθώς αποδίδουν στους εαυτούς τους μια ειδικά ανώτερη αξιοπρέπεια. Ταυτόχρονα πετάνε έξω από τον κοινό αγώνα όσους καλλιτέχνες ή τεχνικούς έχουν πτυχία από ιδιωτικές σχολές (αυτό σημαίνει η αναφορά στο άρθρο 16), ενώ θα έφτανε να ζητούν πιο σαφή κρατική πιστοποίηση της ποιότητας του πτυχίου ή έστω του επιπέδου κατάρτισης των πτυχιούχων των ιδιωτικών σχολών: «Δεν παλεύουμε για επιδόματα. Παλεύουμε για ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Για την αναγνώριση των σπουδών μας. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ. Ζητάμε – εντός των προβλέψεων του άρθρου 16 – υπαγωγή όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζομένων στην Τέχνη και στον Πολιτισμό, στην κατηγορία Τ.Ε. (πλην αυτών που ήδη ανήκουν στην κατηγορία Π.Ε.)» (στο ίδιο-τα έντονα της σύνταξης).

Συμπερασματικά προτείνουμε:

  1. Κριτήρια και έλεγχος των προγραμμάτων σπουδών όλων των καλλιτεχνικών σπουδών και κατάταξή τους στην αντίστοιχη κατηγορία ακαδημαϊκών προσόντων
  2. Να γίνουν τόσες ακαδημαϊκές κατηγορίες μεταξύ ΔΕ και ΠΕ όσες είναι αναγκαίες για να αντιστοιχηθούν όλα τα πτυχία, όλων των εργαζομένων της χώρας
  3. Ο αγώνας των πτυχιούχων ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών είναι δίκαιος και οι απόφοιτοί τους πρέπει άμεσα να υπαχθούν στην ΤΕ.
  1. Πρέπει να καταγγελθεί η δημαγωγία και το ψάρεμα σε θολά νερά του σοσιαλφασισμού (ΣΥΡΙΖΑ-ψευτοΚΚΕ, εξωκοινοβουλευτικοί) οι οποίοι δεν διευκρινίζουν ότι με τη λέξη άρθρο 16 που λένε πετάνε εκτός διεκδικήσεων τους χιλιάδες απόφοιτους των ιδιωτικών σχολών

(1) Τα ακαδημαϊκά προσόντα αφορούν τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι οποιοι σήμερα κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες με τις αντίστοιχες απολαβές:

Α)ΥΕ-υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που αντιστοιχούν στα επίπεδα 1,2 και 3 των επαγγελματικών προσόντων

Β) ΔΕ-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αντιστοιχούν στα επίπεδα 4 και 5 των επαγγελματικών προσόντων

Γ) ΠΕ-πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που αντιστοιχούν στα επίπεδα 6,7 και 8 των επαγγελματικών προσόντων

(2) Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων ορίστηκε στη βάση της θέσπισης κοινών προσόντων για τους εργαζομένους της ΕΕ για την πιο αποτελεσματική πρόσβαση στην αγορά εργασίας της ΕΕ και την ελεύθερη κινητικότητά τους μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Αυτό ορίζει 8 επίπεδα προσόντων:

Στο 1ο επίπεδο κατατάσσονται οι απόφοιτοι του Δημοτικού, 2ο επίπεδο κατατάσσονται οι απόφοιτοι του Γυμνασίου, στο 3ο επίπεδο κατατάσσονται οι απόφοιτοι Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης, στο 4ο επίπεδο κατατάσσονται οι απόφοιτοι με απολυτήριο Γεν. Λυκείου ή Επαγγ. Λυκείου, και ο ι έχοντες πτυχίο ΕΠΑΛ ή επαγγελματικής σχολής, στο 5ο επίπεδο κατατάσσονται οι απόφοιτοι των τάξεων μαθητείας των ΕΠΆΛ, οι έχοντες δίπλωμα ΙΕΚ, οι διπλωματούχοι/πτυχιούχοι ανώτερων σχολών, στο 6ο επίπεδο κατατάσσονται οι απόφοιτοι ΑΕΙ, στο 7ο επίπεδο κατατάσσονται οι έχοντες μεταπτυχιακό τίτλο και τέλος στο 8ο οι έχοντες διδακτορικό τίτλο.

Σχετικά Άρθρα

© OAKKE