Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ- ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ

Οι ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης των σαμποταριστών της παραγωγής ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν κράτησαν παρά μόνο ένα χρόνο. Ο κίνδυνος αφανισμού της μικρής και μεσαίας (σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά μέτρα) αγροτικής παραγωγής είναι πια στην ημερήσια διάταξη. Τα εξοντωτικά φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που η κυβέρνηση τα εμφανίζει σαν απαίτηση των δανειστών, ενώ κανείς δεν την υποχρεώνει να τα πάρει, έχουν περάσει τη θηλιά στο λαιμό της αγροτιάς και η θηλιά έχει ήδη αρχίσει να σφίγγει.

 

 

Το χτύπημα της αγροτικής παραγωγής είναι η άλλη όψη του παραγωγικού σαμποτάζ

 

Το αντιευρωπαϊκό ρωσόδουλο πολιτικό καθεστώς με επικεφαλής το ψευτοΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ, για πάνω από τριάντα χρόνια υπονόμευσαν τη βιομηχανική παραγωγή, εμποδίζοντας επενδύσεις και κλείνοντας εργοστάσια, έφερε την απόλυτη παραγωγική, ιδιαίτερα τη βιομηχανική οπισθοδρόμηση της χώρας και μαζί της τη φτώχεια, την ανεργία, την πείνα και το ατελείωτο χρέος. Για το σκοπό αυτό το καθεστώς χρησιμοποίησε παλιότερα τη μεσαία αγροτιά. Ήταν τα πολυήμερα κλεισίματα των δρόμων από τις συμμορίες Πατάκη-Μπούτα που κατέστρεφαν τις μεταφορές και τις εξαγωγές κόβοντας τη χώρα στη μέση ή αποκόβοντάς την από την Ευρώπη. Έτσι, αυτοί συμμαχούσαν εν μέρει με τη μεσαία αγροτιά, ιδιαίτερα μάλιστα με την αρκετά πλούσια αγροτιά των επιδοτήσεων, για να σπαταλούν στο χειρότερο παρασιτισμό, στην απάτη και στην κρατική διαφθορά τα πελώρια κονδύλια της ΕΕ, αντί να τα πηγαίνουν στη σύγχρονη παραγωγή-και την αγροτική και τη βιομηχανική- καθώς και στην έρευνα. Η σύγχρονη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή είναι εμπόδιο στα σχέδια αποικιοποίησης της χώρας, κύρια από το ρώσικο ιμπεριαλισμό και δευτερευόντως από τον κινέζικο. Τώρα που η χώρα είναι γεμάτη βιομηχανικά ερείπια μπορούν Ρωσία και Κίνα, καθώς και οι ντόπιοι και δυτικοί φίλοι τους να αγοράζουν σχεδόν τζάμπα τα οικονομικά γάγγλια της χώρας.

Τώρα αυτό το μπλοκ, με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, επεχείρησε από πέρυσι να σκοτώσει και τη μεσαία αγροτική παραγωγή. Το μεσαίο και μικρό αγροτικό παραγωγικό κεφάλαιο είναι με τη σειρά του επικίνδυνο καθώς αποτελεί τη βάση για μια ισχυρή, σύγχρονη και πιο συγκεντρωμένη γεωργική παραγωγή, για μια κάπως ισχυρή ντόπια αστική τάξη των φάρμερ, για μια ισχυρή βιομηχανία τροφίμων, και κυρίως για ένα ντόπιο, ελληνικό ή μεταναστευτικής προέλευσης, αγροτικό προλεταριάτο, την ώρα που το βιομηχανικό έχει σχεδόν εξοντωθεί. Κυρίως, ξέρουν οι ρώσοι σοσιαλιμπεριαλιστές και τα τσιράκια τους ότι αν δεν ελέγξουν την ύπαιθρο, η χώρα δεν θα είναι ποτέ πολιτικά στα χέρια τους.

Την επίθεση ενάντια στην αγροτική παραγωγή ξεκίνησε ήδη από το 2013 και μετά το 2014 το ρωσόδουλο μπλοκ με τον δήθεν φιλο-ευρωπαίο Σαμαρά. Αρχικά ξεκίνησε η επίθεση στους μεσαίους παραγωγούς, ιδιαίτερα αυτούς που φοβόταν περισσότερο, εκείνους δηλαδή που εκσυγχρόνιζαν την παραγωγή τους επειδή δεν ζούσαν από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και τη διαφθορά στα μετρήματα. Τότε με πρόσχημα τις επιταγές των δανειστών, άρχισε να αφαιρείται κάθε φορολογική ελάφρυνση σε μια αγροτική παραγωγή που με σαμποταριστικές τακτικές έμεινε τεχνολογικά καθυστερημένη, με αδύναμες υποδομές και εξαιρετικά τεμαχισμένη σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή. Από αυτή την τελευταία περίοδο και μετά οι κινητοποιήσεις των μεσαίων αγροτών έχουν λαϊκό προοδευτικό χαρακτήρα παρόλο που κάνουν το λάθος της προηγούμενης περιόδου να χρησιμοποιούν σαν κεντρική μορφή πάλης τους αποκλεισμούς των δρόμων.

Τώρα όμως που το κίνημα αυτό ωρίμασε περισσότερο πολιτικά, αποφάσισε ότι δεν θα γίνει κανένας αποκλεισμός δρόμων γιατί αυτή η τακτική, που εφαρμόζονταν παλιότερα από τους Πατάκη-Μπούτα και που κατέστρεφε την παραγωγή αλλά και έστρεφε το λαό ενάντια στους αγρότες, τους φέρνει σε σύγκρουση με την κοινωνία και το λαό. Αλλά το βασικό είναι ότι τώρα τα κεντρικά τους αιτήματα είναι δίκαια και σωστά. Μέσα λοιπόν από γενικές συνελεύσεις και μεγάλες ζυμώσεις οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας κατά κύριο λόγο, δηλαδή οι αγρότες που βρίσκονται κάτω από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων, νέων Αγροτών και Ανθοπαραγωγών, ξεσηκώθηκαν διατυπώνοντας ξανά τα παρακάνω αιτήματα:

  • Φορολόγηση με συντελεστή 13% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

  • Να παραμείνει η προκαταβολή επόμενου έτους στο 27,5%

  • Όχι στον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών και τη σύνδεση με το φορολογητέο εισόδημα

  • Διατήρηση του ΟΓΑ σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών

  • Καταγραφή των περίπου 300.000 οικονομικών μεταναστών με δυνατότητα ασφάλισης τους στον Ο.Γ.Α

  • Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια για όλους

Αποφάσισαν πως οι μορφές πάλης με αποκλεισμούς των δρόμων τους φέρνει σε αντίθεση με την κοινωνία και δεν πρέπει να ξαναγίνουν. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις 2 του Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη.

 

Ο Μπούτας διασπά ξανά τον αγώνα των επαγγελματιών αγροτών

 

Για να κάνει τη διάσπασή και να προβοκάρει και να διαλύσει αυτό το κίνημα το ψευτοΚΚΕ με το Μπούτα ξεκίνησαν μπλόκα στη Νίκαια και στην Πελοπόννησο κάτω από την Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων. Το διεκδικητικό πλαίσιο του Μπούτα είναι το ίδιο με πέρυσι. Είναι ένας ατελείωτος γενικός κουβάς. Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε το Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων «Στην ατζέντα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον κ. Μπούτα, «το φορολογικό, το ασφαλιστικό, ΕΛΓΑ (…) η Κοινή Αγροτική Πολιτική» αλλά και αιτήματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια, το κόστος παραγωγής, το κόστος του πετρελαίου και την επιστροφή του φόρου των καυσίμων όπως και το κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος «που αυξήθηκε κατά 50% (…) και τον ΦΠΑ που πήγε στο 24%» . Σημαντικό αίτημα είναι και η θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού, καθώς και αφορολογήτου στο ύψος των «12.000 ευρώ ανά άτομο με 2.000 ανά παιδί, δηλαδή σε μια οικογένεια με δύο παιδιά να είναι 30.000 ευρώ»(www.amna.gr/20-1).

Αυτό το κίνημα όχι μόνο δεν κάνει λόγο για μητρώο αγροτών και για «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», αλλά καταγγέλλει αυτά τα αιτήματα σαν αιτήματα της πλούσιας αγροτιάς. Τα 30000 Ευρώ αφορολόγητο όμως καμιά σχέση δεν έχει με αίτημα μικρομεσαίων και από την άλλη εξυπηρετεί μόνο τους μικρούς ή μεγαλύτερους γαιοκτήμονες που νοικιάζουν σε φάρμερ αγρότες γη και κάνουν άλλη κύρια δουλειά όπως πχ κρατικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, γιατροί κλπ και τους οποίους το ψευτοΚΚΕ θέλει να εντάξει στους αγρότες για να φοροδιαφεύγουν ή να ασφαλίζουν τους συγγενείς τους στον ΟΓΑ, ενώ οι επαγγελματίες αγρότες αντιδρούν σε αυτό και ζητούν εδώ και χρόνια μητρώο επαγγελματιών αγροτών.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η τοποθέτηση του Κουτσούμπα στο μπλόκο της Άρτας στην Ιόνια οδό. «"Ξέρουμε", είπε, "ότι η κυβέρνηση πέρσι υποσχέθηκε κάποια πράγματα ή έδωσε κάποια ζητήματα -έστω επιμέρους- στους Έλληνες αγρότες, μετά από συνεχείς κινητοποιήσεις. Όμως, τα περισσότερα από αυτά ευνοούν τους μεγάλους αγρότες καπιταλιστές, τη μεγάλη αγροτική εκμετάλλευση και βεβαίως δεν είναι αιτήματά που μπορούν να ικανοποιήσουν τη μικρομεσαία αγροτιά. Ακόμα και αυτά που έδωσε, όπως εκείνο το αφορολόγητο πέρσι, για το πώς θα ρυθμιστούν οι δόσεις και λοιπά, φέτος το παίρνει πίσω, ενώ στα παλιά προβλήματα έχουν προστεθεί και νέα. Τα νέα αφορούν στον παγετό, αφορούν καταστροφές, αφορούν μια σειρά ζητήματα λόγω της κακοκαιρίας και βεβαίως ακόμα τρέχουν και δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις από τις περσινές και προπέρσινες πλημμύρες και άλλες καταστροφές που είχε η αγροτική παραγωγή και εδώ στην Άρτα και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας"» (www.capital.gr/28-1).

Αυτό που στην πραγματικότητα υπερασπίζεται ο Κουτσούμπας, ενάντια σε κάθε προοδευτική και μαρξιστική αντίληψη, είναι η ιστορικά καταδικασμένη πολύ μικρή παραγωγή που μπορεί να ζήσει μόνο με άπλετη βοήθεια από το κράτος και με φοροδιαφυγή, είτε είναι μόνο μια συμπληρωματική πηγή εσόδων για ανθρώπους που ζουν από άλλες δουλειές. Στην πραγματικότητα το λεγόμενο ΚΚΕ, το ψεύτικο αντικομμουνιστικό ΚΚΕ, δεν υπερασπίζεται τους μικροπαραγωγούς, όπως το κάνουν οι μαρξιστές, δηλαδή μέσα από τη βοήθεια και την ενθάρρυνση από το κράτος της συνεταιριστικής τους ένωσης, αλλά δίνοντάς τους κρατική, δηλαδή αστική φιλανθρωπία και ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στη φοροδιαφυγή και τη μικροαπάτη σε σχέση με κάθε λογής ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές. Πρόκειται για την υποστήριξη της μικρής καθυστερημένης παραγωγής σαν εργαλείο οικονομικής και πολιτικής μάχης ενός ιμπεριαλιστικού μονοπώλιου, εν προκειμένω των ρωσοκινέζων νεοαποικιοκρατών, κατά της σύγχρονης μεγάλης παραγωγής μιας υπό κατάκτηση χώρας.

Όμως και από άποψη των αντικειμενικών οικονομικών νόμων μια τέτοιου είδους κρατική υποστήριξη της πολύ μικρής παραγωγής δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική στον καπιταλισμό. «Γενικά η σύγκριση των ομοιογενών στοιχείων της ίδιας περιόδου για τη βιομηχανία και τη γεωργία μας δείχνει, σε συνθήκες ασύγκριτης καθυστέρησης της δεύτερης, μια εκπληκτική ομοιότητα των νόμων εξέλιξης, τη εκτόπιση της μικρής παραγωγής και στη βιομηχανία και στη γεωργία» (Λένιν, η ανάπτυξη των νόμων του καπιταλισμού στη γεωργία).

 

Η φασιστική γραμμή ψευτοΚΚΕ ενάντια στο αγροτικό προλεταριάτο

 

Αυτό όμως που αποτελεί το πιο βαθύ και αποκαλυπτικό χαρακτηριστικό για τους Κουτσούμπα-Μπούτα και που είναι το κριτήριο για την προοδευτικότητα τους είναι η απουσία αιτημάτων για τους εργάτες γης. Για την καταγραφή και ασφάλιση των 300000 περίπου εργατών γης, ελλήνων ή μεταναστών αυτοί δεν βρήκαν να πουν λέξη. «Το κύριο γνώρισμα και ο κύριος δείκτης του καπιταλισμού στη γεωργία είναι η μισθωτή εργασία» (Λένιν, στο ίδιο). Και αλλού: «όποιος ασπάζεται την ταξική προλεταριακή άποψη δεν μπορεί να αμφιβάλει για την ορθότητα της θέσης που ψήφισαν το 1906 στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας στη Στοκχόλμη οι μενσεβίκοι με πρωτοβουλία των μπολσεβίκων και που από τότε έχει μπει στο πρόγραμμα του ΣΔΕΚΡ. Η θέση αυτή λέει: Το κόμμα σε όλες τις περιπτώσεις και σε οποιαδήποτε στάδιο των αγροτικών μετασχηματισμών βάζει σαν καθήκον του να επιδιώκει σταθερά την ανεξάρτητη ταξική οργάνωση του αγροτικού προλεταριάτου, να του εξηγεί την ανειρήνευτη αντίθεση των συμφερόντων του με τα συμφέροντα της αστικής τάξης του χωριού, να το προφυλάσσει από τον πειρασμό του συστήματος του μικρού νοικοκυριού, που όσο υπάρχει η αγροτική παραγωγή δεν θα είναι ποτέ σε θέση να εξαλείψει την αθλιότητα των μαζών και, τέλος, να υπογραμμίζει την ανάγκη της ολοκληρωτικής σοσιαλιστικής ανατροπής, σα μοναδικού μέσου για την εξάλειψη κάθε αθλιότητας και κάθε εκμετάλλευσης» (Λένιν, «Πράβντα», 7 Ιούλη 1917).

Το αγροτικό προλεταριάτο το ξεζουμίζουν βέβαια όσο μπορούν και οι μεσαίοι και οι μικροί καλλιεργητές που μισθώνουν εργάτες γης όπως και οι μισοαγρότες δημόσιοι υπάλληλοι και οι μικρογαιοκτήμονες ραντιέρηδες που αποτελούν την άμεση κοινωνική βάση του ψευτοΚΚΕ και τους οποίους αυτό ποτέ δεν καταγγέλλει. Όμως, οι πραγματικά μικροί και μεσαίοι αγρότες, στα πλαίσια της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών βάζουν το αίτημα για ασφάλιση των 300.000 περίπου μεταναστών εργατών γης και τη νομιμοποίησή τους, δηλαδή βάζουν το ζήτημα να χτυπηθεί η μαύρη εργασία, σε αντίθεση με τους Μπούτα-Κουτσούμπα που δεν έχουν βάλει ποτέ τέτοιο αίτημα, κάτι που αποκαλύπτει τη μαύρη φασιστική και αντεργατική γραμμή του ψευτοΚΚΕ. Αυτό το θετικό δεν το ζητάνε βέβαια οι παραγωγικοί μικροί και μεσαίοι αγρότες από φιλεργατισμό αλλά γιατί αυτοί και μόνο αυτοί σαν επιχειρηματίες φάρμερ, δηλαδή κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έχουν λόγο να δηλώσουν στα έξοδά τους τα μεροκάματα για να τα αφαιρέσουν από τα έξοδά τους και έτσι να μειώσουν τους φόρους και τις εισφορές τους αντίθετα με όσους συστηματικά και σχεδόν απόλυτα φοροδιαφεύγουν, είτε είναι ενοικιαστές γης, είτε μικροί και μεγαλύτεροι φάρμερ που δουλεύουν με μαύρα. Το καθεστώς των ρωσόδουλων με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ και το ψευτοΚΚΕ (που είναι η πολιτική, ιδεολογική μάνα και ο πραγματικός οργανωμένος «κινηματικός» στρατός του ΣΥΡΙΖΑ) θέλει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να δουλεύουν με μαύρα για να μπορεί να τις έχει στο χέρι και ταυτόχρονα να λειώνει από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και κυρίως τους φόρους όλες εκείνες τις πιο σύγχρονες και πιο μεγάλης κλίμακας παραγωγικές μονάδες που πολύ δύσκολα μπορούν να φοροδιαφύγουν αν δεν έχουν την φορολογική, αστυνομική και δικαστική κάλυψη, δηλαδή την πολιτική κάλυψη του καθεστώτος (όπως την έχουν οι κρατικοί ανατολικοί ολιγάρχες). Η απόδειξη πια ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει μια οικονομία με μαύρα είναι ότι έκανε τους φόρους των μικρομεσαίων παραγωγών και επαγγελματιών κάθε είδους εντελώς εξοντωτικούς και ταυτόχρονα φρόντισε πρακτικά να καταργήσει και το σύστημα των αποδείξεων και το σύστημα των ηλεκτρονικών αγορών για τον υπολογισμό του αφορολόγητου στους καταναλωτές.

Γιαυτό πρέπει ο λαός να υποστηρίξει αποφασιστικά τους αγρότες παραγωγούς ενάντια στα εξοντωτικά σαμποταριστικά μέτρα της κυβέρνησης. Όμως υποστήριξη δεν σημαίνει υποστήριξη του αντιδραστικού αντιπαραγωγικού αντιευρωπαϊκού πλαισίου το οποίο προβάλουν οι κνίτες και το δίχως καμιά εσωτερική δημοκρατία καπέλο τους που λέγεται Πανελλαδικό συντονιστικό των μπλόκων.

Πρέπει οι επαγγελματίες μικροί και μεσαίοι αγρότες μέσα από συνελεύσεις βάσης και αγροτικών συλλόγων, με δημοκρατικά ζυμωμένες αποφάσεις να οργανώσουν παρατεταμένες κινητοποιήσεις. Αυτές για να είναι νικηφόρες 1) δεν πρέπει να ασκούν ομηρία στον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας, στις μετακινήσεις του και στην παραγωγή του, και 2) να τον ενημερώνουν όσο γίνεται πιο αναλυτικά για τα αιτήματα τους για να τον πάρουν μαζί τους ενάντια σε μια εγκληματική κυβέρνηση που ζει μόνο και μόνο γιατί την στηρίζει η ηγεσία μιας αντιπολίτευσης που λέει μόνο κούφια λόγια, και σαμποτάρει κάθε αληθινή λαϊκή κινητοποίηση ή στηρίζει μόνο εκείνες τις διασπαστικές και προβοκατόρικες κινητοποιήσεις του ψευτοΚΚΕ.

 

-          Δημοσιεύτηκε στο φ. 521 της Νέας Ανατολής, Δεκέμβρης 2016 – Γενάρης 2017 –