Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

Η ομιλία του σ. Ηλία Ζαφειρόπουλου στη συγκέντρωση της ΟΑΚΚΕ έξω από τη ρώσικη πρεσβεία της 26/2/2022

<< Ζούμε τις μεγαλύτερες στιγμές της ανθρωπότητας μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

 Μία νέα φασιστική δύναμη, ένα πελώριο νεοναζιστικό μέτωπο με επικεφαλής τη Ρωσία του Πούτιν και δίπλα της την Κίνα του Σι ετοιμάζεται να επιτεθεί στον κόσμο, και να ληστέψει και να καταπιέσει και να συντρίψει τους λαούς.

  Αυτή η επίθεση που γίνεται στην Ουκρανία δεν είναι μια απλή ιμπεριαλιστική επέμβαση. Ξεπερνάει όλες αυτές που ζήσαμε ανάμεσα στους δύο πολέμους, σε αυτόν που αφήσαμε και σε αυτόν που έρχεται. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει επέμβει, έχει ποδοπατήσει, έχει κατεβάσει κυβερνήσεις, έχει βασανίσει, είναι υπερδύναμη, με τα όπλα και το χρήμα, αλλά δεν έχει τολμήσει να κάνει σήμερα αυτό που κάνει η Ρωσία του Πούτιν. Αποφάσισε ότι στη συγκεκριμένη χώρα που λέγεται Ουκρανία ζει ο λάθος λαός που έπρεπε να είναι ρώσικος, και αυτός νομίζει ότι είναι ουκρανικός, και πρέπει να του αλλάξει την ψυχή, κι αν δεν την αλλάξει πρέπει να τον εξοντώσει.

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Πούτιν, ένα ρατσιστικό πρόγραμμα, ένα αποικιακό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα εξόντωσης γιατί τέτοια είναι η νοοτροπία του. Ενώ ισχυρίζεται ότι τον περικύκλωσε η Αμερική, επιτέθηκε στη μόνη χώρα που δεν είχε ακόμα Αμερική, που δεν είχε ΝΑΤΟ, και το επικαλέστηκε αυτό για να κάνει μια επίθεση που θέλει να αλλάξει την εθνική συνείδηση, την εθνική ταυτότητα, ενός σπουδαίου λαού, ενός λαού που όλοι οι δημοκράτες της Ρωσίας του αναγνώριζαν την ανεξαρτησία του, την αυτοδιάθεσή του και που ειδικά το προλεταριάτο, οι επαναστάτες και ο λενινισμός πρωτοπόρησε στο να του αναγνωριστεί αυτή η ανεξαρτησία. Κι έρχονται τώρα να τον ποδοπατήσουν. Γι αυτό μιλάμε όχι για μια επίθεση απλά ιμπεριαλιστική, αλλά για την πρώτη ναζιστικού τύπου επίθεση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Ρωσία.

Για μας [αυτή είναι] η πρώτη πράξη του Γ΄ Παγκόσμιου πόλεμου, ακόμα κι αν ο Πούτιν ελιχθεί, ακόμα κι αν αλλάξει τη γραμμή του μέσα στην πελώρια αντίσταση που συνάντησε από τον ουκρανικό λαό και που δεν την περίμενε οπωσδήποτε.

Νόμιζε ότι θα χει έναν περίπατο, κι έχει να κάνει με ένα πρωτοφανές πάθος. Γιατί δεν δέχονται λαοί που έχουν ζήσει τη δημοκρατία να μπούνε πίσω στο μπουκάλι της φεουδαρχίας και της αποικιοκρατίας. Γι’ αυτό δίνει αυτός ο λαός τόσο σκληρό αγώνα και γι αυτό αποτελεί πρωτοπορία αυτή τη στιγμή του αντιφασιστικού αγώνα για όλη την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο. Το να υπερασπίσουμε τους Ουκρανούς σημαίνει όχι απλώς να υπερασπίζουμε τη δημοκρατία, όχι απλώς την ανεξαρτησία μιας χώρας αλλά να υπερασπίζουμε το σπίτι μας όλοι εμείς που είμαστε Ευρωπαίοι. Αφού αυτοί μπήκαν εκεί με τέτοιο ανείπωτο θράσος, δεν θα αργήσουμε να τους δούμε στις πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Δεν ξεκίνησαν για να σταματήσουν. Γιατί ξέρουν τον αποτροπιασμό που προκαλούν. Γι αυτό η σημαία που σηκώνουν είναι η σημαία της τρομοκρατίας. Γι αυτό μόλις χθες απείλησαν τις δημοκρατικές και ουδέτερες, τουλάχιστον τις πιο ειρηνικές δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Επειδή τόλμησαν να πουν: «Πούτιν σε φοβόμαστε και θα καταφύγουμε στην άλλη υπερδύναμη, τουλάχιστον για να έχουμε μια στοιχειώδη αυτή τη στιγμή άμυνα».

Είναι ο Πούτιν που βάζει τους λαούς να αμυνθούν κάτω από την αμερικάνικη ομπρέλα. Δεν είναι επειδή περικυκλώθηκε. Αντίθετα, είναι επειδή θέλει να κατασπαράξει ότι βρίσκεται γύρω του. Και όσο κατασπαράζει, τόσο πιο πολύ θα του ανοίγει η όρεξη και θα συνεχίζει να το κάνει.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιος σκέτος δικτάτορας ή κακός. Ο Πούτιν είναι απλά το πιο αποκρουστικό πρόσωπο του ρώσικου σοσιαλιμπεριαλισμού. Είναι εκπρόσωπος μιας τάξης, μιας ολιγαρχίας των μεγαλύτερων ληστών που γέννησε ποτέ ο κόσμος. Οπωσδήποτε των μεγαλύτερων ληστών του καπιταλισμού, και οπωσδήποτε ο μεγαλύτερος από τους ληστές του ιμπεριαλισμού. Γιατί; Γιατί η συμμορία αυτή που τώρα επιτίθεται, έγινε πλούσια κλέβοντας τους λαούς καταρχήν της Σοβιετικής Ένωσης σε δύο χρόνους. Στον πρώτο χρόνο μια γραφειοκρατία άρπαξε όλο τον πλούτο της εργατικής τάξης και των λαών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και της Ρωσίας και του Καζακστάν και της Λευκορωσίας και όλων αυτών των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. Και μόλις τα άρπαξε εμφανίστηκε σαν κομμουνισμός, σήκωσε κόκκινες σημαίες και φτιάξανε μια γραφειοκρατία που πάχυνε από το αίμα κι από τα κλοπιμαία του σοβιετικού λαού. Σε δεύτερη φάση αυτή η συμμορία, οι χειρότεροι από τους [προηγούμενους «σοβιετικούς»] γραφειοκράτες ληστέψανε όλο τον πλούτο, όλων των Σοβιετικών Δημοκρατιών. Οι επικεφαλής τους κλέψανε τον πλούτο όλων των άλλων γραφειοκρατιών και τον μάζεψε η Μόσχα, τον μάζεψε η συμμορία Γκορμπατσόφ, και μετά Γέλτσιν, και τώρα Πούτιν. [Αυτοί] οι πιο αδίστακτοι της KGB μαζέψανε τα πυρηνικά από την Ουκρανία, μαζέψανε τα διαστημικά, μαζέψανε τη διπλωματική εκπροσώπηση όλων αυτών των χωρών που έπρεπε να τη μοιραστούν στο συμβούλιο Ασφαλείας, την πήραν για δικιά τους κάτω από τα χειροκροτήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του ευρωπαϊκού, των Άγγλων, των Γάλλων. Ήταν το τέρας που έφτιαξαν.

Αυτή η Ρωσία δεν «υποχώρησε» για να μπει το ΝΑΤΟ. Είναι ψέμμα. [Αυτή η Ρωσία] έκλεψε όλες τις άλλες χώρες, και πρώτα-πρώτα τα πυρηνικά της Ουκρανίας στην οποία υποσχέθηκε ανεξαρτησία και τώρα απειλεί όλο τον πλανήτη με τα κλεμμένα. Αυτή η τρομακτική, η αδίστακτη ολιγαρχία του Κρεμλίνου, που βλέποντας πόσο μπορεί κανείς εύκολα να καταπίνει τον πλούτο από χώρες, θέλει να καταπιεί τον πλούτο της Ουκρανίας και μετά τον πλούτο όλης της Ευρώπης.

Και την ίδια δουλειά ακριβώς ετοιμάζεται να κάνει ο φίλος του [Πούτιν], ο Σι στην Κίνα. Μέσα από το κομμουνιστικό κόμμα, μέσα από το προλεταριάτο, μέσα από τους φτωχούς της Κίνας, ξεκίνησε αυτό το τέρας ο Ντεγκ Σιάο Πινγκ και στη συνέχεια οι άλλοι Ζάο Ζιγιάνγκ και Ζιανγκ Ζεμίν και τα λοιπά και τώρα ο Σι, και αυτοί με τα κλεμμένα του κινέζικου λαού έχουν αποφασίσει να φάνε την Ασία.

Ο ένας, [ο Πούτιν], θα κατασπαράζει την Ευρώπη και ο άλλος θα τρώει την Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Ινδονησία, το Βιετνάμ. Θα κάνουν μια μεγάλη μοιρασιά οι δύο μεγάλοι ληστές.

Αυτή λοιπόν η ολιγαρχία συμμαχεί τώρα για να χτυπήσει, και για αυτό είναι τόσο αδίστακτη. Όταν φωνάζουν και λένε κάτω ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, απλά ενοχοποιούν όλους όσους προσπαθούν να αντισταθούν [σε αυτούς], να εξοπλιστούν με οποιονδήποτε τρόπο.

Δεν είναι αριστερός όποιος σήμερα λέει, όταν μαχαιρώνεται η Ουκρανία: «Κάτω η Ρωσία-Κάτω και η Αμερική», «Κάτω αυτός ο πόλεμος».

Όχι, δεν είναι ένας πόλεμος, είναι δύο, είναι ο άδικος πόλεμος που κάνουν οι ρώσοι ναζί και ο δίκαιος πόλεμος που κάνει ο ηρωϊκός ουκρανικός λαός.

Οι αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι πάντα τα ξεδιάλυναν αυτά τα πράγματα.

Δεν είναι ο πόλεμος της Ρωσίας με την Αμερική όπως λένε όλοι όσοι θέλουν να παραπλανήσουν τους λαούς και τον ελληνικό λαό.

Είναι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της μισοάοπλης Ουκρανίας. Μην τα μπερδεύουμε.

Είναι υποχρέωση κάθε χώρας που υπερασπίζεται τη δημοκρατία έστω στα λόγια να τους δώσει και όπλα και πολιτική στήριξη, και μέτρα απομόνωσης των τεράτων που μέσα σε μια ειρηνική στιγμή μπήκαν για να αναστατώσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και να τους δώσουν έναν εφιάλτη.

Είναι εφιάλτης για όλους μας.

Πρέπει όλοι οι λαοί της Ευρώπης να έχουν σαράντα πυρετό σήμερα.

Και είναι πολύ εξαιρετικό και εκτιμάμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός που έχει υποστεί πάρα πολύ μεγάλη φιλορώσικη προπαγάνδα τόσο από τους εθνικοφασίστες, όσο και από τους ψευτοκομμουνιστές επί τόσες δεκαετίες, βλέποντας στην τηλεόραση, να ξυπνάνε από τα σπίτια τους μέσα στη νύχτα και να τρέχουν στα καταφύγια εκατομμύρια άνθρωποι, συγκινήθηκε και είπε: «Με αυτόν τον Πούτιν κάτι άσχημο συμβαίνει».

Έτσι πρέπει να τον δει κανείς και τον δικό μας λαό. Όλοι οι λαοί έχουν αυταπάτες, όλοι οι λαοί έχουν αδύνατα σημεία, αλλά είναι μερικές στιγμές που δεν αντέχουν την αδικία, δεν αντέχουν την κτηνωδία. Τότε ξυπνάει μέσα σε όλους ο άνθρωπος, ξυπνάει η δημοκρατία, ξυπνάει η λευτεριά. Ο λαός μας λοιπόν και όλοι οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να φτιάξουν ένα τείχος, να γίνουν ένας άνθρωπος και να φτιάξουν ένα νέο αντιφασιστικό δημοκρατικό μέτωπο σε όλες τις χώρες. Και να έχουν απέναντί τους τον Πούτιν, το φίλο του τον Σι, τους φασίστες μουλάδες της Τεχεράνης, και δίπλα τους όποια δημοκρατία, όποιο δημοκράτη, όποιο λαό, είναι αποφασισμένος να υπερασπίσει τη λευτεριά και τη δημοκρατία. Είναι το ίδιο ξανά. Βέβαια ο καθένας βλέπει αλλιώς τη λευτεριά και τη δημοκρατία, άλλος βάζει το στήθος και πεθαίνει, άλλος κάθεται παραδίπλα, το ζήτημα είναι να μην αλλάξεις το στρατόπεδο και πας με το φασισμό, να μην πας με τους ναζί και τους νεοναζί.

Με την ευκαιρία να πούμε για το ότι ο πόλεμος γίνεται, λέει «για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας». Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε φασίστα, και οποιονδήποτε ναζιστή στον κόσμο, ποιον αγαπάει πιο πολύ από όλους τους πολιτικούς του κόσμου, θα σου πει τον Πούτιν. Δεν ξέρει κανέναν πρόεδρο της Ουκρανίας. Ξέρει τον πρόεδρο της Ρωσίας, γιατί αυτός καλλιεργεί τις σχέσεις με τους ναζιστές παντού. Ένας Ντμίτρι Ρογκόζιν, υπεύθυνος των διαστημικών σταθμών της Ρωσίας, είναι αυτός που καλούσε στην Αγία Πετρούπολη όλους τους ναζιστές του κόσμου και τους φιλοξενούσε. Το 2014 εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι φασιστικά στοιχεία μπήκαν μέσα στην ουκρανική αντίσταση και άρχισε να συλλαμβάνει το παραμύθι, ότι ο ναζισμός θέλει να μπει ξανά μέσα στη Ρωσία. Αυτό το παραμύθι εκμεταλλεύεται σήμερα για να πει ότι κυνηγάει τους ναζιστές. Κυνηγάς τους ναζιστές Πούτιν σημαίνει να ανοίξεις με το κλειδί και να μπεις μόνος σου μέσα στις φυλακές της Μόσχας, μαζί με όλη τη συμμορία που σε χειροκροτάει. Αλλά δεν χρειάζεται να μπεις εσύ. Θα σε χώσει μέσα ο ίδιος ο ρώσικος λαός όταν αγανακτισμένος από τις Ουκρανίες που θα δει μπροστά του, όταν του φέρνουν τα παιδιά του σκοτωμένα.

Γιατί οι λαοί δεν θα υποταχθούν. Ο Πούτιν θα νικηθεί αισχρά. Και τότε θα έρθει η τιμωρία τους. Είναι πολύ παρήγορο ότι βγήκαν οι ρώσοι δημοκράτες στους δρόμους με ηρωικό τρόπο να υπερασπίσουν το δίκιο στο στόμα του λύκου. Αυτό πρέπει να εμπνέει κάθε δημοκράτη. Όταν θα νικηθούν αυτοί οι φασίστες, όταν θα νικηθεί ο Πούτιν, ο Σι, και ο Ραϊσί του Ιράν, γιατί όλοι ετοιμάζονται για ένα όργιο αίματος και ληστείας, τότε οι λαοί δεν θα μπορούν ούτε τους [άλλους]ιμπεριαλιστές, τους Αμερικάνους, τους Άγγλους, τους Γάλλους, τους Γερμανούς και όσους θέλησαν στο ρου της ιστορίας να αποικιοποιήσουν χώρες και να βασανίσουν λαούς.

Όλοι θα κριθούν από τις εξετάσεις στον πόλεμο που μόλις άρχισε. Οι λαοί θα γράψουν στα τεφτέρια τους ποιος βοήθησε και ποιος όχι.

Εμείς καλούμε όλους τους δημοκράτες, αλλά και όλους τους εργαζόμενους, τους εργάτες ιδιαίτερα.

Ειδικά σε αυτή τη χώρα που υποφέρουν πάρα πολύ, εδώ που οι ρωσόφιλοι χρόνια τώρα κραδαίνοντας συχνά αριστερές σημαίες καθώς και το χειρότερο κομμάτι της κλασσικής δεξιάς, και το χειρότερο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, με ένα δόλιο και ύπουλο τρόπο έχουν καταστρέψει τη βιομηχανία αυτής της χώρας, την έχουν φτωχύνει με αποτέλεσμα τα παιδιά της να ξενιτεύονται για να βρουν ένα μεροκάματο, η ζωή τους να είναι απελπιστική γιατί δεν υπάρχει μεγάλη βιομηχανία και σύγχρονη έρευνα ώστε τουλάχιστον να υπάρχουν μεροκάματα. Η νεολαία μας σφαγιάζεται μέσα στα μικρομάγαζα για ένα μηδενικό μισθό, για μια εξαντλητική δουλειά, μια ταπείνωση.

Αυτοί λοιπόν οι κύριοι που είναι εδώ σε αυτή την πρεσβεία, δεν φροντίζουν μόνο να υπερασπίζουν τις εισβολές των αφεντικών τους στις Ουκρανίες, αυτοί εδώ σε κάθε χώρα που βρίσκονται, όπως στη δικιά μας, οργανώνουν την πολιτική αντίδραση, τους χειρότερους ολιγάρχες, τα χειρότερα λαμόγια, όπως τα λέει ο λαός, και έρχονται σα βδέλλες, και καταστρέφουν ό,τι δίνει στη χώρα ανεξαρτησία, ό,τι της δίνει περηφάνια, καταστρέφουν την ανάπτυξή της, τη βιομηχανία της, και την ενέργεια της.

Έτσι μας έχουν αφήσει αυτή τη στιγμή να υποφέρουμε από το ρώσικο εκβιασμό πιο πολύ από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Γιατί μπορεί ο Πούτιν να σκοτώνει με τις σφαίρες τους Ουκρανούς, αλλά έχει μπει σε όλα τα σπίτια και αυξαίνει το ηλεκτρικό, το αέριο, και το πετρέλαιο. Γιατί αυτός έκλεισε την κάνουλα του αερίου το Σεπτέμβρη για να εκβιάσει την Ευρώπη και να της πει, αν υποστηρίξεις τους Ουκρανούς, θα παγώσεις και τον χειμώνα. Από αυτόν ανέβηκε το αέριο, από αυτόν ανέβηκε η ΔΕΗ, είναι τμήμα του εκβιασμού. Από αυτόν υποφέρει ο ελληνικός λαός. Αυτοί που δεν έχουν λεφτά γιατί δεν έχουν ανάπτυξη και βιομηχανία, αυτοί που έχουν τα χειρότερα αφεντικά και τους χειρότερους μισθούς, πρέπει να βρουν και λεφτά για το ηλεκτρικό.

Αυτό είναι και το πρόβλημα με τον Πούτιν. Δεν όρμησε σαν τον Χίτλερ εξωτερικά να επιτεθεί απλώς. Φρόντισε να έχει και μέσα στις χώρες [που θέλει να πάρει τους] ανθρώπους [του].

Σε όλες τις χώρες έχει ανθρώπους, και στην ίδια τη βασανισμένη Ουκρανία. Κι εδώ έχει την πιο γερή Πέμπτη φάλαγγα όλων των εποχών. Θα τη δοκιμάσει σύντομα και ο λαός της Ελλάδας.

Γι αυτό λοιπόν σας καλούμε όλους ανεξάρτητα από τις απόψεις σας για τα κόμματα, αρκεί να είσαστε δημοκράτες και να πιστεύετε σε αυτή τη χώρα, να μη θέλετε να κάτσετε στο σβέρκο του λαού της. Θα μπορέσουμε όλοι, όλος ο δημοκρατικός, όλος ο τίμιος κόσμος, όλος ο κόσμος που πονάει τη χώρα, να ενωθούμε.

Για μια Ελλάδα με αξιοπρέπεια

Για μια Ελλάδα δημοκρατική

Για μια Ελλάδα που βοηθάει τους λαούς που καταπιέζονται.

Αν έτσι σκεφτεί όλη η Ευρώπη, αν δεν υποκύψει στις σειρήνες που της λένε να τα βρει με τον Πούτιν για να μη βρει τον μπελά της, αν η Ευρώπη σταθεί, τότε μπορούμε ακόμα και να αποφύγουμε την πολύ μεγάλη, τη φρικτή καταστροφή. Μπορούμε να τον σταματήσουμε στην Ουκρανία.

Ενότητα - Ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο - Παγκόσμιο ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο (…)

(…) [Αυτή] είναι η πρώτη εικόνα, η πρώτη αφύπνιση. Οι λαοί έχουν να πάρουν κι άλλα μαθήματα, κι ο Πούτιν ακόμα χειρότερα και οδυνηρά.

Είμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού. Είμαστε όλοι στον ίδιο αγώνα >>.

 

Η συγκέντρωση φωνάζει με δύναμη τα συνθήματα:

ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΧΙΤΛΕΡ – ΠΟΥΤΙΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΝΕΙ ΑΓΩΝΑ ΗΡΩΪΚΟ, ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ, ΤΟ ΝΕΟ ΧΙΤΛΕΡ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ

ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΣΑΡΟΙ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ, ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ

 

*Σημείωση: Επειδή η ομιλία του σ. Η. Ζαφειρόπουλου έγινε χωρίς χειρόγραφο προσθέσαμε σε ελάχιστα σημεία στο απομαγνητοφωνημενο κείμενο μέσα σε αγκύλες λέξεις που αποσαφηνίζουν το γραπτο κείμενο αλλά  δεν εννοούνται καθαρα στο προφορικό.