Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

«Ποιος νοιάζεται για τις κυρώσεις της ΕΕ στην Κριμαία;» -Ο EUobserver καταγγέλλει ότι ο Σαββίδης σπάει τις κυρώσεις ενώ η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ κάνουν τα στραβά μάτια

Φωτογραφία του Σαββίδη που δημοσιεύεται στο άρθρο του EUobserver Φωτογραφία του Σαββίδη που δημοσιεύεται στο άρθρο του EUobserver

Ένα ρεπορτάζ της διαδικτυακής εφημερίδας EUobserver φέρνει στο φως τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ο πουτινικός ολιγάρχης Σαββίδης σπάει τα μέτρα που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία για την εισβολή στην Κριμαία και το διαμελισμό της Ουκρανίας, με την προστασία του ελληνικού κράτους και την ανοχή της ΕΕ.

Το ρεπορτάζ διαπιστώνει τη σκανδαλώδη προστασία του σε επίπεδο ΕΕ, με την πρόθυμη αρωγή στο κουκούλωμα του ελληνικού κράτους. Τόσο το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών όσο και αρμόδιοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων από τα κράτη-μέλη αρνήθηκαν να εξετάσουν το φάκελο των στοιχείων της δημοσιογραφικής έρευνας που έθεσε στη διάθεσή τους η εφημερίδα!!! Γι άλλη μια φορά σ’ αυτή την περίπτωση αποκαλύπτεται πόσο κάλπικο είναι το φιλοδυτικό προσωπείο του Κ. Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών του Ν. Δένδια, αλλά και πως η φιλορώσικη πολιτική τους περνάει κάτω από τα ραντάρ μιας όλο και πιο υφεσιακής απέναντι στο Κρεμλίνο αλλά και στελεχικά διαβρωμένης από αυτό ΕΕ.

Η αποκάλυψη του ρεπορτάζ είναι ακριβώς αυτή η άθλια στάση των ευρωπαίων αξιωματούχων που ευχαρίστως καταπίνουν παραβιάσεις έστω και αυτών των ελάχιστων οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει στη Ρωσία για το μεγαλύτερο νεοχιτλερικό έγκλημά της αυτό του διαμελισμού της Ουκρανίας. Δεν θέλησαν να ενοχλήσουν για αυτό το λόγο το στενό συνεργάτη του Πούτιν με την έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα της ΕΕ, που μάλιστα του έχει παραδώσει το δεύτερο λιμάνι της, αυτό της Θεσσαλονίκης. Προτιμούν να τον αντιμετωπίζουν σαν ένα “στρατηγικό επενδυτή”, αρωγό της ρημαγμένης ελληνικής οικονομίας, που θα βοηθήσει τη χώρα να “ξελασπώσει”. Παρόλο που δεν ταιριάζει σε “στρατηγικούς επενδυτές” να ζητάνε από κυβερνήσεις να τους διευκολύνουν με ρυθμίσεις για απαλλαγή από οφειλές τους στο δημόσιο όπως έγινε στην περίπτωση των χρεών του ΠΑΟΚ (ρύθμιση ΣΥΡΙΖΑ), ή να τον απαλλάσσουν από πρόστιμα για λαθρεμπόριο με νόμο όπως έγινε με τη ΣΕΚΑΠ (επίσης νόμος ΣΥΡΙΖΑ).

Χάρη στην κάλυψη του ελληνικού κράτους και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ο Σαββίδης έχει εξασφαλίσει να μείνει εκτός της μαύρης λίστας των επιχειρηματιών που σπάνε το εμπορικό εμπάργκο της ΕΕ στην Κριμαία. Οι συνέπειες της μαύρης λίστας είναι πάγωμα περιουσιακών στοιχείων των επιχειρηματιών στην ΕΕ, και απαγόρευση χορήγησης βίζας. Δεν έχει σημειωθεί άλλη περίπτωση Ευρωπαίου επιχειρηματία που σπάει το εμπάργκο, αυτό προφανώς είναι δυνατόν μόνο σε μία χώρα με ρωσόδουλο πολιτικό καθεστώς όπως η Ελλάδα. Στη λίστα μέχρι σήμερα συμπεριλαμβάνονται ρώσοι και ουκρανοί επιχειρηματίες. Στην περίπτωση του Σαββίδη που βρίσκεται ήδη εγκατεστημένος σε κράτος-μέλος της ΕΕ σημειώνεται ότι θα μπορούσε να επιβληθεί απαγόρευση μετακίνησης σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου AndrewRettman έχει τίτλο : «Ποιος νοιάζεται για τις κυρώσεις της ΕΕ στην Κριμαία;» (https://euobserver.com/world/151908) και αναφέρει τα εξής αποκαλυπτικά στοιχεία για την παραβίαση των μέτρων από τον Ιβάν Σαββίδη:

Οι κυρώσεις της ΕΕ στην Κριμαία «ισχύουν για πρόσωπα της ΕΕ» (που σημαίνει Ευρωπαίους πολίτες και ευρωπαϊκές εταιρείες ή εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην ΕΕ) και απαγορεύουν τη «συμμετοχή στην ιδιοκτησία ή τον έλεγχο (οποιασδήποτε) οντότητας» στην κατεχόμενη από τη Ρωσία ζώνη (Κριμαία-Σεβαστούπολη). Σημειώνουμε ότι Σαββίδης θεωρείται σε κάθε περίπτωση «πρόσωπο της ΕΕ» αφού έχει εγκατασταθεί επιχειρηματικά στη Βόρεια Ελλάδα και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπου πρόσφατα απόκτησε το στρατηγικό έλεγχο. Αλλά πέρα από αυτό είναι και έλληνας, δηλαδή ευρωπαίος πολίτης, με τη βούλα Σαμαρά που του απόδωσε την ιθαγένεια για τις «εξαιρετικές υπηρεσίες του στην Ελλάδα».

Κι όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, η οικογένεια Σαββίδη έχει έμμεσες συμμετοχές στον όμιλο εταιρειών Assorti που έχει στην ιδιοκτησία του πάνω από 25 σούπερ μάρκετ στην Κριμαία και θεωρείται βραχίονας της υποδομής της ρωσικής κατοχής.

Η εταιρική παρουσία της οικογένειας Σαββίδη στην Κριμαία μπορεί να έχει την κάλυψη έμμεσων μετοχικών διαδρομών, αλλά η στάση της υποστήριξής του στην πουτινική πολιτική στην Κριμαία είναι ανοιχτή.

Έχει λάβει ευχαριστίες για την «οικονομική και ηθική υποστήριξη» του για την προσάρτηση της Κριμαίας σε επίσημες εκδηλώσεις που συμπεριλαμβάνουν το Ρώσο πρόεδρο.

Όπως αναφέρεται στη συνέχεια του ρεπορτάζ το οποίο αναδημοσιεύει το Βήμα, 24/5/2021 (https://www.tovima.gr/2021/05/24/finance/euobserver-i-eyropaiki-enosi-kanei-ta-strava-matia-ston-savvidi-pou-paraviazei-tis-kyroseis-stin-krimaia/) :

«Η φιλανθρωπική Οργάνωση που έχει ιδρύσει στο Ροστόφ στον Ντόν, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη έχει ανοιχτά χρηματοδοτήσει προπαγανδιστικές εκδηλώσεις στην Κριμαια. Τα φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού «Ο φάρος της Κριμαίας», που υποστήριξε το 2016, 2018 και 2019, προσκάλεσαν παιδιά από τη Ρωσία στις κατειλημμένες περιοχές σύμφωνα με ρωσικές πηγές υποστηρίζει ο EUobserver.

Επιπλέον, το ρεπορτάζ του EUobserver υποστηρίζει ότι ο Σαββίδης έχει δημόσια χρησιμοποιήσει τη γνωριμία του με ανθρώπους που είναι στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ, όπως π.χ. τον καθοδηγούμενο από τη Μόσχα πρωθυπουργό Σεργκέι Αξιόνοφ, προς όφελος των κατασκευαστικών του επιχειρήσεων. «Επικοινωνήσαμε με τον Αξιόνοφ και αμέσως αυτός “επιτάχυνε” τη γραφειοκρατική διαδικασία με προσωπικό του τηλέφωνο, γιατί κατάλαβε ότι το σχέδιο κατασκευής κατοικιών μας ήταν κοινωνικά σημαντικό. Χτίζουμε σπίτια για κρατικούς υπαλλήλους, σχολεία, παιδικούς σταθμούς», δήλωσε ο Σαββίδης το 2017 στη ρωσική εφημερίδα Kultura.

Οι κυρώσεις σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Όμως, υπάρχει και ένα δεύτερο σύνολο κυρώσεων της ΕΕ. Αυτές αφορούν πρόσωπα που είναι «υπεύθυνα για την υπονόμευση ή απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας». Οι κυρώσεις εδώ περιλαμβάνουν την απαγόρευση χορήγησης βίζας και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ.

Σύμφωνα με EUobserver και εδώ υπάρχουν σοβαρά ζητήματα για τον Ιβάν Σαββίδη.

Στο παρελθόν, οι Ουκρανικές αρχές έχουν υποστηρίξει ότι ο Σαββίδης προμήθευε με τσιγάρα την περιοχή του Ντονμπάς που αντιμετωπίζεται ως περιοχή υπό τον έλεγχο της Ρωσίας. Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας έβαλε τον Σαββίδη στη «μαύρη λίστα» για τις δραστηριότητες με καπνικά προϊόντα  το 2016 και το 2018. Ο euobserver παραθέτει δήλωση Βρετανού ειδικού σε ζητήματα ασφάλειας που υποστηρίζει ότι το γεγονός ότι ο Σαββίδης μπορούσε να μεταφέρει τσιγάρα μέσα από τα ιδιαίτερα στρατιωτικοποιημένα σύνορα του Ντονμπάς σημαίνει ότι έχει στενούς δεσμούς με τις Ρωσικής υπηρεσίες ασφαλείας.

Έπειτα, όπως είχε ανακοινώσει η Ελληνική Κοινότητα του Ντονέτσκ «Θεόδωρος Σταμπουλζή», το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη προσκαλούσε ανθρώπους από το Ντονμπάς να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.

Από τη μεριά τους οι Ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ότι ο Σαββίδης είναι ουσιαστικά ένας υψηλής αξίας “asset” (παράγοντας), που θα μπορούσε να «ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή», δήλωσε μια υψηλά ιστάμενη Ουκρανική πηγή στο EUobserver.

O EUobserver αναφέρει ότι ζήτησε τη γνώμη της νομικής εταιρείας και της εταιρείας δημοσίων σχέσεων που εκπροσωπούν τον Σαββίδη, όπως και του ΠΑΟΚ αλλά και της Agora της ρωσικής εταιρείας συμμετοχών του. Όμως, δεν απάντησαν στα e-mail που έστειλαν οι συντάκτες του ρεπορτάζ».

Το πιο αποκαλυπτικό κομμάτι του ρεπορτάζ αφορά το πως και το γιατί δεν παίρνονται μέτρα για τον Σαββίδη. Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ο ελεεινός δουλικός χαρακτήρας του ελληνικού κράτους απέναντι στους νέους Χίτλερ του Κρεμλίνου αλλά και η άθλια συμπεριφορά της ΕΕ που δεν χάνει ευκαιρία να προδώσει την Ουκρανία απέναντι στον διαμελιστή της ακολουθώντας την υφεσιακή πολιτική που επιβάλουν οι φίλοι του Πούτιν στην ΕΕ και τα στενά οικονομικά της συμφέροντα. Το παραθέτουμε εδώ όπως αναδημοσιεύεται στο Βήμα:

“Θα ληφθούν μέτρα;

Το ρεπορτάζ του EUobserver υποστηρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται αυτές οι κυρώσεις στην ΕΕ. Και αυτό γιατί η βασική ευθύνη για την εφαρμογή των κυρώσεων εναπόκειται στα ίδια τα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, ευρωπαίοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα ποτέ δεν έχει συζητήσει τη δραστηριότητα του Σαββίδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όταν ρωτήθηκε από τοn EUobserver, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι «η Ελλάδα είναι προσηλωμένη σε μια διεθνή τάξη που να στηρίζεται στην τήρηση των κανόνων» και ότι «το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερώσει όλες τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για τις διεθνείς κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των περιοριστικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την Κριμαία. Επιπρόσθετα, οι ελληνικές τελωνειακές αρχές δήλωσαν στον EUobserver ότι «οι περιορισμοί και απαγορεύσεις στην εισαγωγές και εξαγωγές» σε σχέση με την Κριμαία, «έχουν πλήρη εφαρμογή στην Ελλάδα».

Όμως, έχει σημασία η παρατήρηση του ρεπορτάζ του EUobserver ότι τόσο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και η πρεσβεία στην ΕΕ αρνήθηκαν να απαντήσουν ερωτήσεις για τους δεσμούς του Σαββίδη με την Κριμαία, ενώ αρνήθηκαν και την πρόσφορά του Euobserver να δουν τα ντοκουμέντα που αποδείκνυαν τη σχέση του Σαββίδη με τα σούπερ μάρκετ στην Κριμαία.

Όμως και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αποφύγει να πάρουν πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με τον EUobserver ένας ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, κοντά στον Ζοσέπ Μπορέλ, τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, είχε λάβει πληροφορίες για τους δεσμούς του Σαββίδη με την Κριμαία από τον Ιανουάριο από έναν ευρωπαίο πολίτη που είχε ζητήσει ανωνυμία. Σύμφωνα, με τον EUobserver αυτά περιλάμβαναν έναν σημαντικό πλούτο πληροφοριών  για τους δεσμούς του με την Κριμαία και το Ντονμπάς.

Κανονικά, το επιτελείο του Μπορέλ θα έπρεπε να είχε στείλει το υλικό στον Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βαλντίς Ντομπρόφσκις έχει μια ειδική ομάδα που ασχολείται με την τήρηση των κυρώσεων.

«Οποτεδήποτε η EEAS [η υπηρεσία εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ] πληροφορείται καταγγελίες για παραβιάσεις των κυρώσεων, μοιράζεται τις πληροφορίες με τις υπηρεσίες της Επιτροπής», δήλωσε ένας αξιωματούχος της Επιτροπής στον EUobserver.

Ωστόσο, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τέσσερις μήνες μετά τις πληροφορίες που έφτασαν στο επιτελείο του Μπορέλ, δεν έχουν στείλει τις πληροφορίες στην Επιτροπή, σύμφωνα με αξιωματούχο που εργάζεται για τον Ντομπρόφσκις. «Η Επιτροπή δεν γνωρίζει κάτι για τις αναφερόμενες καταγγελίες», δήλωσε στις 22 Απριλίου.

Η ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι όπως και οι ελληνικές αρχές, έτσι και οι υπηρεσίες της ΕΕ αρνήθηκαν την προσφορά του EUobserver να δούν τους φακέλους για τα σούπερ μάρκετ στην Κριμαία.

Η ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι τυπικά το γραφείο το Ντομπρόφσκις μπορεί ακόμη και να ξεκινήσει διαδικασίες για παραβίαση (infringement procedures) εναντίον κρατών-μελών που δεν εφαρμόζουν πλήρως τις κυρώσεις. Ωστόσο, αυτό δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα. Ούτε καν έχει σταλεί ποτέ επιστολή που να επισημαίνει τέτοιο ζήτημα προς κράτος μέλος. Συνήθως, τα ζητήματα που αφορούν τη συμμόρφωση με κυρώσεις λύνονται πριν πάρουν επίσημη μορφή, υποστήριξε μια πηγή της Επιτροπής τον EUobserver”.

 

-Δημοσιεύτηκε στο φ. 557 της Νέας Ανατολής (Απρίλης, Μάης, Ιούνης 2021)-