Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Η. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΕ ΟΑΚΚΕ ΣΤΗΝ EΡΤ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

   

 

ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΑΚΚΕ ΣΤΙΣ 26 ΜΑΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

   

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

Η ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΔΥΟ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΩΝ

  Το Νο­έμ­βρη α­να­μέ­νε­ται να ξε­κι­νή­σει η δί­κη του προ­έ­δρου της Κέ­νυα, Γιου­χού­ρου Κε­νυά­τα, που πα­ρα­πέμ­φθη­κε στο Διε­θνές Ποι­νι­κό Δι­κα­στή­ριο της Χά­γης το 2010 κα­τη­γο­ρού­με­νος για "ε­γκλή­μα­τα κα­τά της αν­θρω­πό­τη­τας".
Το γεγο­νός έ­χει ξε­ση­κώ­σει την ορ­γι­σμέ­νη α­ντί­δρα­ση πολ­λών α­φρι­κα­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων, που βλέ­πουν με α­νη­συ­χί­α την ά­νι­ση με­τα­χεί­ρι­ση των διε­θνών δι­καστι­κών αρ­χών α­πέ­να­ντι στις α­φρι­κα­νι­κές τρι­το­κο­σμι­κές χώ­ρες απ' τη μια μεριά, και τις με­γά­λες δυ­νά­μεις α­πό την άλ­λη. 
 
Αυ­τό που έ­χει συ­γκε­κρι­μέ­να ε­ξορ­γί­σει τους λα­ούς και τα κρά­τη της α­φρι­κα­νι­κής η­πεί­ρου εί­ναι ό­τι ό­λες οι υ­πο­θέ­σεις που ε­πί­ση­μα ε­ξε­τά­ζο­νται σή­με­ρα α­πό το συ­γκε­κρι­μέ­νο δι­κα­στή­ριο α­φο­ρούν α­φρι­κα­νούς υ­πό­πτους, ενώ οι με­γά­λες δυ­νά­μεις α­ντι­με­τω­πί­ζουν α­συ­λί­α εί­τε επει­δή δεν έ­χουν υπο­γρά­ψει τη συν­θή­κη της Ρώμης του '98 (ό­πως η Κί­να) εί­τε ε­πει­δή δεν την έ­χουν ε­πι­κυ­ρώ­σει, ό­πως οι υ­περ­δυ­νά­μεις  Ρω­σί­α και οι Η­ΠΑ, ε­νώ  η θέ­ση τους ως μόνι­μα μέ­λη στο συμ­βού­λιο α­σφα­λεί­ας του Ο­Η­Ε με δι­καί­ω­μα βέ­το τους πα­ρέ­χει επι­πλέ­ον κά­λυ­ψη και τη δυ­να­τό­τη­τα να πα­ρα­πέ­μπουν οι ί­διες υ­πο­θέ­σεις στο ΔΠΔ. 
Έ­τσι, στη σύ­σκε­ψη της Α­φρι­κα­νι­κής Έ­νω­σης που έ­γι­νε στις 12 Ο­κτώ­βρη στην Α­ντίς Α­μπέ­μπα α­πο­φα­σί­στη­κε ό­τι κα­μί­α κα­τη­γο­ρί­α δεν πρέ­πει να ε­πι­κυρω­θεί ή να συ­νε­χι­στεί να βα­ραί­νει έ­ναν εν ε­νερ­γεί­α η­γέ­τη κρά­τους α­πό ο­ποιο­δή­πο­τε διε­θνές δι­κα­στήριο. Μά­λι­στα, ο ε­πι­κε­φαλής της Α­φρι­κα­νι­κής Ένω­σης, πρω­θυ­πουρ­γός της Αι­θιο­πί­ας Χα­ϊ­λέ-μα­ριάμ Ντε­σα­λέν, κα­τη­γό­ρη­σε τη Χά­γη ό­τι συ­νε­χί­ζει να λει­τουρ­γεί με πλή­ρη πε­ρι­φρό­νη­ση των α­νη­συ­χιών των αφρι­κα­νι­κών κυ­βερ­νή­σε­ων. Εί­ναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ό­τι στη σύ­σκε­ψη, υ­πέρ του δι­κα­στη­ρί­ου μί­λη­σε με πά­θος μό­νο ο φι­λο­ρώ­σος Κό­φι Α­νάν. Σύμ­φω­να με τον ίδιο τον φε­ρό­με­νο ως κα­τη­γο­ρού­με­νο, Ου. Κε­νυά­τα - που πα­ρα­πέμ­φθη­κε για πρώ­τη φο­ρά στα χρο­νι­κά α­πό το ί­διο το ΔΠΔ και ό­χι α­πό τις αρ­χές της χώ­ρας του ή απ' το συμ­βού­λιο α­σφα­λεί­ας - το δι­κα­στή­ριο "έ­χει υ­πο­βι­βα­στεί σε έ­να ε­πώ­δυνα γε­λοί­ο θέ­α­τρο σκιών, μια α­παγ­γε­λί­α που πλη­γώ­νει τα αι­σθή­μα­τα των θυ­μάτων". "Έ­χει στα­μα­τή­σει να εί­ναι ο οί­κος της δι­καιο­σύ­νης την η­μέ­ρα που έ­γι­νε το παι­χνί­δι πα­ρακ­μα­σμέ­νων αυ­το­κρα­το­ρι­κών δυ­νά­με­ων" (New York Times, 12/10). Η αιχ­μή είναι κυ­ρί­ως ε­νά­ντια στις δυ­τι­κές χώ­ρες αλ­λά οι σφαί­ρες πιά­νουν α­ντι­κει­μενι­κά και τη Ρω­σί­α που κρύ­βε­ται πί­σω α­πό κά­θε σώ­μα του Συμ­βού­λιου Α­σφα­λείας του Ο­Η­Ε για να ε­πεμ­βαί­νει στα ε­σω­τε­ρι­κά των τρι­το­κο­σμι­κών κρα­τών. 
Ο προ­ο­δευ­τι­κός τρι­το­κοσμι­κός η­γέ­της Ου. Κε­νυά­τα κα­τη­γο­ρεί­ται (μα­ζί με άλ­λα έ­ξι ά­το­μα) για το κύ­μα ε­θνο­τι­κής-γε­νο­κτο­νι­κής βί­ας που έ­πληξε την Κέ­νυα με­τά τις ε­κλο­γές του 2007. Ό­μως ο κύ­ριος υ­πεύ­θυ­νος γι' αυ­τή τη ρατσι­στι­κή βί­α, που στοίχισε τη ζω­ή σε 1300 ά­τομα και ο­δή­γη­σε στον ε­κτοπι­σμό πολ­λα­πλά­σιων αν­θρώ­πων, και πα­ρα­λί­γο να στοι­χί­σει στην Κέ­νυα τη φυ­λετι­κή διά­σπα­ση υ­πήρ­ξε ο ρω­σό­φι­λος πο­λι­τι­κός αρ­χη­γός Ρ. Ο­ντί­γκα, ορ­κι­σμέ­νος ε­χθρός της τρι­το­κο­σμι­κής και δη­μο­κρα­τι­κής και ε­θνο-ε­νω­τι­κής τά­σης που εκ­προ­σω­πεί ο Κε­νυά­τα. Ό­μως οι πο­λι­τικές δυ­νά­μεις που εκ­προ­σω­πεί ο Ο­ντί­γκα πα­ρα­μέ­νουν στο α­πυ­ρό­βλη­το και μά­λι­στα ο ί­διος ζη­τά με πά­θος την κατα­δί­κη του Κε­νυά­τα. Ο τε­λευ­ταί­ος, πα­ρά τις δια­φω­νί­ες που εί­χε με τον τό­τε επί­σης ε­θνο­ε­νω­τι­κό πρό­ε­δρο Μουά­ι Κι­μπά­κι τά­χθη­κε στο πλευ­ρό του την κρί­σιμη στιγ­μή, προ­κει­μέ­νου να α­πο­φευ­χθεί ο δια­με­λι­σμός της χώ­ρας και η ε­θνοτι­κή αι­μα­το­χυ­σί­α που δια­κα­ώς ε­πι­δί­ω­κε ο Ο­ντί­γκα, ό­πως ε­πι­διώ­κει κά­θε γνήσιος ρω­σό­φι­λος δη­μα­γω­γός και ρα­τσι­στής. Ε­ξαι­τί­ας των πιέ­σε­ων του τό­τε γ.γ. του Ο­Η­Ε Κό­φι Α­νάν, οι δύ­ο α­ντί­πα­λοι, Κι­μπάκι και Ο­ντί­γκα, υ­πο­χρε­ώ­θη­καν να συ­γκυ­βερ­νή­σουν. Οι ι­σορ­ρο­πί­ες κρα­τή­θη­καν για ο­ρι­σμέ­να χρό­νια μέ­χρι που στις φε­τι­νές ε­κλο­γές για την προ­ε­δρί­α α­να­δεί­χτη­κε σα διά­δο­χος του Κιμπά­κι ο Ου. Κε­νυά­τα κα­τα­τρο­πώ­νο­ντας τον α­ντί­πα­λό του, Ο­ντί­γκα. Έ­τσι η ε­ξωτε­ρι­κή πί­ε­ση συ­νε­χί­στη­κε αυ­τή τη φο­ρά μέ­σω του ΔΠΔ, αλ­λά και του ε­λε­ει­νού κρυ­φο-ρω­σό­φι­λου Ο­μπά­μα. 
Την ί­δια στιγ­μή, κα­μί­α έ­ρευ­να δεν έ­χει α­νοί­ξει για τα με­γά­λα ε­γκλή­μα­τα του και­ρού μας, τη γε­νο­κτο­νί­α της Τσε­τσε­νί­ας, το δια­με­λι­σμό της Γε­ωργί­ας, την ει­σβο­λή στη Λι­βύ­η και στο Ι­ράκ (μπή­κε στο αρ­χεί­ο ε­πει­δή οι Η­ΠΑ δεν α­νή­κουν στη συν­θή­κη), ε­νώ οι υ­πεύ­θυ­νοι γι' αυ­τά τα ε­γκλή­μα­τα πα­ρα­μένουν ε­λεύ­θε­ροι να α­πο­φα­σί­ζουν για τις τύ­χες του πλα­νή­τη… Να για­τί εί­ναι δί­και­η η άρ­νη­ση του Κε­νυά­τα και των άλ­λων α­φρι­κα­νών η­γε­τών να πά­νε στο στη­μέ­νο αυ­τό δι­κα­στή­ριο. Ο μό­νος κίν­δυ­νος που δια­τρέ­χουν εί­ναι να μη δουν το ρό­λο της ρώ­σι­κης δι­πλω­μα­τί­ας, που βά­ζει μπρο­στά τη Δύ­ση και η ί­δια δου­λεύ­ει στο πα­ρα­σκή­νιο και να συμ­μα­χή­σουν κά­ποια στιγ­μή μα­ζί της. Πά­ντως ως τώ­ρα ο Κε­νυά­τα έ­χει μια κα­λή δι­πλω­μα­τι­κή γραμ­μή στα α­φρι­κα­νι­κά ζη­τή­ματα ό­πως α­πέ­δει­ξε η πρω­το­πό­ρα στά­ση του στην κα­τα­δί­κη του πρα­ξι­κο­πή­μα­τος του Σί­συ στην Αί­γυ­πτο, o ο­ποί­ος πια ε­πί­ση­μα και α­νοι­χτά στρέ­φε­ται γε­ω­πο­λιτι­κά στη Ρω­σί­α (http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4451479,00.html).