Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

Φανταστικοί Αμερικάνοι …

Δημοσιεύουμε παρακάτω το πιο χαρακτηριστικό υποκεφάλαιο με τον υπότιτλο «φανταστικοί αμερικανοί» από ένα μεγάλο άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης που έχει γενικό τίτλο: «Η συνομωσία για να ανατραπεί μια εκλογή» (https://www.nytimes.com/interactive/2018/09/20/us/politics/russia-interference-election-trump-clinton.html, 20/9/2018) στο οποίο υπάρχει η πιο συγκεντρωμένη ως τώρα έκθεση της συνομωσίας με την οποία ο Ντ. Τραμπ, ένας άνθρωπος της πουτινικής Ρωσίας, κατέλαβε με ένα καλοοργανωμένο ρεσάλτο την προεδρία των ΗΠΑ.

Τέτοια στοιχεία έχουμε ξαναδημοσιεύσει στη Νέα Ανατολή (δες ιδιαίτερα το http://oakke.gr/component/k2/item/884-, 21/10/2017), απλά σε αυτό εδώ το κείμενο γίνεται πιο καλά φανερό ένα στοιχείο που είναι αδιανόητο για τον πολύ κόσμο, αλλά είναι πολύ φυσικό για το σημερινό στάδιο ανάπτυξης του ιμπεριαλισμού. Σε αυτό το στάδιο μια υπερδύναμη που επιδιώκει την παγκόσμια ηγεμονία και δεν έχει τα οικονομικά μέσα για να το πετύχει είναι υποχρεωμένη να επιδιώξει την υπεροχή κύρια στο πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο και πριν από αυτό στο ιδεολογικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ρώσικος σοσιαλιμπεριαλισμός, που έτσι κι αλλιώς ακολουθεί τα χνάρια του γερμανικού στον β΄ παγκόσμιο, δεν αρκείται στις συνηθισμένες διπλωματικές και κατασκοπευτικές δραστηριότητες των χιτλερικών προκατόχων του, αλλά ασχολείται εξαιρετικά σοβαρά με το να κατανοήσει σε βάθος τα διαφορετικά πολιτικά ρεύματα και τις πιο λεπτές ιδεολογικές αποχρώσεις στο στρατόπεδο των εχθρικών του προς κατάκτηση χωρών και κυρίως να αναλύσει και μετά να εκμεταλλευτεί προς όφελός του τις διαθέσεις των μαζών στις χώρες αυτές. Από αυτήν την άποψη ο ρώσικος σοσιαλιμπεριαλισμός είναι ο πιο πολιτικός από όλους τους ιμπεριαλισμούς της ιστορίας.

Σε αυτό το απόσπασμα πρέπει να επισημανθεί με πόσο μεθοδικό τρόπο αυτός ο κατεξοχήν ιμπεριαλισμός της διείσδυσης και της προβοκάτσιας εντοπίζει, αξιοποιεί και οργανώνει τα διάφορα ιδεολογικοπολιτικά δίπολα που του προσφέρει η ταξική πάλη σε κάθε χώρα. Εδώ φαίνεται πόσο γενικής χρήσης είναι ειδικά το αλωμένο από τα μέσα αντιδυτικό δίπολο: φασισμός-αντιφασισμός, ρατσισμός-αντιρατσισμός. Εννοούμε ότι είναι αλωμένο από τους ρωσόφιλους φασίστες όχι μόνο από τη φασιστική, ρατσιστική αλλά και από την αντιφασιστική, αντιρατσιστική πλευρά του. Βέβαια στο παραπάνω άρθρο ο αρθρογράφος εκτιμάει ότι όσοι συμμετέχουν στη ρώσικη προβοκάτσια σε έναν από τους δύο πόλους είναι απλά θύματα της. Η δικιά μας πολιτική εμπειρία, αλλά και η πολιτική μας σκέψη μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο φασισμός δεν μπορεί να κινήσει μάζες μόνο με την προπαγάνδα του, χρειάζεται και συνειδητούς ανθρώπους για να μπουν μπροστά σε μια συσπείρωση. Είναι ιδεαλισμός να θεωρεί κανείς ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καταλάβει την αμερικάνικη προεδρία χωρίς να έχει στη διάθεσή της πολυάριθμους, καλά οργανωμένους και έμπειρούς αμερικάνους φασίστες και κυρίως σοσιαλφασίστες φίλους της.

 

Φανταστικοί Αμερικάνοι …

Ρώσικα trolls, χρησιμοποιώντας ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσέγγισαν περίπου τόσους αμερικανούς με προπαγάνδα υπέρ του Τραμπ, όσους θα ψήφιζαν στις εκλογές.

Ο Ντέιβιντ Μάικλ Σμιθ, πολιτικός επιστήμονας στο Χιούστον και ακτιβιστής, εντόπισε το κάλεσμα συναγερμού στο Facebook. Μια ομάδα που αποκαλείται HeartofTexas(Η καρδιά του Τέξας) ξαφνικά ενθάρρυνε τους Τεξανούς να βγουν το μεσημέρι της 21 Μάη, 2016, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε ένα 14χρονο ισλαμικό κέντρο στο κέντρο του Χιούστον.

«Σταματήστε τον εξισλαμισμό του Τέξας», δήλωνε η ανάρτηση, με μια φωτογραφία του Ισλαμικού Κέντρου Ντάβα, το οποίο αποκαλούσε «ναό του μίσους». Καλούσε διαδηλωτές να ετοιμαστούν για μάχη: «Είστε ελεύθεροι να φέρετε μαζί τα όπλα σας, καλυμμένα είτε όχι!»

«Αμέσως αναρωτηθήκαμε, ‘Τι είδους άσφαιρο είναι η HeartofTexas’»; θυμάται ο κ. Σμιθ, που άρχισε να καλεί φίλους για να οργανώσουν αντιδιαδήλωση.

Μερικούς μήνες αργότερα θα το ανακάλυπτε.

Η HeartofTexas, η οποία απέκτησε 250 χιλιάδες ακόλουθους στο Facebook, ήταν μια από τις 470 σελίδες του Facebook που δημιουργήθηκαν 5.000 μίλια μακριά απ’ το Χιούστον στην Υπηρεσία Διαδικτυακής Έρευνας, μια εταιρία στην Αγ. Πετρούπολη που θα γινόταν ο πιο διάσημος παγκόσμιος χειριστής μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι δύο ρωσίδες υπάλληλοι που είχαν επισκεφτεί το Τέξας στη διάρκεια εκείνης της αμερικανικής περιοδείας του 2014, η κ. Μπογκάτσεβα και η κ. Κριλόβα, είχαν εμφανώς επιστρέψει στην πατρίδα με μεγάλες ιδέες για το πώς θα εκμεταλλεύονταν το συναισθηματικό χάσμα στην αμερικανική πολιτική και κουλτούρα.

Τη στιγμή που ο διαδικτυακός χαρακτήρας με το ψευδώνυμο Guccifer των ρώσων είχε απλώσει τα χέρια του σε αμερικανούς ακτιβιστές, δημοσιογράφους και τα WikiLeaks, τα ρώσικα διαδικτυακά trolls κατάλαβαν ότι η πραγματική πολιτική τους δύναμη θα ερχόταν από την κινητοποίηση των αμερικανών. Το μοτίβο της ρωσικής εταιρίας ήταν απλό: αξιοποίησε μια υφέρπουσα αντιπαράθεση γνώμης στις Ηνωμένες Πολιτείες και περιέλουσε τη με πετρέλαιο.

Αναλογιστείτε τη διαδήλωση στο Τέξας. Αφού οι ρώσοι ανέβασαν την ανάρτηση «Σταματήστε τον εξισλαμισμό του Τέξας» στο Facebook, αρκετές δεκάδες ομοϊδεάτες τεξανοί πρόσθεσαν τα δικά τους εμπρηστικά σχόλια. «Ο Αλλάχ είναι μια βλακεία», έγραψε ένας, προσθέτοντας την απειλή ότι θα σκοτώσει όποιο μουσουλμάνο προσπαθήσει να τον πλησιάσει. Άλλος έγραψε για το ισλαμικό κέντρο, «Πρέπει να ανατινάξουμε αυτό το μέρος».

Καμιά δεκαριά ωρυόμενοι λευκοί ρατσιστές εμφανίστηκαν για τη διαμαρτυρία, τουλάχιστο δυο απ’ αυτούς με αυτόματα τουφέκια κι ένας τρίτος με πιστόλι. Άλλοι κρατούσαν σημαίες της Συνομοσπονδίας και ένα πανό που έγραφε «WhiteLivesMatter» (Οι ζωές των λευκών είναι σημαντικές).

Η αστυνομία του Χιούστον προσπάθησε να τους κρατήσει μακριά από ένα πολύ μεγαλύτερο πλήθος αντιδιαδηλωτών – ορισμένοι από τους οποίους είχαν ανταποκριθεί σε ένα δεύτερο ρωσικό κάλεσμα στο Facebook. Σε μια κραυγαλέα απόπειρα να δημιουργήσει αντιπαράθεση, μια άλλη σελίδα της Υπηρεσίας Διαδικτυακής Έρευνας, αυτή εδώ ονομαζόταν UnitedMuslimsofAmerica(Ενωμένοι μουσουλμάνοι της Αμερικής), είχε ζητήσει από τον κόσμο να συγκεντρωθεί ακριβώς την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος για να «σώσει την ισλαμική γνώση».

Το περιστατικό δεν είχε καμιά σταθερή συνέπεια, παρότι ξεκάθαρα θα μπορούσε να έχει καταλήξει σε τραγωδία. Ακόμα, κατέδειξε ότι νεαροί ρώσοι που πληκτρολογούν σε 12ωρες βάρδιες μπορούν να λειτουργήσουν ως χειριστές μαριονέτας για ανυποψίαστους αμερικανούς που βρίσκονται πολλές ωριαίες ζώνες μακριά.

Όταν το Facebook παραδέχτηκε για πρώτη φορά πέρσι τη ρωσική διείσδυση στην πλατφόρμα του, αυτή φάνηκε περιορισμένης κλίμακας. Τα 100.000 δολάρια που ξοδεύτηκαν σε διαφημίσεις ήταν ένα ασήμαντο ποσό σε σύγκριση με τα δεκάδες εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν στο Facebookτόσο από την εκστρατεία Τραμπ όσο και εκείνη της Κλίντον.

Αλλά σύντομα έγινε σαφές ότι οι ρώσοι είχαν χρησιμοποιήσει ένα διαφορετικό πρότυπο για την εκστρατεία επιρροής τους: αναρτώντας εμπρηστικά μηνύματα και βασιζόμενοι στην ελεύθερη, viralδιάδοση. Ακόμα και για τις ιλιγγιώδεις προδιαγραφές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το άπλωμα της προσπάθειάς τους ήταν εντυπωσιακό: 2.700 ψεύτικοι λογαριασμοί στο Facebook, 80.000 αναρτήσεις, πολλές εκ των οποίων ήταν περίτεχνες εικόνες με πιασάρικα συνθήματα, που κατέληξαν σ’ ένα κοινό 126 εκατομμυρίων αμερικανών μόνο στο Facebook (η υπογράμμκιση της Νέας Ανατολής). Αυτό δεν απείχε και πολύ από τα 137 εκατομμύρια άτομα που θα ψήφιζαν στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Και το Facebook ήταν απλά η μεγαλύτερη από τις μηχανές που τροφοδοτούσαν τα ρωσικά μηνύματα.

Στο Instagram, υπήρχαν 170 υποκατάστατα ρωσικών λογαριασμών που αναρτούσαν 120.000 φορές και έφτασαν περίπου σε 20 εκατομμύρια κόσμο. Το Twitter ανέφερε ότι στις 10 βδομάδες ως τις εκλογές κάπου 3.814 λογαριασμοί της Υπηρεσίας Διαδικτυακής Έρευνας επικοινώνησαν με 1,4 εκατομμύριο άτομα – και ότι άλλοι 50.258 αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί “bot” που η εταιρία έκρινε ότι συνδέονταν με τη Ρωσία έκαναν αναρτήσεις στο Twitterσχετικά με τις εκλογές. Τα trollsδημιούργησαν τουλάχιστο δύο διαδικτυακές ραδιοφωνικές μεταδόσεις, δημιούργησαν Vinevideos, διατήρησαν ιστολόγια στο Tumblr, αναζήτησαν δωρεές μέσω PayPal και έφτασαν ακόμα στο σημείο να εκμεταλλευτούν το Pokémon Go craze.

Χωρίς τις αμερικανικές εταιρίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η ρωσική εκστρατεία επιρροής δε θα μπορούσε να διεξαχθεί. Τα trollsτης Αγ. Πετρούπολης αξιοποίησαν την ισχύ της SiliconValley για την αόρατη παρέμβασή τους στην αμερικανική δημοκρατία.

Ο Ντάρεν Λίνβιλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κλέμσον που έχει μελετήσει τρία εκατομμύρια τουίτ της Υπηρεσίας Διαδικτυακής Έρευνας, είπε ότι είναι «εντυπωσιασμένος από το επίπεδο τόσο της παράλογης δημιουργικότητας όσο και της βαθιάς τους κατανόησης της αμερικανικής ψυχολογίας». Γνώριζαν «ακριβώς ποια κουμπιά να πατήσουν» και δρούσαν με «βιομηχανική αποδοτικότητα», είπε.

Η ρωσική επιχείρηση των troll είχε ξεκινήσει δυο χρόνια νωρίτερα, εστιάζοντας αρχικά σε κυβερνητικούς στόχους που βρίσκονταν πιο κοντά στην πατρίδα.

Στα 2014, ο Βιτάλι Μπεσπάλοφ, τότε 23 χρόνων, πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας στη σιβηρική πόλη Τιουμέν και εντάχθηκε ως “contentmanager” στην Υπηρεσία Διαδικτυακής Έρευνας, που έμοιαζε αμυδρά με ηλεκτρονική εταιρία μάρκετινγκ και πρόσφερε ένα σχετικά γενναιόδωρο μισθό 10.000 δολαρίων το μήνα.

Ο κ. Μπεσπάλοφ ανακάλυψε έκπληκτος ότι η δουλειά του ήταν να γράφει ή να προωθεί ιστορίες για ανάρτηση σε πλαστές ουκρανικές ιστοσελίδες, αφηγούμενος την εκεί σύγκρουση με τρόπο που να ταιριάζει με την άποψη της ρωσικής κυβέρνησης. Έπρεπε να σιγουρευτεί πάντα να χρησιμοποιεί τη λέξη «τρομοκράτες» για τους ουκρανούς μαχητές που αντιτάσσονταν στη ρωσική εισβολή που ξέσκιζε τη χώρα.

«Κατά τις πρώτες μου μέρες στη δουλειά είχα σοκαριστεί – δεν είχα ιδέα τι είδους επιχείρηση ήταν αυτή», είπε ο κ. Μπεσπάλοφ σε πρόσφατη συνέντευξη ενώ έκανε διακοπές στην Ουκρανία: ήταν η πρώτη του επίσκεψη στη χώρα για την οποία είχε γράψει τόσες πολλές ψευδείς ιστορίες.

Άρχισε να σιχαίνεται τη δουλειά στην εταιρία αλλά είπε ότι διάλεξε να παραμείνει για αρκετούς μήνες, εν μέρει για να μελετήσει τις επιχειρήσεις της. «Ήταν πολύ μονότονο και βαρετό», είπε ο κ. Μπεσπάλοφ. «Φαίνεται πως σχεδόν σε κανέναν δεν άρεσε αυτή η δουλειά. Αλλά σχεδόν κανείς δεν παραιτούταν, γιατί όλοι χρειαζόντουσαν τα χρήματα».

Σύντομα άκουσε να λένε για ένα νέο, μυστικό τμήμα μέσα στην εταιρία της Αγ. Πετρούπολης που στρατολογούσε αγγλόφωνους για να εστιάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως ο Μεγάλος Πέτρος, έτσι και η Υπηρεσία Διαδικτυακής Έρευνας δανείστηκε τη δυτική τεχνολογία ενώ σνόμπαρε τη δυτική αντίληψη της δημοκρατίας. Όπως συνειδητοποίησε σύντομα ο κ. Μπεσπάλοφ, η εταιρία δεν ήταν μια κανονική επιχείρηση αλλά ένα καλοπληρωμένο εργαλείο του ρωσικού κράτους. Ανήκε στον Γεβγκένι Β. Πριγκόζιν, ο οποίος ξεπέρασε μια παλιά ποινή φυλάκισης για ληστεία για να δημιουργήσει μια κερδοφόρα επιχείρηση κέτερινγκ. Μετά έκανε περιουσία ως πιστός συνεργάτης πρόθυμος να προσφέρει trollsτου διαδικτύου, μισθοφόρους στρατιώτες ή οτιδήποτε άλλο απαιτούσε ο χορηγός του, ο κ. Πούτιν.

Στο νέο τμήμα της εταιρίας, καμιά 80αριά νεαροί αγγλόφωνοι δούλευαν σε βάρδιες για να τροφοδοτούν τις σελίδες του Facebook και τους λογαριασμούς του Twitter μιμούμενοι το σαρκασμό και την οργή εξαγριωμένων αμερικανών. Έκλεβαν φωτογραφίες, κάνοντας likeσε ελκυστικές νεαρές γυναίκες, για να τις βάζουν στα προφίλ τους στο Twitter. Αντέγραφαν ή δημιουργούσαν αιχμηρές σε στυλ αφίσας περιγραφές πάνω στην αμερικανική ζωή και την πολιτική, μόνο περιστασιακά πέφτοντας σε γραμματικά λάθη. Εστίαζαν τις προσπάθειές τους σε σελίδες που έπιαναν τον αμερικανικό σφυγμό, με ονόματα όπως Guns4Life,” (Όπλα για τη ζωή) “PrayforPolice,” (Προσευχηθείτε για την αστυνομία) StopAllInvaders,” (Σταματήστε όλους τους εισβολείς) “SouthUnited” (Ενωμένος Νότος) και — μιμούμενοι τον κ. Τραμπ — AmericaFirst.” (Πρώτα η Αμερική).

Αν ο κ. Τραμπ δανειζόταν τα χακαρισμένα από τους ρώσους emails(εννοεί του Δημοκρατικού Κόμματος. Σημ. της Νέας Ανατολής) για τις προεκλογικές του ομιλίες, τα διαδικτυακά trollsτης Αγ. Πετρούπολης ανταπέδωσαν τη χάρη, αντιγράφοντας τη λαϊκίστικη ρητορική του υποψήφιου. Ακόμα και σελίδες που έδειχναν θεωρητικά εχθρικές προς αυτόν συχνά δούλευαν υπέρ του. Η WokeBlacks” (Αφυπνισμένοι μαύροι) κριτίκαρε την κ. Κλίντον για δήθεν εχθρότητα απέναντι στους αφρό-αμερικανούς. Η UnitedMuslimsofAmerica” την έδειχνε μαζί με μια γυναίκα που φορούσε μαντήλα και το σύνθημα – «Υποστηρίξτε την Κλίντον, Σώστε τους Αμερικανούς Μουσουλμάνους» – που έμοιαζε να στοχεύει στη δημιουργία αρνητικής αντίδρασης (κοινώς προβοκάτσια. Σημ ΝΑ).

Οι ρώσοι κατάφεραν να καλέσουν καμιά δεκαριά ή και περισσότερες συγκεντρώσεις σαν εκείνη του Χιούστον, μερικές φορές πληρώνοντας ανυποψίαστους αμερικανούς ακτιβιστές για τη βοήθειά τους μέσω μεταφοράς χρημάτων. Η ίδια μέθοδος ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε για να κρεμαστούν τα πανό του κ. Πούτιν και του κ. Ομπάμα στις γέφυρες.*

Ήταν ένας λογαριασμός Twitter της Υπηρεσίας Διαδικτυακής Έρευνας, ο @cassishere, που ανάρτησε μια φωτογραφία του πανό με τον Πούτιν στη γέφυρα του Μανχάταν, παίρνοντας τα εύσημα από τη TheNewYorkDailyNews. Στην Ουάσιγκτον, ήταν ο ρώσικος λογαριασμός @LeroyLovesUSAπου τουίταρε σχετικά με την ανάρτηση του πανό με τον Ομπάμα, και μετά πρόσθεσε νέα τουίτ με κριτικές για την εξωτερική πολιτική του κ. Ομπάμα σε επιτηδευμένα αγγλικά.

Το Facebook, απρόθυμο να βαδίσει πάνω στη διχαστική πολιτική της προεδρίας Τραμπ, δεν αναγνώριζε τη ρωσική διείσδυση μέχρι σχεδόν ένα χρόνο μετά τις εκλογές, διαβεβαιώνοντας ότι η Ρωσία είχε στοχεύσει κύρια στο να σπείρει το διχασμό. Όμως μια πιο στενή ματιά υποδήλωνε έναν πιο εστιασμένο στόχο: να καταστραφεί η κ. Κλίντον και να προωθηθεί ο κ. Τραμπ.

Πολλά από τα μιμίδια του Facebookπεριέγραφαν την κ. Κλίντον σαν οργισμένη, διεφθαρμένη ή διαταραγμένη. Ο κ. Τραμπ απεικονιζόταν σαν ο αγαπημένος της εκστρατείας των οπαδών του: δυνατός, αποφασιστικός, θαρραλέος, πρόθυμος να σνομπάρει την πολιτική ορθότητα για να πει σκληρές αλήθειες. Η ρωσική επιχείρηση στήριξε επίσης τη Τζιλ Στάιν, την υποψήφια του Πράσινου Κόμματος που είχε δειπνίσει με τον κ. Πούτιν στη Μόσχα, για να τραβήξει ψήφους από την κ. Κλίντον. Ενθάρρυνε υποστηρικτές του κ. Σάντερς να αποσύρουν τις ψήφους τους από την κ. Κλίντον ακόμα και αφότου αυτός την επιδοκίμασε.**

Ο αντίκτυπος είναι αδύνατο να μετρηθεί· η Υπηρεσία Διαδικτυακής Έρευνας ήταν μια πυροσβεστική μάνικα επιρροής του Κρεμλίνου που τη χειρίστηκε εν μέσω ενός τυφώνα προεδρικών εκλογών. Ο Κρίστοφερ Πέιντερ, που είχε υπηρετήσει υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Γ. Μπους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και ως συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ζητήματα κυβερνοχώρου από το 2011 ως το 2017, είπε ότι ο κατακλυσμός προπαγάνδας και τα emails που διέρρευσαν σίγουρα επηρέασαν την ψήφο. Αλλά κανείς δεν μπορεί να πει εάν αυτό έκανε τη διαφορά σε μια εκλογική αναμέτρηση που καθορίστηκε από την πιο μικρή ψαλίδα, μικρότερη από 100.000 ψήφους σε τρεις πολιτείες.

«Είναι αδύνατο να ξέρεις πόση μεγάλη καταστολή των ψηφοφόρων προκάλεσε αυτό, αποθαρρύνοντας τον κόσμο να βγει έξω», είπε ο κ. Πέιντερ. «Είναι αδύνατο να ξέρεις πόσους πολλούς ψήφους άλλαξε».

Πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι δε θέλουν να παραδεχτούν ότι εξαπατήθηκαν» – εξ ου και οι κοπιώδεις προσπάθειες του κ. Τραμπ και των υποστηρικτών του να αρνηθούν ή να υποβιβάσουν τη σημασία της ρωσικής παρέμβασης.

Μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να είναι ο Χάρι Μίλερ, ένας αφοσιωμένος υποστηρικτής του Τραμπ στη Φλόριντα ο οποίος πληρώθηκε για να διοργανώσει συγκέντρωση στην οποία μια γυναίκα που υποδυόταν την κ. Κλίντον έκατσε πίσω από κάγκελα στο πίσω μέρος του αγροτικού του οχήματος. Αποδείχτηκε ότι οι άνθρωποι που είχαν παραγγείλει τη συγκέντρωση, οι “Matt Skiber” και “Joshua Milton,” ήταν ψευδώνυμα ρώσων στην Υπηρεσία Διαδικτυακής Έρευνας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο του Μιούλερ.

Αλλά μην το πεις αυτό στον κ. Μίλερ. Σε επικοινωνία μέσω Twitter, επέμεινε ότι δεν είχε χρησιμοποιηθεί από ρωσικά trolls.

«Δεν ήταν ρώσοι και το ξέρεις», έγραψε ο Μίλερ, προσθέτοντας, «Αν δεν το κάνεις τότε είσαι συ αυτός που παγιδεύτηκε».

 

Σημειώσεις σύνταξης

*Τον Οκτώβρη του 2016 στη γέφυρα του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη κάποιοι κρέμασαν πανό που έδειχνε τον Πούτιν με φόντο τη ρωσική σημαία και από κάτω τη λέξη «Ειρηνοποιός». Τον επόμενο μήνα στη γέφυρα του Μνημείου Άρλινγκτον στην Ουάσιγκτον κρεμάστηκε άλλο πανό με τον Ομπάμα και τη φράση «Αντίο δολοφόνε».

** Δες επίσης σχετικά το άρθρο της Νέας Ανατολής,http://oakke.gr/component/k2/item/884-, «Νέα στοιχεία για την πουτινική επέμβαση στις εσωτερικές εξελίξεις στις ΗΠΑ - Η τροφοδοσία του ελεγχόμενου δίπολου φασισμού- «αντιφασισμού», 21/10/2017)

 

Το πιο πάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο φ. 535 της Νέας Ανατολής