Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Η. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΕ ΟΑΚΚΕ ΣΤΗΝ EΡΤ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

   

 

ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΑΚΚΕ ΣΤΙΣ 26 ΜΑΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

   

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

Συρία: Χεζμπολάχ, σουνίτες ισλαμοφασίστες και Ερντογάν ανοίγουν το δρόμο για δυτική ιμπεριαλιστική επέμβαση. Μόνη ωφελημένη η Ρωσία

 

Στη Συ­ρί­α απο­κα­λύ­πτε­ται μέ­ρα με τη μέ­ρα όλη η βρω­μιά του ιμπε­ρια­λι­στι­κού κό­σμου, όχι μο­νά­χα του φα­σι­στι­κού ανα­το­λι­κού, αλλά και του φι­λε­λεύ­θε­ρου δυ­τι­κού.

 Έ­να κλασ­σι­κά α­ντι­δυ­τι­κό, ε­θνι­κι­στι­κό και γε­νι­κά ι­διαί­τε­ρα ρω­σό­φιλο κα­θε­στώς, ε­κεί­νο των Ά­σα­ντ, το ο­ποί­ο ό­μως δεν δέ­χθη­κε να γί­νει ά­βου­λο πιό­νι στα χέ­ρια της Μό­σχας, δέ­χε­ται τα πυ­ρά του ι­σλα­μο­φα­σι­σμού της “Α­ρα­βι­κής Ά­νοι­ξης” με κύ­ριο χρη­μα­το­δό­τη τους -ι­σλαμοφα­σί­στες σε ό­λη την πο­λιτι­κή γραμ­μή- ε­μί­ρη­δες του Κα­τάρ, αλ­λά και των ε­πεμ­βα­τι­στών των Η­ΠΑ (Δη­μο­κρατι­κών και Ρε­που­μπλι­κά­νων), της Αγ­γλί­ας, της Γαλ­λί­ας, κα­θώς και της δυ­τι­κόφι­λης (αν και προ­βο­κα­ρι­σμέ­νης στην συ­γκε­κρι­μέ­νη πε­ρί­πτω­ση) Σα­ου­δι­κής Α­ραβί­ας. Βέ­βαια αυ­τοί που σε κά­θε πε­ρί­πτω­ση κρα­τούν πί­σω α­πό την κου­ί­ντα τα γκέ­μια των συ­ρια­κών ε­ξε­λί­ξε­ων, παί­ζο­ντας και με τα δύ­ο α­ντι­μα­χό­με­να συρια­κά στρα­τό­πε­δα, εί­ναι οι ρώ­σοι σο­σια­λι­μπε­ρια­λι­στές.

Στην αρ­χή, οι δυ­τι­κό­φι­λοι φι­λε­λεύ­θε­ροι και πολ­λοί παρα­πλα­νη­μέ­νοι δη­μο­κρά­τες ε­ντός της Συ­ρί­ας υ­πέ­πε­σαν στο βα­ρύ λά­θος να συμ­μα­χή­σουν με τον ι­σλα­μο­φα­σι­σμό κα­τά μιας πράγ­μα­τι δι­κτα­το­ρι­κής και σε πολλές πε­ρι­πτώ­σεις α­κό­μη και κτη­νώ­δους ε­ξου­σί­ας Ά­σα­ντ.

Η Μου­σουλ­μα­νι­κή Α­δελ­φό­τη­τα, κα­τά το α­ξε­πέ­ρα­στο μο­ντέ­λο που ε­φαρ­μό­στη­κε σε Τυ­νη­σί­α, Αί­γυ­πτο και Λι­βύ­η, έ­παι­ζε το συν­δε­τι­κό κρίκο με­τα­ξύ φι­λε­λεύ­θε­ρων και α­κραί­ων ι­σλα­μο­φα­σι­στών με­σαιω­νι­στών. Σι­γά σι­γά, και με τους πό­ρους του ι­σλα­μο­φα­σι­στι­κού Κα­τάρ, οι δη­μο­κρά­τες και οι φι­λε­λεύ­θε­ροι πέ­ρα­σαν σε δεύ­τε­ρο πλά­νο και πλέ­ον η έ­νο­πλη α­ντι­πο­λί­τευ­ση στον κο­σμι­κό ε­θνι­κι­στή Ά­σα­ντ α­πο­τε­λεί­ται σχε­δόν εξ ο­λο­κλήρου α­πό φο­ντα­με­ντα­λι­στές ι­σλα­μο­να­ζή­δες τύ­που Αλ Κά­ι­ντα, ε­νώ αρ­χη­γός του Εθνι­κού Συ­να­σπι­σμού της Α­ντι­πο­λί­τευ­σης στο ε­ξω­τε­ρι­κό α­νέ­λα­βε πρό­σφα­τα έ­νας σύ­ριος «συ­να­σπι­σμαί­ος», πρώ­ην σο­βιε­τό­φι­λος «μαρ­ξι­στής – λε­νι­νι­στής» και νυν «σο­σιαλ­δη­μο­κρά­της» (Τζορ­τζ Σά­μπρα), στέ­λε­χος του «Συ­ρια­κού Δη­μο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος του Λα­ού».

Τη στιγ­μή λοι­πόν που, ει­δι­κά μέ­σα στην α­με­ρι­κα­νι­κή α­στι­κή τάξη α­κού­γο­νται στε­ντό­ρειες φω­νές για τον κίν­δυ­νο στο προ­ε­δρι­κό μέ­γα­ρο της Δα­μα­σκού στη θέ­ση του α­πλώς α­ντι­δυ­τι­κού Ά­σα­ντ να βρε­θούν αλ­κα­ϊ­ντια­νοί ε­θνο­εκ­κα­θα­ρι­στές, η δυ­τι­κή φι­λο­ρώ­σι­κη τρι­πλέ­τα Κά­με­ρον – Ο­μπά­μα – Ο­λά­ντ ξε­σπα­θώ­νει έ­τοι­μη για κά­θε εί­δους βρω­μιά και ε­πέμ­βα­ση στο ε­σω­τερι­κό μιας α­νε­ξάρ­τη­της χώ­ρας, δή­θεν στο ό­νο­μα της «προ­στα­σί­ας των α­μά­χων».

Κι αυ­τό, πα­ρά το γε­γο­νός ό­τι πριν α­πό έ­να μή­να, μια α­πό τις βα­σι­κές συ­νι­στώ­σες του έ­νο­πλου α­ντάρ­τι­κου της Συ­ρί­ας, το Μέ­τω­πο Αλ Νούσ­ρα, δή­λω­σε δη­μό­σια πί­στη και υ­πο­τα­γή στον αρ­χη­γό της Αλ Κά­ι­ντα, Α­ϊ­μάν Αλ Ζα­ουά­χρι, δια­δό­χου του Μπιν Λά­ντεν και εκ­παι­δευ­μέ­νου α­πό τους Ρώ­σους στον Καύ­κασο το 1997-1998, κα­τά τη μαρ­τυ­ρί­α του Α­λε­ξά­ντερ Λιτ­βι­νέν­κο.

Η α­ντί­στα­ση τό­σο του κα­θε­στώ­τος Ά­σα­ντ και του συ­ρια­κού λα­ού, κυ­ρί­ως των μειο­ψη­φι­κών μη σου­νι­τι­κών ο­μά­δων του πλη­θυ­σμού (α­λα­ου­ι­τών, χρι­στιανών κλπ), αλ­λά και η α­πο­μά­κρυν­ση πολ­λών δη­μο­κρα­τών α­πό το μέ­τωπο της α­ντι­πο­λί­τευ­σης ε­ντός κι ε­κτός Συ­ρί­ας, με κα­ταγ­γε­λί­ες κα­τά της Μουσουλ­μα­νι­κής Α­δελ­φό­τη­τας, φαί­νε­ται ό­τι έ­χουν κά­νει έ­ξαλ­λους τους ρω­σό­φιλους προ­βο­κά­το­ρες που κυ­βερ­νούν σή­με­ρα Α­με­ρι­κή και Αγγλί­α, αλ­λά και τον πά­ντα έ­τοι­μο για διε­θνείς ε­πεμ­βά­σεις  που α­ντι­κει­με­νι­κά ε­ξυ­πη­ρε­τούν τη Ρω­σία, Ο­λά­ντ.

Με την α­ρω­γή του στρα­τη­γι­κού συμ­μά­χου του Πού­τιν, ι­σλα­μο­φασί­στα Ερ­ντο­γάν, που εί­ναι ο πα­γκό­σμιος πρω­το­πό­ρος σε α­ντιΆ­σα­ντ λύσ­σα, έ­χουν αρ­χί­σει ή­δη να στή­νουν τη νέ­α προ­βο­κά­τσια πε­ρί χρή­σης χη­μι­κών όπλων α­πό το συ­ρια­κό κα­θε­στώς, γε­γο­νός που αυ­θαί­ρε­τα ο Ο­μπά­μα έ­χει θέ­σει ως «κόκ­κι­νη γραμ­μή», πέ­ρα α­πό την ο­ποί­α η Δύ­ση θα «α­να­λά­βει δρά­ση». Ω­στό­σο, επει­δή αυ­τή δεν φά­νη­κε να πεί­θει ι­διαί­τε­ρα την πα­γκό­σμια κοινή γνώ­μη και μά­λι­στα κιν­δύ­νε­ψε να γε­λοιο­ποι­ή­σει τους προ­βο­κά­το­ρες, με­τά τις δη­λώσεις της Κάρ­λα Ντελ Πό­ντε ό­τι μάλ­λον οι α­ντάρ­τες και ό­χι ο Ά­σα­ντ έ­χουν χρησι­μο­ποι­ή­σει χη­μι­κά, μπή­κε μπρο­στά η νέ­α, α­κό­μη πιο ξε­σκο­λι­σμέ­νη προ­βο­κάτσια.

 

Η έκρηξη στη νοτιοανατολική Τουρκία και ο ρόλος του Ερντογάν

Ξαφ­νι­κά, την Κυ­ρια­κή 12 του Μά­η, στην τουρ­κι­κή πό­λη Ρε­ϊ­χαν­λί της νο­τιο­α­να­το­λι­κής Τουρ­κί­ας, ση­μειώ­θη­κε δι­πλή βομ­βι­στι­κή ε­πί­θε­ση, η ο­ποία κό­στι­σε τη ζω­ή σε 43 αν­θρώ­πους, ε­νώ οι τραυ­μα­τί­ες ξε­πε­ρά­σα­νε τους 100. Η πό­λη α­πο­τε­λεί σου­νι­τι­κό θύ­λα­κα μέ­σα σε μια περιο­χή της Τουρ­κί­ας ό­που ζουν κα­τά πλειο­ψη­φί­α α­λα­ου­ΐ­τες, δη­λα­δή ο­μό­θρη­σκοι της οι­κο­γέ­νειας Ά­σα­ντ και των βα­σι­κών α­ξιω­μα­τού­χων του συ­ρια­κού κα­θε­στώ­τος. Ε­πίσης, στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή έ­χουν βρει κα­τα­φύ­γιο και χι­λιά­δες σύ­ροι ά­μα­χοι πρό­σφυγες, που έ­χουν ε­γκα­τα­λεί­ψει τις ε­στί­ες τους ε­ντός της Συ­ρί­ας.

Γρή­γο­ρα γρή­γο­ρα και χω­ρίς κα­μιά ά­με­ση –α­πτή α­πό­δει­ξη, τα πρω­το­πα­λί­κα­ρα του ι­σλα­μο­φα­σί­στα Ερ­ντο­γάν, Α­ρέ­ντς και Ντα­βού­το­γλου, βγήκαν να κα­τη­γο­ρή­σουν δη­μό­σια και α­νοι­χτά τις συ­ρια­κές μυ­στι­κές υ­πη­ρε­σί­ες και το συ­ρια­κό κα­θε­στώς σαν υ­πεύ­θυ­νους για την ε­πί­θε­ση, δια­τυ­πώ­νοντας μά­λι­στα με θρά­σος και α­πει­λές για «α­πά­ντη­ση» κα­τά της Συ­ρί­ας. Μά­λι­στα, οι τούρ­κοι ι­σλα­μο­φα­σί­στες, που αυ­το­πλα­σά­ρο­νται σαν με­τριο­πα­θές πο­λι­τι­κό ρεύ­μα, α­ντί­στοι­χο της ευ­ρω­πα­ϊ­κής χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τί­ας, κα­λούν ξε­τσί­πω­τα το δυ­τι­κό ι­μπε­ρια­λι­σμό σε ε­πέμ­βα­ση κα­τά του συ­ρια­κού κα­θε­στώ­τος, στο πλευ­ρό της Αλ Κά­ι­ντα, α­πο­δει­κνύ­ο­ντας πό­σο κάλ­πι­κος και φι­λο­ϊ­μπε­ρια­λι­στικός (και τε­λι­κά φι­λο­ρώ­σι­κος) εί­ναι α­κό­μη κι αυ­τός ο με­σαιωνι­κός ι­δε­ο­λο­γι­κός α­ντι­δυ­τι­κι­σμός τους, που δεν έ­χει μέ­σα του κα­νέ­να πνεύμα κα­θυ­στε­ρη­μέ­νης έ­στω τρι­το­κο­σμι­κής α­νε­ξαρ­τη­σί­ας α­πέ­να­ντι στον ι­μπερια­λι­σμό τύ­που Τα­λι­μπάν στο Αφ­γα­νι­στάν.

Ό­ποιος έ­χει την παρα­μι­κρή ι­δέ­α α­πό διε­θνή πο­λι­τι­κή και δια­θέ­τει κοι­νή λο­γι­κή, κα­τα­λα­βαί­νει ό­τι έ­να κα­θε­στώς το ο­ποί­ο πιέ­ζε­ται α­πό ό­λες τις πλευ­ρές ε­ξω­τε­ρι­κά, ε­νώ κιν­δυ­νεύ­ει και στο ε­σω­τε­ρι­κό του α­πό το α­δρά χρη­μα­το­δο­τού­με­νο ι­σλα­μο­φα­σι­στι­κό έ­νο­πλο μπλοκ, δε θα πραγ­μα­τοποιούσε πο­τέ ε­πί­θε­ση κα­τά α­μά­χων μέ­σα στο έ­δα­φος του βα­σι­κό­τε­ρου περι­φε­ρεια­κού ε­χθρού του, ο ο­ποί­ος «τυ­χαί­νει» να εί­ναι μέ­λος του ΝΑ­ΤΟ και να μπο­ρεί υ­πό συν­θή­κες να προ­κα­λέ­σει γε­νι­κευ­μέ­νη ι­μπε­ρια­λι­στι­κή ε­πέμ­βαση κα­τά της Συ­ρί­ας στο ό­νο­μα της «βο­ρειο­α­τλα­ντι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης».

Η Συ­ρί­α αρ­νή­θη­κε με­τά βδε­λυγ­μί­ας την κα­τη­γο­ρί­α και μέ­σω κυβερ­νη­τι­κών της α­ξιω­μα­τού­χων κα­τήγ­γει­λε, και σω­στά, προ­βο­κά­τσια α­πό πλευράς Ερ­ντο­γάν.

Ο φί­λος της Χα­μάς και πρό­δρο­μος της Α­ρα­βι­κής Ά­νοι­ξης, που φιλο­δο­ξεί να γί­νει το 2014 πρό­ε­δρος – δι­χτά­το­ρας της Τουρ­κί­ας, πε­ριέ­πλε­ξε τα πράγ­μα­τα, με μια δή­λω­σή του, στην ο­ποί­α ε­νέ­πλε­ξε «πι­θα­νά» στο ζή­τη­μα της έκρη­ξης δυ­νά­μεις οι ο­ποί­ες α­ντι­τί­θε­νται στην εκε­χει­ρί­α Τουρ­κί­ας – κουρ­δι­κού PKK. Εί­ναι σί­γου­ρο ό­τι η συ­γκε­κρι­μέ­νη συμ­φω­νί­α θα γί­νει ε­φαλ­τή­ριο νέ­ων εκ­κα­θα­ρί­σε­ων κε­μα­λι­κών, κο­σμι­κών ε­θνι­κι­στών α­πό το Ερ­ντο­γάν στο ό­νο­μα του «ι­σλα­μι­κού διε­θνι­σμού» που ε­νώ­νει τους τούρ­κους ι­σλα­μο­φα­σί­στες με τους κούρ­δους σο­σιαλ­φα­σί­στες του Ο­τσα­λάν. Ω­στό­σο, μέχρι τη στιγ­μή που γρά­φο­νται τού­τες οι γραμ­μές, η υ­πό­θε­ση φαί­νε­ται στη­μένη κα­θα­ρά για να δι­καιο­λο­γή­σει την α­νά­λη­ψη ι­μπε­ριαλι­στι­κής δρά­σης κα­τά της Συ­ρί­ας ή έ­στω την έ­ναρ­ξη της προ­ε­τοι­μα­σί­ας της.

 

Ο βρώ­μι­κος ρό­λος της ι­σλα­μο­φα­σι­στι­κής Χεζ­μπο­λάχ ως «συμ­μάχου» του Ά­σα­ντ

Με τέ­τοιους κα­λούς α­ντι-Ά­σα­ντ φί­λους, ο Πού­τιν και α­πό πί­σω του οι δι­πλω­μα­τι­κά πιο α­δύ­να­μοι Κι­νέ­ζοι παί­ζουν το ε­ξής παι­χνί­δι: εμφα­νί­ζο­νται ως με­σο­βέ­ζοι, και ε­λα­φρώς πιο φι­λι­κοί προς το στρα­τό­πε­δο Ά­σαντ, το ο­ποί­ο ό­μως συ­χνά ε­πι­πλήτ­τουν και το κα­λούν σε συ­ναλ­λα­γή και συμ­φω­νία με τους ι­σλα­μο­να­ζή­δες. Πα­ράλ­λη­λα, και πα­ρά τα ό­σα λέ­ει α­κό­μη και το ί­διο το κα­θε­στώς Ά­σα­ντ, που η­λι­θί­ως ε­ξυ­μνεί τη στά­ση της Ρω­σί­ας, οι ρώ­σοι σο­σια­λι­μπε­ρια­λι­στές κα­θό­λου δεν ο­μνύ­ουν στην «μη ε­πέμ­βα­ση στα ε­σω­τε­ρικά της Συ­ρί­ας». Α­ντί­θε­τα, πα­ζα­ρεύ­ουν και συ­ζη­τά­νε συ­νε­χώς με Α­με­ρικά­νους, Εγ­γλέ­ζους, Γάλ­λους κλπ. για μελ­λο­ντι­κές λύ­σεις στη Συ­ρί­α με την ε­μπλο­κή και των δύ­ο στρα­το­πέ­δων, στις ο­ποί­ες φυ­σι­κά και κοι­τάν να έ­χουν (και θα έ­χουν, αν πε­τύ­χουν) το πά­νω χέ­ρι.

Ο α­νοι­χτός ι­σλα­μο­φα­σι­σμός των «ε­ξε­γερ­μέ­νων», ο­δή­γη­σε εξ αντα­να­κλά­σε­ως το κο­σμι­κό κα­θε­στώς Ά­σα­ντ να έρ­θει σε σύ­γκρου­ση με έ­να με­γάλο τμή­μα της ι­σλα­μο­φα­σι­στι­κής  γε­νο­κτο­νι­κού τύ­που τρο­μο­κρα­τί­ας με την οποί­α πα­λιό­τε­ρα εί­χε ά­ρι­στες σχέ­σεις (βλέ­πε τις σχέ­σεις του με τη Χαμάς, που τε­λι­κά τον πού­λη­σε).

Το ζή­τη­μα για τους ι­σλα­μο­φα­σί­στες και τους ρώ­σους κρυ­φούς πά­τρω­νές τους γι­νό­ταν α­κό­μη πιο σύν­θετο α­πό την -σω­στή μέ­χρι πριν λίγο και­ρό- σχε­δόν φι­λο­Ά­σα­ντ στά­ση του Ισ­ρα­ήλ, η ο­ποί­α μπλό­κα­ρε τους Ο­μπά­μα – Κά­με­ρον στο α­ντιΆ­σα­ντ κρε­σέ­ντο τους.

Έ­πρε­πε λοι­πόν να ε­φευ­ρε­θεί έ­νας μπα­μπού­λας, υ­πο­τί­θε­ται χειρό­τε­ρος των αλ­κα­ϊ­ντια­νών γε­νο­κτό­νων που α­πο­τε­λούν σή­με­ρα το στρα­τιω­τικά ι­σχυ­ρό­τε­ρο μέ­ρος των α­νταρ­τών. Αυ­τός ο μπα­μπού­λας θα έ­πρε­πε να εί­ναι ανοι­κτά «σύμ­μα­χος» του Ά­σα­ντ ώ­στε να δώ­σει την ευ­και­ρί­α στον δυ­τικό ι­μπε­ρια­λι­σμό α­νοι­κτά και στο σο­σια­λι­μπε­ρια­λι­σμό ύ­που­λα να ε­πέμ­βουν στην εν­δο­συ­ρια­κή δια­μά­χη.

Αυ­τό το ρό­λο α­νέ­λα­βε να τον παί­ξει η α­πό πα­λιά συ­ριόφι­λη, ι­ρα­νό­φι­λη αλ­λά τε­λι­κά ρω­σό­δου­λη στην η­γε­σί­α της ι­σλα­μο­να­ζι­στι­κή συμ­μο­ρί­α της λι­βα­νι­κής Χεζ­μπο­λάχ.

Η Χεζ­μπο­λάχ α­πό την αρ­χή του συ­ρια­κού εμ­φύ­λιου εί­χε κρα­τή­σει «χα­μη­λούς τό­νους», αν και, λό­γω σι­ι­τι­σμού, δή­λω­νε πά­ντα αλ­λη­λέγ­γυα με τον Ά­σα­ντ κα­τά των σου­νι­τών ι­σλα­μο­φα­σι­στών της α­ντι­πο­λί­τευ­σης. Η συμμο­ρί­α αυ­τή,  λοι­πόν, που την ε­νώ­νει με τους σου­νί­τες φα­σί­στες ο γε­νο­κτο­νικός α­ντι­ση­μι­τι­σμός, ξαφ­νι­κά και πά­νω που οι προ­βο­κά­το­ρες στις δυ­τικές κα­γκε­λα­ρί­ες εί­χαν στρι­μω­χτεί α­πό το α­ντι-Αλ Κά­ι­ντα κά­λε­σμα του Ά­σα­ντ, το ο­ποί­ο τους α­πο­κά­λυ­πτε ως υ­πο­κρι­τές και ε­πεμ­βα­σί­ες, βγή­κε να «στη­ρί­ξει α­νοι­χτά», δη­λα­δή να προ­βο­κά­ρει θα­νά­σι­μα το συ­ρια­κό κα­θε­στώς, με δύ­ο τρό­πους: με την α­νοι­χτή της ε­πέμ­βα­ση στις μά­χες ε­νά­ντια στους σύ­ρους α­ντάρ­τες κο­ντά στα λι­βα­νο-συ­ρια­κά σύ­νο­ρα, ε­ντός της Συ­ρί­ας, και με τη δή­λω­ση ό­τι πε­ρι­μέ­νει α­πό τον Ά­σα­ντ «ε­ξε­λιγ­μέ­να ό­πλα», με τα ο­ποί­α θα «αλ­λά­ξει την ι­σορ­ρο­πί­α των δυ­νά­με­ων στην πε­ριο­χή», με εμ­φα­νή στό­χο της το Ισ­ρα­ήλ. Μέ­χρι τώ­ρα ο Ά­σα­ντ δεν έ­χει αρνη­θεί αυ­τήν την δι­πλω­μα­τι­κά δη­λη­τη­ριώ­δη βο­ή­θεια, πράγ­μα που τ’ω­ρα τον κά­νει στό­χο των δυτι­κών ε­πεμ­βα­τι­στών.

Ο Ο­μπά­μα ά­δρα­ξε α­μέ­σως την ευ­και­ρί­α και, α­πό την Ιε­ρου­σα­λήμ, ό­που μι­λού­σε με το Νε­τα­νιά­χου, έ­βα­λε στο στό­χα­στρο τη Χεζ­μπο­λάχ, δη­λώ­νοντας ό­τι ο Ά­σα­ντ πρέ­πει να χτυ­πη­θεί για­τί ε­ξο­πλί­ζει την τε­λευ­ταί­α, ά­ρα θέτει σε κίν­δυ­νο το Ισ­ρα­ήλ. Κι ό­λα αυ­τά, τη στιγ­μή που η ισ­ρα­η­λι­νή α­στι­κή τά­ξη, η ο­ποί­α κά­τι έ­δει­χνε να έ­χει μυ­ρι­στεί, κρα­τού­σε σα­φή ου­δε­τε­ρό­τη­τα, έως και φι­λι­κή στά­ση προς τον Ά­σα­ντ, α­κρι­βώς για­τί ξέ­ρει τι σι­χα­με­ρά κα­θάρ­μα­τα εί­ναι οι τζι­χα­ντι­στές που ε­τοι­μά­ζο­νται να τον α­ντι­κα­τα­στή­σουν.

Το Ισ­ρα­ήλ, προ­φα­νώς ε­πη­ρε­α­σμέ­νο α­πό την γραμ­μή Ο­μπά­μα στο εξω­τε­ρι­κό και α­πό τον ρω­σό­φι­λο σο­βι­νο­φα­σί­στα προ­βο­κά­το­ρα Λί­μπερ­μαν και το α­κρο­δε­ξιό του α­σκέ­ρι του Γισ­ρα­έλ Μπε­ϊ­τέ­νου στο ε­σω­τε­ρι­κό,, έ­πε­σε στη λού­μπα και βομ­βάρ­δι­σε φορ­τί­α ό­πλων τα ο­ποί­α ο Ά­σα­ντ προ­ό­ρι­ζε για τη Χεζ­μπο­λάχ, πα­ρα­βιά­ζο­ντας την ε­θνι­κή κυ­ριαρ­χί­α της Συ­ρί­ας τρεις συ­νο­λι­κά φο­ρές τους τε­λευ­ταί­ους μή­νες.

Εί­ναι φυ­σι­κά σί­γου­ρο ό­τι οι Ρώ­σοι, οι ο­ποί­οι κρα­τούν γε­ρά ταμπού­ρια ΚΑΙ μέ­σα στο κα­θε­στώς Ά­σα­ντ, θα λέ­νε στους σύ­ρους ε­πι­τε­λείς ό­τι στο βά­θος οι τζι­χα­νι­στές φα­σί­στες της α­ντι­πο­λί­τευ­σης εί­ναι «πράχτορες του Ισ­ρα­ήλ». Ως τέ­τοιους δή­θεν χτυ­πά­ει τους σου­νί­τες α­ντάρ­τες και ο Νασ­ρά­λα της Χεζ­μπο­λάχ, που στη­ρί­ζει δή­θεν τον Ά­σα­ντ για να μην πέ­σει η Συ­ρία στα χέ­ρια «της Α­με­ρι­κής και του Ισ­ρα­ήλ».

 

Η ρώσικη τακτική σκούπα – φαράσι, το Ιράν και η αντιιμπεριαλιστική θέση

Πρό­κει­ται για μια α­πί­στευ­τα λε­πτή τε­λειο­ποί­η­ση της τα­χτι­κής «σκού­πα – φα­ρά­σι» του ρώ­σι­κου σο­σια­λι­μπε­ρια­λι­σμού: η Δύ­ση, με επι­κε­φα­λής της η­γέ­τες που εί­ναι  υ­φε­σια­κοί προς τη Μό­σχα ή και λα­κέ­δες της, θα ρί­ξει το θα­να­τη­φό­ρο χτύ­πη­μα στον Ά­σα­ντ, φέρ­νοντας στην ε­ξου­σί­α τους ι­σλα­μο­φα­σί­στες ε­γκλη­μα­τί­ες συ­νο­δευό­με­νους α­πό κα­νά δυο φι­λε­λεύθε­ρους για μό­στρα και αρ­χη­γό έ­ναν κνί­τη. Α­πό την άλ­λη, η ρω­σό­δου­λη Χεζμπο­λάχ και ό,τι το ρω­σό­δου­λο υ­πάρ­χει μέ­σα στο κα­θε­στώς Ά­σα­ντ θα κρα­τή­σουν έ­να φε­ου­δά­κι ε­ξου­σί­ας μέ­σα στη νέ­α συ­ρια­κή «ε­θνι­κή ε­νό­τη­τα», ε­νώ οι ε­θνι­κι­στές α­σα­ντι­κοί, που θα πι­στεύ­ουν, ό­πως θα τους λεν και οι Ρώ­σοι, ό­τι τους έφα­γαν κα­τά βά­ση «οι Α­με­ρι­κά­νοι και οι Ε­βραί­οι» (ό­πως πι­στεύ­ουν και οι κα­ντα­φι­κοί σή­με­ρα στη Λι­βύ­η), δε θα μπο­ρούν να εί­ναι τί­πο­τε άλ­λο α­πό του­λά­χι­στο ρω­σό­φι­λοι.

Την ί­δια ώ­ρα, ο Αχ­μα­ντι­νε­τζά­ντ του Ι­ράν, ο ο­ποί­ος δή­θεν «στηρί­ζει α­πό­λυ­τα» τη Συ­ρί­α, συ­να­ντιέ­ται και χα­ϊ­δεύ­ει γλοιω­δώς τους δύ­ο πιο ξε­τσί­πω­τους ε­χθρούς του Ά­σα­ντ, τους ι­σλα­μο­φα­σί­στες Μόρ­σι της Αι­γύ­πτου και Ερ­ντο­γάν της Τουρ­κί­ας και ζη­τά­ει συμ­με­το­χή στη διε­θνή διά­σκε­ψη την ο­ποί­α ε­τοι­μά­ζουν Α­με­ρι­κή και Ρω­σί­α για το συ­ρια­κό. Λει­τουρ­γεί δη­λα­δή σαν υ­πο­ϊ­μπε­ρια­λι­στής, κι ό­χι σαν τρι­το­κο­σμι­κή αλ­λη­λεγ­γύ­η στον Ά­σα­ντ, α­φού δεν α­παι­τεί, ό­πως εί­ναι η ε­θνι­κο­α­νε­ξαρ­τη­σια­κή θέ­ση, να α­φε­θεί ο συ­ρια­κός λα­ός ε­λεύ­θε­ρος να κα­νο­νί­σει τα της χώ­ρας του.

Στο Ι­ράν, φυ­σι­κά, υ­πάρ­χει και μά­λι­στα προς το πα­ρόν κυ­ριαρ­χεί η πραγ­μα­τι­κά φι­λο­συ­ρια­κή γραμ­μή α­πό σχε­τι­κά τρι­το­κο­σμι­κή πλευ­ρά, την οποί­α εκ­προ­σω­πεί ο σο­βι­νι­στής αρ­χη­γός του μου­λά­δων Κα­με­νε­ΐ. Ο Ά­σα­ντ έ­χει κά­θε δι­καί­ω­μα να δέ­χε­ται την ε­νί­σχυ­ση του Ι­ράν σε ό­πλα ή καύσι­μα, τη στιγ­μή που η α­ντι­πο­λί­τευ­ση μπου­κώ­νε­ται με τα πε­τρο­δο­λά­ρια του Κατάρ και της Σα­ου­δι­κής Α­ρα­βί­ας, ε­νώ η η­γε­σί­α της κά­θε­ται στα α­να­παυ­τι­κά μαξι­λά­ρια της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης και του Κα­ΐ­ρου.

Ω­στό­σο, ό­σο δεν υ­πάρ­χει α­νοι­χτή ε­ξω­τε­ρι­κή ε­πί­θε­ση κατά της Συ­ρί­ας, η δη­μο­κρα­τι­κή και α­ντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή θέ­ση εί­ναι να α­φε­θεί ο λα­ός της Συ­ρί­ας να κα­νο­νί­σει χω­ρίς ε­ξω­τε­ρι­κές ε­πεμ­βά­σεις το μέλ­λον του. Κα­μιά δου­λειά δεν έ­χουν στη Συ­ρί­α ού­τε και οι φα­σί­στες της Χεζ­μπο­λάχ, ού­τε οι Φρου­ροί της Ε­πα­νά­στα­σης του Ι­ράν, για­τί α­πό τη φύ­ση τους πε­ρισ­σό­τε­ρο προ­βο­κά­ρουν πα­ρά βο­η­θούν την πά­λη για την ε­θνι­κή α­νε­ξαρτη­σί­α της Συ­ρί­ας. Σί­γου­ρα, ό­μως, κα­μιά δου­λειά δεν έ­χουν ε­κεί οι μπόμπες του Ισ­ρα­ήλ, του Ο­μπά­μα και του Κά­με­ρον, ού­τε οι τζι­χα­ντι­στές α­πό τη Λιβύ­η, την Αλ­γε­ρί­α και την Πα­λαι­στί­νη.

Ο Ά­σα­ντ έ­χει ή­δη κερ­δί­σει μια ση­μα­ντι­κή δι­πλω­μα­τι­κή μά­χη μόνο και μό­νο με το να μην πα­ρα­δί­νε­ται στην α­ντι­πο­λί­τευ­ση, ό­πως θα ή­θελε η Ρω­σί­α, α­πο­κα­λύ­πτο­ντας τους α­ντι­πά­λους του σαν ξε­σκο­λι­σμέ­νους ι­σλαμο­φα­σί­στες. Με αυ­τόν τον τρό­πο διώ­χνο­νται οι δη­μο­κρά­τες α­πό το στρατό­πε­δο της α­ντι­πο­λί­τευ­σης και σε το­πι­κό και σε διε­θνές ε­πί­πε­δο.

Α­κό­μη και αν τε­λι­κά, κά­τω α­πό τα συ­ντο­νι­σμέ­να χτυ­πή­μα­τα Δύ­σης, Ισρα­ήλ και των δή­θεν «συμ­μά­χων» του Ρω­σί­ας, Χεζ­μπο­λάχ, Αχ­μα­ντι­νε­τζά­ντ και σί­α, ο Ά­σα­ντ πέ­σει, ο συ­ρια­κός λα­ός έ­χει ή­δη κα­τα­γά­γει α­ντι­κει­με­νι­κά μια πο­λι­τι­κή νί­κη ε­νά­ντια στον ι­μπε­ρια­λι­σμό και τον σο­σια­λι­μπε­ρια­λι­σμό, στη μά­χη για την α­νε­ξαρ­τησί­α και την ε­λευ­θε­ρί­α του. 

-Δημοσιεύτηκε στο φ. 487 της Νέας Ανατολής-