Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Η. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΕ ΟΑΚΚΕ ΣΤΗΝ EΡΤ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

   

 

ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΑΚΚΕ ΣΤΙΣ 26 ΜΑΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

   

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

Η ΟΑΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ

ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ : Πρώτο μέρος

Η Ο­ΑΚ­ΚΕ ή­ταν η μο­να­δι­κή πο­λιτι­κή δύ­να­μη που έ­βα­λε πρω­το­πό­ρα και α­πό πο­λύ πο­λύ νω­ρίς σα ζή­τη­μα ζω­ής και θα­νά­του για τη δη­μο­κρα­τί­α την α­ντι­να­ζι­στι­κή πά­λη με κε­ντρι­κό σύν­θη­μα να βγει ε­κτός νό­μου η να­ζι­στι­κή συμ­μο­ρί­α της «Χρυ­σής Αυ­γής». Αυ­τή τη θέ­ση την υ­πε­ρά­σπι­σε

με συ­νέ­πεια μέ­χρι σήμερα, πα­ρά την ε­πί­θε­ση που δέ­χτη­κε και δέ­χε­ται τό­σο α­πό τους προ­στά­τες των να­ζι­στών, ό­σο και α­πό τους ί­διους τους τρα­μπού­κους της συμ­μο­ρί­ας, με μί­α σει­ρά ε­πι­θέ­σεις. Η διο­ρα­τι­κή, συ­νε­πής και μα­χη­τι­κή στά­ση της Ο­ΑΚ­ΚΕ α­πένα­ντι στο να­ζι­σμό εί­ναι α­να­πό­σπα­στα δεμένη με τη γε­νι­κό­τε­ρη, μα­κρόχρο­νη, ε­πί­πο­νη και διαρ­κή πά­λη της ε­νά­ντια στο σο­βι­νι­σμό, στον ε­θνο­ρα­τσισμό, στο σο­σιαλ­φα­σι­σμό και στον ι­μπε­ρια­λι­σμό, ι­διαί­τε­ρα ε­νά­ντια στον σο­σια­λι­μπε­ρια­λι­σμό. Ό­λα αυ­τά τα χρό­νια κα­ταγ­γέλ­λου­με ό­λα τα κοι­νο­βου­λευ­τικά κόμ­μα­τα σαν προ­στά­τες και σαν πο­λι­τι­κά υ­πεύ­θυ­νους της α­συ­λί­ας της δολο­φο­νι­κής αυ­τής συμ­μο­ρί­ας. Α­κό­μα και σή­με­ρα που έ­χει α­πο­κα­λυ­φθεί έ­νας όγκος συ­ντρι­πτι­κών και α­διαμ­φι­σβή­τη­των στοι­χεί­ων για το χα­ρα­κτή­ρα αυ­τής της συμ­μο­ρί­ας τα 6 κόμ­μα­τα υ­πε­ρα­σπί­ζο­νται με πά­θος τη νο­μιμότη­τα του «πο­λι­τι­κού κόμ­μα­τος» της «ΧΑ», και τους έ­χουν ε­κεί να στρογ­γυ­λο­κά­θο­νται στα βου­λευ­τι­κά έ­δρα­να. Ό­ταν λέ­με για προ­στά­τες μι­λά­με σή­με­ρα για τις η­γεσί­ες ΠΑ­ΣΟΚ και ΝΔ, για τα ψευ­το­α­ρι­στε­ρά κόμ­μα­τα ψευ­τοΚ­ΚΕ, ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και ΔΗ­ΜΑΡ και για τους Α­ΝΕΛ του ε­θνικο­φα­σί­στα Καμ­μέ­νου που λει­τουρ­γούν σαν «αντι­μνη­μο­νια­κή» γέ­φυ­ρα με­τα­ξύ ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και να­ζι­στών. Αυ­τοί οι προ­στά­τες, καθό­λου δεν α­πο­λο­γού­νται σή­με­ρα για αυ­τή την ε­γκλη­μα­τι­κή δρά­ση της συμ­μο­ρίας που για χρό­νια ά­φη­σαν α­σύ­δο­τη. Α­ντί­θε­τα, με πε­ρίσ­σιο θρά­σος ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και ψευ­τοΚ­ΚΕ εμ­φα­νί­ζο­νται σαν ε­πι­κε­φα­λής του α­ντι­να­ζι­σμού. Μά­λι­στα τώρα ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ πε­ρι­φέ­ρει τις 44 ε­ρω­τή­σεις που κα­τέ­θε­σε τους τε­λευ­ταί­ους …16 μήνες στη Βου­λή σαν εύ­ση­μο α­ντι­να­ζι­στι­κής δρά­σης, ε­νώ δεν έ­κα­νε ού­τε μί­α μεγά­λης κλί­μα­κας πο­λι­τι­κή κι­νη­το­ποί­η­ση, ενά­ντια στη συμ­μο­ρί­α ε­πί 25 χρόνια! Το χει­ρό­τε­ρο που έ­κα­ναν εί­ναι ό­τι πά­γω­σαν ό­λο τον κό­σμο που έ­χει τη διάθε­ση να κι­νη­το­ποι­η­θεί με­τά τη δο­λο­φο­νί­α του Π. Φύσ­σα ε­νά­ντια στη συμ­μο­ρία και να κα­ταγ­γεί­λει, να ξε­τρυ­πώ­σει να ε­ξου­δε­τε­ρώ­σει τους πυ­ρή­νες της, στις γειτο­νιές, στα σχο­λεί­α, στην α­στυ­νο­μί­α αλ­λά και στο στρα­τό. Ό,τι λα­ϊκό υ­πάρ­χει σαν πρω­το­βου­λί­α το πά­γω­σαν και ά­φη­σαν στην η­συ­χί­α τους τους ει­σαγ­γε­λείς να πα­κε­τά­ρουν τους να­ζή­δες ό­πως θέ­λει το πο­λι­τι­κό κα­θε­στώς, ακρι­βώς ό­πως κα­τά πα­ραγ­γε­λί­α του πο­λι­τι­κού κα­θεστώ­τος οι ει­σαγ­γε­λείς τους ά­φη­σαν ε­ντε­λώς α­τι­μώ­ρη­τους να σφά­ζουν α­θώ­ους ε­πί 25 ο­λό­κλη­ρα χρό­νια.
Ό­ταν λοι­πόν τον Ιού­νη του 1997 η Ο­ΑΚ­ΚΕ α­πεύ­θυ­νε πλα­τύ δη­μο­κρα­τι­κό κάλε­σμα για α­ντι­να­ζι­στι­κό μέ­τω­πο και πρω­το­στά­τη­σε στη συ­γκρό­τη­ση μιας Αντι­να­ζι­στι­κής Πρω­το­βου­λί­ας με στό­χο τη συ­σπεί­ρω­ση ευ­ρύ­τε­ρων α­ντι­φα­σιστι­κών δυ­νά­με­ων, η α­ντί­δρα­ση των ψευ­το­α­ρι­στε­ρών κοι­νο­βου­λευ­τι­κών κομ­μά­των και αυ­τών της λε­γό­με­νης ε­ξω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κής α­ρι­στε­ράς ή­ταν η α­πόλυ­τη α­πο­μό­νω­ση της Ο­ΑΚ­ΚΕ και της Α­ντι­να­ζι­στι­κής Πρω­το­βου­λί­ας και ε­πί­θεση στη γραμ­μή του «ε­κτός νό­μου». Σε ό­τι α­φο­ρά το ΠΑ­ΣΟΚ που σή­με­ρα εμ­φα­νί­ζεται και αυ­τό να πλειο­δο­τεί σε α­ντι­να­ζι­σμό, το 1999 ό­ταν ή­ταν κυ­βέρ­νη­ση, εί­χε απορ­ρί­ψει το αί­τη­μα της Α­ντι­να­ζι­στι­κής Πρω­το­βου­λί­ας για λή­ψη διοι­κη­τικών και νο­μο­θε­τι­κών μέ­τρων για την απα­γό­ρευ­ση της «Χρ. Αυ­γής», και για εφαρ­μο­γή της Διε­θνούς Α­ντι­ρα­τσι­στι­κής Σύμ­βα­σης του Ο­Η­Ε που υ­πο­χρε­ώ­νει τη χώ­ρα μας σε α­πα­γό­ρευ­ση των να­ζι­στών. Ή­ταν ε­πί­σης το 1996 α­πό την κυ­βέρ­νη­ση Ση­μί­τη που ε­γκαι­νιά­στη­κε η συμ­με­το­χή των να­ζι­στών της «ΧΑ» στη δια­κομ­ματική σύ­σκε­ψη στο Υ­πουρ­γεί­ο Ε­σω­τε­ρι­κών για το μοί­ρα­σμα του τη­λε­ο­πτι­κού χρό­νου, η ο­ποί­α έ­γι­νε α­πο­δε­κτή α­πό ό­λα τα πο­λι­τι­κά κόμ­μα­τα, κοι­νο­βου­λευτι­κά και ε­ξω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κά, με την ε­ξαί­ρε­ση της Ο­ΑΚ­ΚΕ και του «Ου­ρά­νιου Τό­ξου». Αυ­τό το ξέ­πλυ­μα των να­ζι­στών συ­νε­χίστη­κε με συ­νέ­πεια α­πό ό­λα τα κόμ­μα­τα σε ό­λες τις με­τέ­πει­τα ε­κλο­γι­κές α­να­με­τρή­σεις. Ό­ταν η Α­ντι­να­ζιστι­κή Πρω­το­βου­λί­α πριν πέ­ντε χρό­νια ζή­τη­σε με υ­πό­μνη­μα της να κα­τα­δι­καστεί ο να­ζι­στής Κ. Πλεύ­ρης με τις δια­τά­ξεις του α­νε­φάρ­μο­στου για τριά­ντα χρό­νια α­ντι­ρα­τσιστι­κού νό­μου βρέ­θη­κε μπρο­στά σε μί­α σει­ρά δι­κα­στών και ει­σαγ­γε­λέ­ων που ή­ταν πρό­θυ­μοι να υ­πε­ρα­σπι­στούν το κα­νι­βα­λι­κό κά­λε­σμα για νέ­α γε­νο­κτο­νί­α των Ε­βραί­ων μέ­σα στην α­πό­λυ­τη σιω­πή ό­λων των κοι­νο­βουλευ­τι­κών κομ­μά­των. Τε­λι­κά τό­σο η κυ­βέρ­νη­ση Κα­ρα­μαν­λή, ό­σο και η κυ­βέρ­νη­ση Γ. Πα­παν­δρέ­ου α­γνό­η­σε δύ­ο α­πα­νω­τές διε­θνείς κα­μπά­νιες της Α­ντι­να­ζιστι­κής Πρω­το­βου­λί­ας για την κα­τα­δί­κη του κα­τά­πτυ­στου φι­λο­να­ζι­στι­κού και α­ντι­ση­μι­τι­κού σκε­πτι­κού της α­πό­φα­σης του Πε­ντα­με­λούς Ε­φε­τεί­ου Α­θη­νών του 2009 την ο­ποί­α κύ­ρω­σε στη συ­νέχεια το 2010 ο Ά­ρειος Πά­γος.

Πε­ρί­ο­δος 1996-1999. Η Ο­ΑΚ­ΚΕ βά­ζει κε­ντρι­κά το «ε­κτός νό­μου, και κα­λεί στη συ­γκρό­τη­ση της Α­ντι­να­ζι­στι­κής Πρω­το­βου­λί­ας

Για την ε­νη­μέ­ρω­ση των α­να­γνω­στών μας, και σε μί­α πε­ρί­ο­δο που ό­λοι υ­πο­κρί­νο­νται τους έκ­πλη­κτους α­πέ­να­ντι σε έ­να τέ­ρας που οι ί­διοι συ­στημα­τι­κά και συ­νει­δη­τά ε­ξέ­θρε­ψαν, θα πα­ρα­θέ­σου­με έ­να τμή­μα α­πό αυ­τή την πολύ­χρο­νη δρά­ση της Ο­ΑΚ­ΚΕ και της Α­ντι­να­ζι­στι­κής Πρω­το­βου­λί­ας α­πό το 1996 μέχρι σή­με­ρα.

Το Φλε­βά­ρη του 1996 η Ο­ΑΚ­ΚΕ κυ­κλο­φό­ρη­σε α­φί­σα με τί­τλο «Κα­μί­α νο­μιμό­τη­τα στους χι­τλε­ρι­κούς της «Χρυ­σής Αυ­γής», και με το ε­ξής κεί­με­νο: «Εί­ναι πρό­κλη­ση για τα δη­μο­κρα­τι­κά αι­σθή­μα­τα του λα­ού μας η α­νοι­χτή δρά­ση των χι­τλε­ρι­κών της «Χρυ­σής Αυ­γής». Μια δρά­ση που στη­ρί­ζε­ται στη φι­λο­ρώσι­κη α­ντιευ­ρω­πα­ϊ­κή προ­πα­γάν­δα, στην πατρι­δο­κα­πη­λί­α, στο ρα­τσι­σμό και στο σο­βι­νι­σμό των κυ­ρί­αρ­χων πο­λι­τι­κών σχη­μα­τι­σμών της χώ­ρας. Α­ΠΑΙ­ΤΟΥΜΕ ΝΑ ΤΕ­ΘΕΙ Ε­ΚΤΟΣ ΝΟ­ΜΟΥ Η ΧΡΥ­ΣΗ ΑΥ­ΓΗ» (Νέ­α Α­να­το­λή, φ. 251, 03/03/1996). Με το ί­διο σύνθη­μα συμ­με­τεί­χε σε α­ντι­φα­σι­στι­κή συ­γκέ­ντρω­ση του Ερ­γα­τι­κού Κέ­ντρου Πει­ραιά κα­τά της «Χ.Α», με δι­κό της μπλοκ και με συν­θή­μα­τα “Κα­μιά νο­μι­μότη­τα στους χι­τλε­ρι­κούς”, “Αυ­τό εί­ναι δη­μο­κρα­τί­α, οι χι­τλε­ρι­κοί στην πα­ρα­νο­μί­α”. Α­πό τη συ­γκέ­ντρω­ση αυ­τή, την πρώ­τη που έ­γι­νε στον Πει­ραιά για τη «ΧΑ» ή­ταν α­πό­ντες το ψευ­τοΚ­ΚΕ, το ΝΑΡ, το ΜΛ-«Κ»ΚΕ και το «Κ»ΚΕ μ-λ.
Σε με­γά­λο άρ­θρο μας στο φύλ­λο 251 της 3/3/1996 α­πο­κα­λύ­πτα­με βα­σι­κά ρα­τσιστι­κά και χι­τλε­ρι­κά α­πο­σπά­σμα­τα α­πό τις να­ζι­στι­κές φυλ­λά­δες της «ΧΑ». Για το ε­κτός νό­μου γρά­φα­με τό­τε τα ε­ξής: «η «Χ.Α» σε ό­λες τις πε­ρί­ο­δες της πορεί­ας της, εί­ναι μί­α χι­τλε­ρι­κή ορ­γά­νω­ση που υ­πο­στη­ρί­ζει τις σφα­γές ε­κα­τομμυ­ρί­ων αν­θρώ­πων α­πό το φα­σι­στι­κό τέ­ρας του να­ζι­σμού, που ο­δή­γη­σε την ανθρω­πό­τη­τα στη φρί­κη ε­νός πα­γκο­σμί­ου πο­λέ­μου. Μια τέ­τοια ορ­γά­νω­ση δεν μπορεί να εί­ναι α­νε­χτή α­κό­μη και μέ­σα στα πλαί­σια της α­στι­κής νο­μι­μό­τητας, α­κρι­βώς για­τί δεν α­πο­τε­λεί μί­α «ο­μά­δα θε­ω­ρη­τι­κών α­να­λυ­τών του να­ζι­σμού», αλ­λά μια συμ­μο­ρί­α φα­σι­στών που ορ­γα­νώ­νε­ται και δρα στα πρό­τυ­πα του χι­τλε­ρι­σμού. Εί­ναι ε­δώ χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό το πα­ρά­δειγ­μα της Γερ­μα­νί­ας, ό­που και μό­νο η υ­πο­στή­ριξη του «ό­ρου» του ε­θνι­κο­σο­σια­λι­σμού θε­ω­ρεί­ται ποινι­κό α­δί­κη­μα και κά­θε α­νοι­χτά να­ζι­στι­κή ορ­γά­νω­ση βρί­σκε­ται ε­κτός νό­μου. Αυ­τό εί­ναι δη­μο­κρα­τι­κό κα­θή­κον κά­θε σύγ­χρο­νου με­τα­πο­λε­μι­κού κρά­τους που γνώ­ρι­σε τη θη­ριω­δί­α του να­ζι­σμού».

Ε­νώ οι να­ζι­στές της «Χρ. Αυ­γής» λει­τουρ­γού­σαν α­νοι­χτά σα χι­τλερι­κή δο­λο­φο­νι­κή συμ­μο­ρί­α η κυ­βέρ­νη­ση Ση­μί­τη-Λα­λιώ­τη τους κά­λε­σε στη διακομ­μα­τι­κή σύ­σκε­ψη στο Υ­πουρ­γεί­ο Ε­σω­τε­ρι­κών για το μοί­ρα­σμα του τη­λε­ο­πτικού χρό­νου στις ε­κλο­γές του 1996 ό­που η Ο­ΑΚ­ΚΕ κα­τέ­βη­κε σε κοι­νό συν­δυα­σμό με το Ου­ρά­νιο Τό­ξο το κόμ­μα που εκ­προ­σω­πεί τη μα­κε­δο­νι­κή ε­θνι­κή μειο­νό­τητα. Η Ο­ΑΚ­ΚΕ και το Ου­ρά­νιο Τό­ξο ζή­τη­σαν να φύ­γουν οι να­ζι­στές α­πό τη συ­νε­δρία­ση, αλ­λά υ­πουρ­γός και κόμ­μα­τα υ­πο­στή­ρι­ξαν τη συμ­με­το­χή τους! Τό­τε οι εκ­πρό­σω­ποι της Ο­ΑΚ­ΚΕ και του Ου­ρά­νιου Τόξου α­πο­χώ­ρη­σαν. Γρά­ψα­με σχε­τι­κά στο φ. 264 της Νέ­ας Α­να­το­λής, 28/09/1996: <<Η κυ­βέρ­νη­ση Λα­λιώ­τη Ση­μί­τη φρό­ντι­σε να μην α­να­κοι­νώ­σει που­θε­νά τη σύν­θε­ση της Δια­κομ­μα­τι­κής αυ­τής που έ­τσι κι αλ­λοιώς θα συ­νερ­χό­ταν μό­νο μια φο­ρά ώ­στε να μπει η “Χρυ­σή Αυ­γή” χω­ρίς να το μά­θει κα­νείς.
Η Ο­ΑΚ­ΚΕ και του Ου­ρά­νιο Τό­ξο χά­λα­σαν αυ­τή την πλευ­ρά του σχε­δί­ου της βά­ζο­ντας ζή­τη­μα “Χρ. Αυ­γής”. Μ’ αυ­τό τον τρό­πο ξε­σκέ­πα­σαν ό­χι μό­νο την κυβέρ­νη­ση, αλ­λά Ο­ΛΑ α­νε­ξαί­ρε­τα τα άλ­λα κόμ­μα­τα που συ­μπα­ρα­τά­χθη­καν μα­ζί της στο κε­φα­λαιώ­δες αυ­τό ζή­τη­μα.
Ι­διαί­τε­ρα ξε­σκε­πά­στη­καν τα ψευ­το­α­ρι­στε­ρά ΣΥΝ και ψευ­τοΚ­ΚΕ και τα ψευ­το­ε­πα­να­στα­τι­κά “Μα­χο­μέ­νη” και “Διαρ­ρή­χτες”.
Έ­τσι ο εκ­πρό­σω­πος μας πή­ρε το λό­γο α­μέ­σως με­τά την ει­σή­γη­ση του Υπουρ­γού προς τα 18 κόμ­μα­τα και διά­βα­σε την πα­ρα­κά­τω δή­λω­ση που ύ­στε­ρα κα­τέθε­σε: “Ο συ­να­σπι­σμός της Ο­ΑΚ­ΚΕ-Ου­ρά­νιου Τό­ξου θε­ω­ρεί α­πα­ρά­δε­κτη τη συμ­μετο­χή στη δια­κομ­μα­τι­κή ε­πι­τρο­πή του να­ζι­στι­κού κόμ­μα­τος “Χρυ­σή Αυ­γή”. Σε κα­μιά ευ­ρω­πα­ϊ­κή χώ­ρα δε θα ή­ταν νο­η­τό να συ­ζη­τούν και να συ­να­πο­φα­σί­ζουν ό­λα τα κόμ­μα­τα σε μια έ­στω ε­λά­χιστη βά­ση, πά­νω σε ζη­τή­μα­τα δη­μο­κρα­τικής έκ­φρα­σης μα­ζί με α­νοι­χτούς υ­πο­στη­ρι­χτές του χι­τλε­ρι­σμού, του δο­σι­λογι­σμού, του ρα­τσι­σμού και του α­ντι­ση­μι­τι­σμού. Κα­λού­με τον υ­πουρ­γό Ε­σω­τε­ρικών να α­να­κα­λέ­σει την πρό­σκλη­σή του στο κόμ­μα αυ­τό και ό­λα τα κόμ­μα­τα που συμμε­τέ­χουν στη δια­κομ­μα­τι­κή να α­παι­τή­σουν τον α­πο­κλει­σμό της “Χρ. Αυγής” α­πό αυ­τήν. Α­θή­να 11-9-96".
Στη συ­νέ­χεια ο σ. κα­τέ­λη­ξε με την ε­ξής προ­φο­ρι­κή το­πο­θέ­τη­ση: “Αν η ση­με­ρι­νή Δια­κομ­μα­τι­κή α­πο­φα­σί­σει την πα­ρα­μο­νή των να­ζι­στών σ’ αυ­τή τη συζή­τη­ση, τό­τε παίρνει ι­στο­ρι­κή ευ­θύ­νη α­πέ­να­ντι στην Ελ­λά­δα αλ­λά και την Ευ­ρώ­πη”. Με­τά απ’ αυ­τή τη δήλ­βση έ­πε­σε πα­γε­ρή σιω­πή.
Κα­νέ­να κόμ­μα δεν υ­πο­στή­ρι­ξε την έκ­κλη­ση της Ο­ΑΚ­ΚΕ ε­νώ ο εκ­πρό­σωπος της “Χρ. Αυ­γής” ού­τε ά­νοι­ξε το στό­μα του. Ο υ­πουρ­γός ο­νό­μα­τι Σκου­ρής, έ­νας έ­μπει­ρος νε­ο­δε­ξιός, ό­πως α­πο­δεί­χτη­κε στη συ­ζή­τη­ση, α­πά­ντη­σε ό­τι υ­πάρ­χει νό­μος, ο νό­μος δε βλέ­πει ποιο­τι­κές δια­φορές α­νά­με­σα στα κόμ­μα­τα και σύμφω­να μ’ αυ­τόν βρί­σκε­ται ε­κεί η “ΧΑ” και κά­λε­σε στη συ­νέ­χι­ση της συ­νε­δρί­α­σης.
Ό­λοι έ­σκυ­ψαν α­να­κου­φι­σμέ­νοι στα χαρ­τιά τους, ε­νώ ή­ξε­ραν κα­λά ότι η συμ­με­το­χή της “Χρ. Αυ­γής” κου­ρε­λιά­ζει τον α­νώ­τε­ρο νό­μο που εί­ναι το Σύνταγ­μα και ό­τι σε κά­θε πε­ρί­πτω­ση κα­νέ­να κόμ­μα δεν ε­μπο­δι­ζό­ταν α­πό το να κα­τα­δι­κά­σει τη “ΧΑ” μέ­σα στη σύ­σκε­ψη>>.

Κα­τά την προ­ε­κλο­γι­κή πε­ρί­ο­δο το ε­κλο­γι­κό πε­ρί­πτε­ρο της Ο­ΑΚ­ΚΕ και του Ου­ρά­νιου Τό­ξου στην Κά­νιγ­γος δέ­χτη­κε α­λε­πάλ­λη­λες ε­πι­θέ­σεις α­πό τους να­ζή­δες,

Τέσ­σε­ρις μή­νες με­τά α­πό αυ­τή τη δια­μαρ­τυ­ρί­α στις 31/01/1997 δύ­ο σύ­ντρο­φοι που κολ­λού­σαν στον Πει­ραιά α­φί­σα δέ­χτη­καν ε­πί­θε­ση με ρό­πα­λα α­πό τρα­μπού­κους της «Χρυ­σής Αυ­γής» που φώ­να­ζαν «Έ­ξω απ’ την Ελ­λά­δα οι Σκο­πιανοί» και στη συ­νέ­χεια δια­κο­μί­στη­καν αι­μό­φυρ­τοι στο Γε­νι­κό Κρα­τι­κό της Νί­καιας.
Στο φ. 274, 14/02/1997 της Νέ­ας Α­να­το­λής, δη­μο­σιεύ­σα­με ε­κτε­τα­μέ­νο άρ­θρο για την ε­πί­θε­ση στο ο­ποί­ο κα­ταγ­γέ­λα­με τους να­ζι­στές και τους προ­στά­τες τους και ζη­τού­σα­με για άλ­λη μια φο­ρά την α­πα­γό­ρευ­ση της συμ­μο­ρί­ας: «Στις 31 του Γε­νά­ρη το βρά­δυ ο­μά­δα 6 τρα­μπού­κων της να­ζι­στι­κής πα­ρα­κρα­τι­κής συμ­μο­ρί­ας “Χρυ­σή Αυ­γή” ε­πι­τέ­θη­καν με ρό­πα­λα σε δύ­ο συ­ντρό­φους μας τη στιγμή που κολ­λού­σαν α­φί­σες στον Πει­ραιά.
Πα­ρά τη θαρ­ρα­λέ­α στά­ση των συ­ντρό­φων, που κα­τά­φε­ραν να αρ­πά­ξουν το έ­να α­πό τα δύ­ο ρό­πα­λα των τρα­μπού­κων (βαμ­μέ­νο με τα χρώ­μα­τα της ελ­λη­νικής ση­μαί­ας), η ά­ναν­δρη και αιφ­νι­δια­στι­κή αυ­τή ε­πί­θε­ση της συμ­μο­ρί­ας εί­χε σαν α­πο­τέ­λε­σμα τον τραυ­μα­τι­σμό στο κε­φά­λι του σ. Π. Γουρ­νά, μα­θη­τή, και του σ. Γ. Ιω­αν­νί­δη, ερ­γά­τη της ε­πι­σκευα­στι­κής ζώ­νης του Πε­ρά­μα­τος.
Το θρα­σύ­δει­λο χέ­ρι της χι­τλε­ρι­κής συμ­μο­ρί­ας ση­κώ­θη­κε για πρώ­τη φο­ρά ε­νά­ντια στην Ο­ΑΚ­ΚΕ. Για­τί το χέ­ρι αυ­τό έ­χει την κά­λυ­ψη της νο­μι­μότη­τας που του δί­νουν ό­λα τα α­στι­κά κόμ­μα­τα και ο ο­πορ­του­νι­σμός μέ­σα στο κίνη­μα. Αυ­τή η νο­μι­μό­τη­τα α­πο­τε­λεί τη με­γα­λύ­τε­ρη πρό­κλη­ση για το πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα της χώ­ρας και τη με­γα­λύ­τε­ρη προ­σβο­λή για τα δη­μο­κρα­τι­κά αι­σθή­ματα και τους α­γώ­νες του λα­ού μας.
Η Ο­ΑΚ­ΚΕ, εκ­φρά­ζο­ντας με τον κα­λύ­τε­ρο τρό­πο αυ­τά τα αι­σθή­μα­τα και αυ­τούς τους α­γώ­νες, α­παι­τεί να βγει α­μέ­σως η χι­τλε­ρι­κή αυ­τή συμ­μο­ρί­α ε­κτός νό­μου, να στα­μα­τή­σει κά­θε νό­μι­μη λει­τουρ­γί­α της, ό­πως η έκ­δο­ση των ε­ντύπων της, η λει­τουρ­γί­α των γρα­φεί­ων της, η συμμε­το­χή της σε κά­θε εί­δους ε­κλο­γές, ό­πως γί­νε­ται σε ό­λες α­νε­ξαί.ρε­τα τις δη­μο­κρα­τι­κές ευ­ρω­πα­ϊ­κές χώρες».

Λί­γο αρ­γό­τε­ρα στις 01/03/1997 ο­μά­δα δέ­κα τρα­μπού­κων να­ζι­στών της “Χρ. Αυ­γής” πε­ρι­κύ­κλω­σαν σε κα­φε­τέ­ρια του Π. Ψυ­χι­κού νε­ο­λαί­ο μα­θη­τή 15 χρο­νών και τον χτύ­πη­σαν βά­ναυ­σα. Ο μα­θη­τής αυ­τός εί­χε στη­ρί­ξει τους σ. της νε­ο­λαίας της Ο­ΑΚ­ΚΕ ό­ταν μοί­ρα­σαν προ­κήρυ­ξη στο σχο­λεί­ο του, η ο­ποί­α α­παι­τού­σε να βγει η να­ζι­στι­κή συμ­μο­ρί­α ε­κτός νό­μου.
Αυ­τή την προ­κή­ρυ­ξη που οι τρα­μπού­κοι εί­χαν μα­ζί τους την έ­βα­ψαν με το αί­μα του νε­ο­λαί­ου και την πέ­τα­ξαν πά­νω του λέ­γο­ντας πως δε θα ξα­να­μοιρα­στεί πο­τέ. Ή­ταν έ­να σχε­δια­σμέ­νο χτύ­πη­μα τό­σο στον τρό­πο της ορ­γά­νω­σης ό­σο και στο συ­γκε­κρι­μέ­νο στό­χο. Οι τρα­μπού­κοι δε χτύ­πη­σαν την ώ­ρα του μοι­ρά­σμα­τος της προ­κή­ρυ­ξης στο σχο­λεί­ο. Την “έ­στη­σαν” με ει­δι­κή ο­μά­δα στο μα­θη­τή λί­γες μέ­ρες με­τά με ε­παγ­γελ­μα­τί­ες του εί­δους και δια­λέ­γο­ντας για στόχο ό­χι έ­να μέ­λος της Ο­ΑΚ­ΚΕ, αλ­λά έ­να δη­μο­κρά­τη νε­ο­λαί­ο που στή­ριξε την ορ­γά­νω­ση στην πο­λι­τι­κή της κα­ταγ­γε­λί­α (Νέ­α Α­να­το­λή, φ. 375, 03/03/1997).
Η ορ­γά­νω­ση α­πά­ντη­σε ά­με­σα με κα­μπά­νια ε­νά­ντια στη χι­τλε­ρι­κή συμμο­ρί­α στην πε­ριο­χή των ελ­λη­νο­ρώ­σων ε­πι­μέ­νο­ντας ξα­νά στο ε­κτός νό­μου των να­ζι­στών (Ν.Α., φ. 276, 14/03/1997): «Μα­ζι­κό συ­νερ­γεί­ο της ορ­γά­νω­σης με ντου­ντούκα, προ­κή­ρυ­ξη και α­φί­σα γύ­ρι­σε ό­λους τους κε­ντρι­κούς δρό­μους της γει­το­νιάς. Ε­ξη­γού­σε στο λα­ό τον πο­λι­τι­κό χα­ρα­κτή­ρα της χι­τλε­ρι­κής συμ­μο­ρί­ας, ε­νημέ­ρω­νε για τη βί­α και την τρο­μο­κρα­τί­α που σπέρ­νουν στη γει­το­νιά και καλού­σε σε ορ­γά­νω­ση για να δο­θεί μια μα­ζι­κή λα­ϊ­κή α­πά­ντη­ση στους να­ζι­στές. Ταυ­τό­χρο­να κα­λού­σε το λα­ό να α­παι­τή­σει να βγει ε­κτός νό­μου αυ­τή η ορ­γά­νωση και να πε­ρι­φρου­ρή­σει τη δη­μο­κρα­τί­α και την ει­ρή­νη.
Η εκ­δή­λω­ση αυ­τή της ορ­γά­νω­σης εί­χε ση­μα­ντι­κή α­πή­χη­ση στους κα­τοί­κους. Πολ­λοί δη­μο­κρά­τες έκ­φρα­σαν τη θέ­λη­σή τους να πε­ρι­φρου­ρή­σουν τη γει­το­νιά, και ι­διαί­τε­ρα τους μα­θη­τές, α­πό την τρο­μο­κρα­τί­α των χι­τλε­ρι­κών, ενώ σε ό­λους τους κα­τοί­κους η α­πο­κά­λυ­ψη αυ­τής της τρο­μο­κρα­τί­ας προ­κά­λεσε τη με­γα­λύ­τε­ρη ορ­γή.
Η Ο­ΑΚ­ΚΕ θα συ­νε­χί­σει α­πο­φα­σι­στι­κά τη δρά­ση της ε­νά­ντια στη φα­σιστι­κή συμ­μο­ρί­α ε­κτι­μώ­ντας την α­πει­λή που αυ­τή α­ντι­προ­σω­πεύ­ει για τη δη­μοκρα­τί­α στη χώ­ρα».

Στα τέ­λη του Ιού­νη του 1997 με πρω­το­βου­λί­α της Ο­ΑΚ­ΚΕ συ­γκρο­τή­θη­κε η Αντι­να­ζι­στι­κή Πρω­το­βου­λί­α με μια πλα­τιά δη­μο­κρα­τι­κή πλατ­φόρ­μα ε­νά­ντια στο ρα­τσι­σμό, τον ε­θνο­ρα­τσι­σμό, τον α­ντι­ση­μι­τι­σμό, και κε­ντρι­κό σύν­θη­μα να βγει ε­κτός νό­μου η «ΧΑ» (Ν.Α φ. 284, 04/07/1997). Σε σχε­τι­κό άρ­θρο μας ξε­κα­θα­ρι­ζό­ταν το θέ­μα της ι­δε­ο­λο­γι­κο-πο­λι­τι­κής πά­λης α­πέ­να­ντι στις να­ζι­στι­κές θέσεις και της σχέ­σης της με το αί­τη­μα να βγουν ε­κτός νό­μου οι να­ζι­στές: <<Αυτοί που θα μεί­νουν ως το τέ­λος να υ­πε­ρα­σπί­ζουν την νο­μι­μό­τη­τα των να­ζι­στών θα εί­ναι το α­λη­θι­νό πο­λι­τι­κό κα­θε­στώς που τους στη­ρί­ζει. Το “ε­κτός νό­μου” λοι­πόν α­πο­κα­λύ­πτει τους πο­λι­τι­κούς δε­σμούς των να­ζι­στών με την άρ­χου­σα τά­ξη και συ­γκε­ντρώ­νει τους προβο­λείς της δη­μο­κρα­τί­ας στην ανοι­χτή, μα­ζι­κή και πλα­τειά πο­λι­τι­κή ου­σί­α του να­ζι­σμού η ο­ποί­α βρί­σκε­ται σή­με­ρα σαν τά­ση, κυ­ρί­αρχη ή δευ­τε­ρεύ­ου­σα, μέ­σα στα με­γά­λα πο­λι­τι­κά κόμμα­τα. Τι ση­μαί­νει ό­τι ο να­ζι­σμός σαν ου­σί­α βρί­σκε­ται μέ­σα στα με­γά­λα πο­λιτι­κά κόμ­μα­τα; Ση­μαί­νει ό­τι οι πο­λι­τι­κές και ι­δε­ο­λο­γι­κές θέ­σεις του κατ’ε­ξο­χήν να­ζι­στι­κού κόμ­μα­τος της “Χρ. Αυ­γής” εί­ναι ή­δη θέ­σεις ι­σχυρές και ο­ρι­σμέ­νες α­πό αυ­τές κυ­ρί­αρ­χες μέ­σα στο κοι­νο­βού­λιο. Σαν τέ­τοιες έχουν δύ­να­μη και μέ­σα στο λα­ό και μέ­σα στη νε­ο­λαί­α. Α­πό ε­κεί α­ντλεί στο βά­θος την ορ­γα­νω­τι­κή του α­νά­πτυ­ξη ο να­ζι­σμός.
Αυ­τό ση­μαί­νει ό­τι το “ε­κτός νό­μου” δεν φτά­νει α­πό μό­νο του σαν αίτη­μα για να γί­νει πρά­ξη η α­πα­γό­ρευ­ση, δη­λα­δή για να α­σκη­θεί κρα­τι­κή βί­α στους να­ζι­στές. Για να γί­νει πρά­ξη αυ­τό το σύν­θη­μα πρέ­πει να νι­κη­θούν οι νό­μι­μες και κυ­ρί­αρ­χες να­ζι­στι­κές πο­λι­τι­κες και ι­δε­ο­λο­γι­κές α­ντι­λήψεις, α­ντι­λή­ψεις τύ­που “βου­λής των ε­φή­βων”. Το “ε­κτός νό­μου” είναι κατ’αρ­χήν έ­νας δη­μο­κρα­τι­κός προ­βο­λέ­ας ή έ­να δη­μο­κρα­τι­κό τέ­στ. Ό­μως το βά­θος του “ε­κτός νό­μου” βρί­σκε­ται στον ι­δε­ο­λο­γι­κο-πο­λι­τι­κό πό­λε­μο που πρέ­πει να κη­ρυ­χθεί ε­νά­ντια στο να­ζι­σμό, δη­λα­δή στο να νι­κη­θούν οι ναζι­στι­κές ι­δέ­ες με σύγ­χρονη ό­ψη που έ­χουν ή­δη αρ­χί­σει να δη­λη­τη­ριά­ζουν το λα­ό.
Δί­χως αυ­τή την πά­λη το “ε­κτός νό­μου” θα εί­ναι μια νο­μι­κί­στικη και στο βά­θος α­στι­κή δη­μο­κρα­τι­κή εκ­στρα­τεί­α που δεν θα α­δρά­ξει πο­τέ το λα­ό και δεν θα τον συ­γκι­νή­σει. Δί­χως α­πό την άλ­λη με­ριά το “ε­κτός νό­μου” η πο­λι­τι­κο-ι­δε­ο­λο­γι­κή πά­λη ε­νά­ντια στους να­ζι­στές θα εί­ναι στεί­ρα κα­θώς θα α­φή­νει α­νέ­πα­φη τη βί­α τους και α­νέ­πα­φους τους πο­λι­τι­κούς και οργα­νω­τι­κούς τους δε­σμούς με την α­στι­κή τά­ξη του κοι­νο­βού­λιου.
Αυ­τή τη δι­πλή και ταυ­τό­χρο­να ε­νιαί­α πά­λη πρέ­πει να δώσει ο­πωσ­δή­πο­τε το δη­μο­κρα­τι­κό κί­νη­μα για να α­ντι­με­τω­πί­σει το α­νερ­χό­με­νο χι­τλε­ρικό ρεύ­μα>>.

Η Α­ντι­να­ζι­στι­κή Πρω­το­βου­λί­α ξε­κί­νη­σε πλα­τιά κα­μπά­νια με ε­νη­μέρω­ση του λα­ού για το να­ζι­στι­κό χα­ρα­κτή­ρα της «ΧΑ» και συλ­λο­γή υ­πο­γρα­φών υπέρ της α­πα­γό­ρευ­ση της να­ζι­στι­κής συμ­μο­ρί­ας. Στις 24/11 πραγ­μα­το­ποί­η­σε την πρώ­τη α­νοι­χτή συ­γκέ­ντρω­σή της για να ε­πι­χει­ρημα­το­λο­γί­σει τό­σο α­πό πολι­τι­κή ό­σο και α­πό νο­μι­κή ά­πο­ψη στο «ε­κτός νό­μου». Η κα­μπά­νια αυ­τή έ­βα­λε το ζή­τη­μα της νο­μι­μό­τη­τας των να­ζι­στών σαν το πιο με­γά­λο πο­λι­τι­κό σκάνδαλο για τη χώ­ρα. Η ΑΠ α­πέ­υ­θυ­νε κά­λε­σμα στην κυ­βέρ­νη­ση και ό­λες τις πο­λι­τι­κές δυ­νά­μεις να πά­ρουν θέ­ση (ΝΑ, φ 293,26/11/1997)

Πό­σο ζω­τι­κό ζή­τη­μα ή­ταν η α­ντι­να­ζι­στι­κή κα­μπά­νια και συ­σπεί­ρω­ση για τη δη­μο­κρα­τί­α, φά­νη­κε ό­σο κλι­μα­κω­νό­ταν η βί­α των να­ζι­στών. Δύ­ο μή­νες αργό­τε­ρα στις 24/1/1998, ση­μειώ­θη­με μί­α ε­πί­θε­ση που θυ­μί­ζει αυ­τή που έ­γι­νε ε­νά­ντια στον Παύ­λο Φύσ­σα και που κα­τέ­λη­ξε σε βα­ρύ τραυ­μα­τι­σμό του θύ­μα­τος (ΝΑ, φ. 298, 6/2/1998): <<Το Σάβ­βα­το στις 24 Γε­νά­ρη στις 7.30 μ.μ. ο Α­λέ­ξης Κα­λο­φω­λιάς, 34χρονος με­τα­φρα­στής και μέ­λος του συ­γκρο­τή­μα­τος Last Drive διά­σχι­ζε τη δια­σταύ­ρωση των ο­δών Χαλ­κο­κον­δύ­λη και 3ης Σε­πτέμ­βρη για να πά­ρει το λε­ω­φο­ρεί­ο α­πό την πλα­τέ­ια Κά­νιγ­γος. Ε­κεί, στη συμ­βο­λή των ο­δών αυ­τών, α­πρό­κλη­τα, τρεις να­ζιστές του ε­πι­τέ­θη­καν και τον χτύ­πησαν με σι­δε­ρό­βερ­γα στο πρό­σω­πο. Ό­ταν αυ­τός έ­πε­σε στο πε­ζο­δρό­μιο άρ­χι­σαν να χτυ­πούν με μα­νί­α το κε­φά­λι του στο μάρ­μα­ρο, χω­ρίς να λέ­νε τί­πο­τα μπρο­στά στα μά­τια δε­κά­δων θε­α­τών. Α­κό­μη και ό­ταν ο Α.Κ. κα­τά­φε­ρε και σύρ­θη­κε στην εί­σο­δο ε­νός κα­τα­στή­μα­τος για να γλυτώ­σει α­πό τη δο­λο­φο­νι­κή ε­πί­θε­ση των να­ζι­στών, αυ­τοί μπή­καν μέ­σα και συ­νέ­χι­σαν να τον χτυ­πούν μπρο­στά σε μια υ­πάλ­λη­λο>>. Κα­ταγ­γεί­λα­με τό­τε ό­τι κα­νέ­να πο­λι­τι­κό κόμ­μα δεν έ­βγα­λε α­να­κοί­νω­ση για το γε­γο­νός. Η Α­ντι­να­ζιστι­κή Πρω­το­βου­λί­α σε α­να­κοί­νω­σή της κα­τάγ­γει­λε αυ­τή την ω­μή κά­λυ­ψη στη ναζι­στι­κή βί­α:
«Η Α­ντι­να­ζι­στι­κή Πρω­το­βου­λί­α κα­ταγ­γέλ­λει την α­πρό­κλη­τη δο­λο­φονι­κή ε­πί­θε­ση σε βά­ρος του Α. Κα­λο­φω­λιά α­πό τους να­ζι­στές της “Χρ. Αυ­γής”.
Την πο­λι­τι­κή ευ­θύ­νη γι’ αυ­τή την ε­πί­θε­ση, κα­θώς και για ό­λη την πο­ρεί­α του κινή­μα­τος της “Χρ. Αυ­γής” τα τε­λευ­ταί­α χρό­νια στη χώ­ρα μας, φέρ­νει η κυ­βέρ­νη­ση και ό­λα α­νε­ξαί­ρε­τα τα κόμ­μα­τα της Βου­λής που ε­πι­τρέπουν τη νό­μι­μη και α­πρό­σκο­πτη δρά­ση αυ­τής της α­νοι­χτά χι­τλε­ρι­κής συμ­μορί­ας.
Αυ­τή α­κρι­βώς η νο­μι­μό­τη­τα εί­ναι που ε­πι­τρέ­πει το συ­στη­μα­τι­κά ασύλ­λη­πτο και α­τι­μώ­ρη­το των φυ­σι­κών δρα­στών αυ­τών των ε­πι­θέ­σε­ων. Δεν εί­ναι τυ­χαί­ο ό­τι στη συ­γκε­κρι­μέ­νη ε­πί­θε­ση κα­τά του Α. Κα­λο­φω­λιά οι δρά­στες βρήκαν ά­συ­λο και ποι­νι­κή κά­λυ­ψη μέ­σα στα γρα­φεί­α της “Χρ. Αυ­γής” μπροστά στα μά­τια δε­κά­δων αν­θρώ­πων.
Η Α­ντι­να­ζι­στι­κή Πρω­το­βου­λί­α κα­λεί τις δι­κα­στι­κές αρ­χές να α­σκήσουν δί­ω­ξη για η­θι­κή αυ­τουρ­γί­α σε αυ­τή την ε­πί­θε­ση κα­τά της “Χρ. Αυ­γής”, και την πο­λι­τι­κή ε­ξου­σί­α να τη θέ­σει ε­κτός νό­μου.
Α­θή­να, 28/1/98>>

Στις 14 Μά­η 1998, α­ντι­προ­σω­πεί­α της Α­ντι­να­ζι­στι­κής Πρω­το­βου­λί­ας κατά­θε­σε στο Υ­πουρ­γεί­ο Δι­καιο­σύ­νης πο­λι­τι­κό υ­πό­μνη­μα και νο­μι­κό κεί­με­νο με αί­τη­μα “Να βγει ε­κτός νό­μου η να­ζι­στι­κή ορ­γά­νω­ση “Χρ. Αυ­γή”, ζητώ­ντας πα­ράλ­λη­λα συ­νά­ντη­ση με τον υ­πουρ­γό.
Τα κεί­με­να αυ­τά συ­νο­δεύ­τη­καν α­πό μπρο­σού­ρα για τις τρα­μπού­κι­κες ε­πι­θέ­σεις των να­ζι­στών και την α­νοι­χτή τους υ­πο­στή­ρι­ξη στον χι­τλε­ρι­σμό και το να­ζι­σμό, στην ο­ποί­α πε­ριέ­χο­νταν α­πο­σπά­σμα­τα α­πό άρ­θρα των να­ζι­στών στα πε­ριο­δι­κά και τις ε­φη­με­ρί­δες τους και φω­το­γρα­φί­ες. Ε­πί­σης κα­τα­τέθη­καν οι πρώ­τες 265 υ­πο­γρα­φές που συ­γκέ­ντρω­σε η Α­ντι­να­ζι­στι­κή Πρω­το­βου­λία σε κεί­με­νο με αί­τη­μα να τε­θεί ε­κτός νό­μου η “Χρ. Αυ­γή” με βά­ση τη Διεθνή Α­ντι­ρα­τσι­στι­κή Σύμ­βα­ση.
Στις 15 Μά­η ο ί­διος φά­κε­λος κοι­νο­ποι­ή­θη­κε στον Πρω­θυ­πουρ­γό και στον Πρό­ε­δρο της Βου­λής. Την ί­δια μέ­ρα, δό­θη­κε α­να­κοί­νω­ση Τύ­που και γνω­στο­ποι­ή­θη­κε ο φά­κε­λος στις ε­φη­με­ρί­δες.

Έ­να μή­να αρ­γό­τε­ρα πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η δο­λο­φο­νι­κή ε­πί­θε­ση ε­νά­ντια στο Δ. Κου­σου­ρή του ΝΑΡ α­πό ο­μά­δα τρα­μπού­κων της «Χρ. Αυ­γής» με ε­πι­κε­φαλής τον τό­τε υ­παρ­χη­γό της «Πε­ρί­αν­δρο» Αν­δρου­τσό­που­λο. Πα­ρό­λο που αυ­τή ήταν μί­α ξε­κά­θα­ρα δο­λο­φο­νι­κή ε­πί­θε­ση της να­ζι­στι­κής συμ­μο­ρί­ας η κυ­βέρ­νηση και ό­λα τα κοι­νο­βου­λευ­τι­κά κόμ­μα­τα, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του ΝΑΡ που είχε το θύ­μα δεν έ­βα­λαν θέ­μα α­πα­γό­ρευ­σης της.

Το Σε­πτέμ­βρη του 1998 στο φ. 313 της Ν.Α δη­μο­σιεύ­σα­με με­γά­λα α­πο­σπά­σμα­τα α­πό το να­ζι­στι­κό κα­τα­στα­τι­κό της «Χ.Α» που πα­ρα­χώ­ρη­σε στην Α­ντι­να­ζι­στική Πρω­το­βου­λί­α ο Ιός της Ε­λευ­θε­ρο­τυ­πί­ας. Σχο­λιά­ζα­με τό­τε ό­τι η μό­νη θέ­ση που ται­ριά­ζει στη “Χρυ­σή Αυ­γή” σε μί­α δη­μο­κρα­τί­α, εί­ναι η πα­ρα­νο­μί­α και η φυ­λα­κή.
Η κι­νη­το­ποί­η­ση της Ο­ΑΚ­ΚΕ και της Α­ντι­να­ζι­στι­κής Πρω­το­βου­λί­ας θορύ­βη­σε τους να­ζι­στές. Στις 24 Σε­πτέμ­βρη 1998, οι σύ­ντρο­φοι της Ο­ΑΚ­ΚΕ εί­δαν τα σκα­λιά του κτι­ρί­ου ό­που στε­γά­ζο­νται τα γρα­φεί­α μας, α­πό το ι­σό­γειο μέ­χρι τον πέ­μπτο ό­ρο­φο, γε­μά­τα τρυ­κά­κια των ναζι­στών της “Χρ. Αυ­γής” και την πι­να­κί­δα των γρα­φεί­ων βγαλ­μέ­νη, πε­τα­μέ­νη κα­τα­γής και κα­τε­στραμ­μέ­νη.
Η Ο­ΑΚ­ΚΕ έ­δω­σε την πα­ρα­κά­τω α­να­κοί­νω­ση Τύ­που που δη­μο­σιεύ­τη­κε στην Ε­λευ­θερο­τυ­πί­α, 25/9:
<<Η Ο­ΑΚ­ΚΕ κα­ταγ­γέλ­λει ε­πί­θε­ση της “Χρυ­σής Αυ­γής” ε­νά­ντια στα γρα­φεί­α της χθες 24-9-98.Οι να­ζι­στές κα­τέ­στρε­ψαν και πο­δο­πά­τη­σαν την ε­πι­γραφή της, πέ­τα­ξαν τρυ­κά­κια που α­ναγ­γέ­λουν την ε­πα­νέκ­δο­ση της ε­φη­με­ρί­δας τους.
Με­τά την τε­λευ­ταί­α δο­λο­φο­νι­κή τους α­πό­πει­ρα οι να­ζι­στές, κα­λυμ­μέ­νοι α­πό την ε­γκλη­μα­τι­κή σιω­πή-α­νο­χή σύσ­σω­μου του πο­λι­τι­κού κό­σμου α­ποθρα­σύ­νο­νται.
Εί­ναι α­σύλ­λη­πτο να κα­τα­ζη­τού­νται για δο­λο­φο­νι­κή δρά­ση η­γε­τι­κά στε­λέ­χη μιας συμ­μο­ρί­ας και αυ­τή να εκ­δί­δει την ε­φη­με­ρί­δα της α­πο­λαμ­βά­νοντας πλή­ρη νο­μι­μό­τη­τα. Να­ζι­στές-φο­νιά­δες νό­μι­μοι υ­πάρ­χουν μό­νο στην Ελλά­δα μέ­σα σε ό­λη την Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Έ­νω­ση. Η κυ­βέρ­νη­ση Ση­μί­τη και ό­λη η α­ντι­πολί­τευ­ση εί­ναι βα­ριά υ­πό­λο­γοι για ό­λη αυ­τή την κα­τά­στα­ση. Οι δη­μο­κρά­τες δεν πρέ­πει να την α­νε­χτούν>>.
Στο με­τα­ξύ το υ­πουρ­γεί­ο Δι­καιο­σύ­νης πα­ρά τις ε­πα­νει­λημ­μέ­νες ο­χλή­σεις της ΑΠ να α­πα­ντή­σει στο υ­πό­μνη­μα για την α­πα­γό­ρευ­ση της «ΧΑ» σιω­πού­σε ε­πι­δει­κτι­κά. Η α­πά­ντη­ση ήρ­θε με­τά α­πό έ­να χρό­νο και μό­νο ύ­στε­ρα α­πό παρέμ­βα­ση του Συ­νή­γο­ρου του Πο­λί­τη και εί­χε ως εξής: “το υ­πουργεί­ο δεν δύ­να­ται να ι­κα­νο­ποι­ή­σει αι­τή­μα­τα που θε­ω­ρού­νται πα­ρέμ­βα­ση στο έρ­γο της Δι­κα­στι­κής ε­ξου­σί­ας” !!! Δη­λα­δή, μέ­σα σε έ­να κλί­μα αύ­ξη­σης και πλήρους α­συ­δο­σί­ας της να­ζι­στι­κής βί­ας, το υ­πουρ­γεί­ο έ­δω­σε με τη σει­ρά του κάλυ­ψη στη νο­μι­μό­τη­τα μί­ας συμ­μο­ρί­ας μα­χαι­ρο­βγαλ­τών στη χώ­ρα που πα­ρα­βί­αζε κά­θε δη­μο­κρα­τι­κή αρ­χή, και κά­θε νό­μο ε­σω­τε­ρι­κό και διε­θνή, με μί­α α­πάντη­ση που δεν κρα­τού­σε ού­τε τα προ­σχή­μα­τα.

Με­τά α­πό λί­γο οι να­ζι­στές χτύ­πη­σαν ξα­νά. Στις 05/08/1999 έ­γι­νε ε­μπρη­στική ε­πί­θε­ση στα γρα­φεί­α της Ο­ΑΚ­ΚΕ και της Α­ντι­να­ζι­στι­κής Πρω­το­βου­λί­ας. Στις 3 το με­ση­μέ­ρι φα­σί­στες το­πο­θέ­τη­σαν έ­ξω α­πό την πόρ­τα των γρα­φεί­ων έ­να πλα­στι­κό μπι­τό­νι με βεν­ζί­νη και λά­δι και του έ­βα­λαν φω­τιά, α­φού προ­η­γούμε­να έ­χυ­σαν μια πο­σό­τη­τα του μίγ­μα­τος αυ­τού κά­τω α­πό τη χα­ρα­μά­δα της πόρτας. Α­κο­λού­θη­σε μια έ­κρη­ξη. Τα τζά­μια των γρα­φεί­ων προς τον α­κά­λυ­πτο έ­σπασαν, ό­πως έ­σπα­σαν και τα τζά­μια ε­νός γρα­φεί­ου που ή­ταν στο α­κρι­βώς α­πέ­ναντι α­πό τα γρα­φεί­α μας μέ­ρος του α­κα­λύ­πτου. Ταυ­τό­χρο­να έ­να μέ­ρος α­πό τις κουρ­τί­νες σε ε­κεί­νο το πα­ρά­θυ­ρο και ένα πα­νώ τι­νά­χτη­καν α­πό το ω­στι­κό κύ­μα και έ­πε­σαν κα­τε­στραμ­μέ­να στο φω­τα­γω­γό. Α­μέ­σως έ­πια­σε φω­τιά το δά­πε­δο των γρα­φεί­ων και άρ­χι­σε να καί­γε­ται ε­κτός α­πό την ε­ξω­τε­ρι­κή και μια ε­σωτε­ρι­κή πόρ­τα.
Η ε­πί­θε­ση έ­γι­νε μια με­ρά με­τά τη φα­σι­στι­κή ε­πέ­τειο της 4ης Αυ­γού­στου. Δύ­ο πε­ρί­που ε­βδο­μά­δες πριν το χτύ­πη­μα η Χ.Α. με άρ­θρο στε­λέ­χους της έκ­φρα­σε την ορ­γή των να­ζι­στών ε­νά­ντια στην Ο­ΑΚ­ΚΕ και την Α­ντι­να­ζι­στι­κή Πρωτο­βου­λί­α σαν υ­πεύ­θυ­νους που εί­χε α­πα­γο­ρευ­τεί μί­α σε­λί­δα τους στο ί­ντερνετ στην ο­ποί­α φι­γου­ρά­ρι­ζαν σβά­στι­κες.
Στην κοι­νή α­να­κοί­νω­ση της Ο­ΑΚ­ΚΕ και της Α­ντι­να­ζι­στι­κής Πρω­το­βου­λί­ας α­να­φέ­ρα­με τα ε­ξής: <<Η ε­μπρη­στι­κή ε­πί­θε­ση στα γρα­φεί­α της Ο­ΑΚ­ΚΕ, στα ο­ποί­α φι­λο­ξε­νεί­ται και η Α­ντι­να­ζι­στι­κή Πρω­το­βου­λί­α, την ε­πο­μέ­νη της ε­πε­τεί­ου της 4ης Αυ­γού­στου δεί­χνει σαν τον πι­θα­νό­τε­ρο δρά­στη τους ναζι­στές. Ή­δη αυ­τοί έ­χουν ξα­να­χτυ­πή­σει τα γρα­φεί­α μας.
Σε κά­θε πε­ρί­πτω­ση οι να­ζι­στές της Χρ. Αυ­γής έ­χουν α­να­θαρ­ρή­σει. Την ευ­θύ­νη γι’ αυ­τό φέρ­νει κατ’ αρ­χήν η κυ­βέρ­νη­ση α­φού ό­ταν η Α­ντι­να­ζιστι­κή Πρω­το­βου­λί­α με αλ­λε­πάλ­λη­λα δια­βή­μα­τα της στον πρω­θυ­πουρ­γό και τον Υ­πουρ­γό Δι­καιο­σύ­νης ζή­τη­σε να τε­θούν ε­κτός νό­μου οι να­ζι­στές, αυ­τοί κά­λυ­ψαν τη νο­μι­μό­τη­τα τους.
Το ί­διο κά­νουν ό­λα α­νε­ξαί­ρε­τα τα κοι­νο­βου­λευ­τι­κά κόμ­μα­τα σε σύ­γκρου­ση με την πρα­κτι­κή ό­λων των χω­ρών της Ε­νω­μέ­νης Ευ­ρώ­πης, και την ώ­ρα που ο κα­τα­ζη­τού­με­νος για δο­λο­φο­νί­α υ­παρ­χη­γός της Χρ. Αυ­γής, Π. Αν­δρου­τσόπου­λος, εί­ναι ο διευ­θυ­ντής του νό­μι­μου πε­ριο­δι­κού της.
Αυ­τό το κλί­μα της οι­κου­με­νι­κής κά­λυ­ψης α­πο­τυ­πώ­θη­κε σε πρό­σφατο κεί­με­νο των να­ζι­στών στο ο­ποί­ο αυ­τοί ε­παί­ρο­νταν για την αρ­νη­τι­κή α­πά­ντη­ση της κυ­βέρ­νη­σης στην Α­ντι­να­ζι­στι­κή.
Η ε­ξή­γη­ση αυ­τής της σκαν­δα­λώ­δους οι­κου­με­νι­κής α­νο­χής στους να­ζι­στές βρί­σκε­ται στο γε­γο­νός ό­τι αυ­τοί πρω­το­στα­τούν στην κυ­ρί­αρ­χη α­ντιευ­ρω­πα­ϊ­κή και φι­λο­σέρ­βι­κη γραμ­μή του φαιο­κόκ­κι­νου με­τώ­που.
Η Ο­ΑΚ­ΚΕ και η Α­ντι­να­ζι­στι­κή Πρω­το­βου­λί­α κα­λούν τους δη­μο­κρά­τες να συ­στρα­τευ­τούν σε έ­να α­πο­φα­σι­στι­κό μέ­τω­πο πά­λης για την α­να­τρο­πή της ιστο­ρι­κής ο­πι­σθο­δρό­μη­σης που θα ση­μα­το­δο­τού­σε η ά­νο­δος του νέ­ου με­σαί­ωνα στην ε­ξου­σί­α>>.

-Το πιο πάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο φ. 491 της Νέας Ανατολής, Σεπτέμβρης 2013-